Torr hårbotten? Behandla torr och kliande hårbotten [Bästa tipsen]


Vi har alla någon gång kämpat med någon sorts hårbottenproblem. Mjäll eller torr hårbotten är verkligen påfrestande, men lösningen eller behandlingen behöver inte vara komplicerad. I denna artikel kommer jag förklara de vanligaste orsakerna till problem med hårbotten samt mina egna tips och tricks för att underlätta en jobbig situation, till exempel hur du väljer rätt schampo mot torr hårbotten. Läs mer nedan för att lära dig hur du kan få en normal hårbotten som mår bra!


Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.


Jag har länge brottats med torr hud och därmed är en kliande hårbotten ett vanligt förekommande problem i mitt liv. Klåda och håravfall är också något som jag upplevt flera gånger. Det tog flera år innan jag insåg att torr hårbotten inte behöver vara svårt att behandla. Jag vågade tillslut prata med mina vänner om mina problem och insåg snabbt att mjäll eller extremt torr hårbotten är ett vanligt problem för både kvinnor och män.

Så, hur förebygger och behandlar man en torr hårbotten? I den här artikeln ska vi först titta på de symtom som en torr och kliande hårbotten kan orsaka. Vi överväger sedan hur frisk hud generellt fungerar och vilka faktorer som kan orsaka dessa problem. Slutligen berättar jag hur du effektivt kan behandla en torr hårbotten och ge massa olika tips och tricks för att behandla och lindra problemen som orsakas av torr hårbotten!

De vanligaste problemen med hårbotten

Naturligtvis är allas hårbotten och hud unik, men de vanligaste problemen brukar antingen vara en torr hårbotten eller en särskilt fet hårbotten. Båda orsakar liknande symptom så det kan vara riktigt svårt att avgöra om det är en torr eller fet hårbotten som man har, till exempel kan klåda i hårbotten och håravfall vara ett problem i båda fallen. I det här kapitlet förklara jag hur en torr hårbotten skiljer sig från en fet hårbotten i dess symtom.

SYMPTOM: TORR HÅRBOTTEN

Klåda i hårbotten hos vuxna är ofta ett tecken på torr hud och detta är ett vanligt problem som nästan alla kommer att drabbas av vid någon tidpunkt. Torr hårbotten orsakar problem såsom mjäll och eksem i hårbotten, och om den flagnande huden är tunn och torr är orsaken oftast en torr hårbotten. Klåda i hårbotten och håravfall kan också vara tecken på torrhet. Torr hårbotten orsakar inte direkt håravfall, men rikligt med stress, ständigt kliande och starka hårvårdsprodukter kan resultera i håravfall.

Lyckligtvis när det kommer  till en torr och kliande hårbotten så hjälper oftast en fördjupad behandling med dessa symtom och lugnar en irriterad hårbotten. 

Symptom: Mjäll

Hårbotten, liksom resten av huden består av döda hudceller som kontinuerligt föryngra huden. Mjäll är faktiskt döda hudceller och hos vissa människor kan denna process rubbas ur balans och öka. Det kan finnas många orsaker till detta:

 • Svampeinfektioner i hårbotten
 • Obalans i hårbottens naturliga talgproduktion
 • Överkänslighet mot vissa ämnen, t.ex. Stylingprodukter

Torr hårbotten vs. mjäll

En torr hårbotten behöver inte nödvändigtvis betyda mjäll. Båda tillstånden i din hårbotten kan orsaka synliga hudflagor från död hud, men mjäll kan också vara resultatet av en oljig hårbotten, en tillväxt av jästsvamp i hårbotten eller utlöses av hormoner och genetik, som förklaras mer längre ner i artikeln.

før og efter Scalp Scrub

SYMPTOM: FET HÅRBOTTEN

En fet hårbotten orsakar också klåda och i vissa fall flagning. Detta skiljer sig dock från mjäll som orsakas av en torr hårbotten. I båda fallen är det värt att komma ihåg att klåda i hårbotten kan skapa skrapor i huden efter att du kliat dig och kan leda till en mängd olika infektioner, så istället för att klia vidare och skada vår hårbotten så borde vi istället fokusera på att hitta rätt behandling.
Symptom: Kliande hårbotten

Huden i din hårbotten, liksom annan hud på kroppen, förnyas hela tiden. Det är viktigt att veta att trots denna ständiga process så kliar inte frisk hud, i alla fall inte till den grad där det tydligt märks. Nedanför listar vi dem allra vanligaste orsakerna till klåda i hårbotten:.

 • Allergi eller överkänslighet mot vissa ämnen, t.ex. dina nuvarande hårvårdsprodukter. Allergi mot stylingprodukter kan också visas som röda utslag eller problem som torr och / eller kliande hårbotten
 • Nässelfeber, som är röda, kliande utslag
 • Löss är oftast ett problem hos barn, men kan också ses hos vuxna, och symptomen är en kliande hårbotten
 • Skabb kan orsaka extrem klåda och irritation i hårbotten
 • Ringorm, som inte är en infektion orsakad av maskar, men en infektion i huden orsakad av en svamp
 • Psoriasis kan visas som ett rödaktigt utslag i hårbotten och kan vara mycket kliande

Det är viktigt att motstå att klia och skrapa på huden med naglarna eftersom det kan leda till infektioner. Försök istället att hitta roten till problemet, så att du kan få rätt behandling för kliande eller torr hårbotten.

Symptom: Håravfall

Håravfall kan vara ett direkt resultat av att hårbotten inte trivs. Tillfälligt håravfall kan förvärras om du har infektioner, eksem, men också problem med torr hårbotten. Din hårbottens hälsa är A och O för att få friskt och tjockt hår.

Om du upplever håravfall i samband med en kliande eller torr hårbotten kan du dock andas ut då det oftast hjälper med en djupgående behandling.

VAD ÄR ORSAKEN TILL MIN TORRA HÅRBOTTEN?

Torr hårbotten är ofta resultatet av många olika faktorer. Allas hud är unik och påverkas olika av olika ämnen, tillstånd och variabler. Om du känner att du har problem med en torr hårbotten, fundera på om någon av dessa punkter kan vara orsaken till dina problem:

   • Årstidsskifte - Huden, och därmed hårbotten, är känslig för vissa väderförändringar. När hösten närmar sig, kom ihåg att en kall och torr vinter kan torka ut din redan torra hud!

   • Tvättar håret för sällan/ofta – Vartenda hårbotten är unik. Vissa behöver tvätta håret dagligen och andra behöver endast ett par tvättar per vecka. Hitta den rutin som passar dig och din hårbotten kommer tacka dig! Det är också väldigt viktigt att du hittar rätt schampo mot en torr hårbotten.
   • Stress och livsstil - Liksom annan hud på kroppen så påverkas hårbotten av stress och kost och livsstil. Klåda i hårbotten och håravfall är definitivt tecken på att dessa faktorer bör kontrolleras och omprövas!
   • Överflödig användning av stylingprodukter - Torrschampo, hårspray, hårgelé och andra starka stylingprodukter torkar ut hårbotten. Se till att tvätta håret noggrant om du använder mycket stylingprodukter i håret. Att ta ett uppehåll från styling och stylingprodukter en gång i veckan kan också vara till hjälp när du börjar ta hand om din torra hårbotten.

   • Gener – Vissa har helt enkelt vunnit livets lotteri och fått en hud som lätt suger åt sig fukt medan andra lider av torrhet livet ut. Även om det kan kännas hopplöst och orättvist så är A och O att hitta rätt hårvårdsprodukter och komma ihåg att ta hand om hårbotten också.

Behandling av torr hårbotten

Det finns en hel djungel där ute med produkter och behandlingar som ska hjälpa mot torr hårbotten och om du går till läkaren får du definitivt en stark, receptbelagd medicin som eventuellt får ditt hår att falla av. Det är ju exakta motsatsen till vad du vill ha i en sådan situation. Dock kan det krävas att du får hjälp av en läkare först om om du upplever t.ex. svamp eller psoriasis eller löss har invaderat din hårbotten. Hur som helst, skulle jag rekommendera att du provar ett eller båda av mina följande två tips, som verkligen har hjälpt mitt hår och min känsliga, torra hårbotten:

1. Drick mer vatten

Vi alla vet hur viktigt det är att dricka vatten och det är även viktigt för att upprätthålla friskt hår och hud. När din kropp har vätskebrist, kommer det först tecknet på uttorkning bli synligt på din hud och ditt hår. Så kom ihåg att dricka den rekommenderade dagliga mängden vatten, så kommer du snabbt kunna hjälpa din torra hårbotten.

2. Välj rätt produkter

Torr hårbotten kan orsakas av överkänslighet mot ingredienser i de hårvårdsprodukter du använder. Var noga med att välja produkter utan alla möjliga kemikalier, undvik (SLES / SLS) sulfater, alkoholer, parabener och starka, syntetiska parfymämnen. Dessa ämnen kan få hårbotten att torka ut, så försök att tvätta håret 2-3 gånger i veckan max, och helst med milda, ekologiska produkter.

3. Lägg ifrån dig onödiga stylingprodukter

Det här är en fortsättning på punkten innan som jag tycker förtjänar sitt eget stycke. Vi svenskar använder alldeles för många stylingprodukter; Hårspray, vax, torrschampo och volympulver. De flesta av dessa kemiska produkter är praktiskt taget omöjliga att tvätta ur håret med ett vanligt schampo. Lyckligtvis är Norden en del av världen där hållbara, allergivänliga hår- och stylingprodukter utvecklats. Så det finns alternativa produkter för dig som vill ha volym i håret, men utan de tråkiga biverkningarna.

4. Bra och varierad kost

En dålig eller bristfällig kost kan förvärra problem i hårbotten. En kost rik på t.ex. B-vitaminer, zink och selen hjälper till att behålla hår och hud sunt, och kan också hjälpa en torr hårbotten. Du kan läsa om nyttiga vitaminer för hår och en kliande hårbotten i den här artikeln. Jag tar även hårkosttillskott för att vara säker på att jag får alla viktiga vitaminer.

5. Lyxa till det med hårbotten-massage

En effektiv och enkel behandling för torr hårbotten och hårbottenproblem i allmänhet är att skämma bort hårbotten med en bra massage. Använd fingertopparna och massera i mjuka, cirkulära rörelser. Det kan vara när du schamponerar eller använder en scrub. En hårbottenmassage kan nämligen stimulera blodcirkulationen och därmed normalisera produktionen av talg.

hairlust trustpilot

Andra bra produktråd för en torr och kliande hårbotten

Tänk på att en sund hårbotten resulterar i sunt hår, så se till att ta hand om din hårbotten. Här kommer mina bästa produktrekommendationer för en kliande och torr hårbotten:

1. Prova en hårbottenscrub

Det mest effektiva och snabbaste lösningen för dig med en torr och kliande hårbotten är en hårbotten-peeling. Jag hade aldrig tänkt tanken på att exfoliera min hårbotten, men när jag hörde att många faktiskt gör det lät det logiskt. Människor exfolierar ju sina ansikten och kroppar för att ta bort döda hudceller, så varför skulle man inte göra detsamma med sin hårbotten?

HairLust har en skonsam hårbottenscrub: Hair & Scalp Detox Scrub, som effektivt rensar bort hårbotten på djupet så att produktrester, mjäll och talg. Den innehåller bl.a. også ekologisk myntolja som friskar upp och stimulerar hårbotten. De peelande kornen från aprikoskärnor ger hårbotten en skön exfoliering. Helt klart ett bra tips för dig med kliande hårbotten!

2. En bra hårborste tar dig långt

Längre upp i artikeln nämnde vi att du bör försöka lägga till en hårbottenmassage i din dagliga hårvårdsrutin, kanske när du schamponerar håret eller efter ett bad. Det kan du göra med bra wet brush som är bra för känsligt och blött hår. Dem tredimensionella borstpiggarna ger en skonsam massage som en torr hårbotten kommer älska!

3. Hårbottenserum med grön mynta och proteiner

Det finns många bra hårbottenserum på marknaden som hjälper att återfukta en torr hårbotten och skyddad den hela dagen. Jag kan rekommendera Scalp Follicle Treatment & Volumizer, som är en leave-in behandling för en känslig hårbotten. Den ekologisk grön myntan ger näring och fuktighet till en kliande hårbotten. Den innehåller också proteiner som ger håret ett naturlig volym och är ett perfekt alternativ till vax, hårspray eller volympulver.

4. Uppgradera ditt örngott

Ditt val av örngott (dvs där ditt huvud ligger cirka 8 timmar om dagen) glöms ofta när det gäller skötsel och underhåll, vilket kan märkas på hår och hårbotten. Det billiga örngottet kan, förutom att det skada hårlockarna, också bidra till kliande, torr hårbotten. Jag rekommenderar därför att du väljer ditt örngott noggrant, och kom ihåg att byta det varje vecka om du har en infektion, mjäll eller kliande hårbotten. Nämligen smuts och bakterier kommer att frodas i din örngott. Välj också ett örngott tillverkat på bambufibrer. Förutom att vara ett hållbart, veganskt material är det silkeslent, allergivänligt och antibakteriellt. Så din hårbotten och din hud kan andas hela natten.

Du kan läsa fler bra tips för bra och skonsam hårvård på bloggen och i den här artikeln om schampo för torrt hår kan du läsa om vilka ingredienser du ska leta efter om du har torrt och skadat hår.

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


1 kommentar


 • Malin S

  Glad att jag hittade den här artikeln just nu när hösten/vintern börjar närma sig. Brukar alltid ha problem med torr hårbotten just under den här delen av år.


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras