Schampo för extremt torrt hår: Bra råd för frissigt och skadat hår!


Ditt val av schampo är det första och viktigaste att se över om du har problem med torrt och frissigt hår. Här finner du de bästa råden gällande schampo för extremt torrt hår och våra rekommendationer.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Precis som jag själv och många andra kvinnor, kämpar vi dagligen med mängder schampon, hårfönar och värmeredskap för att få styr på vårt hår. Denna process bryter gradvist ner hårets naturliga oljor och lämnar det uttorkat. Upplever du problem med torrt och frissigt hår bör du byta till ett schampo för torrt hår – en mildare och mer fuktgivande behandling. Här har du mina bästa råd för bra hårprodukter, alla utnämnda av experter och dagliga användare. Läs vidare för bra råd och tips gällande schampo för extremt torrt hår.

Schampo för torrt hår – en viktig grund

Har du tendens till extremt torrt hår så är det troligtvis också väldigt frissigt, sprött och svårhanterligt. En enkel investering är ett bra schampo för torrt hår. Detta reducerar frissigt hår och förbättrar strukturen. Att skapa en stark grund för ditt hår är ytterst viktigt och ett fuktgivande schampo fullt med näring rekommenderas. Håll utkik efter aloe vera, olika typer av växtextrakt och proteiner när du väljer ett schampo för torrt hår. Ett bra schampo för torrt hår fungerar som grundläggande skydd, men bör kompletteras med andra hårvårdsprodukter.

Vill du veta mer om andra bra hårprodukter? Läs vår artikel om det bästa silverschampot och balsamet för att motverka gult hår.

Schampo utan SL-sulfater och parabener

När du väljer ett schampo för torrt hår bör du kika på produktens baksida och innehållsförteckning. Undvik produkter med SL-sulfater och parabener. Dessa ingredienser förstör hårets naturliga oljor och kan med tiden efterlämna skadliga rester i hår och hårbotten. HairLust Hair Growth & Repair Schampo är ett schampo fritt från SL-sulfater, parabener och starka kemikalier. 

Läs vår artikel om sulfatfritt schampo här.

Undvik att tvätta håret

Schampo tvättar bort fett och smuts från lockar och hårbotten. Tvättar du håret för ofta riskerar du att torka ut håret och störa den naturliga fuktbalansen. Håret producerar naturliga oljor och talg, vars funktion blir en skyddande fuktighetskräm. Överanvändning av schampo sköljer bort dessa oljor och lämnar ett extremt torrt och frissigt hår. Hitta ett bra schampo för torrt hår och försök minska på antal hårtvättar. Det finns personer som däremot är i behov av daglig tvätt – atleter eller om du befinner dig i ett extremt fuktigt klimat, och självklart är dessa ett undantag. Vi andra kan gott vänja oss vid att tvätta håret var tredje dag.

Vilket schampo för torrt hår bör jag välja

Under många års tid har människan använt eteriska oljor, olika typer av växtextrakt och ingredienser från naturen i kosmetik och hårvård. Några av de bästa ingredienserna du kan hitta i ett schampo för torrt hår är:

 • Aloe Vera: Fuktgivande och reparerar inifrån och ut av skadat hår.
 • Mangosmör: Intensiv fuktighet och näringsgivande till hår och hårbotten
 • Blåbärsexktrakt: Berikar och återställer fuktbalansen i hårbotten.
 • Veteprotein: Tillför viktiga byggstenar som bygger upp struktur
 • Växtprotein: Reparerar skadade hårceller
 • Olivolja: Tillför ett fint, naturligt skimmer och hjälper mot håravfall, mjäll och frissigt hår. Olivolja hittar du bland annat i HairLust Growth and Repair Schampoo.
 • Risprotein: Tillför viktiga aminosyror som främjar hårväxt
 • Sandelträolja: Mycket fuktgivande och hjälper mot kluvna toppar och frissigt hår.

Bra tips och råd mot torrt och frissigt hår

Utöver ett bra schampo mot torrt hår, rekommenderar vi att använda balsam och en bra hårinpackning. Ett bra balsam och mask återfuktar håret men reducerar också frissigt hår. Huvudsakligen används schampo mot att skölja rent håret. Detta lämnar håret extra utsatt och känsligt, därav är det viktigt att komplettera med en inpackning. En bra hårinpackning mot extremt torrt hår tränger in i hårstråna och vårdar både inifrån och utifrån. Ett bra skydd mot brutna och kluvna hårstrån. HairLust har tagit fram 2 olika hårinpackningar, beroende på vilken typ av behandling du behöver. Är ditt hår i behov av intensiv återfuktning (vilket ofta är fallet om ditt hår känns extremt torrt och frissigt) så rekommenderar jag att testa Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm. Denna hårbehandling är tillverkad för att återfukta torrt och frissigt hår. Den appliceras i minst 10 minuter innan schamponering och för en extra fuktboost kan den verka över natten. Saknar ditt hår struktur och elasticitet passar Protein Reconstructor Hair Mask bättre, en inpackning med proteiner som bygger upp skadat hår. 

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


3 kommentarer


 • Lotta

  Den här artiklen fick mig verkligen att tänka över mitt egna val av hårprodukter och speciellt schampo… Jag måste verkligen börja kolla närmare på vad mina produkter innehåller… Tack för en grym blogg!


 • Magda

  Jag har tidigare varit den personen som köper billigaste schampot på erbjudande för att jag tänkt att det inte spelar så stor roll, sen testade jag HairLust schampo hos en vän och har sedan dess kört på det!! Enda schampot jag tycker är värt att lägga ner pengar på iallafall :)


 • Josefine

  Jag hade tidigare väldigt frissigt, torrt och tunt hår. Har alltid idrottat mycket som ung vilket gör att jag nästan tvättat håret varje dag!! Alltid ett dilemma när man tränar så pass mycket att man blir svettig varje dag men samtidigt inte vill slita på håret.. Gick till min frisör och förklarade situationen och hon sa att det då var extra viktigt för mig att skaffa ett skonsammare schampo som inte sliter så mycket på håret. Googlade runt lite och läste riktigt bra omdömen om HairLust och använder deras schampo och balsam nu! Märker tydlig skillnad på mitt hår måste jag säga :)! Tips till alla aktiva idrottare!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras