Schampo mot håravfall: Finns det ett bra schampo för hårväxt?


Är schampo mot håravfall bara en myt? Eller finns det ett bra schampo för hårväxt? Hur fungerar det isåfall? Få svaren på alla dessa frågor och mer gällande schampo mot håravfall i denna artikel. Jag ger även mina bästa tips och råd på produkter och användning. Häng med!

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Du håller säkert med mig när jag säger:

“Att hitta rätt produkter till håret är svårt, vad är det egentligen som funkar?”

Jag tvivlar ofta själv på ifall man kan lita på vad produkterna lovar när jag söker efter information om vad man ska använda till hår och hud. Hjälper t.ex. ett schampo mot håravfall, eller slutar det med att problemet bara blir värre?

Så vad kan man räkna med när det handlar om schampo mot håravfall? Vad ska det innehålla och vad gör egentligen ingredienserna för håret? När är schampo mot håravfall som mest effektivt och hur kan det hjälpa håret att växa och bli friskt?

I denna artikel skriver jag om myterna kring schampo mot håravfall och går in på djupet hur shampoo shampoo mot håravfall fungerar. Du får effektiva tips och råd hur du boostar effekten av ditt schampo och en utförlig guide över vad du ska vara uppmärksam på när du ska köpa ett schampo mot håravfall. Jag kikar också närmare på varför det är bäst med ett ekologiskt schampo mot håravfall och vad både män och kvinnor ska ta hänsyn till gällande shampoo mot håravfall.

De flesta som upplever håravfall drömmer sig ofta tillbaka till den tiden då håret var tjockt och långt. De längtar efter en mirakelkur som kan ge hårkvalitén tillbaka. Många är däremot eniga om att det inte finns något att göra. Det ligger ju i generna om man tappar håret eller inte!

Men är det verkligen bara våra gener som bestämmer hur håret mår? Finns det något man kan göra själv?

Självklart finns det massvis av metoder man kan ta hjälp av och en favorit hos mig är just ett schampo mot håravfall. Det gäller att välja ett bra och naturligt schampo mot håravfall som inte innehåller skadliga SL-sulfater, parabener eller ftalater. Ett bra schampo mot håravfall återställer hårbottens naturliga fuktbalans och hjälper samtidigt håret att växa sig längre, tjockare och friskare. Visst låter det intressant?

HairLust anmeldelse

Hur fungerar ett schampo mot håravfall?

Bra produkter mot håravfall behandlar och ser till att skapa en hälsosam miljö för både hår och hårbotten. Får hår och hårbotten tillräckligt med näring och skydd från stylingprodukter, värmeverktyg och hårt väder skapar du de de bästa förutsättningarna för håret att växa sig längre och tjockare. Det är precis detta som ett schampo mot håravfall hjälper till med.

Självklart är det så att ett schampo mot håravfall inte är någon mirakelkur som ger dig mindre håravfall över en natt, men det kan hjälpa dig på god väg om du har lite tålamod!

Sammansättningen av de aktiva ingredienserna i ett schampo mot håravfall är antibakteriell, balanserar PH-värde och ger näring till håret. Naturliga schampon mot håravfall är ofta fria från SL-sulfater, vilket gör det mer skonsamt mot hårbotten. SL-sulfater är lite för “effektiva” och tvättar bort de naturliga oljorna i hårbotten, vilket kan orsaka irritation och klåda. Detta är extra viktigt att tänka på ifall du, precis som jag, har en känslig hårbotten. Längre ner i artikeln hittar du tips på ekologiska schampon mot håravfall och även vilka eteriska oljor du bör hålla utkik efter i innehållsförteckningen!

Kan ett schampo mot håravfall ge mig tjockare hår?

Grunden till ett tjockt hår ligger i hårbotten och våra hårsäckar. Det är därför viktigt att skonsamt vårda hårbotten och samtidigt förse hårsäckarna med en riklig mängd fukt och näring. Som jag tidigare nämnde är det viktigt att undvika SL-sulfater, parameter och ftalater eftersom de kan vara skadliga för hårbotten. Du bör även tvätta håret 1-3 gånger/vecka om möjligt, för att inte förstöra den naturliga fuktbalansen och tvätta bort viktiga, naturliga oljor.

Upplever du att håret blir fett när du inte tvättar det ofta?

Jag själv tvättar mitt hår 2-3 gånger/vecka. Mitt bästa knep för de dagar när jag har otvättat hår är ett bära en knut i nacken eller en lös uppsättning. Det handlar om att planlägga sin hårtvätt och när ditt hår ska visas fram, eller om du bara ska mysa där hemma. Minskar du din hårtvätt spar du in på både schampo, pengar och miljön!

HairLust anmeldelse

Hur väljer jag ett bra schampo för hårväxt?

Det finns massvis av schampo mot håravfall på marknaden, både för kvinnor och män. Vissa är baserade på medicinsk forskning och kemiska ämnen medan andra bara består av naturliga ingredienser. Jag är själv kräsen när det kommer till vad jag utsätter mitt hår för och rekommenderar därför att alltid gå på det mest naturliga alternativet. Trots ett brett utbud av ekologiska produkter kan det ibland gömma sig skadliga ämnen i ett naturligt schampo mot håravfall. Följ gärna dessa simpla råd när du bestämt dig för att investera i ett schampo mot håravfall:

Börja med att kika på innehållsförteckningen och se till att den inte innehåller parabener, ftalater eller SL-sulfater. Parabener och ftalater är misstänkta för att påverka hormonproduktionen och bör därför undvikas. SL-sulfater torkar ut hårbotten och tvättar bort naturliga oljor som din kropp producerar som skydd.

Dessa ämnen bör du undvika när du letar efter schampo mot håravfall:

 • Parabener som används som konserveringsmedel i smink. Vanliga benämningar brukar vara ethyl-, methyl-, propyl- eller butylparaben.
 • Ftalater, även kallat ftalat. Ett ämne som ger fukt i färg-, lack-, plast- och kosmetika. Det råder misstankar om att dessa kan orsaka hormonella störningar hos både människor och djur.
 • SL-sulfater, benämns som Sodium/Lauryl/Laureth Sulphate eller Natrium Lauryl/Laureth Sulphate.

Dessa ingredienser BÖR du däremot hålla utkik efter när du ska köpa ett schampo för hårväxt: 

 • Olivolja: Stärker och skyddar håret från rot till topp. Förhindrar fria radikaler och att håret åldras i förtid. Tillför fukt, vitaminer och antioxidanter till hårsäckar och motverkar överproduktion av DHT.
 • Jojobaolja: Förseglar hårstråna och hjälper håret att bibehålla fukt samtidigt som den reducerar talg i våra hårrötter.
 • Pepparmyntsolja: Stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, är antiinflammatorisk och bekämpar svamp och bakterier. Är rik på A och C-vitamin, omega 3-fettsyror samt mineraler. Alla dessa ämnen är viktiga för en sund hårväxt. Oljan är även rik på katekiner som blockerar DHT samt besitter antiseptiska egenskaper som lindrar klåda och förhindrar mjäll.
 • Savpalme: Blockerar effektivt en överproduktion av DHT.

Nu undrar du säkert vad som menas med DHT? DHT är en förkortning av dihydrotestosteron som förekommer i njurarna, hårsäckar och även i prostatan hos män. Överproduktion av DHT i hårsäckarna är den vanligaste orsaken till håravfall hos både män och kvinnor. Det är därför ovannämnda oljor är extra bra i ett schampo mot håravfall, eftersom de alla blockerar ämnet DHT. Därutöver finns det en hel del naturliga ingredienser som också är bra för hår och hårbotten, speciellt om du lider av håravfall:

 • Aloe Vera: Är full med enzymer, mineraler, aminosyror och näringsämnen som bidrar till att behålla hårbottens naturliga PH-värde och främjar en sund hårväxt. Det höga innehållet av antioxidanter bekämpar fria radikaler och skyddar våra hårceller samt bevarar fuktbalansen.
 • Ris-, plant-, och veteprotein: Är rent guld för håret som även det består till stor del av proteiner, nämligen keratin. Håret, precis som våra muskler, är i behov av proteiner för att kunna växa och brist på detta kan orsaka torrt, skört och platt hår. Proteiner från ris och vete bygger upp håret och hjälper det att växa.
 • Blåbärsextrakt: Stimulerar blodcirkulationen och lindrar en irriterad hårbotten medans antioxidanta egenskaper bekämpar fria radikaler.
 • Mangosmör: Ger intensiv fukt och vård till hår och hårbotten vilket främjar en sund hårväxt.
 • Vindruvskärnextrakt: Riklig på C-vitamin, kalcium och kalium. Används för de antiinflammatoriska och renande egenskaper den besitter för hår och hårbotten.
 • Arganolja: Högt innehålla av näringsämnen, vitaminer och fettsyror. Innehåller bl.a. E-vitamin som främjar hårväxten. Antioxidanter stimulerar blodcirkulationen och hjälper hårsäckarna att producera nya hårceller.
 • Kokosolja: Innehåller nyttiga fettsyror som ger näring och fukt till torrt hår. Återställer fuktbalansen genom dess unika egenskaper som gör att oljan tränger djupare in i hårstråna jämfört med andra oljor.
 • Avokadoolja: Ger intensiv fukt till torrt hår samt innehåller vitamin B och E som skyddar celler från oxidativ stress.
 • Rosmarinolja: Bekämpar mjäll och gör håret mjukt och följsamt. Blodkärlen expanderar och celldelningen stimuleras.

Följ dessa 4 råd för att välja ett bra shampoo mot håravfall:

För att göra det enklare för dig så har jag sammanfattat mina bästa och viktigaste råd för dig att ta hjälp av när du letar efter ett schampo mot håravfall:

1. Ta god tid på dig och läs på om ingredienserna. Välj produkter med aktiva ingredienser som bevisligen hjälper mot håravfall. Ta hjälp av listan ovanför med nyttiga oljor och näringsämnen.

2. Undvik parabener, ftalater och SL-sulfater. Främst för att dessa torkar ut håret och kan orsaka hormonstörningar.

3. Leta efter ingredienser som främjar en sund hårväxt och som förhindrar DHT-produktionen. Du hittar listan på dessa tidigare i artikeln.

4. Gå efter naturliga och ekologiska produkter! Du gör både ditt hår, din plånbok och vår miljö en tjänst!

    Tips på ett bra schampo mot håravfall

    Ett bra och naturligt schampo mot håravfall är HairLust Hair Growth & Protection Shampoo, som jag personligen anser är det bästa shampoo för friskare hår. Produkten innehåller aktiva ingredienser som ris-, växt-, och veteprotein, aloe vera, olivolja, blåbärsextrakt och mangosmör. Den innehåller av flera av de viktiga ingredienserna jag tidigare nämnde. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo är certifierad vegansk och ekologisk samt är helt fri från parabener, ftalater, silikon och SL-sulfater. Ett optimalt schampo för hårväxt som balanserar och ger en frisk miljö för hår och hårbotten.

    Därför ska man välja ett ekologiskt schampo mot håravfall

    Varför plötsligt allt detta tjat om ekologiska produkter? Vad menas egentligen med att ett schampo mot håravfall är ekologiskt? “Man blir vad man äter” är ett känt uttryck och detta gäller faktiskt även vad vi tillför i vårt hår och hårbotten.

    Huden är vårt största organ och har en fantastisk förmåga att ta upp luftpartiklar, ämnen och substanser den kommer i kontakt med. Däribland parfym, fuktkräm, tvål och inte minst vårt schampo. Kroppen, och även vårt hår, mår därför bäst av rena ämnen vilket man säkerställer genom att använda ekologiska produkter.

    När ett schampo mot håravfall, t.ex. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo är certifierad ekologisk betyder det att alla naturliga ingredienser är ekologiskt odlade. Flertal hårprodukter innehåller t.ex. stora mängder vatten som inte alls är ekologiskt, medans oljor från oliver, kokos, mynta och aloe vera alla kan odlas 100% ekologiskt.

    HairLust anmeldelse

    4 effektiva tips på hur du kan boosta effekten av ditt schampo mot håravfall

    Endast ett shampoo för hårväxt inte kommer ge dig en mirakelkur mot håravfall. Däremot kan rätt hårvård och en sund livsstil tillsammans med ett schampo mot håravfall göra stor skillnad. Här har du mina 4 bästa tips på hur du kan boosta effekten av ditt schampo mot håravfall och få håret att växa snabbt och friskt:

    1. Kombinera ditt shampoo mot håravfall med ett kosttillskott till håret: Håret är i behov av näring, aminosyror, vitaminer och mineraler för att kunna växa. Alla dessa ämnen kan omöjligt tas upp endast genom ett schampo och man bör därför överväga att komplementera med ett kosttillskott till håret. Våra naturliga kosttillskott har en speciell formula, HairLust Hair Growth Formula, och tillför vitala vitaminer, mineraler och näringsämnen som ditt hår är i behov av. Det höga innehållet av bl.a. biotin, zink och B-komplex bidrar till en sund hårväxt. Du kan läsa mer om kosttillskott till håret i vår andra artikel om de bästa tabletterna för håret.

    2. Använd alltid balsam efter en schamponering: När du tvättar håret med schampo avlägsnar man smuts men även hårcellerna öppnas och blir mottagliga för näringsämnen. Ett bra balsam, som HairLust Hair Growth & Conditioner tillför därför näring, proteiner och lipider som förseglar håret och ger ett yttre skyddande lager. Detta gör ditt hår motståndskraftigt och klarar bättre av slitage i vardagen.

    3. Undvik värmeredskap och dåliga stylingprodukter: Det absolut mest slitsamma du kan utsätta ditt hår för är värmeredskap i form av hårfönar, plattänger och locktänger. Samma sak gäller för kemiska stylingprodukter med onaturliga ingredienser. Håret löper stor risk för att bli torrt, slitet och gå av. Försök låta håret lufttorka och använd hårprodukter med naturliga ingredienser. Det är även en bra ide att investera i en wet brush för att skydda håret.

    4. Använd en hårinpackning eller hårolja: Håret behöver alltid fukt, speciellt i vårt nordiska klimat. Använd därför regelbundet en inpackning eller hårolja som tillför extra fukt och vård till håret mellan dina schamponeringar. Jag rekommenderar varmt HairLust Hair Growth & Repair Hair Mask.

     När håret får all den fukt och näring det behöver, både inifrån och utifrån, kommer din hårkvalité förbättras markant och med lite tålamod kommer du märka att det nästan börjar växa som ogräs!

     Jag rekommenderar alltid mina kunder att komma ihåg både inre och yttre skötsel av håret, om dem önskar sig ett längre och friskare hår

     Helene Sørensen

     Dansk hårstylist och skönhetsterapeut

     Schampo mot håravfall för män och kvinnor

     För män beror håravfall oftast på överproduktion av DHT. Det är därför viktigt att fokusera på de ingredienser som blockerar DHT produktionen. Som jag nämnde tidigare bör man hålla utkik efter olivolja, jojobaolja, savpalme och pepparmyntsolja. Vill du läsa mer om manligt håravfall och hur man kan motverka detta får du gärna ta en titt på vår artikel om hur man motverkar håravfall hos män.

     För kvinnor kan håravfall också bero på överproduktion av DHT, men det är inte lika vanligt. Det finns ett flertal olika faktorer som orsakar håravfall hos kvinnor och ibland är det svårt att veta vad som gäller för just en själv. I vår andra artikel om 6 anledningar till håravfall kan du läsa mer om kvinnligt håravfall och hur du på bästa sätt kan motverka detta. Vi har även en hel del artiklar som fokuserar på specifika ämnen såsom håravfall efter en graviditet, hur man får långt hår snabbt eller varför kokosolja är så bra för håret.

      

     4,8

     4,8 av 5 stjärnor

     41 omdömen


     Lämna en kommentar     Kommentarer måste godkännas innan de publiceras