Kluvna toppar? 8 tips för att rädda dina torra, kluvna topparSe alla artiklar

Kluvna toppar? 8 tips för att rädda dina torra, kluvna toppar

Tillsammans med torrhet och skörhet, är kluvna toppar ganska vanliga (men irriterande) hårbesvär som vi alla haft någon gång. Även om kluvna hårtoppar och kluvet hår i allmänhet är ett vanligt problem så kan det finnas många bakomliggande orsaker till dem såväl som det kan finnas många behandlingar att använda mot dem.

Det är som tur är ganska enkelt att behandla dem när du vet vad du har att göra med. I dagens blogg kommer vi gå detaljerat gå igenom orsaker till kluvna toppar, och titta djupare på rätt hårbehandlingar för kluvna och torra hårtoppar som du kan använda hemma!

Innehållsförteckning

Vad är kluvna toppar?

Kluvna hårtoppar är precis vad det låter som, hår som klyvts naturligt i topparna (som är den äldsta delen av hårstrået) på grund av skada. Det är viktigt att veta att kluvna hårstrån kan uppstå var som helst i håret och inte bara på hårtopparna.

Hvad er spaltede spidser?

 

Några av de vanligaste orsakerna till kluvna hårstrån inkluderar följande:

Den vanliga formen av kluvna toppar

The basic split

Kluvna toppar som har en gaffelform är en av de vanligaste typerna av kluvet hår, och utgör en tidig utveckling av kluvna hårstrån. Om du ser sådana kluvna toppar är skadan på ditt hår troligtvis i ett tidigt skede, vilket innebär att det inte är för sent att vrida tillbaka klockan!

Trädformad klyvning

The tree pattern

Kluvna hårtoppar i ett trädformat mönster är vanligen ett tecken på att ena sidan av hårfibern är mer skadad än den andra. Denna typ av kluvet hår innebär att håret redan är ganska skadat och verkligen behöver tas väl om hand.

Den pyttelilla knuten

The tiny knot

Ibland drabbas personer med lockigare hårtyper av små knutor på enskilda hårstrån. Det beror på att håret trasslar ihop sig och kan brytas av när det borstas.

Vad orsakar kluvna hårtoppar och kluvet hår?

Vad är det då som orsakar kluvna hårtoppar och kluvet hår? Kluvna hårtoppar kommer från någon form av skada på håret. Här följer några av de vanligaste orsakerna till kluvna hårtoppar, som du kanske utsätter ditt hår för utan att ens veta om det.

1. Exponering av överdriven värme och direkt solljus

En av de vanligaste orsakerna till kluvna hårtoppar är för hög exponering för värme och sol. Solens skarpa strålar kan torka ut håret och göra det benäget att gå av eller klyvas om du inte är försiktig. För att förhindra detta bör du prova ett solskyddsspray till håret och försöka begränsa exponeringen så mycket som möjligt.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer

2. Tvättar håret för ofta

Att tvätta håret för ofta kan också bidra till kluvna toppar. När man tvättar håret berövas det på sina naturliga oljor, vilket efterlämnar det med en skinande ren känsla. Om man tvättar håret för ofta, utan att fylla på med fukt, kan det leda till skada och att hårstrån bryts av.

3. Överdriven användning av stylingverktyg

Konstgjord värme kan också ha en negativ påverkan på hårets hälsa i allmänhet och leda till att det bryts av. Att använda stylingverktyg såsom lock- och plattänger utan att använda värmeskydd kan orsaka kluvna hårstrån i onödan, och leda till skört hår.

4. Kemiska behandlingar såsom permanenter och hårblekningar

Att variera din vardagslook med en permanent eller ny färg kan vara ett roligt sätt att experimentera med ditt hår. Men en blekning av håret som utförts felaktigt (eller för ofta) kan orsaka stor skada och leda till kluvna hårstrån.

5. Du använder fel hårvårdsprodukter för din hårtyp

Ibland orsakas kluvna toppar av att man inte använder rätt hårvårdsprodukter som är för din unika hårtyp. Om du exempelvis har torra hårtoppar och inte använder ett schampo för den hårtypen, kan du skada ditt hår varje gång du duschar.

6. Klipper inte håret regelbundet

En annan vanlig orsak till kluvna toppar är att man helt enkelt inte klipper håret tillräckligt ofta. Med tiden kommer håret nötas och slitas. Att vänta för länge mellan hårklippningarna kan få kluvna hårtoppar att bildas.

7. Exponering för hårt vatten inklusive både havsvatten och pooler med klor

Likt solexponering kan för mycket exponering av hårt vatten, som finns i pooler eller saltvatten, ha en negativ påverkan på håret och orsaka kluvna hårstrån samt andra hårbesvär.

Det är tråkigt med kluvna toppar, men bli inte rädd! Du kan få liv i håret igen.

Varför är kluvna toppar dåligt för håret?

Även om det är fullt normalt att drabbas av torra hårtoppar, betyder det inte att du bör ignorera dem om du ser att du har sådana. Kluvna toppar och kluvna hårstrån är ditt hårs sätt att berätta för dig att det är skadat och behöver hjälp för att återgå till normalskick. De goda nyheterna är att det finns hårbehandlingar mot kluvna toppar, och vi kommer gå igenom några av dem alldeles strax!

Är en del människor mer benägna att drabbas av kluvna hårtoppar?

Det här är en riktigt bra fråga, som man inte pratar om så ofta. Faktum är att personer med lockigt och krulligt hår är mer benägna att få skadat hår än de med rakare hårtyper. Detta beror antagligen på att lockigt hår inte har lika mycket naturlig fukt som andra hårtyper.

Psst .. vill du lära dig mer om hårvård för lockigt hår? Så läs vidare i den här artikeln och lär dig mycket mer om den populära Curly Girl-metoden, som är en mycket omtalad hårrutin för lockar.

Kan kluvna hårtoppar repareras?

Det korta svaret? Nej, det kan de inte. När du väl har kluvna hårtoppar och hårstrån finns det inget sätt att bli av med dem (bortsett från att klippa av dem). Även om det finns sätt att dölja kluvna hårtoppar på, är det bästa du kan göra att fokusera på att förhindra att de uppstår.

En bra hårbehandling vid kluvna hårtoppar fokuserar på att förse håret med fukt och näring innan det blir slitet.

8 tips på hur du förhindrar kluvna toppar och hårstrån:

Utöver att använda en bra hårbehandling vid kluvna hårtoppar, kan du komma långt med små förändringar i din hårvårdsrutin för att undvika kluvna toppar.

1. Se över ditt sätt att handdukstorka håret

Rethink the way you towel-dry your hair

Handdukstorkar du ditt hår på rätt sätt? För att hålla håret hälsosamt och förhindra att det bryts av, ska du undvika att vara för aggressiv med din handduk. Även traditionella handdukar kan orsaka friss, så överväg att byta till en handduk i bambu för att få torra hårtoppar och känsligt hår att se så bra ut som möjligt.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå

Bamboo Turban Hair Towel, Blå

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer

2. Boka en proteinbehandling (eller spara pengar genom att göra det hemma)

Book a protein treatment

Proteinbehandlingar är ett bra sätt att reparera torra hårtoppar och skört hår, men de kan vara lite väl dyra hos frisören. Som tur är finns det massor av produkter som gör det superlätt att göra en proteinbehandling hemma. Vi älskar vår Protein Reconstructor Mask eftersom den är speciellt framtagen med mikroproteiner som kliniskt bevisats reducera UV-skada, reducera åldrandets påverkan och skydda mot kluvna hårtoppar.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Reconstructor Mask Set HairLust - Protein Reconstructor Mask Set

Protein Reconstructor Mask Set

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret inkl. Detangle Wet Brush.

388 kr

339 kr

Läs mer

Psst...Den är superenkel att använda, kolla in videon nedan:

3. Uppgradera ditt schampo och ditt balsam

Switch up your shampoo and conditioner

Som tidigare nämnt, är en av de vanligaste orsakerna till kluvna hårtoppar att man inte använder rätt hårprodukter för sin hårtyp. Att uppgradera till ett mer fuktgivande schampo och balsam är ett bra steg att börja på för att behandla torra hårtoppar och slitet hår.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer

4. Överväg att skaffa ett bambuörngott

bamboo pillowcase

Det här är en enkel hårbehandling för kluvna toppar du kan göra medan du sover! Billiga bomullsörngott kan faktiskt skada ditt hår när du sover, så vi rekommenderar att du ersätter det med ett Pure Bamboo Pillowcase för silkeslent, mjukt hår. Titta på före- och efterbilderna nedan, för att se resultatet redan efter en natt!

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer

HairLust Bamboo Pillowcase

5. Arbeta bara med rent hår för att undvika kluvna hårtoppar

Only work with clean hair to prevent split ends

Om du planerar att använda värmeverktyg på ditt hår ska du bara använda dem på rent, torrt hår. Om du har produktrester kvar av balsam eller fukt i håret när du stylar det, kan det sluta med att du steker dem. Applicera bara produkter såsom hårspray och glansserum efter att du stylat håret. Skyddande värmespray är givetvis undantaget här, då det alltid bör användas innan värmeverktyg!

6. Ge dina toppar fukt i mängder (djupgående balsam + gnugga in olja på topparna)

Hydrate the heck out of your ends

Torra hårtoppar är ett resultat av torrt hår, vilket innebär att en bra förebyggande metod är att hålla ditt hår så fuktat som möjligt. Ett enkelt sätt är att använda en djupgående balsambehandling en gång i veckan, utöver ditt vanliga balsam, och använda hårolja på stylat, torrt hår för att låsa in fukten.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189 kr

Läs mer

7. Klipp ditt hår regelbundet

Get your hair trimmed regularly

En annan hårbehandling vid kluvna hårtoppar är att komma ihåg att få ditt hår klippt var 4-6:e vecka. Om du är orolig över att förlora dina längder så behöver du inte vara det! Be din frisör att använda metoden ”dusting” för att bli av med obehagliga slitna toppar, utan att offra längderna.

8. Ta tillskott som stärker håret från insidan

hair supplement

Vi vet att kluvna hårtoppar gör håret svagt från insidan och ut, så det är viktigt att hjälpa till att förse det skadade håret med den näring det behöver. Genom att ta ett tillskott fullproppat med hårfrämjande vitaminer och mineraler såsom biotin och folsyra, kan du bidra till att håret blir naturligt hälsosammare.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

Våra bästa val för behandling av kluvna hårtoppar:

Rätt hårbehandling för kluvna toppar begränsas inte enbart till din dagliga rutin. Det är även A och O att använda rätt produkter. Här är några av de favoriter vi rekommenderar för att kunna säga ”sayonara” till kluvna hårtoppar.

 • Hair Strengthening & Protection Oil - En av våra favoritmetoder för att stärka och skydda känsligt hår är genom att använda en hårolja på torrt, stylat hår. Vår Our HairLust Hair Strengthening and Protection Oil är framtagen för att hålla friss och hårbrott i schack tack vare dess näringsgivande blandning av argan, kokosnöt och aprikoskärnolja, som alla innehåller fettsyror som behövs för hårets hälsa.
 • Detangle Wet Brush - Om du borstar ditt hår för hårt kan det leda till att hår bryts av, om du inte är försiktig. Det är därför vi rekommenderar att du endast borstar ditt hår när det är blött och använder en varsamt utformad wet brush för att distribuera produkten i ditt hår samtidigt som du reder ut det.
 • Hair Growth & Protection Mask - Vår favoritbehandling mot kluvna toppar måste vara vår Hair Growth & Protection Mask. Om du har torra hårtoppar och skadat hår som inte verkar vilja växa ska du prova denna veckobehandling för att hjälpa till att mildra trött hår från insidan och ut.
 • Hair Growth Formula Supplements – Två av våra signaturprodukter, våra Hair Growth Gummies och Tabletter, är fullproppade med de mest kraftfulla vitaminerna och mineralerna som behövs för att främja ett hälsosamt hår. Genom att ta tre av dessa varje dag behandlas ditt hår med en kraftfull blandning av biotin, zink, vitamin C med mera, som hjälper till att skydda och återställa torrt, skadat hår.

Nu när du vet allt om kluvna hårtoppar och behandlingar, är du redo för en bättre hårkvalitet än någonsin förr! Kluvna hårtoppar drabbar alla någon gång, men med rätt hårrutin kan du få bukt på dem innan de tar över!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

 • Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

  Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

 • Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

  Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

 • Tappar du mycket hår? Fullständig guide du måste läsa om du tappar hår

  Tappar du mycket hår? Fullständig guide du måste läsa om du tappar hår

Se alla artiklar