Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven


Visste du att schampot du väljer kan vara skillnaden mellan att ha ett hälsosamt och ett slitet hår? Så är det!

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Att välja fel typ av schampo – och att schamponera för ofta – kan efterlämna ditt hår uttorkat och benäget att skadas. Om du har torrt och slitet hår, så fortsätt att läsa för att lära dig om orsakerna samt vad du kan göra för att förbättra ditt hårs tillstånd. Dessutom kommer vi att berätta för dig hur du hittar det bästa schampot för torrt och slitet hår!

Vad är torrt och slitet hår?

Torrt hår inträffar när håret inte får eller behåller tillräckligt med fukt. Hur vet du om du har torrt hår? Torrt och slitet hår ser tråkigt, frissigt och stripigt ut. Torrt hår är skörare än återfuktat hår vilket gör att det är mer benäget att brytas och få kluvna toppar. Här är de vanligaste kännetecken på torrt och slitet hår:

Glanslöst hår

Glanslöst hår

Brist på fukt gör att håret tappar sin naturliga fyllning, glans och struktur. Ett torrt och slitet hår är därför ofta tråkigt och kan jämföras lite med torra halmstrån.

Håret känns ruffsigt och frissigt

Håret känns ruffsigt och frissigt

Känns hårets struktur rå och grov när du drar fingrarna genom det? Extremt torrt och slitet hår kan ge en rå, grov och styv struktur som gör att håret blir synligt frissigt och torrt.

Kluvna toppar

kluvna toppar

Torrt hår är mer skört än fuktigt hår, vilket innebär att det är benäget att brytas och få kluvna toppar.

Håret tappar elasticitet

Håret tappar elasticitet

Torrt hår är lika med mindre elastiskt hår. När håret tappar sin elasticitet är det mer troligt att det går av. Du kan jämföra ett extremt torrt hår lite med en gammal hårsnodd som har torkat ut. Så fort du drar i den så går den sönder.

Torr och kliande hårbotten

Torr och kliande hårbotten

Kommer du ofta på dig själv att klia dig i håret? En torr, kliande hårbotten går ofta hand i hand med hår som är extremt torrt och skadat.

Vad orsakar extremt torrt och slitet hår?

Vad är det då som orsakar torrt och slitet hår? Här är ett par vanliga bovar:

Miljöförhållanden

Du har troligen redan märkt att både ditt hår och din hud är torrare på vintern. De kyliga temperaturerna på vintern innebär att det är mindre luftfuktighet i luften, vilket gör att fukten flyr från din hud och ditt hår.

Hårskada

Att använda värmeredskap utan någon form av värmeskydd skadar hårstråets yttre skikt, vilket gör att fukten kan fly.

Hårtyp

En del hårtyper är mer benägna att få torrt och slitet hår. I allmänhet är det så att ju lockigare håret är, desto mer sannolikt är det att det blir torrt.

Kemisk skada

Kemiska behandlingar som blekning, hårfärgning och permanentning kan även skada proteinstrukturen i håret, vilket lämnar ditt hår uttorkat.

Användning av fel typ av produkter

Att använda hårprodukter med hårda ingredienser kan också torka ut ditt hår. Det är därför det är så viktigt att använda ett återfuktande schampo (mer om det senare).

Otillräcklig näring

Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, kommer din hårbotten att kämpa för att producera tillräckligt med olja för att förse ditt hår med tillräckligt med fukt.

Bomull

Tro det eller ej, men att använda bomullshanddukar och örngott kan torka ut ditt hår. Bomull har grova fibrer, och när du gnuggar dessa fibrer i ditt hår, kan de förstöra hårets yttre skikt och fukten tillåts därför att fly. Det är en vanlig orsak till torrt hår som många människor inte känner till!

Ålder

I takt med att vi blir äldre så producerar vår hårbotten mindre av de naturliga oljorna. Om du nyligen utvecklat torrt hår, så kan det vara orsaken! För att motverka den här delen av åldrandet, så är det viktigt att använda ett schampo mot torrt hår.

Därför kan ditt schampo orsaka torrt och slitet hår

En av de största orsakerna till extremt torrt hår är användning av fel typ av schampo. Många schampon på marknaden är helt enkelt för hårda för håret. Dessa schampo innehåller uttorkande ingredienser som berövar håret och hårbotten på sina naturligt skyddande och fuktgivande oljor. Det är därför det är så viktigt att välja ett schampo mot torrt och slitet hår.

Att man tvättar håret för ofta kan också vara en anledning till varför man får extremt torrt och slitet hår. De flesta människor bör ha som mål att tvätta sitt hår två till tre gånger per vecka.

Det enda undantaget är människor som tränar dagligen. Om du tränar ofta bör du skölja av svetten från ditt hår (även svett kan lämna dig med torrt och slitet hår). Dock behöver du bara schamponera det varannan dag.

Det innebär inte att det nödvändigtvis är bättre att tvätta håret mindre än två till tre gånger i veckan. Precis som man kan tvätta håret för ofta, kan man även tvätta det för sällan.

Så väljer man det bästa schampot för torrt och slitet hår

Nu när du vet att valet av schampo påverkar ditt hår, så är det dags att välja det bästa schampot för torrt hår. Vi rekommenderar att du letar efter ett återfuktande schampo som innehåller följande ingredienser:

Ingrediens #1: Ekologisk aloe vera-juice

Ekologisk aloe vera-juice

Aloe är rikt på enzymer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen som förser ditt hår och din hårbotten med fukt. Dessutom hjälper aloe till att bibehålla en ideal pH-nivå i hårbotten för att främja hälsosam hårväxt. Man har hört mycket om Aloe vera och dess egenskaper och nu vet du även att det är bra att ha i ett schampo för torrt hår.

Ingrediens #2: Vegetabiliskt utvunnet glycerin

Vegetabiliskt utvunnet glycerin

Glycerin är ett naturligt fuktgivande medel som är bra att ha i ett schampo för torrt hår då det drar till sig fukt i håret. Det är en ideal ingrediens för extremt torrt och slitet hår då glycerinet kommer hjälpa håret att bibehålla sin fukt under långa perioder.

HairLust använder endast naturligt, vegetabiliskt utvunnet glycerin, vilket är mer hälsosamt för håret.

Ingrediens #3: Ekologiskt mangoextrakt

Ekologiskt mangoextrakt

Mangoextrakt har fuktgivande egenskaper som genomdränker uttorkat hår med fukt. Mangoextrakt är även rikt på antioxidanter som skyddar skadat hår mot miljömässiga angripare som UV-strålar och luftförorening.

Ingrediens #4: Ekologiskt blåbärsextrakt

Ekologiskt blåbärsextrakt

Likt mangoextrakt, är blåbärsextrakt rikt på skyddande antioxidanter och en bra ingrediense i ett schampo för torrt hår. Blåbär innehåller även föreningar som heter proantocyaniner, som arbetar för att förbättra hårets elasticitet och glans.

Ingrediens #5: Ekologiskt olivoljeextrakt

Ekologiskt olivoljeextrakt

Olivoljeextrakt är en rik källa till kraftfulla fettsyror och det dränker skadat hår med fukt, vitaminer och antioxidanter.

Det finns även flera ingredienser du bör undvika när du ska köpa ett fuktgivande schampo mot torrt hår:

 • Parabener – Parabener används som konserveringsmedel i skönhetsprodukter. Parabener anses vara potentiella hormonstörande ämnen som kan rubba dina hormoner. Parabener har ingen plats i ett schampo för torrt hår!
 • Sulfater – Sulfater tillsätts i schampon för att dem ska löddra. Sulfater kan ha många namn, inklusive natriumlaurylsulfat (SLS), natriumlauretsulfat och natriumlaurylsulfoacetat. Sulfater berövar håret och hårbotten från sina naturligt fuktgivande oljor, vilket kan lämna dig med torrt hår. Det är därför du bör undvika vissa typer av sulfater när du ska handla ett schampo mot torrt hår.
 • Ftalater – Likt parabener, anses ftalater vara hormonstörande ämnen och bör således undvikas när man väljer ett fuktgivande schampo.

Vårt val av bästa schampo för torrt och slitet hår

Oavsett om du har torrt hår, skadat hår eller lider av håravfall, så rekommenderar vi HairLust Hair Growth & Repair Shampoo som det bästa schampot för torrt hår. Det här återfuktande schampot är utformat utan vanliga hårda sulfat och innehåller fuktgivande och skyddande ingredienser som ekologisk aloe vera-juice, vegetabiliskt utvunnet glycerin, ekologiskt mangoextrakt, ekologiskt blåbärsextrakt och ekologisk olivolja.

Dessutom innehåller det här schampot mot torrt hår veganska mikroproteiner som arbetar för att stärka och förbättra hårstrukturen i skadat hår. Om du letar efter det bästa schampot för torrt hår, så kan du sluta leta!

Tips: vårt återfuktande schampo kommer även i en formula för blont hår och män!

Förbättra torrt och slitet hår: 8 Steg

Förutom att använda det bästa schampot för torrt hår, finns det flera andra sätt du kan använda för att förbättra tillståndet för torrt och slitet hår. Så har du extremt torrt hår finns det tips att få!

1. Använd balsam i håret

Condition Your Hair

Säg efter oss: applicera alltid balsam i håret efter schamponering! Ett balsam balanserar ditt hårs fuktnivåer och dränker det med näringsämnen.

Vi rekommenderar användning av Hair Growth & Repair Conditioner, som innehåller fuktgivande, botaniska ingredienser som kakaofrösmör och granatäppelolja, såväl som veganska mikroproteiner som arbetar för att reparera och stärka torrt och slitet hår.

En till två gånger i veckan bör du använda Hair Growth & Protection Mask istället för ditt vanliga balsam. Den här fuktgivande hårbehandlingen förser uttorkat hår med en extra dos fukt och protein för att håret ska få ett mer hälsosamt utseende.

2. Klipp dig

Get a Trim

Extremt torrt och slitet hår tenderar att ha många kluvna toppar. Om så är fallet för dig, så kan det vara klokt att ta sig till frisören för att klippa topparna och ”återställa” håret.

3. Använd en behandling med för-schampo

Pre-Shampoo Treatment

Om du har extremt torrt och slitet hår kan du även låsa in fukten innan du applicerar ett återfuktande schampo genom att använda en för-schampobehandling såsom Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm. Den här behandlingen är gjord av 100 % naturligt utvunna fuktgivande ingredienser såsom olivolja och sheasmör och efterlämnar håret mjukt och friss-fritt.

4. Ändra din tvättrutin

Change Your Hair Washing Routine

Om du har extremt torrt hår så kommer här ytterligare ett tips. Som vi nämnde tidigare så är den bästa tvättrutinen för torrt hår att tvätta håret med schampo och balsam varannan eller var tredje dag. Och för din information: att använda ett torrschampo räknas inte som att tvätta håret!

Ett annat smart drag är att sänka temperaturen på vattnet när du duschar. Även om varma duschar är otroligt sköna, så är de väldigt uttorkande för din hud. Givetvis innebär det inte att du ska duscha i kallt vatten! Att använda ljummet vatten kommer hjälpa dig att undvika extremt torrt och slitet hår.

5. Skydda ditt hår från värme

Protect Your Hair from Heat

Trots att vi alltid rekommenderar att skippa värmeredskap så mycket som möjligt, så vet vi att man ibland vill ha en look som man bara kan uppnå med hjälp av en locktång! När du vill använda värmeverktyg, så se till att skydda ditt hår först genom att använda Hair Strengthening & Protection Oil. Tack vare dess rika innehåll på antioxidanter, skyddar den här behandlingen ditt hår mot värme på ett naturligt sätt.

Vid torrt hår är det även ett bra tips att sänka temperaturen på dina värmeredskap. Det finns ingen anledning att steka ditt hår med en hög värmeinställning om du kan få samma resultat med en lägre temperatur! I allmänhet är det så att ju finare hår du har, desto lägre temperaturinställning behöver du använda. Experimentera för att hitta den minsta möjliga temperaturen som behövs för att uppnå den önskade looken.

6. Skydda mot solen

Shield Against the Sun

Precis som UV-strålar kan skada din hud, kan de även skada ditt hår. Hemligheten ligger i Phytessence™ French Oak Extract, en ingrediens rik på antioxidanter som finns i Hair Defence & Hydration Mist , det agerar som ett naturligt UV-filter som skyddar ditt hår mot höga temperaturer och mot UV-strålar. Om du planerar att spendera långa perioder i solen, så är det även smart att bära hatt för att skydda ditt hår och din hud. Har du extremt torrt hår så är det ett bra tips att bära med sig.

7. Ta dina vitaminer

Take Your Vitamins

Som vi nämnde tidigare så behöver din hår en viss blandning av näringsämnen för att producera sebum, den naturliga oljan som förser ditt hår med fukt och skydd.

För att säkerställa att du konsumerar tillräckligt med näringsämnen för hälsosamt hår, så prova HairLust Hair Growth Formula Gummies. Dessa goda gummies är utformade med vitaminer och mineraler som bevisat sig främja ett hälsosamt hår och inkluderar vitamin C, biotin, folsyra, kisel och zink. Dessutom är de veganska och producerade med helt naturliga ingredienser så att du vet att de är bra för dig!

8. Skydda ditt hår på natten

Protect Your Hair Overnight

Om du har extremt torrt hår är ett bra tips att sova dig till ett hälsosammare hår! Byt ut ditt vanliga bomullsörngott till vårt Pure Bamboo Pillowcase for ett friss-fritt hår med bibehållen fukt. Bambu har mycket mjukare fibrer än bomull. Ditt hår och din hud kan glida på örngottet hela natten utan problem, vilket innebär att du vaknar upp med fräschare hår och en lenare hud!

Om du har extremt torrt och slitet hår, så bör det första steget i din plan för att återfå hälsosamt hår vara att hitta ett fuktgivande schampo. Genom att välja det bästa schampot för torrt hår, kommer du vara på god väg mot att återställa ditt hår!

Recensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


3 kommentarer


 • Lotta

  Den här artiklen fick mig verkligen att tänka över mitt egna val av hårprodukter och speciellt schampo… Jag måste verkligen börja kolla närmare på vad mina produkter innehåller… Tack för en grym blogg!


 • Magda

  Jag har tidigare varit den personen som köper billigaste schampot på erbjudande för att jag tänkt att det inte spelar så stor roll, sen testade jag HairLust schampo hos en vän och har sedan dess kört på det!! Enda schampot jag tycker är värt att lägga ner pengar på iallafall :)


 • Josefine

  Jag hade tidigare väldigt frissigt, torrt och tunt hår. Har alltid idrottat mycket som ung vilket gör att jag nästan tvättat håret varje dag!! Alltid ett dilemma när man tränar så pass mycket att man blir svettig varje dag men samtidigt inte vill slita på håret.. Gick till min frisör och förklarade situationen och hon sa att det då var extra viktigt för mig att skaffa ett skonsammare schampo som inte sliter så mycket på håret. Googlade runt lite och läste riktigt bra omdömen om HairLust och använder deras schampo och balsam nu! Märker tydlig skillnad på mitt hår måste jag säga :)! Tips till alla aktiva idrottare!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras