Hur får man långt hår snabbt? 9 metoder för att få längre hår


Det är många som har drömmen om att få långt hår, men hur får man längre hår? För att spara till långt hår krävs det vanligtvis en ordentlig portion tålamod. Men det innebär inte att du inte kan skynda på processen...

Paulina Björkbacka

HairLust

Paulina läser Cand. Merc. (IMM) på Copenhagen Business School och samlar hands-on erfarenheter inom marknadsföring hos HairLust där hon jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter. Läs mer om vår skribent.

Undrar du hur du kan spara till långt hår? Då har du kommit till rätt plats. Även om vi inte kan säga hur man får längre hår över en natt (även om vi önskar att det vore möjligt!), så kan vi förse dig med bevisade metoder för att främja hälsosam hårtillväxt. Så om du vill veta hur man får långt hår och fylligt hår så fortsätt att läsa!

Hårväxtcykeln: Grunderna

Innan vi kan prata om hur man får längre hår, måste vi förklara grunderna till hur hår växer. Det är lättare att spara ut håret när man har förståelse för processen.

Hur växer håret?

Ditt hår växer från dina hårsäckar, som finns i din hårbotten. Varje person har runt 100 000 hårsäckar i sin hårbotten och i var och en av dessa hårsäckar växer ett hårstrå!

Om du försöker spara till långt hår kan det vara bra att veta hårets olika växtfaser. Håret växer i fyra olika faster nämligen:

 • Den anagena eller hårväxtfasen som varar i mellan två och sju år
 • Den katagena eller övergångsfasen som endast varar i två eller tre veckor
 • Den telogena eller vilofasen som varar i tre månader
 • Den exogena fasen, som även är känd som håravfallsfasen

Hur snabbt växer håret?

I genomsnitt växer håret 0,5 cm till 1,7 cm i månaden, dock beror graden ditt hår växer på flera faktorer såsom ålder, genetik och kön.

Varför slutar ditt hår att växa?

Ibland kan olika former av håravfall (såsom androgen alopecia) sakta ner eller stoppa håret från att växa helt och hållet.

Men i många fall är långsam hårväxt resultatet av dåliga hår- och hårbottenvanor. För om du inte tar väl hand om din hårbotten så kan dina hårsäckar inte prestera maximalt! På samma sätt, om du inte tar ordentligt hand om ditt hår, kan du uppleva att det bryts av som i sin tur hindrar ditt hår från att se längre ut, även om det växer i en hälsosam takt.

Så om du vill spara ut håret är nyckeln att förlänga hårväxtfasen i hårcykeln samtidigt som du förhindrar att hårstrån bryts av.

Fortsätt att läsa för att ta reda på hur du kan få långt hår!

Hairlust customer review

Få långt hår snabbt: ingredienser att titta efter

Om du vill spara till långt hår så behöver du först veta lite om vilka ingredienser som kan hjälpa håret att växa. Så om du undrar hur du får långt hår kan du börja med att titta efter produkter som innehåller följande ingredienser:

Applicera myntaolja i din hårbotten

Om du vill få långt hår snabbt, kan du applicera myntaolja i hårbotten. Då den appliceras på huden förbättras cirkulationen. Det är goda nyheter för alla som vill spara ut håret eftersom ökat blodflöde till hårsäckarna kan hjälpa till så att man får längre hår. Varför? Det är för att blod bär med sig alla näringsämnen och syre som är nödvändigt för regelbunden hårväxt. Så ju mer blod du kan leverera till dina hårsäckar desto bättre förutsättningar skapar du för att spara ut håret!

Vill du prova det själv? Vi rekommenderar Scalp Follicle Treatment & Volumizer som kombinerar ekologisk myntaolja med andra växtingredienser som stärker, fuktar och reparerar både håret och hårbotten. Och skapar optimala förhållanden för hälsosam hårväxt så du kan spara till långt hår.

Väck dina hårsäckar med koffein

När du frågar dig själv "Hur får man längre hår?" så tror du kanske inte kaffein är svaret. Men tro det eller ej, samma koffein som du har i ditt te kan även främja hårväxt. Koffein arbetar för att hjälpa dig att få längre hår genom att blockera DHT, ett hormon som bidrar till håravfall. Likt myntaolja kan koffein även öka blodcirkulationen i hårsäckarna.

Ge dina hårstrån näring med protein

Om du inte kan spara ut håret på grund av att det bryts av, så kan protein vara lösningen. Ditt hår är trots allt gjort av protein! Så att applicera protein till ditt hår kan hjälpa till att återställa en hälsosam och stark struktur som är motståndskraftig för att håret bryts. Dock kommer många typer av protein inte att fungera för att reparera håret på grund av att molekylstorleken är för stor för att penetrera hårstrået. Att använda mikroproteiner från växtbaserade källor är hemligheten bakom hur du kan få långt hår snabbt. Detta eftersom de här mikroproteinerna är så små att de enkelt når de delar av hårstrået som behöver dem mest.

Så när du handlar ska du leta efter produkter såsom Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner eller Protein Reconstructor Mask, som innehåller Protectagen™, Dynagen™, och Gluadin® Kera-P LM i ingredienslistorna. Dessa mikroproteiner tillsätts speciellt för att stärka håret och hjälpa det att växa långt och starkt utan att gå av. Studier visar att mikroproteinerna kan minska kluvna toppar och trasigt hår med upp till 20% och samtidigt förbättra hårets generella hälsa med upp till 60%!

Minska håravfall med extrakt av basilikarot

Extrakt från basilika, även känt som RootBioTec™, utvinns från basilikaplantan. Förutom att smaka bra så är basilika en kraftfull växt med antioxidanter och näringsämnen som kan hjälpa dig spara ut håret. När den appliceras i hårbotten har RootBioTec™ visat sig minska håravfall med 31 % efter bara två månaders användning!Så hur får man längre hår? Med basilika!

Förläng hårets växtfas med ärtgroddsextrakt

För att få långt hår snabbt så ska du, som sagt, förlänga hårets växtfas. AnaGain™, ett derivat från ärtgroddar är en annan nyckelingrediens om du vill veta hur du kan få långt hår snabbt. AnaGain™ arbetar genom att öka antalet hårstrån i växtfasen, vilket i sin tur minskar håravfall och hjälper dig få längre hår. Det innebär en ökning på 78 % i hårväxt på bara 3 månader!

Få långt hår snabbt: 9 bevisade metoder

Nu när du vet vad du ska titta efter när du handlar produkter så är det dags att prata om hårvård! Om du vill veta hur du kan få längre hår, så kan en anpassning av sättet du vårdar ditt hår på vara nyckeln. Så hur får man långt hår? Läs och lär om våra rekommenderade metoder!

Metod #1: Följ en hälsosam rengöringsrutin

Följ en hälsosam rengöringsrutin

Om du vill veta hur du kan spara ut håret så behöver du först och främst veta hur du tvättar ditt hår. Allvarligt talat så kan sättet du tvättar ditt hår på göra en enorm skillnad mellan fina och starka hårstrån och torra och livlösa lockar.

Först och främst ska du se till att du använder ett schampo och ett balsam som främjar ditt mål att spara till långt hår. Vi rekommenderar HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner, som innehåller återuppbyggande, veganska mikroproteiner som penetrerar djupt in i kärnan på hårstrået för intensiv reparation, näring och skydd.

Därefter är det dags att bedöma hur ofta du tvättar ditt hår. Om du tvättar ditt hår för ofta riskerar du att det torkas ut, vilket i sin tur gör att det är mer benäget att brytas av. Men att tvätta ditt hår för sällan kan resultera i ansamlingar i hårbotten som täpper till hårsäckarna och saktar ner hårväxten. För att få längre hår med rätt tvätt-rutin gäller det att hitta rätt balans.

Vi rekommenderar att du tvättar ditt hår mellan 2 och 3 gånger i veckan beroende på ditt hårs behov.

När du tvättar ditt hår ska du alltid skölja det med kallt vatten (varmt vatten kan torka ut ditt hår, lämna det skört och benäget att brytas av). Och hoppa aldrig över balsam!

Metod #2: Torka smart

Dry smart

Om du vill lära dig hur man får längre hår, så ska du veta att det är extremt viktigt att du hanterar ditt hår på rätt sätt efter en tvätt. Håret är som känsligast när det är blött, så det kan vara klokt att torka håret med en bambuhandduk istället för en bomullshandduk. Bambu har mjukare fibrer än bomull, och det är även mer absorberande. Det innebär mindre frissigt hår och avbrutna hårstrån!

När du är redo att reda ut håret, så använd en bredtandad kam eller HairLust Detangle Wet Brush, som är särskilt utformad för att reda ut blött hår utan skada det.

Metod #3: Behandla din hårbotten

Treat Your Scalp

Alla som vill veta hur man kan få längre hår bör vara extra uppmärksam på detta steg! Som vi nämnt tidigare så växer håret från hårsäckarna som finns i hårbotten. Dessvärre gör människor ingenting för att behandla sin hårbotten!

En sak man kan göra är att införa en hårbottenskrubb i sin rutin, såsom HairLust Hair & Scalp Detox Scrub. Denna exfolierande produkt avlägsnar varsamt produktrester, överflödigt talg och döda hudceller som kan täppa till hårsäckarna och hindra hårväxt. Dessutom innehåller den ingredienser som främjar hårväxt såsom mynta (som har cirkulations-boostande effekter likt pepparmynta) och Gluadin® Kera-P LM. För att maximera dina resultat, använd din detox-skrubb med vår Scalp Massage Brush, som har mjuka och flexibla piggar i silikon som säkerställer varsam exfoliering och stimulering av hårbotten.

Vi rekommenderar även att du provar vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Den här unika produkten hjälper att främja hårbottens hälsa med en kombination av myntaolja, aloejuice och mikroproteiner. Genom att lugna hårbotten och förse den med näring hjälper denna behandling till med att främja hälsosammare hår på lång sikt. Den arbetar även för att skapa ett hår som ser fylligare ut på kort sikt genom att boosta hårvolym vid rötterna!

Metod #4: Undvik hög direkt värme

Undgå høj direkte varme

Om du vill få långt hår snabbt så bör du minimera (läs: sluta) användandet av stylingredskap på håret. Det gäller plattänger, locktänger, hårfönar osv. Om du verkligen behöver torka håret med en fön så se till att du använder en värmeskyddande produkt för håret, och att din hårtork är inställd på låg till kall temperatur - annars riskerar du att skada håret.

Om du befinner dig i direkt solljus så bör du skydda ditt hår med en solhatt eller använda en UV-skyddande hårprodukt.

Metod #5: Ge håret näring från insidan och ut

Nourish Your Hair from the Inside Out

Om du vill veta hur du kan få långt hår snabbt så kan vi meddela att det inte enbart hjälper att man ökar blodflödet till hårbotten så länge man inte konsumerar tillräckligt med näringsämnen från första början! Det är därför det är så viktigt att äta en kost som är hälsosam för håret. Den inkluderar:

 • Magra proteiner (kycklingbröst, bönor, linser)
 • Mycket frukt och grönsaker (särskilt de med gröna blad!)
 • Hälsosamma fetter (som avokado, lax och nötter)

För att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen för att få längre hår, kan du även överväga att ta ett hårtillskott som våra HairLust Hair Growth Formula Gummies. Dessa goda hårvitaminer är fullproppade med biotin, kisel, folsyra, vitamin C och zink – samtliga behövs för en hälsosam hårväxt. Dessutom är de veganska och gjorda på naturliga ingredienser så du vet att de är bra för dig. Men om gummies inte är din stil så finns våra hårtillskott även tillgängliga i en extra stark kapselform. (Inte övertygad? Läs vårt inlägg “Kosttillskott till håret - Fungerar det verkligen?”)

Metod #6: Fukt, fukt och mer fukt!

Moisturise, Moisturise, Moisturise

Om du vill spara ut håret kan vi inte understryka vikten av fukt tillräckligt mycket! Ett fuktat hår är ett starkt hår. Och som du redan vet så är nyckeln till att få längre hår att undvika att det bryts av. Så vi rekommenderar användning av vår Hair Growth & Protection Mask 1 eller 2 gånger i veckan. Denna ekologiskt certifierade behandling tillför näring och fukt till uttorkade hårstrån från utsidan med en kombination av veganska mikroproteiner och näringsgivande växtextrakt.

Metod #7: Påbörja en hårritual innan sovdags

Start a Bedtime Hair Ritual

Vill du veta hur man får långt hår snabbt? Då kan svaret ligga i sättet du sover! Precis som du följer en daglig hårvårdsrutin, bör du även ha en nattlig hårvårdsrutin:

 • Börja med att borsta igenom ditt hår för att stimulera blodflödet till hårbotten och distribuera naturligt fuktgivande oljor från din hårbotten till ditt hår.
 • Därefter sätter du upp håret i en lös frisyr, som en lös fläta eller löst uppsatt hår. Tips: Använd Hair Rings snarare än vanliga hårklämmor i metall för att förhindra att håret bryts av när du sover.
 • Slutligen byter du ut ditt örngott i bomull till ett Bamboo Pillowcase. Bambuns lena textur förhindrar att friss eller tovor utvecklas under natten. På så sätt vaknar du upp till ett finare och mer hälsosamt hår. Dessutom torkar inte bambu ut ditt hår på samma sätt som bomull gör. Så nu kan du säga farväl till skört hår och hej till att få längre hår!

Metod #8: Få en toppning

Få en toppning

Ironiskt nog är frisörsaxen och en frisyr din bästa vän när du vill få längre hår. För att tydliggöra så är det inte klippningen i sig som får håret att växa snabbare. Däremot förebygger regelbunden klippning att hårstråna bryts eller klyvs. Kluvna hårtoppar delar sig uppåt mot hårrötterna och kan i värsta fall resultera i flera centimeter av slitna och kluvna hårstrån. Detta gör att du omöjligt kan få längre hår. Undviker du att gå till frisören minskar dina chanser till att spara ut långt hår. Vi rekommenderar dig att prata med din frisör för att tillsammans komma fram till hur ofta du bör klippas.

Metod #9:Undvik strama håruppsättningar

Undgå stramme håropsætninger

Vårt sista råd i vår "hur man får långt hår snabbt" lista är ändå en viktig punkt eftersom det handlar om din dagliga frisyr. Var noga med att använda rätt verktyg när du sätter upp håret, dra inte för hårt och spänn inte hårsnodden för mycket.

Till och med en “slickad hästsvans” kan ge dig vad din frisör kommer att kalla en "kemisk frisyr". Det som händer är att när ditt hår når sin brytpunkt kommer det att brytas av där elastiken är belägen. Det betyder naturligtvis inte att du aldrig kan sätta upp håret. Nej det handlar om att välja de snäva frisyrerna och undvika att använda en dålig gummisnodd eller hårklämmor med metallfogar. Jag använder dessa mjuka HairLust Hair Rings som är enkla och bekväma för håret och som orsakar minimal skada på håret.

Vi hoppas att vi har besvarat alla dina frågor om hur du kan få långt hår snabbt! Men om du fortfarande håller på frågan "Hur får man längre hår?" så är det bara att lämna en kommentar eller skriva till oss på sociala medier!

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


13 kommentarer


 • 🌸 Julia från HairLust

  Hej Nihaija! 
  För att ditt hår ska växa snabbare och bli tjockare finns det många av våra produkter som kan hjälpa dig och det är viktigt att du har en bra hårvårdsrutin och undviker faktorer som sliter på håret, så som värme- och stylingredskap. Vi rekommenderar att ta hand om sitt hår både inifrån och ut. För att boosta ditt hår inifrån kan du använda våra hårtillskott som är fyllda av naturliga vitaminer som främjar din hårväxt. För din yttre hårvård rekommenderar vi att du använder vårt Hair Growth Repair schampo och balsam som innehåller återuppbyggande, veganska mikroproteiner som penetrerar djupt in i kärnan på hårstrået för intensiv reparation, näring och skydd. Det är också viktigt att ta hand om din hårbotten vilket du kan göra genom att använda vår Scalp Detox Scrub eller Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Hoppas du vill testa våra produkter för att uppnå önskat resultat med ditt hår! 😊


 • jonnna

  Tack för tipsen och inspirationen. Kolla gärna in min sida om ni vill;
  https://www.mindjonna.se


 • Nihaija

  Hej! Min fråga är hur kan man få håret växa snabbare o vara tjockt på bästa sätt. Jag önskar o få jättelångt o vackert hår. Mitt hår växer inte som den ska o vill gärna att skynda på hår tillväxten. Tappar mycket hår. Hoppas ni kan o hjälpa mig o om ni kan rekommendera mig verkligen de bästa.
  Mvh Nihaija 😊


 • Paulina från HairLust

  Hej Filippa!😊

  Om du har långt hår så är det väldigt bra att sova med en eller två lösa flätor. Det är skonsamt för håret samtidigt som du inte behöver ha det i ansiktet eller vakna under natten för att du har ligger på ditt eget hår. Även om du har en lite kortare frisyr så är en lös fläta en bra idé att sova i. Det är självklart en smaksak i slutändan.😊


 • Filippa Strandberg

  Vilken frisyr är bäst att sova i?


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras