Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig


Mjäll i håret är något man oftast inte vill prata om, men de flesta av oss drabbas av någon gång. Därför måste mjäll bekämpas. Oavsett om du har haft mjäll eller torr hårbotten någon enstaka gång i ditt liv eller alltid har en torr och flagig hårbotten, så vet du att det inte är roligt.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Att ha mjäll kan göra det svårare för dig att styla ditt hår som du vill, göra din rutin mer tidskrävande, och i synnerhet vara en börda för ditt självförtroende. Därför har vi tagit fram denna fördjupande guide till hur man tar hand om mjäll och en torr och flagig hårbotten för gott.

Vill du veta vad som orsakar mjäll i håret och lära dig hur du sätter stopp för irriterande flagor? Fortsätt då läsa vår guide om hur du eliminerar mjäll för gott.

Vad orsakar mjäll??

I grund och botten har mjäll med hudcellerna i din hårbotten att göra. Precis som hudcellerna på resten av kroppen, delas, förökas och ersätts cellerna i hårbotten regelbundet av nya celler. De döda cellerna faller ofta av och det är vanligen där historien slutar.

Men om hudcellerna i din hårbotten inte kan hålla jämna steg med varandra och delar sig för snabbt, kommer du få problem med anhopningar, flagningar och så småningom mjäll. Precis som för det mesta här i livet, finns det otaliga faktorer som kan bidra till mjäll eller att din hårbotten blir torr och flagig.

Låt oss gå vidare och ta itu med några av de vanligaste orsakerna till mjäll i håret eller torr hårbotten:

Orsak till mjäll #1: Din hårbotten är torr

Torr hårbotten är i princip precis vad det låter som, att din hårbotten inte får tillräckligt med fukt! När det händer blir din hud irriterad och börjar flagna, vilket leder till mjäll i håret.

Vanliga orsaker till en alltför torr hårbotten innefattar kallt väder/luft, ålderdom, och negativa reaktioner på hårprodukter.

Orsak till mjäll #2: Din kost och livsstil behöver förändras

Vi vet att en dålig kosthållning och inaktiv livsstil kan leda till en rad hälsoproblem, men visste du att det även kan vara orsaken till ditt mjäll? En kost med högt sockerintag kan utlösa insulintoppar, vilket i sin tur kan leda till en överproduktion av olja som orsakar mjäll i håret.

Orsak till mjäll #3: Din hårbotten är oljig / irriterad

Precis som när din hud blir för oljig och du upptäcker ett nytt utbrott, reagerar din hårbotten på liknande sätt när dess oljekörtlar överproducerar.

Det kan var många bovar som ligger bakom en fet hårbotten, inklusive gener, kost, hormonella obalanser, graviditet, klimakteriet.

Orsak till mjäll #4: Du tvättar inte ditt hår tillräckligt ofta

Beroende på din hårtyp, bör du tvätta ditt hår åtminstone tre gånger i veckan. Om det går för lång tid mellan hårtvättarna kan olja, smuts och produktrester irritera din hårbotten och orsaka mjäll eller torr hårbotten.

Orsak till mjäll #5: Din hårbotten är känslig för dina hårprodukter

Du känner säkert till en del livsmedel som irriterar din mage, men visste du att det kan finnas precis lika många hårprodukter som stör din hårbotten? Det är sant. Ingen hårprodukt fungerar för alla, och har du mjällproblem kan produkterna i duschstället vara orsaken.

Överväg att byta till en behandling mot torr och flagig hårbotten som tagits fram specifikt för att möta behoven för just ditt hår och din hårbotten, istället för att hålla fast vid en produkt som gör dig en björntjänst vad gäller mjällhanteringen.

mjäll

Orsak till mjäll #6: Du har ett hudtillstånd, såsom Psoriasis eller Eksem

Vissa hudtillstånd kan orsaka eller försämra torr, flagig hårbotten. Se till att konsultera din dermatolog om du misstänker att så är fallet.

Här är 5 sätt att bli av med mjäll för gott

Om du är redo att sluta dras med mjäll, finns det flera sätt som kan få din hårbotten i ett hälsosamt skick igen. Stanna kvar för vi kommer gå rakt in på våra testade och sanna metoder för eliminering av en torr och flagig hårbotten för gott.

1. Förbättra din kost

Som vi nämnt tidigare, är din kost mycket viktigare för din hårbotten än du kanske inser. Om du tampas med mjäll och en torr, flagig hårbotten som du inte verkar kunna få bukt med, bör du överväga att ändra dina kostvanor.

Att lägga till biotin, järn, omega-3 fettsyror samt mycket frukt och grönsaker kan förbättra din hårbottens oljeproduktion och främja din hud-, nagel-, och hårkvalitet i allmänhet. Om det är svårt att få i dig alla dessa vitaminer och mineraler via din kost, så ta ett tillskott för att komma igång.

2. Börja tvätta ditt hår oftare

Ofta får man höra att man tvättar håret för ofta. Även om så kan vara fallet för vissa hårtyper och personer med torrt hår, så bör du tvätta håret oftare om du har en torr, flagnande hårbotten.

Om du för närvarande endast tvättar ditt hår 3 gånger i veckan kan du prova att tvätta håret varannan dag. Om du redan tvättar ditt hår dagligen bör du överväga nästa tips vi kommer ge dig.

3. Testa en hårbottensskrubb

Ett av de enklaste tillvägagångssätten för att bli av med överflödiga anhopningar och mjäll i håret är att prova vår favoritbehandling för flagnande hårbotten – hårbottenskrubben. Vår Hair & Scalp Detox Scrub är framtagen specifikt för att avlägsna produktrester, överflödiga oljor, och hårda vattenmineraler för att få din hårbotten i toppform igen.

Använd i duschen en gång i veckan och följ upp med ditt schampo och balsam som vanligt.

4. Klia inte

Minns du när din mamma alltid sa till dig att inte klia på eller klämma dina finnar? Precis samma princip gäller för en torr, flagnande hårbotten. Vi vet att det kan vara frestande att klia bort mjäll (i synnerhet när det får din hårbotten att klia), men det är snarare något av det mest stjälpande du kan göra.

Istället för att använda dina vassa naglar till att klia och irritera din hårbotten ytterligare, prova att varsamt klappa din hårbotten med handflatan för att lätta på klådan utan att irritera den.

5. Byt ut dina hårvårdsprodukter

Om din nuvarande hårvårdsrutin gör din hårbotten olycklig och skapar mjäll i håret är det dags för lite förändringar. Ett bra schampo och balsam ska vårda, skydda och fukta ditt hår samt hårbotten utan att skapa mer mjäll i håret eller orsaka irritation.

Om du är ute efter en hårvårdsduo som uppfyller alla behov, kan du sluta leta. Vår Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner hjälper håret att bli synbart hälsosammare och mer motståndskraftigt. Vi har även en formula för män!

Du ska dock inte begränsa dig till produkterna du använder i duschen. Du kan göra din hårbotten en stor tjänst genom att se över vad du sover på under natten. Medan de flesta örngott är gjorda av material som inte är särskilt andningsbara, så skyddar ett Pure Bamboo Pillowcase ditt hår från skada och är särskilt användbart för dem med känslig hårbotten.

Behandlingar du kan göra hemma vid en torr, flagnande hårbotten:

Om du inte kan få tag i några nya produkter riktigt än eller vill se snabbare resultat, kan du alltid prova en behandling mot torr, flagnande hårbotten som du kan utföra själv i hemmet.

Tea Tree Oil:

Du kanske har hört att tea tree oil kan hjälpa till att bekämpa akne och oljig hud, men visste du att det även kan vara ett effektivt sätt att behandla en torr, flagnande hårbotten?

Genom att tillsätta 4-5 droppar tea tree oil i ditt schampo, kan du snabbt skapa en behandling mot torr, flagnande hårbotten som kan hjälpa till att få den i normalt skick igen. Tea tree oil arbetar för att hantera mjäll i håret eller torr hårbotten genom att reducera svampöverväxt i din hårbotten. Den kan även lindra klådan och ömheten som ofta är kopplad till en torr, flagnande hårbotten.

Äppelcidervinäger:

En annan bra behandling mot torr, flagnande hårbotten är gammal hederlig äppelcidervinäger. Tillsätt antingen en matsked till ditt schampo eller spraya över din hårbotten med en sprayflaska för en mjällangripande effekt.

Äppelcidervinägerns syrliga natur verkar genom att stoppa tillväxten av särskilda mjällorsakande mikrober och kan hjälpa till att balansera din hårbottens pH-nivåer om de är i obalans.

Kokosnötsolja:

Finns det något kokosnötsolja inte kan göra? Denna mirakelolja har visat sig vara bra på att lindra torr, flagnande hårbotten med dess über-fuktgivande egenskaper.

Applicera en generös mängd kokosnötsolja i din hårbotten som en mask och låt sitta i 15-20 minuter innan du tvättar ditt hår, tvätta sedan ditt hår som vanligt. Upprepa en gång i veckan för att mildra mjällen.

Aloe Vera:

Här har vi en annan hårbottenbehandling mot torr, flagnande hårbotten som du kanske inte hört talas om förut. Alla vet vi att Aloe Vera är otrolig när det gäller att lindra solbränna, men likt kokosnötsolja, kan aloe vera även hjälpa en torr hårbotten att bevara mer fukt. Dessutom innehåller aloe vera antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra en kliande hårbotten.

Återigen applicerar du oljan som en mask och låter verka för att sedan tvätta håret som vanligt.

Citron:

Obs: Var uppmärksam här. Den här behandlingen mot torr, flagnande hårbotten bör användas med aktsamhet då den kan orsaka irritation om du har en känslig hårbotten.

Om du vill göra en egen citronbehandling mot mjäll eller torr hårbotten rekommenderar vi att du inte applicerar citronjuice direkt på din hårbotten, utan i stället blandar cirka en matsked i en blandning av kokosnötsolja och socker för att skapa en varsam hårbottenskrubb som du kan använda för att göra dig av med ansamlingar. Se bara till att avsluta användningen omedelbart om du noterar en brännande känsla, rodnad eller irritation!

Salt:

I stället för socker blandar du salt med din favoritolja för att skapa en annan typ av behandling mot torr, flagnande hårbotten. Efter skrubbning (OBS: varsamt!), följer du upp med ditt schampo och balsam. Du känner till rutinen.

Olivolja:

Här har vi något som nästan alla har hemma i köket. Om du ofta har en torr, flagnande hårbotten kan användning av olivolja hjälpa dig en bit på vägen.

Massera enkelt in 1-2 matskedar i din hårbotten under en minut. Låt sedan verka 15-20 minuter, skölj, och schamponera som vanligt. Detta är även en bra behandling för att bringa nytt liv i trist och skadat hår!

Nu när du praktiskt taget vet allt som finns att veta om mjäll i håret eller torr hårbotten, hoppas vi att du nu kan eliminera ditt mjäll en gång för alla!

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras