Balsammetoden: Motverka torrt och skadat hår! [Guide + Godkända balsam 2021]


Balsammetoden är ett otroligt sätt för dig med torrt, frissigt eller slitet hår att få det hår du alltid drömt om! Läs vidare i denna arikel för att lära dig mer om vad balsammetoden är, hur den används, godkända balsam 2021 och mycket mer. Det är dags att få håret vi förtjänar med hjälp av balsammetoden!

Paulina Björkbacka

HairLust

Paulina läser Cand. Merc. (IMM) på Copenhagen Business School och samlar hands-on erfarenheter inom marknadsföring hos HairLust där hon jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter. Läs mer om vår skribent.

Bara för att något är populärt betyder det inte alltid att det är det bästa alternativet. Sedan 1970 har det varit en norm att man ska tvätta håret dagligen. Vi har sedan dess förknippat “hårtvätt” med något bra, något rent - men sanningen är att ditt ständiga tvättande och val av schampo kan göra mer skada än nytta.

Balsammetoden har under de senaste åren blivit en superpopulär metod och det är inte utan anledning! “Glansigt”, “friskt” och “fräscht” är några av orden som folk använder när de beskriver sitt hår efter att ha använt balsammetoden. Men eftersom metoden är relativt ny så finns det självklart mängder av frågor kring balsammetoden, sista schampo och godkända produkter.

Det kan vara lite svårt att komma igång men jag finns här för att hjälpa dig hitta rätt - läs vidare!

Vad är balsammetoden?

Okej, kommer du ihåg när man var liten och lärde sig att fett löser fett? Det är precis hur balsammetoden fungerar. Balsammetoden går ut på att sluta använda schampo och istället endast tvätta sitt hår med godkända balsam.

Det kan låta märkligt att sluta använda schampo, men de flesta schampon idag innehåller faktiskt ingredienser som verkar uttorkande och sliter på håret. Många gånger pratar man om “SL-sulfater” - ingrediensen som skapar det skum vid tvätt som många förknippar med renlighet. Ett vanligt schampo med SL-sulfater är tyvärr för ”effektivt” och starkt när det kommer till att göra rent vårt hår. Istället för att bara tvätta rent håret, drar schampot även ur all fukt från hår och hårbotten. Detta vill vi motverka med hjälp av balsammetoden!

När man torkar ut sitt hår och hårbottens naturliga oljor på detta sätt så kommer talgkörtlarna i hårbotten börja överproducera fett för att kompensera för den fukt som försvunnit. Detta resulterar i ett hår som ofta upplevs som “fettigt” eller “flott”. Du kan läsa mer om SL-sulfater i schampo och bättre alternativ i min kollegas intressanta artikel om ämnet.

Balsammetoden kan hjälpa dig återställa fukten och de naturliga oljorna ditt hår behöver för att hålla sig glansigt och växa.
Man säger alltså att fett löser fett och det är även sant när det kommer till balsammetoden. De nyttiga fettalkoholerna i balsamet löser upp smutsen och fettet i ditt hår utan att sno fukten och tvätta bort de naturliga oljorna din hårbotten behöver. Balsammetoden vårdar håret istället för att skada det. Balsammetoden fungerar för alla hårtyper men är nästan ett måste för de med vågigt och lockigt hår då vågorna och lockarna blir tydligare och många rapporterar att deras hår får mer volym och glans.

Topp 4 viktigaste fördelarna med balsammetoden

Jag har bestämde mig för att testa balsammetoden förra året i februari, målet var att ge det en ärlig chans i 3 månader, men 3 blev till 6 och nu kan jag stolt säga att jag aldrig kommer gå tillbaka till någon annan metod än just balsammetoden. Varför? Jo, det finns så många otroliga fördelar med att skippa schampot och endast använda balsam. Här nedanför listar jag de allra viktigaste fördelarna som kommer göra en stor skillnad i hur du upplever ditt hår:

Fettigt hår? No more!

När du precis börjat med balsammetoden kan du kanske uppleva att ditt hår antingen inte tvättas rent eller blir fett snabbare än vanligt. Som tidigare nämnt beror detta på att SL-sulfaterna i ditt schampo skapat obalans i din hårbotten genom att tvätta ur alla naturliga och nyttiga oljor i din hårbotten. Din hårbotten får helt enkelt “panik” och börjar producera extra mycket fett för att kompensera för den uttorkade och fuktlösa miljön. Det kan ta allt från 1-4 veckor med balsammetoden innan detta stabiliserats men när det gjort det kan det gå mycket längre tid mellan tvättar och det sparar både tid och pengar!

Slipp frisset

Det är sant, du kan bli kvitt ditt frissiga hår. Vågigt och lockigt hår har en annan textur än rakt hår, det är mer luftigt och har lättare att absorbera vad det än kommer i kontakt med. Schampot torkar ut lockarna vilket resulterar i frissigt hår därför bör du använda balsam och inpackning istället.

Boosta din hårväxt med balsammetoden

Längre hår? Ja tack! Eftersom balsam inte löddrar på samma sätt som schampo gör så krävs det att man masserar in balsamet noggrant i håret och hårbotten. Hårbottenmassage är en viktig faktor om man vill ha längre hår - när man masserar hårbotten stimulerar man hårsäckarna och ökar blodtillförseln till hårsäckarna vilket kan medföra att håret växer snabbare och att hårsäckarna ”aktiveras” igen. Du kan läsa mer om hur du snabbt kan få längre hår här. Hårbotten behöver faktiskt stimuleras för att må bra. Visste du att det även motverkar mjäll, eksem och fett hår?

Mjukhet och “Kardashian-glans"

Jag minns när jag drog igenom mitt hår med en borste och det bara satte stopp. Mitt hår var strävt, tråkigt och knutor bildades trots att jag borstade håret varje dag. Detta är en biverkning av ett uttorkande schampo. Nu med hjälp av balsammetoden är mitt hår silkeslent! Men kom ihåg att det kan ta lite tid innan håret känns återfuktat igen då det inte längre kan förlita sig på glans från silikoner som finns i bland annat schampon.

Balsammetoden - Exakt hur du gör i 3 steg!

1. Ett sista schampo:

Innan du börjar med balsammetoden måste du först tvätta bort alla produktrester och ämnen som inte får finnas i håret när man börjar med denna metod. Detta gör man med ett godkänt ”sista-schampo”, vilket är precis vad det låter som - det sista schampot du använder innan du börjar med balsammetoden. Det är viktigt att ditt sista schampo inte innehåller silikoner, mineraloljor eller liknande. Schampot jag använde och vill tipsa om är ett schampo från Hairlust: “Hair Growth & Repair Shampoo”.

2. Olika sorters "balsam" för balsammetoden:

Man brukar använda sig av två olika sorters balsam när man börjar med balsammetoden, ett tvättbalsam och ett vårdande balsam. Varför gör man detta? Jo, eftersom din hårbotten inte behöver lika mycket återfuktning som längderna. Jag rekommenderar att man använder ett vårdande och tyngre balsam eller inpackning på hårets längder medan man använder ett lättare “tvättbalsam” i hårbotten.

3. Tvätten:

Börja med ditt vårdande balsam och fördela det jämnt i längderna, låt det sedan sitta. Därefter tar du ditt tvättbalsam och masserar in det noggrant i hårbotten. Sedan kan du skölja håret eller låta balsamen sitta kvar en liten stund innan du tvättar bort det. Efter tvätten brukar jag alltid linda in håret i min turbanhandduk gjord av naturliga fibrer från bambu och bomull. Bambu är ett mycket varsamt material och lämpar sig fint för känsligt, torrt och slitet hår. Perfekt när du börjar med balsammetoden!

hairlust trustpilot

Godkända produkter 2021

Vi har pratat om fördelarna med att använda sig utav balsammetoden, men nackdelarna då? Jag skulle säga att den största nackdelen är att det kan vara krångligt att veta vilka produkter man bör använda. Men eftersom detta är en heltäckande guide så ska jag såklart hjälpa dig med detta! Låt oss gå igenom godkända produkter 2021 och vilka produkter som är bäst för optimal effekt.

Ett godkänt balsam är ett balsam som inte innehåller mineraloljor, sulfater, uttorkade alkoholer och silikoner (läs på innehållsförteckning: slutar oftast med -cone eller -xane). Vi nämnde tidigare i guiden att ett sista schampo samt två balsam är optimalt - ett tvättbalsam och ett vårdande. Här kommer mina favoriter från Hairlust:

Sista schampo och tvättbalsam:

Denna grymma kombination bestående av Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner är fri från parabener och SL-sulfater. De kommer att berika ditt hår med den fukt och näring som håret behöver. Ingredienserna i balsamet är perfekta för balsammetoden, så som exempelvis ekologiskt kakosmör, granatäppleextrakt och olivolja. Dessa har en reparerande och skyddande effekt på håret.

Vårdande balsam/inpackning:

HairLust Protein Reconstructor Hair Mask är en djupgående och återuppbyggande behandling till mycket skadat och slitet hår. De näringsrika organiska fettsyrorna från aloe vera, solrosfröolja och sheasmör både vårdar och stärker torrt och skadat hår, så att det blir friskt, mjukt och glänsande. Fungerar perfekt som ett vårdande balsam som man applicerar på längderna när man kör balsammetoden.

Ingredienser du bör undvika:

1. Sulfater: Leta efter SLS/SLES på innehållsförteckningen.

2. Uttorkande alkoholer: Ex. Alcohol denat, Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol och Etanol. Det finns återfuktande fettalkoholer som är bra för håret så bli inte avskräckt om du ser “alkohol” på innehållsförteckningen.

3. Mineralolja: Ex. Mineral Oil, Mineralolja, Petrolatum, Petroleum, Paraffinum och Liquidum. Leta efter paraffin, vaselin och petrolatum på innehållsförteckningen

4. Silikoner: Leta efter ingredienser som slutar med -cone, -xane på innehållsförteckningen

Jag hoppas att du har en hel del extra information och har blivit bättre rustad för att prova på balsammetoden och naturligtvis slänga ditt skadliga schampo så långt bort det bara går! Du kan få fler tips i denna artikel som handlar om slitet och tunt hår.


4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


4 kommentarer


 • Daniel

  Grymt bra artikel. Riktigt intressant. Jag var osäker på om jag som kille också kunde använda balsammetoden, och nu vet jag. Det är ju ganska straight forward. Tack!


 • Johanna

  Fantastisk artikel, jag som tidigare kört balsammetoden blir inpsirerad att köra det igen!


 • Nora

  Mitt hår var super torrt och frissigt innan jag började använda balsammetoden… kan verkligen rekommendera att man testar det!


 • Ilsa

  Så bra tips! tack! Har läst dina andra artiklar också och blir alltid super inspirerad att verkligen lägga ner tid och förändra mitt hår på riktigt! Följer många av dina rekommendationen och tycker mig uppleva skillnad faktiskt.


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras