• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Kosttillskott med biotin till håret: Hur fungerar det?


Biotin spelar en avgörande roll för att hålla oss ungdomliga, friska och energiska. Användning av biotin i kosttillskott upprätthåller ett friskt och livfullt hår – samtidigt som det sköter vår hud och naglar. Jag har samlat alla fördelar och samband mellan biotin och hår i denna artikel.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Efter att ha läst en drös av artiklar om kosttillskott till håret kommer ämnet Biotin och dess positiva effekter mot håravfall alltid på tal. Jag har därefter intervjuat ett flertal experter inom området, såsom farmaceuter och näringsexperter för att kunna skriva denna artikel och få den godkänd av våra professionella domare.

Läser du vidare har jag samlat alla positiva fördelar med biotin till håret och hur det fungerar.

Vad är biotin?

Du har säkert redan hört om Biotins positiva effekter på naglar och hår: Biotin är ett enzym som även går under namnet B7-vitamin, och har stor effekt på hud, naglar, hår, nerver, mag-tarmkanalen, celler och vår metabolism. Biotin är också känt som vitamin H, och härstammar från det tyska ordet ”haar” och ”haut” (hår och hud).

Vilka fördelar finns det med biotin?

Biotin har en avgörande roll för att hålla oss ungdomliga, friska och energiska. Användning av biotin i kosttillskott upprätthåller ett friskt och livfullt hår – samtidigt som det sköter vår hud och våra naglar. Produktionen av ett koenzym hjälper kroppen att absorbera dem nödvändiga näringsämnen från vitaminer, fettsyror och aminosyror. Brist på biotin leder till att kroppen får svårt att ta upp dessa näringsämnen, och detta i sin tur leder till håravfall och trasiga naglar.

Vilka källor är rika på Biotin?

Det finns 8 typer av Biotin kosttillskott men endast 1 typ förekommer naturligt i våra livsmedel. ”D-biotin” eller ”ren biotin” anses vara den typ som har störst påverkan och bäst effekt. Större delen av våra livsmedel innehåller biotin, men endast i väldigt små mängder. Detta gör att även om du försöker äta en näringsrik och balanserad kost, kan det vara svårt att fylla den kvot av biotin vi behöver.

 

Flertal studier och undersökningar påvisar goda resultat gällande biotin som kosttillskott för hår, hud och naglar. Biotin till hår bör kombineras med andra vitaminer till håret för en optimal synergieffekt Produkterna från HairLust är alla framtagna och formulerade så att ingående näringsämnen kompletterar varandra på bästa sätt.

Bortsett från kosttillskott i form av Biotin till hår finner du ämnet i följande livsmedel:

 • Kött
 • Ägg
 • Avokado
 • Bär
 • Fisk
 • Svamp
 • Blomkål
 • Bananer
 • Nötter
 • Mejeriprodukter

Är du mer nyfiken på hur du genom vitamintillskott kan påverka ditt hår och hårväxt? Läs gärna vår artikel om 10 viktiga vitaminer för ditt hår.

Biotin kosttillskott till håret

Brist på Biotin är sällsynt men förekommer som en orsak till sämre näringsupptagning av din kropp. Detta i sin tur leder till ökat håravfall hos både kvinnor och män. Kosttillskott i form av biotin till hår kan bidra till att bibehålla normalt hår genom att öka den mängd biotin du annars får genom kosten.

Upplever du problem med sköra naglar och håravfall kan tillskott av biotin till håret vara en effektiv lösning för att ge kroppen den bästa möjliga förutsättning för en bra hårväxt. Biotin finner du ofta i B-komplex eller kosttillskott speciellt framtagna för hår. Biotin är inte det enda näringsämnet som bidrar till sund hårväxt, utan fungerar faktiskt ännu bättre i kombination med zink, selen eller D-vitamin.

Det finns vissa vitaminer, mineraler och näringsämnen, däribland Zink och Biotin, vars forskning och studier påvisar en positiv effekt på håret

Maria Hansen

Dietist och näringsexpert

Biotin mot håravfall och sund hårväxt

Hår består av protein-fibrer och växer från folliklarna. Folliklarna finns över hela kroppen och producerar både tjocka och tunna fina hårstrån.

Vidare är håret sammansatt av keratin och protein. Dessa ämnen upprätthåller våra stamceller, som i sin tur hjälper hårsäckarna att producera nya hårceller i takt med att de äldre dör.

Håret följer en växtcykel som avgör dess levnadstid. De 3 olika faserna har stor betydelse för håravfall och hårväxt. Kosttillskott i form av Biotin till håret optimerar denna process.

Hårets Växtcykel:

Anagena fasen: Den anagena fasen är den första och mest aktiva växtperioden i hårsäckarna. Den varar ungefär 2–4 år för män och 3–7 år för kvinnor.

Katagena fasen: Fungerar som en övergångsfas för håret. Signaler skickas ut att den tidigare växtfasen är slut och hårroten frigörs från hårstråna genom att stoppa blodtillförsel av follikeln till håret.

Teologerna fasen: Period då hårsäckarna ”vilar”.

Kosttillskott med Biotin förlänger den anagena fasen, perioden då håret växer. Resultatet av detta är att ditt hår hinner växa sig längre samt att ”vilan” förkortas innan hårsäckarna börjar producera nya hårceller.

Andra viktiga vitaminer och kosttillskott till håret:

C-vitamin är en annan viktig vitamin för hårväxt och håravfall. Till skillnad från biotin, verkar kosttillskott med C-vitamin som en antioxidant. C-vitamin upprätthåller produktionen av kollagen, ett protein nödvändig för frisk hud, hår och ledband.

Vidare skyddar C-vitamin mot fria radikaler som orsakar skada på hår, hud och naglar. Torrt hår, kluvna toppar och håravfall kan, precis som med biotin, bero på brist av vitamin C.

Andra näringsämnen så som niacin, selen och zink är också effektiva för en sund hårväxt. Du kan med fördel kombinera ett kosttillskott för hår baserat på dessa vitaminer, oavsett om du är man eller kvinna.

Biotin mot håravfall i kombination med C-vitamin, niacin, selen och zink är tillsammans några av dem bästa vitaminerna för sundare hårväxt och motverkar ett flertal orsaker till håravfall hos kvinnor och män.

4,9

4,9 av 5 stjärnor

26 omdömen


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras