• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Hur du använder kokosolja i håret - Kokosolja till torrt hår


I denna artikel fokuserar vi på varför man använder kokosolja i håret, hur man använder det och vad man ska göra för att öka hårtillväxten, reparera slitet hår och behandla torr hårbotten. Läs vidare och lär dig mer om denna fantastiska kokosolja som skönhetsexperter världen över hyllar!

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Det finns mängder av hårbehandlingar och produkter på marknaden och det är svårt att hitta rätt. Vilka är bra och vilka är dåliga? För starka - eller för svaga? Och till sist, vilka passar just din hårtyp, preferenser och problemen som du själv har? Det fantastiska med kokosolja i håret är att oavsett vilket problem du har - så kommer kokosoljan till användning och kan lösa det.

Att använda kokosolja i håret är en utav de bästa och mest effektiva hårbehandlingar du kan göra, och jag själv köper bara produkter som är baserade på bland annat kokosolja. Jag har tidigare skrivit om kokosolja i håret i min andra artikel om test av bra hårolja och användningsområden men denna gång dyker vi ner på djupet så häng med här för att lära dig allt om kokosolja i håret!

Varför ska man använda kokosolja i håret?

Innan du börjar läsa denna paragraf vill jag ge dig en hint om att den är väldigt detaljerad och beskriver kokosolja för vad den är, är du mer intresserad av att bara veta hur du ska gå tillväga när du använder kokosolja i håret föreslår jag att du hoppar direkt till nästa stycke!

Oljor är allmänt kända för att återfukta, reparera och ta hand om både hår och hud. Men det är stor skillnad på olja och olja. Faktum är att bland alla våra naturliga oljor (när vi pratar produkter för hud och hår vill vi gärna hålla det så naturligt som möjligt…både för miljön och hälsan!) så är kokosolja den som är absolut rikast på mättade fettsyror.

Varför är mättade fettsyror så bra då? Jo, jämfört med omättat fett så bidrar mättade fettsyror till en effektivare upptagningsförmåga av näringsämnen till håret. Detta är en viktig process för att håret ska kunna ta upp all näring och använda det till att växa sig friskare och längre. En annan viktig förmåga som kokosoljan har tack vare sina mättade fettsyror är att den tränger in djupare i hårstråna och reparerar och motverkar frissiga toppar, torrt hår och slitage mycket bättre.

Använder du kokosolja i håret tillför du dessutom en stor mängd laurinsyra som kokosoljan innehåller. Laurinsyra förekommer i modersmjölk och balanserar dina hormoner och cellfördelning. Vill du ha ett friskt och vackert hår måste både dina hormoner och din cellfördelning fungera korrekt.

Utöver dess reparerande och fuktgivande egenskaper består även kokosoljan av svampdödande medel vilket på ett naturligt sätt botar och motverkar mjäll och torr hårbotten.

Viktiga anledningar till att använda kokosolja i håret:

 • Rik på mättande fettsyror som effektiviserar upptagningsförmågan av näring
 • Tränger ner på djupet av hårstråna och reparerar
 • Laurinsyran balanserar hormoner och cellfördelning som gör att nytt hår kan bildas
 • Innehåller svampdödande medel som botar mjäll och torr hårbotten
 • Verkar omgående och ger relativt snabba resultat på en gång
 • Har en fantastiskt, naturlig doft som ger en känsla av välbefinnande

NÄR SKA JAG ANVÄNDA MIG AV KOKOSOLJA I HÅRET?

Det finns många olika användningsområden för kokosolja i håret. Innan du använder kokosolja i håret rekommenderar jag att du tar reda på vad just ditt hår är i behov av - så kan du anpassa behandlingen efter det. Men ärligt talat, oavsett hårtyp, frisyr eller kvalité så mår allt hår extremt mycket bättre om man tillsätter kokosolja i håret!

Viktigt nybörjar-tips:

Använder du kokosolja i håret och hårbotten bör den vara utvecklad speciellt för hårvård. Kokosoljan är väldigt effektiv men i ren och oarbetad form finns det risk att den tynger ner håret och täpper till porer, vilket kan leda till irriterad hud.

Jag vill också tipsa om att använda en kokosolja i håret som innehåller flera typer av växtsyror och oljor. Kokosoljan blir faktiskt ännu mer effektiv i kombination med t.ex. arganolja, aloe vera eller honung.

HairLust Hair Oil är en noggrant framtagen produkt som är baserad på kokosolja som kompletteras med ett flertal viktiga ingredienser för optimal vård och omsorg. Den återfuktar, ger glans och skyddar mot värme utan att tynga ner håret eller ge det en oljig känsla.

HUR SKA JAG ANVÄNDA MIG AV KOKOSOLJA I HÅRET

Om du har torrt och slitet hår

Använd kokosolja i håret om du önskar reparera och förebygga kluvna hårstrån samt tillföra fukt och glans

Såhär gör du: Applicera kokosoljan och låt verka några minuter i blött hår och skölj sedan ur. Har du slitna toppar kan du använda en väldigt liten mängd direkt på torrt hår, men undvik hårbotten då håret lätt kan bli fettigt. Du kan även tillföra en liten mängd kokosolja i håret och massera in efter duschen. Borsta sedan igenom håret och låt det lufttorka.

Om du har väldigt skadat hår

Om du har väldigt skadat hår krävs det en längre behandling med kokosolja i håret. Här rekommenderar jag antingen en riktigt bra hårolja, HairLust Hair Oil eller en bra hårinpackning med kokos, HairLust Hair Mask.

Såhär gör du: Ta en liten mängd kokosolja och massera in i håret. Se till att håret blir mättat med olja ända ut i topparna. Låt sitta i minst 30 minuter. Värm ytterst försiktigt håret med en hårfön samtidigt då värmen gör att oljan tränger in i håret bättre. Tvätta sedan med schampo och balsam tills du känner att du fått bort all kokosolja i håret, du kan behöva upprepa detta ett par gånger för att få bort allt.

trustpilot recension

Om du önskar få bort mjäll och irriterad hårbotten

Tack vare de svampdödande ämnena gör kokosolja i håret att mjäll och irritation försvinner. Regelbunden användning av fel schampo, balsam och stylingprodukter kan göra hårbotten torr och irriterad, vilket leder till mjäll. En bra kokosolja i hårbotten förebygger och skyddar mot detta. Det är även viktigt att du använder dig av sulfatfria schampon när du tvättar håret.

Såhär gör du: Tvätta håret med ljummet vatten och låt lufttorka. Använd fingrarna och massera in oljan i din hårbotten. Låt oljan sitta i 30 minuter och skölj därefter försiktigt med schampo och balsam, se till att de är sulfatfria och anpassade för torrt hår. Applicera kokosolja i hårbotten 2-4 gånger per månad.

KOKOSOLJA I HÅRET FÖR SNABBARE HÅRVÄXT

Det höga innehållet av vitaminer och fettsyror gör att kokosoljan även hjälper håret att växa snabbare. Kokosoljan förser hårsäckar med näring samtidigt som den avlägsnar talg. Här är det viktigt att använda en kokosolja framtagen för hår specifikt, så att den inte tynger ner eller täpper till hårsäckar.

Såhär gör du: : Tvätta håret med ljummet vatten och handdukstorka med en bambu hårhandduk. Tillsätt en liten mängd kokosolja i håret och massera in med fingrarna i hårbotten. Låt det ta sin tid och massera länge och noggrant. Minst 3 minuter. Låt verka under natten. Ett tips är att sova med badmössan eller handduk runt håret, så slipper du kokosolja på dina lakan. HairLust Bambu turban handduk är perfekt utformad efter huvudet med knapp-anordning som håller den på plats. Skölj ur och tvätta håret på morgonen.

Fördelar med kokosolja i håret

Fördelarna med kokosolja i håret är många, men det absolut bästa du kan göra är att använda kokosolja till torrt hår. Torrt hår har nästan alla av oss som lever i Norden, då vårt hår helt enkelt blir torrt av vårt väder och miljö.

Det råder en delad mening om man ska använda en hårolja framtagen för just håret - eller ren kokosolja som den är. Enligt mig är det väldigt mycket bättre med en riktig hårolja som är baserad på kokosolja. Då får du alla de viktiga och bra egenskaper som kokosoljan besitter, men du undviker att håret blir för fett, kladdigt eller att den tynger ner för mycket. Det viktiga är att den innehåller naturliga ingredienser och är baserad på kokosolja, precis som HairLust Hair Oil.

Här kan du läsa mer om hur du får längre hår, vitaminer för håret eller orsaker till håravfall.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


4 kommentarer


 • Nikki

  Kokosolja<3 gillar det så galet mycket!


 • Rebecca

  Använder er olja till styling och glans, känns inte alls fettig som andra kan göra!


 • Daniella

  Älskar er kokosolja – köpte den efter att ha läst artikeln och tycker den är så lätt att använda, fantastiskt att den är så snäll och bra mot håret och huden också!


 • Fredrika

  Bra läsning! tack för inlägget :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras