Vill du få håret att växa snabbare? De 10 bästa tipsen för långt hår snabbt


Går du också och drömmer om att få längre hår? Här är de 10 bästa råden för dig som önskar få håret att växa snabbare samt längre.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Jag har alltid varit den tjejen som längtat efter att få längre hår – men givit upp i tron att jag helt enkelt inte har de gener som krävs för få det där drömsvallet. För ett par år sedan tog jag tag i saken en sista gång och bestämde mig för att hitta den bästa lösningen. Snabbt insåg jag att de effektivaste metoderna till att få håret att växa snabbare inte är så dyra och komplicerade som man kan tro.

Mitt femte tips är helt klart det som kan göra störst skillnad. Dessutom är jag ganska säker på att du blir förvånad över mitt sjunde och åttonde tips.

Först och främst är det viktigt att förstå att du inte kan få längre hår över en natt. Det krävs tid och tålamod för att få ett längre hår samt att få håret att växa snabbare. Håret växer i genomsnitt 1 cm/månad men tur nog finns det faktiskt flera bra sätt att skynda på denna process.

1. Saxen är din vän

För att tydliggöra så är det inte klippningen i sig som får håret att växa snabbare. Däremot förebygger regelbunden klippning att hårstråna bryts eller klyvs. Kluvna hårtoppar delar sig uppåt mot hårrötterna, och kan i värsta fall resultera i flera centimeter av slitna och kluvna hårstrån. Detta gör att du omöjligt kan få längre hår. Undviker du att gå till frisören minskar dina chanser till att få håret att växa snabbare och längre. På rekommendation bör man besöka en frisör med 2-6 veckors mellanrum. Glöm inte att alltid be frisören om att klippa bort de kluvna topparna!

2. Använd balsam varje gång

För att få längre hår bör du använda balsam vid varje hårtvätt. Ett bra balsam tillför lipider och proteiner, samt skapar en skyddande hinna för håret. Viktigt är att du använder produkter utan parabener och SL-sulfater, som dessvärre många balsam på marknaden innehåller idag. Vill du vara säker på att du använder ett bra balsam för att få längre hår kan du kika på innehållet i HairLust Hair Growth & Repair Conditioner, som är utvecklad för att få håret att växa snabbare och längre.

3. Var sparsam med schampo

Undvik att använda schampo varje gång du duschar för att få längre hår. Att tvätta håret för ofta är ett av de vanligaste misstagen man gör för att få håret att växa snabbare. Schampo rengör och avlägsnar smuts från håret, men samtidigt sköljs naturliga och viktiga oljor bort som håller håret friskt och starkt. Önskar du få längre hår så minska på antalet hårtvättar, och återigen, se till att använda ett SL-sulfatfritt schampo med bra och naturliga ingredienser.

Vill du läsa mer om SL-sulfatfritt schampo och balsam, och vad de bör innehålla så kan du kika här för inspiration.

4. Använd hårolja eller hårinpackning

Vill du öka dina chanser att få längre hår bör du också investera i en bra hårolja eller en hårinpackning. Har du torrt och skört hår räcker det ibland inte med bara ett bra balsam. Speciellt om du använder mycket styling och värmeredskap. För att få längre hår krävs det att ditt hår är återfuktat – särskilt om du vill få håret att växa snabbare. En del oljor fungerar som både värmeskydd och fukt, medans andra gör håret glansigt och fett. Nedan hittar du HairLust Growth & Protection Hair Mask som fungerar väldigt effektivt för att både återfukta och ge dina hårtoppar en intensivvård.

Här kan du läsa mer om bra hårolja och vad du bör tänka på innan användning.

5. Investera I kosttillskott till håret

Detta är ”hands down” det mest effektiva du kan göra för att få håret att växa snabbare. Det är viktigt att sköta hårets yttre för att få ett längre hår, men det växer trots allt från våra hårsäckar, inifrån kroppen. Vill du maximera dina chanser till ett långt hår krävs det ett flertal viktiga vitaminer och näringsämnen som stimulerar din hårväxt. En av de vanligaste orsakerna till håravfall är just vitamin- och mineralbrist.

Här har du en lista på de 10 viktigaste vitaminerna till håret . Att få i sig rätt mängd av dessa ämnen för att få håret att växa snabbare är svårt. Ett kosttillskott till håret är därför en enkel och otroligt effektiv metod för att få längre hår. För att försäkra dig om att du använder ett bra och resultatgivande kosttillskott bör det innehålla en stor mängd Biotin.

Var noggrann när du väljer ett kosttillskott för att få håret att växa längre, utbytet är stort men det finns stora skillnader i kvalité och effekt. Återigen rekommenderar jag stark HairLust Hair Growth Formula, som innehåller alla nödvändiga näringsämnen som kan bidra till att få håret att växa snabbare.

hairlust hair vitamins före efter bilder

Ljust hår: Efter 8 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules. Mörkt hår: Efter 12 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules. Resultatet varierar från person till person.

6. Ändra din hårrutin

Din hårrutin kan vara din bästa vän – men också hårets värsta fiende. Använder du dåliga produkter med fel ingredienser, hårfönar, hårfärg eller värmeredskap utsätts ditt hår för enormt mycket slitage.

Genom att ändra din hårrutin kan du få håret att växa snabbare, samt öka dina chanser till att få längre hår. Undvik att föna håret för ofta. Låt det istället lufttorka eller använd en bambu handduk speciellt utformad för hår. När du sedan reder ut håret med en borste bör man börja nedifrån och arbeta sig uppåt. Detta gör att håret har svårare för att tova sig och därmed undviker du brutna hårstrån och slitage i större grad. Två enkla men oerhört effektiva sätt att få längre hår.

Du bör även investera i en bra hårborste som reder ut håret utan att slita med sig tovor eller trassel. HairLust Detangle Wet Brush kan användas både i duschen eller i torrt hår och är speciellt utformad för att främja hårväxten. Piggarnas mönster sätter igång blodcirkulationen i hårsäckarna samtidigt som det mjuka materialet gör att du kan borsta håret även när det är blött. Val av hårborste är otroligt viktigt och i denna artikel finner du fler tips på en bra hårborste.

Jag rekommenderar alltid mina kunder att komma ihåg både inre och yttre skötsel av håret, om dem önskar sig ett längre och friskare hår

Helene Sørensen

Dansk hårstylist och skönhetsterapeut

7. Byt sänglakan

En underlig, men bra sak att göra är att byta ut dina bomullslakan. Vill du få längre hår och undvika slitage så byt till ett mjukare material, såsom bambu. Bomullens hårda yta orsakar friktion mot håret vilket förhindrar håret att växa snabbare.

HairLust har tagit fram ett örngott gjort av 100% bambu. HairLust Pure Bamboo Pillowcase förhindrar att håret blir tovigt och frissigt under natten, samtidigt som du får en känsla av att sova på moln. 

Före och efter-bilder från användning av HairLust bambu örngott:

HairLust bambu örngott

8. Skippa handduken

Detta har jag redan tipsat om tidigare i artikeln men tål att upprepas! Vill du få håret att växa snabbare och dessutom få längre hår överlag bör du undvika att snurra handduken runt huvudet. När du samlar håret i de hårt vävda fibrerna finns risk att många strån knäcks och går av. En bra och billig investering är att använda en mikrofiber bambuhandduk.

9. Ta en kall dusch

Kallt vatten försluter hårets yttersta lager och förhindrar uttorkning. Därför är det en bra ide att avsluta med en kall dusch efter varje hårtvätt. Det räcker med endast 10 sekunder för att göra stor skillnad.

10. Var försiktig med håruppsättningen

Min sista rekommendation om hur du kan få längre hår snabbt är att se över din frisyr. Se till att använda rätt redskap och undvik strama och hårda uppsättningar. Använd hårsnoddar utan metall och ha mjukare hästsvansar. Detta är mer skonsamt för håret och kommer långsiktigt hjälpa dig att få längre hår och få håret att växa snabbare.

Kvinnligt håravfall – hur behandlar du det?

Är du kvinna och upplever håravfall, tunt hår eller tappar mer hår än normalt? Jag har listat alla bra tips om orsaker till håravfall hos kvinnor i en annan artikel. Upplever du håravfall efter graviditet har jag dessutom tillägnat en hel egen artikel för detta ämne.

I sin helhet så finns det många faktorer som spelar in när man vill få långt hår snabbt, men som tur är finns det saker man aktivt kan göra för att förbättra chanser. Som du säkert redan vet, är kosten A och O för att kunna få håret att växa sig långt och tjockt i en effektiv fart, men det kan vara svårt att få i sig rätt näringsämnen på en daglig basis.

Därför rekommenderar jag ofta att testa ett kosttillskott till håret eftersom det ofta kan ge ganska snabba resultat. Om du är sugen på att testa det går det att köpa här!

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


7 kommentarer


 • Erika

  Mkt bra tips!! Jag äter kosttillskott till håret och tycker det gör stor skillnad, absolut det mest effektiva skulle jag säga.


 • Emelie

  Jag tappade massa hår när jag var stressad en period! det kan vara en orsak till att man tappar hår. När det kommer till att få håret att växa snabbare så är bra kost och sömn a och o. Det gör mer än man tror, men det kan vara svårt att se resultat direkt eftersom det tar ett tag… men för att snabba upp hårväxten så använder jag också kosttillskottet som hairlust säljer. SJUKT goda!! använder deras gummies och fick bäst resultat efter 3.5 månader, min frisör kommenterade också att mitt hår väldigt snabbt sen senaste besöket. Dvs bra betyg!!


 • Emma

  Hej! Jag lider jättemycket av håravfall och håret som håller på att växa ut har inte växt ut än. Mitt hår är tunt, skört och stripigt och känns som en hästman. Jag har epilepsi och äter mediciner men jag vill ändå att mitt hår ska växa snabbare. Snälla hjälp mej!


 • Elina

  Bra tips :) jag testade att käka vitaminerna och slutade även att tvätta håret så himla ofta (gör det typ bara 3-4 ggr i veckan max nu), efter ett par veckor har mitt hår växt och fått en fräschare ton


 • Bea

  Tack för tipsen!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras