Schampo utan sulfater: 6 anledningar till att välja ett sulfatfritt schampo


Har du någon gång funderat över vad som gör att ditt schampo löddrar, eller varför de löddrande, doftande bubblorna bildas i ditt badkar? Det är med största sannolikhet på grund av SLS/SLES sulfater. Sulfater finns i en lång rad produkter, bl.a. i schampo, duschgel och till och med i tandkrämer. Läs vidare i artikeln så går jag in på sex bra anledningar till att använda ett schampo utan sulfater (SLS/SLES) framöver.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Har du någon gång tittat på ingredienslistan på ditt favoritschampo, duschgel, handtvål, ansiktsrengöring eller till och med din tandkräm? Om inte, så tycker jag att det är dags att börja nu. Faktum är att sannolikheten att du hittar sulfat - i form av Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Lauryl Ether Sulfate – på ingredienslistan är hög.

Det stämmer att vissa sorters sulfater är helt säkra och effektiva, och det kan därför kännas lite förvirrande och onödigt att göra en så stor grej av att välja ett sulfatfritt schampo över huvud taget. Visst kan sulfater vara ofarliga, men konsten är att välja rätt form av sulfater eller helt undvika dem, om du är osäker. Läs vidare om du vill veta vilka sulfater du bör undvika i ditt schampo (och hygienprodukter i allmänhet), och vad ett schampo utan sulfater silikon och parabener kan göra för ditt hårs hälsa.

Det var inte förrän jag tog en närmare titt på ingredienslistan på mitt schampo, min duschgel, ansiktsrengöring och tandkräm som jag upptäckte hur vanligt det är med skadliga sulfater som ingrediens i produkterna jag dagligen använde. Nu är det som tur är flera år sedan, och jag har blivit mer medveten och selektiv efter hand. Nu använder jag alltid SLS/SLES sulfatfritt schampo, och det finns många goda anledningar till det. Men vi börjar från början så vi blir lite klokare på vad sulfater faktiskt är.

Vad är sulfater?

I stora drag är sulfater ett rengöringsmedel, som rensar bort både oljor och smuts. De ingår ofta i rengöringsprodukter för hår och hud, då sulfater har en förmåga att suga åt sig vatten, olja och fett. När sulfater löddras upp med vatten lossnar således fett och oljebaserad smuts från hårbotten, hår och hud. Dessutom ansvarar sulfater även för att ge den löddriga tvålen, som många förknippar med renlighet och fräschör.

Är sulfater farliga?

Sulfater är inte farliga. Men de kan vara besvärande för hår och hud. Sulfaterna arbetar med att avlägsna smuts, överflödig talg, produktansamlingar m.m. men vissa typer av sulfater gör arbetet lite väl grundligt och avlägsnar därmed alla oljor som hårbottnen och huden behöver för att hållas sund och aktiv, vilket efterlämnar hårbotten torr och utsatt. Talg är även nödvändigt för att hålla håret fuktigt och glansfullt. På så sätt kan SLS/SLES medföra fuktförlust, vilket i värsta fall kan orsaka irritationer i hårbotten och torka ut både hår och hud.

Om du nickar igenkännande gällande problem med en uttorkad hårbotten, eller har en hårbotten som kompenserar för fuktförlusten genom att överproducera oljor och talg så håret konstant blir flottigt, bör du överväga ett sulfatfritt schampo utan de ”hårda” SLS/SLES-sulfaterna! Ett schampo utan sulfater silikon och parabener från SLS/SLES är ett mildare och mindre uttorkande alternativ.

Generellt sett så visar alla undersökningar att håret blir starkare och friskare i längden när man undviker SLS/SLES-sulfat i såna hårvårdsprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

Behöver jag undvika sulfater?

Det korta svaret är nej. Men du bör undvika vissa sorters sulfater. Och kom ihåg att den ingrediens som ersätter sulfaterna i ett sulfatfritt schampo, inte per automatik är bättre för ditt hår och din hud!.

Det finns flera former av sulfater, varav några är milda, naturliga och bra för både hår och hud. Till exempel är Sodium Coco Sulphate ett milt, ytaktivt ämne från kokos som inte har en uttorkande effekt på hud och hår, utan i stället hjälper till att rengöra håret utan att avlägsna alla de sunda, naturliga oljorna i hårbotten. Därför kan det vara lite av en djungel att förstå sig på precis vilka ämnen det kan vara bra att undvika i ett schampo.

Om du tittar på ditt schampos ingredienslista, betecknas de skadliga SLS/SLES-sulfaterna oftast som Sodium Lauryl eller Laureth Sulphate, alternativt Natrium Lauryl/Laureth Sulphate. Längre ner i artikeln berättar jag mer ingående om vilka sulfater du bör undvika, och vilka sulfater ditt SLS/SLES-sulfatfria schampo tryggt kan innehålla. Läs vidare och lär dig mer.

Är ett sulfatfritt schampo bra för dig? 6 bra anledningar:

Det finns många fördelar med att välja ett sulfatfritt schampo. Men för att hjälpa dig att avgöra om ditt hår kan dra fördel av ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo, ska du läsa vidare. Här går jag nämligen igenom 6 bra anledningar till att välja ett schampo utan sulfater (SLS/SLES):

Du har lockigt hår

Om så är fallet, ska du helt klart överväga ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo. Om du har lockigt hår, känner du säkert redan till att lockarna behöver massvis av fukt. Ett schampo utan sulfater (SLS/SLES) hjälper dina lockar en bra bit på vägen genom att bevara fukten, som medverkar till att lockarna inte blir frissiga eller slätas ut. På samma sätt hjälper du ditt hår och hårbotten att bevara de naturliga oljorna som behövs för en sund hårväxt! Utöver användning av ett sulfatfritt schampo bör du även komma ihåg att använda både en fuktgivande hårmask och ett balsam. På det sättet ger du ditt hår de bästa förutsättningarna för optimal näring och fukt.

Vi som har problem med frissigt hår, men inte har lockar, kan med fördel använda en bra hårolja som sammanför, reducerar och mjukgör frissigt hår.

Du färgar ditt hår

Om du färgar ditt hår eller använder dig av kemiska hårbehandlingar, kan ett sulfatfritt schampo bidra till att hålla färgen fräsch och fin. Likaså kan SLS/SLES sulfat anhopa sig i håret, och det kan även ha en påverkan på varaktigheten av dina kemiska behandlingar såsom permanenta lockar. Om du färgar ditt hår finns det flera anledningar till att ett schampo utan sulfater silikon och parabener lämpar sig bäst för dig. En av dessa är att håret är mer sensitivt och torrt efter en hårfärgning, och därför bör du välja ett sulfatfritt schampo utan (SLS/SLES), då de torkar ut håret. En annan anledning är att ett sulfatfritt schampo hjälper till att bevara färgen och kan minimera missfärgningar eller risken för att du tvättar ur din nya hårfärg.

Ditt hår är torrt och glanslöst

Om ditt hår känns torrt, grovt och glanslöst behöver det troligtvis förses med mer fukt. Som jag nämnt tidigare, är ett schampo utan sulfater mildare och arbetar effektivare med att bevara fukten i håret, i motsats till SLS/SLES-sulfaterna. Om du har problem med extremt torrt hår, så hittar du flera goda råd och produktförslag genom att klicka på länken.

Ditt hår är tungt, skadat och går lätt av

I så fall kan du prova ett sulfatfritt schampo! Om du har fint hår (som jag själv har), och upplever att håret tenderar bli tungt och tråkigt, det får kluvna toppar eller hårstrån går av, kan det vara ett tecken på att du har produktansamlingar från bl.a. sulfater och annat kemiskt i hår och hårbotten. Använd ett djupgående och återuppbyggande schampo utan sulfater (SLS/SLES) med bra proteinkällor och växtfibrer, som kan återuppbygga håret på djupet och lyfta det naturligt – utan kliande produktrester.

Din hårbotten är torr och kliar

Om ja, ska du för ditt hårs välbefinnandes använda ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo. Nackdelen med ett sulfatfritt schampo är att det även rensar bort de naturliga oljorna från hårbotten och håret. Om din hårbotten är känslig, kan SLS/SLES-sulfaterna i ditt schampo orsaka irritation såsom rodnad, torrhet och klåda. Så om din hårbotten är irriterad, är det en riktigt bra anledning till att se över ditt schampo och vad det innehåller.

Du tvättar håret ett fåtal gånger i veckan

Om du inte tvättar håret mer än 2-3 gånger i veckan, och inte upplever problem med fet hårbotten, kan du med fördel välja ett sulfatfritt schampo. Du kan med största sannolikhet hoppa över den dagliga hårtvätten då din talgproduktion är i balans, och din hårbotten inte överproducerar en stor mängd naturlig olja. Så prova ett mildare SLS/SLES sulfatfritt schampo och upplev snabbt vilken skillnad det gör på håret.

Hur väljer man ett sulfatfritt schampo?

Det kan vara något av en djungel att hitta vilka ingredienser som kan vara skadliga i ett schampo och vilka man tryggt kan applicera i hår och hårbotten. Ofta kan det vara svårt att genomskåda de latinska orden i en varudeklaration, och även om ingredienserna är helt naturliga, kan de låta som det motsatta. Därför kommer jag förklara precis vilka sulfater du bör undvika, och vilka ingredienser du absolut kan välja i ett schampo utan sulfater silikon och parabener så du inte längre behöver bekymra dig över din hårbottens hälsa:

Sulfatfritt schampo: du ska undvika följande sulfater:

Se till att alltid hålla dig borta från schampon som innehåller sulfathaltiga ämnen som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) och Sodium Laureth Sulfat (SLES). Inte nog med att dessa tar bort alla de naturliga oljorna i hårbotten, de kan även orsaka klåda, rodnad och irritation i hårbotten, samt verka ytterst uttorkande på såväl hår som hårbotten. Dessa SLS/SLES-sulfater kan även ses på varudeklarationen under namnet Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så var extra uppmärksam på orden lauryl sulfat och laureth sulfat.

Nedan nämnda sulfater och ingredienser är bra att undvika om ditt schampo ska vara skonsamt för både hår och hårbotten:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Du kan tryggt välja ett sulfatfritt schampo (utan SLS/SLES) med milda sulfater:

Ett bra SLS/SLES sulfatfritt schampo har naturliga om än effektiva ingredienser, som exempelvis utvunnits från kokosolja, som ger dig en säker och mild rengöring. Nedan nämner jag några ingredienser som du kan hitta i naturliga schampon utan sulfater (SLS/SLES). Dessa är säkra och du får gärna se till att dina hårvårdsprodukter innehåller dem, om du vill ha en produkt utan skadliga SLS/SLES-sulfater.

 • Coco glucoside
 • Lauryl glucoside
 • Decyl glucoside
 • Capryl glucoside
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

När du valt ett sulfatfritt schampo och vill vårda ditt hår extra efter duschen, bör du även överväga en hårhandduk i bambu.

Mina produktrekommendationer till underhåll av sunt hår:

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Här får du ett ekologiskt och veganskt certifierat SLS/SLES-sulfatfritt schampo som med fördel kan användas som ett mildare alternativ till hårtvätten. Detta schampo utan sulfater (SLS/SLES) verkar återuppbyggande på ett torrt, skadat eller ömtåligt hår och innehåller även mikroproteiner och essentiella växtoljor som ger styrka åt torrt hår och hårbotten. De näringsgivande oljorna från ekologisk Aloe Vera, ekologiskt blåbärsextrakt och ekologiskt mangosmör förhindrar att håret torkar ut, och verkar mycket vårdande på hårbotten och hår.

Det är ett SLS/SLES sulfatfritt schampo som är lätt att använda, och som innehåller naturliga aktiva ingredienser och effektiva näringsämnen mot torrt och besvärligt hår, som hjälper till att hålla håret elastiskt, sunt och långt.

HairLust Hair Growth & Repair Conditioner

Kommer du ihåg att använda balsam efter varje hårtvätt med sulfatfritt schampo? Det bör du göra om du vill upprätthålla ett hälsosamt hår. Medan ett sulfatfritt schampo avlägsnar smuts, produktrester och överskott av talg, ser ett balsam till att vårda håret på djupet samt skydda det mot fuktförlust. HairLust Hair Growth & Repair Conditioner är rik på återuppbyggande proteiner, och verkar varken oljig eller nedtyngande på håret efter användning. Så allt som allt är den en nödvändig produkt för oss med torrt hår – självklart i kombination med ett bra schampo utan sulfater silikon och parabener.

HairLust Protein Reconstructor Hair Mask

Som jag kort nämnde längre upp i artikeln, är ett sulfatfritt schampo bra för dig som färgar ditt hår eller utsätter det för kemiska behandlingar. Detsamma gäller en proteinkur till håret. Kemiska behandlingar kan skada proteinerna i håret och det är därför viktigt att du använder en proteinbehandling för håret. Själv använder jag Protein Reconstructor Hair Mask från HairLust, som innehåller både svamp- och växtprotein. Använd den ett par gånger i månaden, så är håret fit for fight!

Jag hoppas att du blivit lite klokare på sulfatfritt schampo, och vad du bör vara uppmärksam på, vad gäller sulfater när du väljer hår- och hygienprodukter. Om du har bra erfarenheter av sulfatfritt schampo eller hårvård i allmänhet, lämna en kommentar nedan.

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


5 kommentarer


 • Rim

  Har haft röda utslag och torr hårbotten. Efter att ha bytt till era produkter är ganska mycket borta. Så jag tänker bara fortsätta.


 • Jossan

  Tack för ett bra inlägg! Använder själv bara sulfatfria schampon och upplever stor skillnad. Absolut, det löddrar inte lika mycket i duschen och du kanske måste massera in produkten lite bättre själv men resultatet över tid är magiskt!


 • Erika

  Det var inte innan jag verkligen gav mig an på att bara använda SL-sulfatfria hårprodukter som jag märkte hur mycket mitt “vanliga” schampo orsakade slitage på mitt hår. Visst kändes mitt hår väldigt rent efter en hårtvätt men också oerhört torrt. När jag bytte till SL-sulfatfritt schampo var mitt hår precis lika rent men inte alls lika fnissigt. Det löddrar mindre i duschen absolut, men tkr inte man ska “luras” av det eftersom löddret faktiskt bara är tvål :-)


 • Amanda

  Bytte schampo till sulfatfritt och parabenfritt, fantastiskt stor skillnad!


 • Maja

  Jag har alltid undrat över vad skillnaderna är! Tack så mycket för detta inlägg! <3


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras