• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Vitaminer för håret: Här är de 10 viktigaste hårvitaminerna!


Kost och näring är A och O när det gäller friskt hår och frisk hud, men vilka hår vitaminer är extra viktiga när det gäller att få håret att växa snabbare? Få svaret på vilka vitaminer är bra för håret i denna artikel.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Du vet redan med säkerhet att det är bra för både ditt inre och yttre att tillföra olika vitaminer till vår kropp. Idag tar faktiskt hela 60% av Sveriges befolkning kosttillskott. Men som för de flesta människor, och säkert även för dig själv, är det en djungel att hitta rätt hår vitaminer, och vad som är till för vad. I den här artikeln presenterar vi allt du behöver veta gällande vitaminer för håret och ger rekommendationer på produkter.

Vitaminer för håret - detta måste du veta!

Gällande detta ämne finns det faktiskt mycket hjälp att få från hårvitaminer, så länge du vet vilka som hjälper håret och vilka hårvitaminer som just du är i behov av!

Kämpar du till exempel med kluvna hårtoppar och brutna slitna hårstrån? Drömmer du om att ha längre, tjockare och friskare hår? Det många av oss inte vet är att vi kan hjälpa håret på god väg att växa sig längre med bra hår vitaminer kombinerat med sunda kostvanor.

I själva verket kan rätt vitaminer för håret ha en avgörande effekt på huruvida det växer sig friskt, slits på vägen eller blir väldigt skört – och för att inte tala om de positiva effekterna hårvitaminer även har på vår hud.

Efter att ha läst denna artikel garanterar vi dig att du kommer ha all nödvändig kunskap gällande vitaminer för håret och hur de ska användas!

Vilka vitaminer är bra för håret?

C-vitamin

Det är allmänt känt att C-vitamin boostar vårt immunförsvar, och hjälper till med att förebygga förkylning och andra säsongs-sjukdomar. C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, en viktig proteinkälla för friska hårstrån, hudceller och naglar. Antioxidanterna bekämpar fria radikaler, som ofta är anledningen till skada på kroppsvävnad och hårceller. Ett bra sätt att undvika svagt och skört hår, speciellt om du upplever kluvna toppar eller håravfall, är att tillsätta C-vitamin i dina vitaminer för håret.

För att få i dig rätt mängd C-vitamin rekommenderar vi HairLust vitaminer för håret, i kombination med en näringsgivande kost. Livsmedel med högt innehåll av C-vitamin är bland annat apelsiner, broccoli, grönkål, brysselkål, papaya, jordgubbar, kiwi och röd paprika. Se till att dina hårvitaminer har ett högt innehåll av detta.

B-vitaminer

Sammanlagt finns det hela 8 olika typer av B-vitamin! Våra B-vitaminer (B1,B2,B3,B5,B6,B7,B9,B12) är alla viktiga för att hålla vår kropp frisk. Vitaminerna påverkar vår energi, energiomsättning, nerver, muskler, hår hud och naglar. Som helhet påverkar B-vitamin vår cellförnyelse. För att vår hud och hår ska kunna förändra sig och växa, behövs det hela tiden att nya celler kan växa fram. Därav det bästa och logiska användningsområdet för B-vitamin: I dina hårvitaminer! Några varningstecken på B-vitaminbrist kan vara:

B12 är den viktigaste vitaminen när det handlar om vitaminer för håret, men ett dagligt intag av alla 8 typer är att rekommendera. Våra HairLust hår vitaminer är ordentligt rika på B-vitamin och tar du dessa i samband med en sund kosthållning med livsmedel såsom kött, ägg, nötter, corn så kommer du garanterat fylla den nödvändiga kvoten med B-vitamin till ditt hår.

Biotin

En av de viktigaste och mest använda vitaminerna för håret är vårt kära biotin. Detta ämne ligger som grund i alla våra produkter gällande hår vitaminer och håravfall. Biotin ingår i serien av B-vitaminer men tilldelas en egen sektion på grund av den oundvikliga påverkan och skillnad den gör för vårt hår. Biotin bidrar till normal ämnesomsättning och för att bibehålla ett normalt hår. Hårvitaminer som innehåller biotin bör kombineras med livsmedel som svamp, avokado, ägg, lax och jordnötssmör för ett optimalt resultat.

Är du redan ett fan av biotin? Lär dig ännu mer om kosttillskott med biotin i vår andra artikel om hårvitaminer, dedikerad till biotin.

Niacin

Niacin, en annan B-vitamin som också förtjänar en egen sektion tar hand om vår hud och hårbotten. Hårvitaminer som innehåller Niacin hindrar håret från att bli skört, livlöst eller klyvert. Återigen, se till att dina vitaminer för håret innehåller Niacin och komplettera med livsmedel som kalkon, kycklingbröst, tonfisk, champinjoner och avokado.

E-vitamin

När det gäller vitaminer för håret, är E-vitamin den minst omtalade vitaminen. Trots detta, är just denna hår vitamin avgörande för kroppen. E-vitamin är en antioxidant som bidra till att skydda cellerna. E-vitamin hittar du inte endast i vår produkt med vitaminer för håret, utan också i form av hår olja. Fördelen med att använda olja är att du masserar in det direkt på hårbotten som ökar blodcirkulationen till hårsäckarna. Tidigare nämnt så rekommenderar vi både inre och yttre skötsel av håret för bästa resultat, och i vår produktserie hittar du hår olja med tillsatta vitaminer för håret.

A-vitamin

A-vitamin främjar vår celltillväxt och bidra till att bibehålla immunförsvarets funktion. Vi rekommenderar att förutom att se till att dina hår vitaminer innehåller detta ämne, även balansera upp med livsmedel som morötter, meloner och mörka bladgrönsaker. Några symtom på att det är dags att tillföra vitaminer för håret, speciellt A-vitamin, är när hudproblem eller risigt hår förekommer.

D-vitamin

På grund av vårt (mindre) soliga land Sverige, får omkring 50% av befolkningen inte i sig tillräckligt med D-vitamin. Huvudkällan för D-vitamin är genom solens strålar, och den resterande mängden får vi i oss genom kosten och vitamintillskott. Förutom att försöka vara i solen minst 20 minuter/dag – ska du även försöka få i dig fisk, ägg, svamp och mjölk som är rika på D-vitaminer. Självklart innehåller HairLust hår vitaminer detta i noggrant utvald mängd.

Järn

Utöver vitaminer för håret, behöver vi även mineraler för att fungera korrekt. Järn stärker kroppen inifrån med att bidra till immunsystemets normala funktion. Utan järn kan du uppleva trötthet och utmattning. Livsmedel som är rika på järn är rött kött, ostron och spenat. Detta ämne är bör också ingå i dina hårvitaminer. 

Magnesium

En annan mineral som kroppen har användning för är magnesium. Magnesium bidrar till proteinsyntes och motverkar trötthet. Dessvärre är detta en mineral många svenskar glömmer att få i sig och bör därför vara inkluderat i dina hår vitaminer. Men du kan även hitta magnesium i pumpafrön, kakaopulver och cashewnötter.

Zink

Zink bidra till att bibehålla en fungerande omsättning av makronäringsämnen och det bidrar även till att bibehålla normalt hår. Fördelen med zink är att det krävs en ganska liten mängd för att täcka vårt behov och du finner det i pumpakärnor, kikärtor, svamp, spenat och yoghurt och även i våra HairLust hår vitaminer.

Det finns vitaminer, mineraler och näringsämnen, som Zink och Biotin där forskning påvisar en positiv effekt på håret

Maria Hansen

Dietist och näringsexpert

Sammanfattning gällande hår vitaminer

Vi hoppas att denna läsning har gjort dig klokare vad det gäller vitaminer för håret. En tumregel är att om du får i dig alla hårvitaminer A-Z(ink) så finns det goda chanser att få ett långt, friskt och vackert hår. Utöver dessa näringsämnen finns det också ett flertal ämnen som kan vara till nytta för ditt hår. Åkerfräkenextrakt till exempel, har i ett flertal kliniska studier bevisad positiv påverkan för vår hårväxt. Plantan är otroligt rik på mineralen Silika som främjar ett hälsosamt hår. Vidare finns det ett flertal aminosyror så som Glycerin, l-methionin och l-glutamin som via forskning stöds för sina positiva effekter på hårhälsa. Aminosyrorna fungerar som byggstenar till keratin, vilket i sin tur ger håret styrka och hållbarhet.

För – och efterbild med HairLust Hair Vitamins under 1 månad

För – och efterbild med HairLust Hair Vitamins

Dem bästa tipsen - så får du håret att växa snabbare

Utöver vitaminer för håret, har vi samlat de bästa tipsen på vardagsrutiner för att hjälpa ditt hår att växa sig långt och starkt. Kosttillskott i form av vitaminer för håret är endast 1 av de 10 tips vi rekommenderar för att få ett längre hår. Genom att följa våra 10 tips till ett längre och bättre hår är du redan en bra bit på väg till ditt drömhår! Utöver hår vitaminer är viktigt att sparsamt använda schampo med noggrant utvalda ingredienser samt undvika användandet av vanliga handdukar! I vår andra artikel hur man kan få håret att växa snabbare kan du läsa vidare om de 10 tipsen för ett längre hår och lära dig mer om rutiner!

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


1 kommentar


  • Bella

    Oj vad jag sliter på mitt hår utan att veta om det… tack för tipsen, finns ju mycket man kan göra för att påverka sitt hår.


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras