• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Schampo för torrt hår: Bra råd för frissigt och skadat hår!


Ditt val av schampo är det första och viktigaste att se över om du har problem med torrt och frissigt hår. Här finner du de bästa råden gällande schampo för torrt hår och våra rekommendationer.

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Precis som jag själv och många andra kvinnor, kämpar vi dagligen med mängder schampon, hårfönar och värmeredskap för att få styr på vårt hår. Denna process bryter gradvist ner hårets naturliga oljor och lämnar det uttorkat. Upplever du problem med torrt och frissigt hår bör du byta till ett schampo för torrt hår – en mildare och mer fuktgivande behandling. Här har du mina bästa råd för bra hårprodukter, alla utnämnda av experter och dagliga användare. Läs vidare för bra råd och tips gällande schampo för torrt hår.

Schampo för torrt hår – en viktig grund

Har du tendens till torrt hår så är det troligtvis också väldigt frissigt, sprött och svårhanterligt. En enkel investering är ett bra schampo för torrt hår. Detta reducerar frissigt hår och förbättrar strukturen. Att skapa en stark grund för ditt hår är ytterst viktigt och ett fuktgivande schampo fullt med näring rekommenderas. Håll utkik efter argan- , kokos-, eller avokadoolja samt liknande ingredienser när du väljer ett schampo för torrt hår. Ett bra schampo för torrt hår fungerar som grundläggande skydd, men bör kompletteras med andra hårvårdsprodukter.

Vill du veta mer om andra bra hårprodukter? Läs vår artikel om den bästa håroljan för din hårtyp och dina behov.

Schampo utan SL-sulfater och parabener

När du väljer ett schampo för torrt hår bör du kika på produktens baksida och innehållsförteckning. Undvik produkter med SL-sulfater och parabener. Dessa ingredienser förstör hårets naturliga oljor och kan med tiden efterlämna skadliga rester i hår och hårbotten. HairLust Hair Growth & Repair Schampo är ett schampo fritt från SL-sulfater, parabener och starka kemikalier. 

Läs vår artikel om sulfatfritt schampo här.

Undvik att tvätta håret

Schampo tvättar bort fett och smuts från lockar och hårbotten. Tvättar du håret för ofta riskerar du att torka ut håret och störa den naturliga fuktbalansen. Håret producerar naturliga oljor och talg, vars funktion blir en skyddande fuktighetskräm. Överanvändning av schampo sköljer bort dessa oljor och lämnar ett torrt och frissigt hår. Hitta ett bra schampo för torrt hår och försök minska på antal hårtvättar. Det finns personer som däremot är i behov av daglig tvätt – atleter eller om du befinner dig i ett extremt fuktigt klimat, och självklart är dessa ett undantag. Vi andra kan gott vänja oss vid att tvätta håret var tredje dag.

Vilket schampo för torrt hår bör jag välja

Under många års tid har människan använt eteriska oljor i kosmetik och hårvård. Några av de bästa oljorna du kan hitta i ett schampo för torrt här är:

  • Kokosolja: Fuktgivande och tränger in i hårstråna för reparation inifrån och ut av skadat hår.
  • Marockansk arganolja: Intensiv fuktighet och näringsgivande till hår och hårbotten
  • Sötmandelolja: Berikar och återställer fuktbalansen i hårbotten.
  • Kamomillolja: Tillför glans, mjukhet och balanserar hårbotten.
  • Vindruvskärnextrakt: Fuktgivande, näringsgivande och stimulerar hårbotten.
  • Olivolja: Tillför ett fint, naturligt skimmer och hjälper mot håravfall, mjäll och frissigt hår. Olivolja hittar du bland annat i HairLust Growth and Repair Schampoo.
  • Rosmarinolja: Ökar blodcirkulationen i hårbotten och stimulerar hårrötterna.
  • Sandelträolja: Mycket fuktgivande och hjälper mot kluvna toppar och frissigt hår.

Bra tips och råd mot torrt och frissigt hår

Utöver ett bra schampo mot torrt hår, rekommenderar vi att använda balsam och en bra hårinpackning. Ett bra balsam och mask återfuktar håret men reducerar också frissigt hår. Huvudsakligen används schampo mot att skölja rent håret. Detta lämnar håret extra utsatt och känsligt, därav är det viktigt att komplettera med en inpackning. En bra hårinpackning mot torrt hår tränger in i hårstråna och vårdar både inifrån och utifrån. Ett bra skydd mot brutna och kluvna hårstrån. HairLust har tagit fram 2 olika hårinpackningar, beroende på vilken typ av behandling du behöver. Är ditt hår i behov av intensiv återfuktning (vilket ofta är fallet om ditt hår känns torrt och frissigt) så rekommenderar jag att testa Hair Growth & Protection Hair Mask. Saknar ditt hår struktur och elasticitet passar Protein Reconstructor Hair Mask bättre, en inpackning med proteiner som bygger upp skadat hår. 

Ett annat bra verktyg mot torrt och frissigt hår är en hårinpackning. Denna bör även baseras på bra håroljor – Läs vår stora guide om 5 fantastiska och naturliga oljor i en bra hårinpackning.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras