• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Kokosolja i håret: Varför är det bra?


I denna artikel fokuserar vi på varför man använder kokosolja i håret och hur det bidrar till ökad hårväxt och ett friskare hår.

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Det finns mängder av hårbehandlingar på marknaden och det är svårt att hitta rätt. Kokosoljan är känd för att användas vid matlagning och bakning, men dess inverkan på vårt hår är en helt annan historia! Faktiskt så är det en av de bästa och mest effektiva hårbehandlingar du kan använda.

Jag själv är ett stort fan av kokosolja i håret. Oljan är otroligt näringsrik med många olika användningsområden. Vill du veta mer ingående om olika typer av oljor kan du även läsa denna artikel om Test av bra hårolja och användningsområden.

Varför ska man använda kokosolja i håret?

Innan du börjar använda kokosolja i håret bör du förstå hur den fungerar och varför för att få ut det bästa möjliga resultat.

Bland de naturliga oljorna är kokosolja den som är rikast på fettsyror. Mättat fett bidrar till en effektiv upptagning av näringsämnen till håret, vilket är en väsentlig process för att få ett friskt, näringsfullt och starkare hår. Det tränger också in i hårstråna på djupet, jämfört med omättat fett.

Använder du kokosolja i håret förser du dessutom håret med en rejäl mängd laurinsyra. Laurinsyra förekommer i modersmjölk och balanserar dina hormoner och cellfördelning.

2 viktiga anledningar till att använda kokosolja i håret:

 • Av de naturliga oljor som finns är kokosolja den som är rikast på mättat fett, vilket är väsentligt i bra hårvårdsprodukter.
 • De egenskaper kokosoljan besitter tränger ner på djupet i hårstråna, jämfört med andra oljor.

HUR KAN JAG ANVÄNDA MIG AV KOKOSOLJA I HÅRET?

Det finns många olika användningsområden för kokosolja i håret. Jag rekommenderar att du provar dig fram för att hitta rätt behandling för din hårtyp. Här nedan har du ett par bra tips om hur du använder kokosolja i håret:

Viktigt nybörjar-tips:

Använder du kokosolja i hår och hårbotten bör den vara utvecklad speciellt för hårvård. Kokosoljan är väldigt effektiv men i ren och oarbetad form finns det risk att den kan tynga ner håret och täppa till porer, vilket kan leda till irriterad hud.

Börja med små mängder

”less is more” är verkligen ett uttryck att ta efter när det gäller kokosolja i håret. Börja alltid med små mängder och tillför mer efter hand om det behövs. Innan du har koll på hur ditt hår reagerar, arbeta in små mängder i torra och kluvna toppar.

Tillför andra ingredienser:

Ett tips är att hitta en kokosolja till håret som innehåller flera typer av växtsyror och oljor. Kokosolja i håret verkar ännu bättre i kombination med t.ex. arganolja, Aloe Vera eller honung. HairLust Hair Oil är en noggrant framtagen produkt där kokosoljan kompletteras med ett flertal viktiga ingredienser för optimal vård och omsorg.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR KOKOSOLJA I HÅRET

För fuktbalans och mjukhet

Kokosoljan består huvudsakligen av mättade fettsyror som tränger in djupare i hårstråna jämfört med andra oljor på marknaden. Använd kokosolja i håret om du önskar reparera och förebygga kluvna hårstrån och tillföra fukt och glans.

Såhär gör du: Tvätta håret med schampo och balsam och torka det med en bambu handduk (rekommenderas). Tillför en liten mängd kokosolja i håret och massera in. Borsta sedan igenom håret och låt det lufttorka.

Leave-in balsam

Har du långt, krulligt eller lockigt hår kan det vara extra svårt att reda ut tovor efter en hårtvätt. En liten mängd kokosolja i håret kan hjälpa dig på god väg.

Såhär gör du: Innan du reder ut håret, applicera kokosolja i håret och fördela jämt. Utgå från hårtopparna och arbeta dig uppåt mot rötterna. Låt kokosoljan sitta i och borsta sedan igenom håret som vanligt. Det finns ingen anledning att skölja ur kokosoljan ur håret. Har du oerhört torrt hår tipsar jag om att använda en bra hårinpackning för torrt hår.

Kokosolja till torr hårbotten

Regelbunden användning av kemiska schampon, balsam och stylingprodukter gör hårbotten torr och irriterad. En bra kokosolja i håret förebygger och skyddar hårbotten från uttorkning.

Såhär gör du: Tvätta håret med ljummet vatten och låt lufttorka. Använd fingrarna och massera in oljan i din hårbotten. Låt oljan sitta i 30 minuter och skölj därefter försiktigt med schampo och balsam.

För snabbare hårväxt

Att använda kokosolja i håret blir en naturlig hjälp till att få håret att växa längre snabbt. Det höga innehållet av vitaminer och fettsyror förser hårbotten med näring, samt avlägsnar talg från hårsäckarna. Använd 2-4 ggr/månad.

Såhär gör du: : Denna metod kan du med fördel göra till en enkel rutin innan läggdags. Tvätta håret med ljummet vatten och handdukstorka det. Tillsätt en liten mängd kokosolja i håret och massera in med fingrarna i hårbotten. Har du långt hår är det oftast enklast att vända huvudet nedåt och arbeta igenom. Borsta försiktigt genom håret med kam och omslut med en hårhandduk. Morgonen efter sköljer du ur kokosoljan med hjälp av schampo och balsam. Var noga med att använda en kokosolja framtagen för hårbotten så den inte tynger ner håret.

Skydd mot slitage och sol

Kokosolja i håret kan göra underverk för torrt och solskadat hår. Var extra noga med hårvård under starka solmånader och använd återfuktande produkter.

Såhär gör du: Tillför en liten mängd kokosolja i håret, fokusera på hårtopparna. Håret kan vara både handdukstorrt eller helt torrt. Låt sitta till morgonen därpå och skölj sedan hur kokosoljan med hjälp av schampo och balsam.

Kundrecensioner av HairLust

4,9

4,9 av 5 stjärnor

26 omdömen


4 kommentarer


 • tuttar

  Your blog is so cool, bookmarked !


 • Rebecca

  Använder er olja till styling och glans, känns inte alls fettig som andra kan göra!


 • Daniella

  Älskar er kokosolja – köpte den efter att ha läst artikeln och tycker den är så lätt att använda, fantastiskt att den är så snäll och bra mot håret och huden också!


 • Fredrika

  Bra läsning! tack för inlägget :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras