• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

5 Vanliga orsaker till att du tappar mycket hår


Här har jag kort sammanfattat de 5 vanligaste orsakerna till varför du tappar mycket hår och hur du kan förhindra detta genom bra hårprodukter.

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Upplever du att du tappar mycket hår och är osäker på vad orsaken är? Detta är du absolut inte ensam om! Under en längre period blev mitt hår extremt mycket tunnare – jag tog då hjälp av olika produkter och resultatet var fantastiskt. I denna artikel ger jag mina bästa rekommendationer oavsett om du tappar hår som kvinna eller man.

Varför tappar man hår? Orsakerna är många! Det sker när du tvättar håret, torkar det och hårfönar det. När du borstar, sover eller helt enkelt rör dig. Vi tappar naturligt hela 50-100 hårstrån per dag. Ibland är det en nödvändig process då man tappar hår som en del av växtcykeln, för att ge plats till nya hårstrån. Upplever man dock att man tappar mycket hår finns det ett antal orsaker det kan bero på. Några mer återkommande än andra. Få svar på frågan ”Varför tappar man hår?” i denna artikel!

1) Stress

Stress och att man tappar mycket hår är ofta relaterat till varandra, en vanlig orsak till att man tappar hår, kvinna som man. Håravfall i samband med stress är inte ett permanent tillstånd. Får du din stress under kontroll undviker du också en situation där du tappar mycket hår. Det finns två typer av håravfall som orsakas av en höjd stressnivå i kroppen:

Teologen eluvium

Teologen eluvium är ansedd vara den vanligaste orsaken till att man tappar mycket hår i Norden. Anledningen till att du tappar hår är att en större del av hårsäckarna går i ”dvala”. Hårsäckarna stoppar då tillväxten och frigör hårstråna från hårbotten. Inom ett par månader kommer du börja tappa mycket hår.

Alopecia Areata

En rad olika faktorer pekar på att alopecia areata orsakas av en höjd stressnivå. Alopecia areata kan beskrivas som att kroppens immunförsvar försvagas i hårsäckarna, vilket gör att du tappar mycket hår. Det är en autoimmun åkomma och utlöses av mycket stress eller en sjukdom. Man tappar mycket hår, ofta i hårbotten, ögonbryn eller ben.

2) Ärftligt håravfall

Genetiskt håravfall, även känt som androgenetisk alopeci, är den vanligaste orsaken till att män tappar mycket hår. Håravfall kan ärvas både från din mor eller far, och chansen till att du också tappar mycket hår är större om båda upplever håravfall. Kvinnor tappar mycket hår på toppen av huvudet, medans män främst tappar mycket hår vid tinningarna. I många fall sprids håravfallet dock oregelbundet över hela hårbotten.

3) Hypothydroidism

Många Skandinavier, generellt sätt mer kvinnor än män, lider av hypothydroidism. Denna åkomma beror på att din sköldkörtel producerar för lite tyroidhormoner. Detta skapar en underaktiverad sköldkörtel och påverkar ämnesomsättning, puls och humör. Om din kropp överproducerar hormonet är det tal om hyperthyroidism. Thyroidhormoner ser till att din metaboliska funktion föser syre och energi till kroppen, som i sin tur behövs för hår, hud och naglar.

4) Varför tappar man hår av vitaminbrist?

Zink

Mineralbrist i form av Zink är en av de vanligaste orsakerna till att man tappar mycket hår. Zink hanterar vår cellförnyelse och genererar viktiga enzymfunktioner i kroppen, däribland hårväxt. Upplevs fall där man tappar mycket hår, oavsett om du är man eller kvinna så beror det ofta på zinkbrist. Vill du få i dig rätt mängd Zink rekommenderar jag kosttillskott speciellt framtagen till hår i kombination med en zinkberikad kost baserad på nötter, frön, ägg och linser. Dessa livsmedel får du sällan i dig varje dag, och det är därför vi snarare är i behov av ett vitamintillskott.

B-vitaminbrist och håravfall

Brist på B-vitamin är också en av orsakerna till att man tappar mycket hår. Rökning, nedsatt leverfunktion eller graviditet är kända faktorer som gör att man tappar hår. Tappar du mycket hår som en orsak av B-vitaminbrist bör du upprätta en kosthållning därefter. Ägg, oxkött, kyckling, avokado, rotfrukter, potatis och nötter innehåller alla nödvändiga B-vitaminer. Upplever du att du tappar mycket hår, mer än ”normalt” rekommenderar jag att ta B-vitamin i samband med andra näringsämnen, som förenklar upptaget av de olika B-vitaminerna och dess effekter.

Här kan du läsa om de 10 viktigaste vitaminerna för håret.

5) Överdriven styling

Till sist har vi den stora boven till att vi tappar mycket hår – Vår styling. För mycket användning av schampo, stylingprodukter och hårfärgning är ett givet svar på frågan ”Varför tappar man hår?”. Värme och kemikalier försvagar håret, vilket leder till att det bryts och går av. Undgå så långt som möjligt användning av värmeredskap. Sätt din hårfön på svalare, mindre starka inställningar och sänk temperaturen på din locktång. Färga håret endast 1-2 nyanser från din riktiga hårfärg. Ju mer markant färgändring, desto starkare kemikalier.

Vill du få råd hur man får långt hår snabbt så läs gärna denna artikel.

Som du nog förstår är orsakerna till håravfall många och svaret på frågan Varför tappar man hår? Är komplex. Tappar man mycket hår under en längre period, som troligtvis är stressrelaterat bör du kontakta din läkare för att få en korrekt diagnos innan du påbörjar behandling.

Jag rekommenderar alltid mina kunder till både yttre och inre vård av håret, om dem önskar sig ett längre och starkare hår

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

Håravfall hos kvinnor

Upplever du att du tappar mycket hår som kvinna har vi en dedikerad artikel gällande håravfall hos kvinnor. Här finner du orsaker till kvinnligt håravfall och rekommendationer på bra hårvårdsprodukter.

Kvinnor med lockigt hår har en tendens att tappa mer hår än dem med rakt. Att de tappar mycket hår beror dels på hårtypen och dess genetik, men också att de har en tendens att använda mer värmeredskap i form av plattänger. Hög värme gör håret torrt och bräckligt vilket leder till att man tappar hår i större utsträckning. Har du längre hår finns risken att du också tappar mycket hår då det är mer utsatt. Hårets textur är nyckeln till hur ditt hår mår och kan ge många bra tecken. Ett tips är att undersöka håret bakifrån, i nacken och i hårtopparna. Håret ska hålla samma kvalité oavsett område och ej ändra textur. Kika efter om det känns glesare, mindre glansigt eller inte enhetligt. Tappar man mycket hår är också ett tecken på att ditt hår inte är hälsosamt.

Kundrecensioner av HairLust

4,9

4,9 av 5 stjärnor

26 omdömen


1 kommentar


  • Maja

    Visste aldrig att de kunde beror på så många faktorer för håravfall!! Tack för en bra artikel!!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras