Vill du få håret att växa snabbare? De 13 bästa tipsen för långt hår snabbt!


Går du och drömmer om att få långt hår? Undrar du kanske hur man kan få håret att växa snabbare naturligt? Att få håret att växa kan vara en långsam och otålig process. Men det behöver inte vara det! Jag har sammanställt de 13 bästa tipsen för dig som vill få längre hår snabbt.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Är det bara fråga om goda gener eller finns det några bra hårvårdsrutiner som kan driva processen mot det avundsvärda långa håret och tjocka håret? Ja, du kan faktiskt göra mycket själv. Det finns flera enkla steg kolla in, allt från vikten av din hårborste och örngottet du använder, till kost, livsstil och vitaminer, och inte minst hårprodukterna du använder som kan hjälpa dig att komma igång!

Jag har drömt om att få längre hår sedan mina tonår och här går jag igenom alla saker som har fungerat för mig och det som definitivt inte har gjort något bra för mitt hår. Jag har gått igenom det mesta och kan nu säga med säkerhet att det här är min genväg till friskt och långt hår - det enkla sättet.

Läs vidare här och jag garanterar att du blir klokare på hur du kan få långt hår snabbare än du tror.

Men hur mycket växer håret på en månad? Vad är rimligt att vänta sig för resultat? Hur kan man få håret att växa snabbare naturligt?

Först och främst är det viktigt att förstå att du inte kan få längre hår över en natt. Det krävs tid och tålamod för att få längre hår samt att få håret att växa snabbare. Håret växer i genomsnitt 1 cm/månad men tur nog finns det faktiskt flera bra sätt att skynda på denna process.

1. Saxen är din vän

Ironiskt nog är frisörsaxen och en frisyr din bästa vän när du vill växa håret långt.

För att tydliggöra så är det inte klippningen i sig som får håret att växa snabbare. Däremot förebygger regelbunden klippning att hårstråna bryts eller klyvs. Kluvna hårtoppar delar sig uppåt mot hårrötterna och kan i värsta fall resultera i flera centimeter av slitna och kluvna hårstrån. Detta gör att du omöjligt kan få längre hår. Undviker du att gå till frisören minskar dina chanser till att få håret att växa snabbare och längre.

På rekommendation bör man besöka en frisör med 2-6 veckors mellanrum. Glöm inte att alltid be frisören om att klippa bort de kluvna topparna!

FÖRE OCH EFTER BILDER VID ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultatet varierar från person till person synliga resultat uppstår dock vanligtvis efter 2-4 månaders användning.

2. Motstå lusten att färga och bleka håret

För mig har det svåraste varit att ärligt säga stopp till kemisk blekning av mitt hår. Det säger sig självt att beslutet att gå från mörkblond till platinablond inte var det smartaste när jag samtidigt drömde om att få långt hår snabbt.

När håret bleks skadas den yttre delen av hårfibrerna och denna skada kan inte bara repareras. När det yttre lagret av håret skadas kommer det också att resultera i en betydligt högre risk för brutna hårstrån, delade ändar och fuktförlust i håret. Så ju färre kemiska behandlingar du utsätter håret för, desto snabbare kommer du att få långt hår. Till och med jag färgar aldrig mitt hår mer än 1-2 nyanser ljusare än min naturliga hårfärg. Så nästa gång du är hos din frisör ta reda på om ditt hår är lämpligt för en färgning istället för blekmedel - eller ännu bättre, färga inte håret alls och omfamna din naturliga hårfärg istället.

3. KOM IHÅG ATT BORSTA HÅRET

Går du till sängs utan att borsta håret först? Om du vill få längre hår - gör dig själv en tjänst och borsta håret igen innan du hoppar under täcket.

Även om det kan verka frestande att låta bli när du är trött och redo att sova kan en bra utredning av håret innan läggdags hjälpa dig att slippa trassel och göra håret lättare att hantera - detta kan även hjälpa dig att få håret att växa snabbare.

Börja längst ner och arbeta dig långsamt uppåt så att du inte drar i håret i onödan. Om ditt hår är mycket trassligt, se till att dela upp håret i mindre delar och arbeta dig igenom varje del, en efter en. Avsluta med att borsta igenom håret så att hårbottens naturliga oljor fördelas jämnare i håret. Det är ett enkelt sätt att motverka fuktförlust och kanske helt undvika de frissiga tovorna.

Ett ytterligare tips: använd hårborsten för att massera och stimulera hårbotten för att öka blodcirkulationen och näringsämnen för att lättare nå hårets rötter och påskynda hårtillväxten. Ge det två veckor och upplev skillnaden när det kommer till hårhälsa, glans och styrka!

4. UNDVIK STYLINGREDSKAP MED VÄRME

Om du vill få långt hår snabbt, bör du minska användningen av varma stylingverktyg. Detta gäller plattänger, hårtorkar, locktänger och mer.

Om du absolut måste föna håret, se till att du använder en hårtork inställd på en låg till kall temperatur - annars riskerar du att skada håret vilket leder till kluvna toppar och friss. Om du befinner dig i direkt sol ska du skydda ditt hår med en solhatt eller använda värmeskyddande produkter i håret. Jag använder själv Hair Strengthening & Protection Hair Oil från HairLust, som är naturligt UV- och värmeskyddande.

5. Tvätta inte håret varje dag

Om du drömmer om att få längre hår, undvik att använda schampo varje dag.

För mycket hårtvätt med schampo kan påverka hårets fuktbalans och allmänna hälsa. Ett sätt att hjälpa håret växa snabbare naturligt är genom att istället bara tvätta håret 2-3 gånger i veckan. Då tillåter du dina naturliga hårbottenoljor att tränga in i håret, återfukta och reparerar svaga hårstrån vilket slutligen leder till att du kommer få längre hår.

Syftet med ett schampo är att tvätta bort smuts och produktrester, men vad många inte inser är att samma schampo också kommer att tvätta bort hårbottens naturliga oljor. Dessa oljor som är det som håller ditt hår återfuktat och skyddat. I fortsättningen är det också viktigt att välja ditt schampo noggrant. Undvik schampon med farliga kemikalier, särskilt parabener, ftalater och de skadliga, torkande SLS/SLES-sulfaterna.

I stora dag, ett enkelt råd efter många frågor gällande hur man kan få håret att växa snabbare naturligt är att inte använda schampo lika ofta och se till att använda ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo, helst ett som är rikt på protein. Då ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att håret ska växa snabbare!

6. ANVÄND BALSAM VARJE GÅNG

Det kommer förmodligen som en överraskning för de flesta (det var det åtminstonde för mig), men kommer du ihåg att ALLTID avsluta med balsam när tvättar håret med schampo? Det går inte att betona nog hur viktigt det är om du vill få långt hår.

Ett bra balsam kan hjälpa till att tillföra lipider och proteiner i håret, samt täta hårstrået med ett yttre skyddsskal. Genom att förhindra att håret skadas kan ett balsam hjälpa dig att komma igång med att få långt hår snabbt. På kort sikt kan du njuta av ett glansigare och mycket mer lätthanterligt hår.

7. INVESTERA I KOSTTILLSKOTT TILL HÅRET

Det som hade den största effekten på mig när det kommer till att få håret att växa snabbt var att jag började med ett kosttillskott för håret.

Om du har svårt att få i dig alla bra vitaminer för ditt hår från kosten, kan ett kosttillskott vara ett enkelt och prisvärt sätt att få långt hår snabbt. Själv använder jag ett tillskott från HairLust som innehåller stora mängder biotin för håret och är speciellt formulerat för att stimulera hårväxt.

Bonus: Du kan också få snyggare hud och starkare naglar på köpet. Biotin, zink och selen är alla vitaminer, som är bra för hår, hud och naglar!

Hur mycket växer håret på en månad och hur kan man få håret att växa snabbare naturligt? Tidigare berättade jag att håret i genomsnitt växer 1 cm/månad men växten påverkas faktiskt av hur mycket du får i dig som ditt hår behöver. Din kropp behöver många viktiga näringsämnen och vitaminer för att skapa de bästa förutsättningarna för friskt och långt hår, och det kan vara svårt att få alla genom kosten, speciellt i den mängd som är tillräckligt stor.

Min kollega Astrid har sammanställt en komplett lista över de 10 viktigaste vitaminerna för håret i ett annat inspirerande inlägg så att du kan få en översikt över hur du får långt eller längre hår från insidan - genom kosten.

Allt från stora mängder protein och aminosyror till många viktiga vitaminer och mineraler kan hjälpa till att öka hårtillväxten och stärka håret från insidan. Det kan ofta vara svårt att få rätt mängd av alla dessa näringsämnen uteslutande via kosten, särskilt är det svårt att få en optimal mängd biotin som är viktigt för att håret ska växa snabbare.

8. ÅTERFUKTA HÅRET MED EN HÅRMASK

Du har säkert hört det förut: Att förhindra skadat hår är mycket lättare (och effektivare) än det är att reparera det.

Så om du drömmer om att få långt hår snabbt bör du använda en förebyggande hårmask, rik på fukt och protein, helst en gång i veckan. Ditt långa hår, som regelbundet utsätts för slitage och som har flera år på nacken behöver mycket fukt och näring för att inte gå brytas av. En hårmask med sitt höga fuktinnehåll kan förbättra hårets elasticitet och styrka över tid, vilket innebär mindre kluvna hårstrån och mer längd för dig.

Så om du vill ha ett friskt, starkt och inte minst långt hår snabbt, kom ihåg hårmasken!

9. TA EXTRA HAND OM BLÖTT HÅR

När håret blött är håret mycket känsligare och mer benäget att brytas av än när det är torrt. Så om du vill få långt hår måste du ta extra hand om håret när du det är blött.

Blött hår är mycket mer elastiskt än torrt hår, vilket innebär att det kan sträcka sig mer när du borstar det. Så se till att använda en “wet brush” som är lämplig för att reda ut det bräckliga, blöta håret. Torrt hår är dubbelt så starkt och motståndskraftigt. Därför kan det också vara en bra idé att borsta håret noggrant innan du badar. På så sätt minimerar du trassligt hår och tovor.

HairLust trustpilot

10. BYT ÖRNGOTT

Visste du att du kan öka dina chanser att få långt hår medan du sover? Det är sant - se bilden nedan.

Ditt örngott är mycket viktigt för håret. Material som bambu är mycket mjukare, tätare och andas mer än bomull eller satin. Desto mindre du sliter på hårlockarna, även på natten när håret gnuggar mot kudden, desto längre blir håret. Jag har testat både silke- och bambu-örngott, och min ultimata vinnare är bambu - och då är det till och med ett veganskt och hållbart material.

Bambu är både bra och antibakteriell för hår och hud, samtidigt som det är superkomfortabelt och mjukt att ligga på. På bilden som visar före och efter kan du se (till vänster) hur mitt hår såg ut efter att jag hade sovit en hel natt på en vanlig kudde i bomull, och (till höger) hur det såg ut efter en natt på HairLusts bambu örngott - tänk hur det skulle se ut efter flera månaders användning:

HairLust bambus örngott

11. Skippa handduken

Du ska aldrig aldrig någonsin gnugga håret i en billig och grov bomullshandduk efter badet.

Vad kan vara så dåligt med det? Mycket faktiskt - särskilt om du vill få långt hår snabbt. Som jag nämnde tidigare är det våta håret otroligt bräckligt. Så, genom att gnugga håret i en grov handduk kan snabbt orsaka slitage och skador på håret.

Istället bör du investera i en mjuk bambuhandduk som är särskilt lämplig för bräckligt, blött hår. Mikrofiber av bambu är extremt absorberande jämfört med andra fibrer och verkar samtidigt antibakteriellt.


12. TA EN KALLDUSCH

Gör något bra för din hud och samtidigt få håret att växa snabbare - bara genom att ta en kall dusch.

Ångande varmt vatten är inte bara dåligt för din hud - det är också tufft på ditt hår. Du måste vänja dig vid något lägre vattentemperaturer i badet och var alltid noga med att avsluta hårtvätten med en snabb, kall sköljning.

Kallt vatten gör att det yttre lagret av håret tätas, vilket förhindrar fuktförlust, skadat hår och värmeskador. Du behöver bara skölja håret i kallt vatten så småningom i duschen i cirka 10 sekunder. Det kan hjälpa dig att få långt hår snabbare genom att hålla håret friskt, lätthanterligt och mer motståndskraftigt i vardagen.

13. VAR FÖRSIKTIG MED HÅRUPPSÄTTNINGEN

Mitt sista råd i min "hur man får långt hår snabbt" lista är ändå en viktig punkt eftersom det handlar om din dagliga frisyr. Var noga med att använda rätt verktyg när du sätter upp håret, dra inte för hårt och spänn inte hårsnodden för mycket.

Till och med en “slickad hästsvans” kan ge dig vad din frisör kommer att kalla en "kemisk frisyr". Det som händer är att när ditt hår når sin brytpunkt kommer det att brytas av där elastiken är belägen. Det betyder naturligtvis inte att du aldrig kan sätta upp håret. Nej det handlar om att välja de snäva frisyrerna och undvika att använda en dålig gummisnodd eller hårklämmor med metallfogar. Jag använder dessa mjuka HairLust Hair Rings som är enkla och bekväma för håret och som orsakar minimal skada på håret.

Jag hoppas att du har möjlighet att använda dessa enkla (men effektiva) tips, som jag själv har haft stor framgång med i jagandet av min dröm om att få längre hår som växer snabbare. Om du har några frågor eller andra bra förslag på hur du snabbt får långt hår: Lämna en kommentar nedan i kommentarsfältet vettja!

HÅRAVFALL HOS KVINNOR - VARFÖR?

Upplever du håravfall eller märker du att du tappar hår mer än vanligt i perioder?

Det kan finnas många skäl till varför kvinnor tappar håret. Det kan handla om kost, stress, graviditet, sjukdomsförlopp eller hormonell obalans för att nämna de vanligaste orsakerna. Om du vill läsa mer om orsakerna till håravfall hos kvinnor efter denna artikel "Hur man får långt hår snabbt", så kan du läsa artikeln “Håravfall hos kvinnor: Guide om orsaker och bra produkter” här.HairLust TrustPilot omdömen

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


10 kommentarer


 • Paulina från HairLust

  Hej Filippa!😊

  Om du har långt hår så är det väldigt bra att sova med en eller två lösa flätor. Det är skonsamt för håret samtidigt som du inte behöver ha det i ansiktet eller vakna under natten för att du har ligger på ditt eget hår. Även om du har en lite kortare frisyr så är en lös fläta en bra idé att sova i. Det är självklart en smaksak i slutändan.😊


 • Filippa Strandberg

  Vilken frisyr är bäst att sova i?


 • Gloria

  Jag använder hårinpackning och hårkontroll/tabletter och jag tar hand om håret mycket väl å min dröm är att jobba på spa när jag blir äldre 😘😻älskar att ta hand om kroppen och håret


 • Erika

  Mkt bra tips!! Jag äter kosttillskott till håret och tycker det gör stor skillnad, absolut det mest effektiva skulle jag säga.


 • Emelie

  Jag tappade massa hår när jag var stressad en period! det kan vara en orsak till att man tappar hår. När det kommer till att få håret att växa snabbare så är bra kost och sömn a och o. Det gör mer än man tror, men det kan vara svårt att se resultat direkt eftersom det tar ett tag… men för att snabba upp hårväxten så använder jag också kosttillskottet som hairlust säljer. SJUKT goda!! använder deras gummies och fick bäst resultat efter 3.5 månader, min frisör kommenterade också att mitt hår väldigt snabbt sen senaste besöket. Dvs bra betyg!!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras