Torr hårbotten? Förebygg och behandla din torra hårbotten [Bästa tipsen]


Vi har alla någon gång kämpat med någon sorts hårbottenproblem. Mjäll eller torr hårbotten är verkligen påfrestande, men lösningen eller behandlingen behöver inte vara komplicerad. I denna artikel kommer jag förklara de vanligaste orsakerna till problem med hårbotten samt mina egna tips och tricks för att underlätta en jobbig situation, till exempel hur du väljer rätt schampo mot torr hårbotten. Läs mer nedan för att lära dig hur du kan få en normal hårbotten som mår bra!


Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.


Jag är en person som lider av torr hud och har därmed länge brottats med en torr och kliande hårbotten, ett vanligt förekommande problem i mitt liv. Klåda och håravfall är också något som jag upplevt flera gånger. Det tog flera år innan jag insåg att vara torr i hårbotten inte behöver vara svårt att behandla. Jag vågade tillslut prata med mina vänner om mina problem och insåg snabbt att mjäll eller extremt torr hårbotten är ett riktigt vanligt problem för både kvinnor och män.

Så, hur förebygger och behandlar man en torr hårbotten? Som tur är finns det många lösningar!

I den här artikeln ska vi först titta på de symtom som en torr och kliande hårbotten kan orsaka. Vi överväger sedan hur frisk hud generellt fungerar och vilka faktorer som kan orsaka dessa problem. Slutligen kommer jag att berätta hur du effektivt kan behandla en torr hårbotten. I slutet av denna artikel kommer du ha massa olika tips och tricks för att behandla och lindra problemen som orsakas av torr hårbotten!

De vanligaste problemen med hårbotten

Naturligtvis är allas hårbotten och hud unik, men de vanligaste problemen brukar antingen vara en torr hårbotten eller en särskilt fet hårbotten. Båda orsakar liknande symptom så det kan vara riktigt svårt att avgöra om det är en torr eller fet hårbotten som man har, till exempel kan klåda i hårbotten och håravfall vara ett problem i båda fallen. I det här kapitlet kommer jag att förklara hur en torr hårbotten skiljer sig från en fet hårbotten i dess symtom.

SYMPTOM: TORR HÅRBOTTEN

Klåda i hårbotten hos vuxna är ofta ett tecken på torr hud och detta är ett riktigt vanligt problem som nästan alla kommer att drabbas vid någon tidpunkt. Torr hårbotten orsakar många problem såsom mjäll och eksem i hårbotten, och om den flagnande huden är tunn och torr är orsaken oftast en torr hårbotten. Klåda i hårbotten och håravfall kan också vara tecken på torrhet. Torr hårbotten orsakar inte direkt håravfall, men rikligt med stress, ständigt kliande och starka hårvårdsprodukter kan resultera i håravfall. Lyckligtvis, när det kommer till en torr och kliande hårbotten så hjälper en fördjupad behandling ofta med dessa symtom och håret växer tillbaka när problemet behandlas. Om du upplever håravfall så kan du läsa mer om orsaker och behandling i denna artikel skriven av min kollega Astrid Jönsson.

SYMPTOM: FET HÅRBOTTEN

En fet hårbotten orsakar också klåda och i vissa fall flagning. Detta skiljer sig dock från mjäll som orsakas av en torr hårbotten. I båda fallen är det värt att komma ihåg att klåda i hårbotten kan skapa skrapor i huden efter att du kliat dig och kan leda till en mängd olika infektioner, så istället för att klia vidare och skada vår hårbotten så borde vi istället fokusera på att hitta rätt behandling.
Huden i din hårbotten, liksom annan hud på kroppen, förnyas hela tiden. Det är viktigt att veta att trots denna ständiga process så kliar inte frisk hud, i alla fall inte till den grad där det tydligt märks. Om du upplever klåda i hårbotten och möjligtvis håravfall, torrhet eller flagning så som mjäll är det viktigt att fokusera på att behandla din hårbotten.

hairlust trustpilot

VAD ÄR ORSAKEN TILL MIN TORRA HÅRBOTTEN?

Torr hårbotten är ofta resultatet av många olika faktorer. Allas hud är unik och påverkas olika av olika ämnen, tillstånd och variabler. Om du känner att du har problem med en torr hårbotten, fundera på om någon av dessa punkter kan vara orsaken till dina problem:

  • Årstidsskifte - Huden, och därmed hårbotten, är känslig för vissa väderförändringar. När hösten närmar sig, kom ihåg att en kall och torr vinter kan torka ut din redan torra hud!

  • Tvättar håret för sällan/ofta – Vartenda hårbotten är unik. Vissa behöver tvätta håret dagligen och andra behöver endast ett par tvättar per vecka. Hitta den rutin som passar dig och din hårbotten kommer tacka dig! Det är också väldigt viktigt att du hittar rätt schampo mot en torr hårbotten.
  • Stress och livsstil - Liksom annan hud på kroppen så påverkas hårbotten av stress och kost och livsstil. Klåda i hårbotten och håravfall är definitivt tecken på att dessa faktorer bör kontrolleras och omprövas!
  • Överflödig användning av stylingprodukter - Torrschampo, hårspray, hårgelé och andra starka stylingprodukter torkar ut hårbotten. Se till att tvätta håret noggrant om du använder mycket stylingprodukter i håret. Att ta ett uppehåll från styling och stylingprodukter en gång i veckan kan också vara till hjälp när du börjar ta hand om din torra hårbotten.

  • Gener – Vissa har helt enkelt vunnit livets lotteri och fått en hud som lätt suger åt sig fukt medan andra lider av torrhet livet ut. Även om det kan kännas hopplöst och orättvist så är A och O att hitta rätt hårvårdsprodukter och komma ihåg att ta hand om hårbotten också.

PEELING OCH SCHAMPO MOT TORR HÅRBOTTEN

MIN FAVORIT BEHANDLING: PEELING

Det finns många olika sätt att behandla en torr hårbotten men den mest effektiva och snabbaste lösningen för dig är en hårbotten-peeling. Jag hade aldrig tänkt tanken på att exfoliera min hårbotten, men när jag hörde att många faktiskt gör det lät det logiskt. Människor exfolierar ju sina ansikten och kroppar för att ta bort döda hudceller, så varför skulle man inte göra detsamma med sin hårbotten? Kom dock ihåg att hårbotten är känslig och behöver skonsamma produkter, särskilt en torr hårbotten. Så när du väljer en peeling-produkt för hårbotten se till att den innehåller bra och skonsamma ingredienser så som lugnande aloe vera, fuktgivande kakaosmör och uppfriskande acai-extrakt.

När man gör en peelingbehandling på sin hårbotten avlägsnar man döda hudceller vilket gör att den torra hårbotten andas bättre och är redo att ta upp de aktiva ingredienserna i ett fuktgivande schampo och balsam. Dessutom stimulerar exfoliering av hårbotten blodcirkulationen i huden, vilket är ett utmärkt hjälpmedel vid behandling av torr hårbotten.


VÄLJ RÄTT SCHAMPO MOT TORR HÅRBOTTEN

Tänk på att inte tvätta håret med ett starkt mjällschampo, det kan faktiskt förvärra dina problem. Milda produkter som återfuktar och lindrar är ett mycket bättre val. En torr hårbotten kräver skonsamma hårvårdsprodukter så välj ett vårdande samt fuktgivande schampo och balsam efter peeling. Till exempel kan ett speciellt schampo och balsam för håravfall vara ett bra val och en fuktgivande hårolja kan också hjälpa. Dessutom kan ett bra val av hårborste eller material av örngott göra en riktigt skillnad. En frisk hårbotten resulterar i ett friskt hår, så se till att ta hand om din hårbotten.

Du kan också läsa vår blogg för andra bra tips för hur du bäst tar hand om ditt hår. Du kan också läsa vår artikel om schampo för torrt och skadat hår.

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras