Hitta den bästa håroljan för just dig!


Olja används inte bara i matlagning utan även flitigt i hud-och hårvårdsprodukter. Jag har gett mig på att testa de olika typer av oljor det finns för att ge dig svar på vilken som är den bästa håroljan för just dig.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

På grund av oljans fuktgivande, vårdande och beskyddande egenskaper kan den gott användas för att vårda hår och hårbotten – MEN inte alla oljor är bra för ditt hår. Det är stor skillnad på olja och olja, framförallt när det gäller att hitta en bra hårolja. Nedanför hittar du de håroljor du bör känna till

Vad är en bra hårolja?

Användning av olja går hundratals år bakåt i tiden och är inget nytt, däremot har våra kunskaper om den förbättras med tiden. Idag är vi medvetna om de många effektiva och användningsbara områden det finns, bortsett från matlagningen. Idag används oljan flitigt i våra hud – och hårvårdsprodukter och allt fler kvinnor som män, är på jakt efter den bästa håroljan. En bra hårolja kan användas både till vård och styling. Metoderna är många. En bra hårolja fungerar som leave-in-behandling, mot slitna toppar och näringsgivare av viktiga vitaminer. I mitt ”Hårolja test” fokuserar jag på de oljor som är kända för att bevara ett mjukt, friskt och återfuktat hår.

En bra hårolja kommer till pass i många fall beroende på hårtyp och behov. Det är av stor vikt att hitta den bästa håroljan för specifikt dig och din hårtyp. I mitt hårolja test förklarar jag vilken den bästa håroljan är för dina behov och hur du skall använda den. En bra ide kan vara att testa de olika håroljorna och därefter gå på den som känns som en bra hårolja för dig. Några är mer passande för tunt och fint hår, och några bättre för tjockt och torrt hår. HairLust Hair Oil är framtagen för alla hårtyper.

Oavsett om ditt hår är i behov av daglig användning, eller endast för lite extra glans och fukt då och då, är en bra hårolja ovärderlig för hårets utseende och tillstånd. Det är viktigt att hitta en bra hårolja som inte tynger ner eller gör håret fett. Den bästa håroljan kostar oftast lite mer – så en tumregel för en bra hårolja är att inte köpa den billigaste.

För att lättare få en överblick över mitt hårolja test har jag delat in de i 2 olika kategorier.

Hårolja test:

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor finner du i nötter och frön och är oftast luktfria. Denna olja används ensam men också som uttunning av eteriska oljor innan de används på huden eller som hårolja. Utspädning av eteriska oljor förhindrar eventuella biverkningar från kontakt av ren olja, så som hudirritation. Flertal studier påvisar att vindruvskärnolja och kokosolja verkar bra tillsammans om målet är att styrka och beskydda håret. I vår andra artikel kan du läsa specifikt om kokosolja till håret och dess fördelar.

Eteriska oljor

Eteriska oljor är kraftigare, mer koncentrerade oljor som inte bör användas direkt på huden utan behandling. Oljan blandas ut med hjälp av vegetabiliska oljor innan användning. Eteriska oljor används till stor utsträckning inom kosmetik, livsmedel och hälsoprodukter på grund av dess dofter, smak och egenskaper. I en bra hårolja verkar eteriska oljor som en vårdande ingrediens med doft och smak. Eteriska oljor finner du i cell – och växtkörtlar, vanligtvis på ovansidan av bladen eller i vävnaden.

Låt oss återgå till vårt hårolja test!

Här är 7 bra håroljor:

Arganolja: Bra hårolja till styling och återfuktning.

Denna olja har en skyddande effekt på håret och efterlämnar det fuktigt, glansigt och mindre frissigt. Arganolja är den bästa håroljan till styling, och fungerar som en bra hårolja till alla hårtyper. En bra hårolja som tillför ett skimrande och friskt utseende till håret. Den har en behaglig neutral doft som faller de flesta i smaken.

Kokosolja: Den bästa håroljan mot skadat hår.

Kokosolja är en ljus och lätt hårolja som inte tynger ner eller gör håret fettigt. Fungerar bra om du har problem med brutna hårstrån och kluvna toppar. Kokosoljan är en fantastisk olja som tränger djupare in i hårstråna och reparerar inifrån, jämfört med de flesta oljor som endast lägger sig som en hinna. Den bästa håroljan mot riktigt torrt och skadat hår med en doft av god kokos.

Olivolja: En bra hårolja att återuppliva torrt hår

Olivolja är en bra hårolja för elasticitet och glans. Oljan återställer fuktbalansen och förhindrar torrt hår. Har du problem med torrt hår är den bästa håroljan för dig en som är baserad på olivolja. Var dock uppmärksam på att denna är lite tyngre, om du har tunt och fint hår.

Mandelolja: Främjar en frisk hårbotten

Blandningen av vitamin A, B och E i denna olja styrker vår hårbotten. Vitamin E främjar framförallt fuktbalansen – har du en torr och irriterad hårbotten är detta den bästa håroljan för dig. Mandeloljan är relativt lätt och passar alla hårtyper.

Vindruvskärnextrakt: En beskyddande olja

Denna olja skyddar mot värme och används innan värmeredskap i form av plattänger och hårfönar. Tillsätts i liten mängd löpande under dagen eller precis innan du ska styla/föna ditt hår. En bra hårolja som styrker, ger glans och reducerar torrt hår samt kliande hårbotten.

Före och efter-bilder från användning av HairLust bambu örngott och HairLust Strength & Protection Hair Oil:

HairLust bambu örngott

Är en bra hårolja inte tillräckligt för att hålla ditt hår vackert och näringsfullt? Överväg att läsa om 10 viktiga vitaminer till håret.

 

Avokadoolja: Reducerar brutna hårstrån

Avokadooljan är rik på aminosyror, vitaminer och fettsyror. Den stärker håret och gör det mer motståndskraftigt för slitage. Den är hyfsat lätt och passar därför till dig med tunnare, finare hårstrån.

Ricinolja: En bra hårolja för volym

Även om denna olja är tyngre och fantastisk till att fukta håret används den ofta till att skapa volym. Däremot rekommenderar jag inte denna om du har tendenser till ett fett och tungt hår till att börja med.

 

Jag hoppas att du fått en större insikt i vilken som är den bästa håroljan för just dig. När du hittat en bra hårolja är det bara att börja använda den! Superenkel och en bra investering för ditt hår. Se till att hålla koll på de dåliga silikonerna bara. Vill du läsa vidare om hur du kan sköta håret rekommenderar jag vår artikel om en bra hårinpackning mot torrt hår med 5 fantastiska oljor, ett bra komplement till vår hårolja.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


2 kommentarer


  • Lana

    Grym arikel! Har letat efter denna informationen överallt!


  • Wilma

    Jag använder min kokosolja som värmeskydd och tycker det fungerar super! Tack för bra läsning och tips :D


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras