Biotin för håret: Hur fungerar det, och varför är biotin bra för håret?


Biotin, även känt som vitamin B7 (B-vitamin för hår), är ett essentiellt näringsämne som spelar en avgörande roll för kroppens ämnesomsättning och allmänna funktion. Biotin till hår finns naturligt i en del livsmedel, bl.a. i ägg, lax, blomkål, baljväxter och avokado. Men visste du att biotin även har ett direkt samband med hårets, hudens och naglarnas hälsa? Jag har samlat alla fördelar med biotin till hår i denna artikel, så läs vidare.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Få människor kommer vara med om en direkt biotinbrist från kosten, men flera studier har visat att biotin-vitamin i större mängder kan ha en väldigt positiv effekt på hårets hälsa (det är något jag, och flera jag känner, kan skriva under på!).

Biotin och vitamin B7 (B-vitamin för hår) kallas även ”hårfoder” och det finns en rad artiklar om effekterna av biotin på i synnerhet hårväxten. Själv har jag provat på flera tillskott med innehåll av vitamin B7 (B-vitamin för hår), och jag har kommit fram till att en daglig dos på 5000 mcg. har en perfekt verkan på mig. Biotin är ett vattenlösligt vitamin, som är ofarligt även i höga doser. Därför finns det inte heller några maximala gränsvärden från livsmedelsverket. Men om du är osäker på din dagliga dos av vitaminer och mineraler, så hör eventuellt med egen läkare då man faktiskt kan få i sig för mycket av andra vitaminer och mineraler.

Läs vidare i artikeln, där jag går igenom biotin för hår, hur det verkar och vad du ska vara uppmärksam på – och precis som för alla andra hårprodukter ska du komma ihåg att resultaten inte sker över en natt!

Vad är biotin (vitamin B7)?

Först och främst ska vi få avklarat vad biotin är och hur det fungerar: Biotin, vitamin B7 eller vitamin H, är ett essentiellt B-vitamin som hjälper kroppen att få energi och näringsämnen från kolhydrater, protein och fett. Med andra ord hjälper biotin med att omvandla kolhydraterna, fettet och proteinerna från maten du äter till den energi kroppen behöver Biotin-vitamin är naturligt förekommande i en del livsmedel, men går även att få i större doser via kosttillskott.

Biotin till hår rekommenderas även för att hålla håret hälsosamt, då brist på vitamin B7 (B-vitamin för hår) kan leda till att hårets växtcykel rubbas samt resultera i att man tappar mer hår än normalt. Därför anses biotin för hår vara fördelaktigt för personer som upplever håravfall eller att håret plötsligt blir tunnare. Jag går in närmare på detta nedan:

Biotin och hår

Håravfall kan bero på många olika orsaker, och det visar sig även på ganska olika sätt. Vissa medicinska tillstånd kan vara förknippade med en ökad risk för håravfall. Bland dessa ser vi hormonrubbningar, graviditet, stress, sjukdomsförlopp som inkluderar problem med sköldkörteln och binjurarna. Men till mångas förvåning är en av de vanligaste orsakerna till håravfall i själva verket näringsbrister. Din kost kan innehålla proteiner och essentiella vitaminer. Men du behöver även kolhydrater för att framställa hormoner, och din hjärna behöver fett.

Biotin stöttar hårväxten genom metabolisk funktion och bidrar till att bryta ner proteinerna i kroppen, vilket bland annat krävs för att bilda keratin. Ökad produktion av keratin i kroppen främjar produktionen av sunda hårsäckar, och de sunda hårsäckarna producerar nytt hår.

Före- och efterbilder vid användning av HairLust:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

 

Resultatet varierar från person till person. Synliga resultat kan oftast ses efter 2-4 månaders användning.

Hur mycket biotin (Vitamin B7) behöver jag?

De flesta kan täcka sitt behov av vitamin B7 (B-vitamin för hår) genom att äta biotinrika livsmedel såsom (i mikrogram per 100 gram):

 • Äggula (53)
 • Havre (27,0)
 • Vetegroddar (17,0)
 • Champinjoner (16)
 • Spenat (6,9)
 • Ost, brie (6.2)
 • Mjölk (3,5)
 • Fläskkött (5.0)
 • Morot (5.0)
 • Äpple (4.5)
 • Tomat (4,0)
 • Nötkött (3.0)
 • Kyckling (2,0)
 • Salat (1,9)

Den rena källan av biotin kallas ”D-biotin” och det är den du hittar i vissa livsmedel och även kosttillskott med biotin (vitamin B7). Ett problem med biotin från livsmedel är att det vanligen förekommer i små mängder. De flesta av de livsmedel jag nämnde ovan, innehåller bara små mängder biotin till hår. Den dagliga mängden vitamin B7 (B-vitamin för hår) vi får i oss via kosten beräknas motsvara 40 mcg.

Vilka hälsomässiga fördelar har biotin till hår?

Vitaminer och mineraler spelar en avgörande roll för att hålla oss unga, sunda och energiska, och biotin är inget undantag. Biotin medverkar nämligen till att bidra underhållet av ett sunt hår, hud och naglar. Biotin till hår som kosttillskott verkar som ett koenzym, som ökar kroppens förmåga att omsätta nödvändiga näringsämnen från andra vitaminer, fettsyror och aminosyror. Om kroppen har problem med att absorbera näringsämnen på grund av biotinbrist, kan håravfall, sköra naglar eller åldring av huden bli aktuell.

Kom ihåg att kombinera biotin till hår med andra vitaminer

Biotin (vitamin B7) är en av flera vitaminer som spelar en roll i växten av sundare, tjockare hår. Flera undersökningar avslöjar goda resultat vid användning av biotin i kosttillskott till hår i kombination med andra vitaminer, mineraler och aminosyror, bl.a. zink, selen, folsyra och vitamin C. Läs mer om de viktigaste vitaminerna för håret här.

I en undersökning från september 2018 utförd av Dovepress*, en dermatologisk forskningsorganisation, har man med hjälp av kliniska och medicinska forskare upptäckt positiva effekter på håret vid användning av biotin och andra näringsämnen i kosttillskott.

Vem riskerar att få brist på biotin?

Människor med hälsotillstånd med inverkan på hur kroppen tar upp näringsämnen, eller som tar vissa sorters mediciner, kan riskera att utveckla biotinbrist.

Biotinidasbrist (BIOT) är den vanligaste orsaken till biotinbrist. BIOT är ett ovanligt ärftligt tillstånd, där kroppen inte har förmågan att frigöra biotin från maten eller omsätta samt förbruka biotin.

Andra faktorer som kan orsaka biotinbrist:

 • Parenteral nutrition
 • Viss kost
 • Vissa sorters medicin
 • Antibiotika under en lång period, då dessa kan förstöra biotinproducerande bakterier i tarmen
 • Att ha ett tillstånd, såsom Crohns sjukdom, som gör det svårt för tarmen att ta upp näringsämnen
 • Alkoholförbrukning som hämmar upptaget av bl.a. biotin till hår

Tillskott med biotin för hår

Ett kosttillskott med biotin (vitamin B7) kan vara en bra idé om du vill förse kroppen med en högre dos vitamin B7 (B-vitamin för hår) än du får i dig genom din kost. Utöver positiva effekter på håret, kan biotin även bidra till sund hud och sunda naglar. Så om du har problem med sköra naglar, tunt hår eller håravfall, kan ett kosttillskott med biotin vara ett effektivt sätt att skapa balans och ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.

Ett blindtest baserat på kvinnor i åldern 21-75 visar också positiva effekter på håravfall, och ökning av hårväxten vid användning av kosttillskott med biotin**.

När det gäller kosttillskott med biotin till hår, finns det som kosttillskott med B-komplex eller som målinriktat kosttillskott till hår. Det bästa med vitaminerna som riktar in sig på håret är att de genererar en synergieffekt genom att sammansätta flera vitaminer, mineraler och aminosyror i en särskild kombination som främjar hårets växt och underhåll. Biotin-vitamin är nämligen inte det enda näringsämnet som kan bidra till ett hälsosamt hår och ökad hårväxt. Biotin till hår fungerar dessutom ännu bättre om det kombineras med bl.a. zink, folsyra och vitamin C.

Andra viktiga vitaminer och kosttillskott till hår:

Vitamin C, ett vattenlösligt vitamin som förekommer i citrusfrukter och är nödvändigt för kroppens kollagenproduktion samt för att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Folsyra, tillhör, precis som biotin, B-vitamingruppen och är nödvändig för cellbildning, produktion av röda blodplättar och blodflöde. Brist på folsyra kan bl.a. resultera i håravfall.

Selen, är essentiellt för underhållet av immunförsvaret, hormonsystemet, sköldkörteln samt upprätthållandet av normalt hår och naglar.

Zink, är ett viktigt mineral för immunförsvarets normala funktion och som, likt biotin, bidrar till ett normalt underhåll av hår, naglar och syn. Därutöver bidrar zink till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Andra bra produkter för håret:

Förebyggande är nyckeln om du vill göra något gott för ditt hår. Det går mycket enklare (och snabbare) att förebygga håravfall än att behandla det när skadan redan skett. Utöver en sund och varierad kost rik på biotin, finns det vissa produkter som kan vara fördelaktiga och verka förebyggande mot håravfall. Mina personliga favoriter är:

1. Hair & Scalp Detox Scrub

Hälsosamt hår börjar i hårbotten. Därför är hårbotten A och O för en hälsosam hårväxt. Själv använder jag en hårbottenskrubb en gång i veckan, som rengör på djupet för att eliminera både produktrester, mjäll, smuts och talg. En väl stimulerad, frisk hårbotten anser jag ger optimala förutsättningar för bra hårväxt och ett sunt hår.

2. Hair Growth & Repair Shampoo

Detta sulfatfria schampo finns i en variant för både kvinnor och män. Det har en proteinrik formula som baserats på veganska mikroproteiner och risextrakt, som tränger djupt in i hårets kärna och arbetar aktivt med att förlänga hårets livscykel. Utöver ekologiska, botaniska oljor, innehåller formeln Gluadin® Kera-P LM (Hydrolyzed Vegetable Protein) som visat sig kunna minimera kluvna toppar och brutna hårstrån med upp till 20 %, samtidigt som hårets allmänhälsa förbättras med upp till 60 %* (Studier av BASF Care Creations). So totalt sett är det en väldigt bra produkt som jag själv kombinerar med mitt kosttillskott med biotin till hår.

3. Protein Reconstructor Hair Mask

Om du fått skadat eller uttunnat hår på grund av kemiska hårbehandlingar, är Protein Reconstructor Hair Mask produkten för dig! Denna hårmask är en återuppbyggande behandling till ett kemiskt skadat, glanslöst eller fint hår, som arbetar på att återuppbygga en del proteiner såsom kollagen och keratin i hårsäckarna. Där förbättrar den effektivt hårets elasticitet, styrka och sundhet inifrån.

Jag hoppas att du blivit lite klokare på vad biotin till hår kan göra för dig, hur du använder det och vilka generella fördelar vitamin B7 (B-vitamin för hår) har för hår, hud och naglar. Om du har frågor eller andra bra råd till oss eller andra som drabbats av minskad hårväxt eller håravfall, lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan.

*www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136400/ **www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


7 kommentarer


 • Fredrika

  Tycker det är synd att de inte berättar om sånt här hos frisören, upplever oftast att de bara försöker sälja på en massa produkter men nämner aldrig något om hur håret faktiskt hänger ihop med vitaminer och mineraler i kroppen!


 • Petra

  Tack för en bra och informativ artikel. Ska absolut investera i ett kosttillskott med Biotin. Har googlat runt lite och verkar som en väldigt effektiv lösning till håret! Annars så kan jag tipsa om att använda hårolja och hårinpackningar, det hjälpte mig väldigt mycket när jag gick igenom en stressig period vilket gjorde mitt hår väldigt skört ett tag.


 • Maud

  Fantastiskt bra läsning! Jag har alltid varit medveten om att Biotin är väldigt bra för håret och letat efter rena biotin-tabletter men visste inte att det faktiskt fungerar bättre tillsammans med andra vitaminer! Ska nog investera i ett kosttillskott som innehåller flera ämnen som du rekommenderar :)


 • Ann-Sofie

  Mitt absolut bästa knep för bättre hår är verkligen biotin, håller med allt du skriver i artikeln! Jag är annars väldigt intresserad av mat och hälsa, och har periodvis försökt äta mat som ska vara “nyttigt” för håret. Tror däremot det är otroligt svårt att få i sig tillräckligt med mängd biotin genom kosten och det var först när jag testade ett kosttillskott till håret som jag verkligen märkte skillnad.


 • Cornelia

  Beställde hem hårvitaminer efter att ha läst denna artikel, och tack!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras