KokosolieSe alla artiklar

Kokosolja för håret: Så får du ALLA fördelar av att använda kokosolja i håret

På grund av de många nyttiga fettsyror, näringsämnen och antioxidanter som finns i kokosnötsolja har den blivit känd för sina många användningsområden så som hår, hud och kropp. Kokosolja finns i alla storlekar och formler och senaste nytt är:

Kokosolja för håret. Jag har länge varit en anhängare av kokosolja i håret men det var först nyligen som jag fick reda på hur många fördelar det faktiskt finns med kokosolja för håret. I den här artikeln hittar du mina bästa rekommendationer och tips på användning av kokosolja i håret.

 

Innan du går i krig med kokosnötsoljan se till att du är medveten om hur du använder den ordentligt för att ta del av alla de fantastiska fördelarna! För när det gäller de så kallade multitasking-oljorna på marknaden kan inte många oljor leva upp till ryktet av kokosnötsolja för håret. Du kan använda den näringsrika kokosoljan i håret eller som en fuktgivande olja för huden och kroppen - du kan till och med använda den för sminkborttagning.

Om du någonsin undrat varför nästan alla professionella hårvårdsprodukter har kokosnötsolja som en ingrediens i sina produkter, läs här. Du får veta mer om kokosolja för håret, hur du använder den och exakt vad denna olja kan göra för ditt hår!

Innehållsförteckning

Därför bör du använda kokosolja i håret

Kokosolja är den rikaste och naturligaste källan till de fettsyror som är viktiga och näringsrika för kroppen. Mellankedjiga fettsyror bidrar till en mer effektiv absorption av viktiga näringsämnen i hår, hud och kropp.

Dessutom innehåller kokosolja för håret “laurinsyra” som naturligt finns i bröstmjölk och stödjer hormonell och cellulär hälsa. Det naturliga mellankedjiga fettet i kokosnötsolja gör att den kan tränga in i håret på ett sätt som andra oljor oftast inte kan. Därför kommer många att uppleva relativt snabba förbättringar när de börjar använda kokosolja i håret.

Även om den rena, feta kokosnötsoljan har använts i livsmedelsrecept i årtionden är det först nyligen som oljan tillsätts i kosmetika, hårvård och hudprodukter. Så det är inte konstigt att det finns fler saker du inte visste om när det kommer till kokosolja för håret...

3 häftiga saker du inte visste om kokosolja i håret

1. Kokosolja i håret verkar förebyggande mot proteinförlust:

På grund av dess höga halter laurinsyra och dess låga molekylvikt kan kokosnötsolja tränga djupt in i hårets fibrer och hjälpa till att förhindra proteinförlust. Magiskt!

2. Kokosolja är en fantastisk fuktgivare

Eftersom kokosnöten är rik på laurinsyra och lätt tränger igenom håret är den bra att använda som en daglig fuktförstärkare - med praktiskt taget omedelbara resultat!

3. Kokosolja för håret kan leverera snabba resultat

Visste du att på grund av oljans sammansättning och struktur kommer många att uppleva snabbare och effektivare resultat? Japp, oavsett hud- eller hårtyp.

Vill du lära dig hur du använder hårolja? Titta på videon nedan:

Vilken kokosolja för håret bör jag använda?

En bra tumregel är att välja en ren, ekologisk kokosnötsolja. Sedan undviker du de raffinerade eller bearbetade kokosnötsoljorna som inte har samma goda fördelar. Kokosolja för håret kan alltså även bearbetas kemiskt för att öka produktens hållbarhet.

Kan jag använda kokosolja i håret

Kokosolja för håret kan användas direkt (ren) som den är. Både livsmedels- och hälsobutiker säljer den i rå form för flera olika användningsområden. Men om man inte är försiktig kan rå kokosolja i håret tynga ner det och håret kan upplevas fettigt. Samtidigt kan ditt hår dra nytta av att kombinera flera ingredienser så att håroljan tillsammans med fettsyrorna, vitaminerna och mineralerna i kokosoljan kan ge ännu bättre resultat för håret.

Visste du att kokosolja är en av de mest fuktgivande oljorna för ditt hår? Det hjälper till att återställa hårets fuktbalans på djupet.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask

Hair Growth & Protection Mask

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249 kr

Läs mer
HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer

Så här kan du använda kokosolja för håret

På grund av de många olika metoderna för att använda kokosolja i håret kan det vara en bra idé att prova sig fram för att se vad du och ditt hår föredrar. Vi rekommenderar följande tillvägagångssätt när du använder kokosolja för håret.

Börja med små mängder

När du använder en hårolja med högt innehåll av kokosnötsolja är inte “mer” alltid bättre. Börja med att lägga lite grann - du kan alltid lägga till mer kokosolja i håret om det behövs. Du gör på detta sätt fram tills att du vet hur ditt hår reagerar på kokosnötsoljan. Använd en liten mängd och arbeta in den väl i det torra håret, fokusera främst på topparna.

Undvik kokosolja i hårbotten

Även om det kan vara bra att använda ren kokosolja i hårbotten, speciellt i syfte att bekämpa torrhet och mjäll, så kan den rena och obearbetade oljan ha en tyngande effekt eller täppa till porerna och orsaka irritation för många hudtyper. Så om du vill använda kokosolja i hårbotten som kanske är torr, se till att använda en produkt som är lämplig för ändamålet. Jag använder Hair & Scalp Detox Scrub som är en exfolierande skrubb för en känslig och irriterad hårbotten. Skrubben innehåller bland annat ekologisk aloe vera, olivolja, grön mynta och peelande korn från aprikoskärnor - och är extremt lämplig för att ta bort smuts, mjäll, talg och produktrester från hårbotten.

Använda kokosolja i håret när det är blött

Du kan med fördel använda håroljan i ditt blöta hår samt som den sista, vårdande behandlingen efter schampo och hårtvätt. Genom att applicera kokosolja i håret när det är blött så får det extra återfuktning och lämnas mjukt och glansigt hela dagen.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit

Bamboo Turban Hair Towel, Vit

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer
HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer

Fördelar med kokosolja i håret

Red ut tovigt hår:

Upplever du att håret är frissigt och tovigare än vanligt? Använd då kokosolja för håret. Den feta oljan fungerar som en "smörjning" för håret vilket gör att håret blir mycket lättare att reda ut. Metoden fungerar i både blött och torrt hår!

Så här gör du: : Värm upp lite kokosnötsolja i handflatan. Använd t.ex. Hair Strengthening & Protection Oil eftersom den är otroligt enkel att arbeta med och tynger inte ner håret. Dela sedan håret i två sektioner (eller mer om du har tjockare hår) och fördela oljan jämnt. Låt det sitta ett ögonblick och borsta sedan ut håret med en paddle brush eller wet brush, detta medan håret är blött.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189 kr

Läs mer

Tämj dina krusiga lockar:

Eftersom kokosnötsolja huvudsakligen består av mellankedjiga fettsyror så tränger oljan in djupare och snabbare i håret jämfört med de andra oljorna på marknaden. Använd kokosolja i håret om du vill förhindra och tämja krusiga lockar.

Så här gör du: Applicera en liten mängd kokosolja i håret och massera in oljan i hårlockarna. Borsta sedan igenom med en bra hårborste och låt lufttorka.

Ger håret omedelbar glans:

Du får omedelbar glans när du applicerar kokosolja i håret. Det är ett perfekt life hack för de tidiga morgontimmarna när du vill göra lite mer med ditt hår på rekordtid.

Så här gör du: Undvik kokosolja i hårbotten, applicera i torrt hår och sprid i hårets längder med din hårborste eller kam. Förutom att tillhandahålla omedelbar glans, verkar även kokosolja i håret skyddande och ser till att håret inte blir torrt och skadat.

Kokosolja i håret

Använd som leave-in balsam:

Om du har långt, lockigt eller torrt hår kan det vara en bra idé att lägga till lite extra fukt i håret efter hårtvätt. Förutom att verka utredande i blött hår så är oljan också en intensiv återfuktare - ren kärlek till lockar eller uttorkat hår.

Så här gör du: Innan du reder ut eller stylar håret, lägg bara till lite Hair Strengthening & Protection Oil och använd fingrarna för att sprida kokosoljan i hårets ändar och arbeta dig sedan in mot rötterna. Låt kokosnötsoljan tränga in i håret och borsta sedan håret som vanligt. Det finns inget behov av att skölja kokosoljan ur håret. Ett tips för extra torrt hår är att använda en riktig hårkur mot torrt hår.

Använd kokosolja för håret som en pre-shampoo behandling:

Långvarig användning av kemiska schampon, balsam, stylingprodukter eller hårfärg kan lämna håret torrt och slitet. Genom att använda kokosolja i håret som en pre-schampo-behandling kan du förhindra torra hårlockar eftersom kokosoljan i håret hjälper ditt hår att absorbera mindre vatten och tvål under hårtvätten.

Så här gör du: Lägg rå kokosolja i håret och låt det sitta i cirka 15-20 minuter. Fokusera på hårets ändar och längder, undvik kokosolja i hårbotten. Skölj sedan håret med ljummet vatten och tvätta med schampo och balsam som vanligt.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458 kr

389 kr

Läs mer

Använd kokosolja i håret som en "overnight" behandling:

Kokosolja i håret kan också användas som ett naturligt sätt att hjälpa håret att växa längre, tjockare och snabbare under natten. Det höga innehållet av vitaminer och essentiella fettsyror som naturligt finns i kokosnötsolja tränger djupt in i hårstråna och återfuktar dem. Om du applicerar en bra kokosolja för håret, särskilt på hårets toppar, kan du förhindra att håret bryts av eller att topparna delar på sig. På så sätt kan håret lättare växa sig långt och friskt.

Så här gör du: Du kan dra fördel av att göra den här metoden till en rutin strax före sängdags. Tvätta håret med ljummet vatten och torka sedan med en handduk. Tillsätt en liten mängd rå kokosolja i håret. Red försiktigt ut håret med en kam och lägg sedan kudden i Bamboo Towel Pillowcase för att skydda kudden från olja och blött hår. Nästa morgon, skölj oljan ur håret och tvätta med schampo och balsam. Gör detta 2-3 gånger i månaden.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase

Bamboo Towel Pillowcase

Handduksörngott i bambu som skonsamt torkar håret över natten.

249 kr

Läs mer

Använd kokosolja i håret och skydda det från solskador

Denna olja kan göra underverk på torrt och solskadat hår. Kokosolja är naturligt UV-skyddande och kan skydda mot solens strålar med upp till 20%. Så du kan ta kokosnötsolja för håret med dig i väskan när du går ut i solen. På så sätt kan du förhindra solskador på håret! Tänk dock på att kokosolja i håret inte skyddar 100% från stark sol och UV-ljus, så om du behöver stanna i solen länge är det en bra idé att ta fram en hatt eller scarf för håret - då är du säker på att håret är 100% skyddat mot framtida UV-skador.

Så här gör du: Lägg lite kokosolja i håret och kom ihåg topparna. Du kan lägga oljan i både handdukstorkat eller torrt hår. Massera väl in i hårlockarna och topparna och låt den verka. Morgonen därpå sköljer du kokosoljan ur håret och tvättar med schampo och balsam.

Det finns även många andra oljor som är bra att ha i sin hårinpackning. Om du vill läsa en djupgående analys om naturliga oljor för torrt hår så har vi en artikel just för dig.

Du kan också använda vår Defence & Hydration Mist som lägger sig som en osynlig hinna på håret för att skydda det från skador från solexponering och agerar som ett naturligt UV-filter.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

 • Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

  Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

 • Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

  Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

 • Kluvna toppar? 8 tips för att rädda dina torra, kluvna toppar

  Kluvna toppar? 8 tips för att rädda dina torra, kluvna toppar

Se alla artiklar