Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?Se alla artiklar

Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

Alla vet att rätt hårprodukter kan ha en stor inverkan på sättet ditt hår ser ut, känns och kan stylas. En del produkter har kraften att bibehålla ett hälsosamt, fräscht hår eller till och med återuppliva trötta och torra lockar till deras forna glansdagar.

Ofta beror en specifik hårvårdsprodukts effektivitet på vilka ingredienser den är utformad med. Ju bättre ingredienser, desto bättre blir det för ditt hår och tvärtom.

Men ibland är det avsaknaden av vissa ingredienser som kan göra hela skillnaden. Du har kanske hört många prata om sulfater och varför de är dåliga för håret, men vet du varför? Idag ska vi dyka djupare in på varför sulfater skapar kaos för håret och ge dig tips på det bästa sulfatfria schampot och balsamet som du bör prova istället.

Redo att upptäcka fördelarna med ett schampo utan sulfater och parabener? Då kör vi!

Innehållsförteckning

Vad exakt är sulfater?

Innan vi går in på våra val gällande ett bra schampo utan SLS (Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (Sodium Laureth Sulfate) behöver vi bara berätta lite mer om vad sulfater egentligen är för något och varför de är skadliga för håret.

Förmodligen känner du till bergen av skum som många schampon och duschkrämer skapar när du använder dem? Det är sulfaterna som står för det. Sulfater är supereffektiva skummedel och används ofta i badprodukter för sina skummande och rengörande egenskaper.

Sulfater är syntetiskt tillverkade i laboratorium, ofta av feta alkoholer som förekommer i grönsaker. Men bara för att sulfater är gjorda av grönsaker så innebär det inte att de är hälsosamma för vårt hår och våra kroppar. Det höga antalet av schampo utan sulfater och parabener du ser på hyllorna idag bör vara ett gott tecken på att det inte är det bästa för håret.

Är sulfater skadliga för ditt hår?

En av de största problemen med sulfater är att de tenderar att beröva håret från sina naturliga oljor. Över tid kan detta orsaka överdriven torrhet och skörhet – något ingen vill ha. Om du har en väldigt känslig hårbotten så kan sulfater även orsaka rodnad, irritation och klåda.

När det kommer till åldrande hår, försvagar sulfater hårstråets yttersta skikt, vilket gör håret mer mottagligt för både värme- och miljöskada. Dessutom, när vi blir äldre kräver vår hårbotten mer fukt för att hålla sig hälsosamt. Sulfater berövar håret från sitt naturliga fuktlager, vilket skapar en torrare hårbotten som kan vara mer benägen till irritation. Det är en av anledningarna till att det är viktigt att byta till ett sulfatfritt schampo.

Fördelarna med SLES och SLS fritt schampo

Nyfiken på hur ett schampo utan sulfater och parabener kan förbättra din hårvårdsrutin? Kolla då in fördelarna med ett sulfatfritt schampo.

1. Bevarar naturligt fuktgivande håroljor

Bevarar naturligt fuktgivande håroljor

En av de mest effektiva fördelarna med att inkludera ett sulfatfritt schampo i din rutin är att din hårbotten kommer kunna bevara sin naturliga fuktbarriär. Om du kämpar med torrt eller skadat hår, är det till stor hjälp om din hårbotten kan hålla kvar sin naturliga barriär. Ju mer naturlig fukt din hårbotten kan bevara, desto mer hälsosamt blir ditt hår i allmänhet.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Sulfatfritt schampo för lockigt hår som skonsamt rengör hår och hårbotten.

229 kr

Läs mer

2. Hårfärgen håller längre

Hårfärgen håller längre

Visste du att användning av ett sulfatfritt schampo och balsam även kommer att bevara ditt färgbehandlade hår längre? Det är sant! SLS fritt schampo kan hjälpa till att förlänga livstiden och livligheten för ditt färgade hår i upp till fyra veckor eller längre.

3. Frissfritt hår

Frissfritt hår

Frissiga frisyrer var populära på 80-talet, men nu för tiden gör vi allt för att hålla frissigheten i schack. En del av en bra frissfri rutin är att addera det bästa sulfatfria schampot du kan hitta till din rutin.

4. Minskad känslighet i hårbotten

Minskad känslighet i hårbotten

Kommer du ihåg att vi nämnde att sulfater kan orsaka inflammation och irritation? Att byta till ett sulfatfritt schampo kan hjälpa till att lugna en känslig hårbotten. Dessutom kommer du att bli bortskämd med ett mjukare och lenare hår än någonsin tidigare – och vem vill inte ha det?

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Silverschampo som friskar upp blont eller grått hår genom att ta bort gula toner.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

Vem bör använda sulfat-, silikon- och parabenfritt schampo?

Den goda nyheten är att alla kan dra fördel av att byta till ett schampo utan sulfater, silikon och parabener. Oavsett om du har ett perfekt hår eller upplever problem med torrhet och irritation, kan ett SLS fritt schampo hjälpa till att ge ditt hår den boost det behöver för att bli (och hålla sig) hälsosamt.

Dessutom, om du kämpar med besvär såsom rosacea, kontaktdermatit eller eksem runt hårbotten, så kan ett schampo utan sulfater, silikon och parabener även tillhandahålla lindring.

Hur vet du att ditt schampo är sulfatfritt?

När det kommer till att ta reda på vilket schampo utan sulfater och parabener som är bäst, är det viktigt att inte lita på etiketter utan att titta på ingredienslistan först. En del varumärken hävdar att de har ett sulfatfritt schampo, men vid en närmare granskning är det missledande.

Exempelvis kan ett varumärke säga att de gör ett sulfatfritt schampo, men använder sodium lauryl sulfonate, en modifierad version av den mer vanligt förekommande sodium lauryl sulphate. Även om namnen skiljer sig, så har de båda samma hårda effekt på håret.

När man letar efter det bästa sulfatfria schampot ska man därför ta sig tiden att läsa på etiketten och bekanta sig själv med ingredienserna man ska titta efter. Det bästa sulfatfria schampot bör inkludera ingredienser som glukosider, sulfosuccinater och glutamater samt andra växtbaserade ytaktiva ämnen. Dessa naturligt härledda ingredienser är mycket mer varsamma mot håret och rengör lika bra utan skum och potentiell torrhet.

Tvättaktiva ämnen utan sulfater

Nedan nämner jag några ingredienser som du kan hitta i naturliga schampon utan sulfater. Dessa är säkra och du får gärna se till att dina hårvårdsprodukter innehåller dem, om du vill ha en produkt utan skadliga SLS/SLES-sulfater.

 • Coco-Glucoside
 • Lauryl Glucoside
 • Disodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Lauroyl Glutamate
 • Sodium Cocoamphoacetate
 • Cocamidopropyl Betaine
 • Dinatrium Laureth Sulfosuccinat
 • Sodium Methyl Cocoyl Taurate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Ammonium Cocoyl Isethionate
 • Sodium Lauryl Glucose Carboxylate
 • Sodium Coco-Sulfate (inte sulfatfri - men utan SLS/SLES)
 • Sodium Sulfate (inte sulfatfri - men utan SLS/SLES)

Sulfater du bör undvika

Se till att alltid hålla dig borta från schampon som innehåller sulfathaltiga ämnen som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) och Sodium Laureth Sulfat (SLES). Inte nog med att dessa tar bort alla de naturliga oljorna i hårbotten, de kan även orsaka klåda, rodnad och irritation i hårbotten, samt verka ytterst uttorkande på såväl hår som hårbotten. Dessa SLS/SLES-sulfater kan även ses på varudeklarationen under namnet Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så var extra uppmärksam på orden lauryl sulfat och laureth sulfat.

Nedan nämnda sulfater och ingredienser är bra att undvika om ditt schampo ska vara skonsamt för både hår och hårbotten:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Finns det problem med SLS fritt schampo?

Finns det några problem med att använda ett sulfat- , silikon- och parabenfritt schampo? Det finns inga skadliga effekter av att använda ett sulfatfritt schampo. För en del kan avsaknaden av skum kännas konstigt men den är lätt att vänja sig vid efter ett par tvättar. Andra kan känna att de behöver använda mer av produkten för att uppnå en djuprengöring, men den upplevelsen är inte universell. Totalt sett, även om det kan ta lite tid att vänja sig vid att använda ett schampo utan sulfater, silikon och parabener, så kommer fördelarna att väga upp det som inledningsvis kommer att kännas lite märkligt.

Det bästa sulfatfria schampot (och balsamet)

Redo att prova ett sulfatfritt schampo själv? Vi har samlat ihop våra bästa val av schampo utan sulfater, silikon och parabener baserat på hårfärg, textur med mera!

För normalt, tunt hår

För tunt till normalt hår, rekommenderar vi vårt Hair Growth and Repair Shampoo som är ett sulfatfritt schampo med protein. Tack vare dess varsamma formula skapar detta schampo utan sulfater och parabener en uppfriskande rengöring utan att beröva håret från sina essentiella oljor.

Eftersom detta är ett sulfatfritt schampo, kräver det ett aningen annorlunda tillvägagångssätt än traditionella schampon. Efter att du blött ditt hår, applicera en liten mängd Hair Growth & Repair Shampoo i din handflata och massera sedan in det i hårbotten. Skölj ur med vatten, återupprepa sedan. Den andra tvätten kommer att aktivera löddringsprocessen och avlägsna envisa ansamlingar och överflödig olja från håret.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfritt balsam med protein som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer

För vågigt, lockigt hår

Ett sulfatfritt schampo är ett bra val om du har hår med textur. Att förhindra att håret bryts av eller blir torrt är nyckeln, och det är därför vi utformade vårt Hair Growth and Repair Shampoo for Curls med ekologisk aloe vera och andra näringsgivande ingredienser för maximal återfuktning.

Köp det som ett set med vårt balsam till lockigt hår här.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Sulfatfritt schampo för lockigt hår som skonsamt rengör hår och hårbotten.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Curls

Hair Growth & Repair Conditioner for Curls

3-i-1 balsam till lockigt hår: använd som co-wash, leave-in eller vanligt balsam.

229 kr

Läs mer

För män

För män som vill förbättra hårets tjocklek och densitet, är det viktigt att välja ett sulfatfritt schampo. Vårt Hair Growth and Repair Shampoo for Men är särskilt utformat med mäns hårvårdsbehov i åtanke. Med ingredienser som Anagain™ och ekologisk rosmarinolja hjälper detta schampo utan sulfater och parabener till att främja hårväxt.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

För blonda

Både naturligt och färgbehandlade blonda kan få slita för att bekämpa mässingstoner. Det är därför vi skapade vårt Hair Growth and Repair Shampoo for Blondes för att behandla och reducera gula, orangea och mässingstoner i blont hår. Om du letar efter ett SLS fritt schampo som hjälper till att bevara din vackra färg, då har vi din rygg.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Silverschampo som friskar upp blont eller grått hår genom att ta bort gula toner.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes

Silverbalsam som friskar upp blont eller grått hår genom att ta bort gula toner.

229 kr

Läs mer

Andra goda duschvanor

Tillsammans med användning av ett schampo utan sulfater, silikon och parabener är det viktigt att inkludera andra goda duschvanor för att säkerställa att ditt hår kan vara så hälsosamt som möjligt. När du har valt det sulfatfria schampo som är bäst för dig, så glöm inte att ta en titt på den här listan för att se hur du kan optimera din hårvårdsrutin.

Tvätta bara ditt hår så ofta som du behöver

Detta är viktigt. Att tvätta håret för ofta kan leda till överdriven torrhet, irritation, att håret bryts av och till och med håravfall. Ofta tänker vi att vi måste tvätta håret varje dag, men för de flesta av oss, fungerar det bra med en mindre intensiv rutin.

För normala hårtyper är 2-3 gånger i veckan lagom. Om ditt hår är tunnare eller oljigare, så tvätta fler gånger. Om du har lockigt eller texturerat hår, bör du tvätta ditt hår ännu mer sällan för att bevara dina lockars dyrbara fukt.

Glöm inte att använda balsam (ett som är silikonfritt!)

Val av ett sulfatfritt schampo kan göra hela skillnaden mellan ett fräscht och hälsosamt hår och ett hår som är torrt, kraftlöst och livlöst.

Men för att runda av en bra hårvårdsrutin är det viktigt att hitta rätt balsam för din hårtyp. Vi älskar vår Hair Growth and Repair Conditioner som främjar ett starkt och hälsosamt hår. Vår inriktade, silikonfria formula är helt naturlig och perfekt för att återställa torrt och skört hår.

Efter schamponering, applicera en generös mängd balsam i dina toppar och mellanlängder, undvik rötterna. Kom ihåg att använda balsam varje gång du schamponerar för optimal hårhälsa!

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfritt balsam med protein som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer

Se till att förse hår och hårbotten med fukt

En annan bra duschvana vi ofta glömmer är underhåll av hårbotten. Vår hårbotten är vårt hårs första försvarslinje, och ju bättre vård vi ger den, desto mer hälsosamt kommer vårt hår i slutändan att bli.

Vill du vara proaktiv och hjälpa din hårbotten att må som bäst? Prova då Hair and Scalp Detox Scrub. Oavsett om du ska ta itu med flagor eller överflödiga ansamlingar, kommer den här skrubben att göra sig av med döda hudceller och stimulera ny hårväxt. Dessutom hjälper ingredienser som aprikoskärn- och havreextrakt till att boosta glans, reparera hårbrott och förhindra kluvna toppar. Det finns mycket att älska med bara en skrubb!

Vill du ha en ännu mer lyxig duschupplevelse? Vi rekommenderar applicering av vårt sulfatfria schampo eller hårbottenskrubb med en varsam hårbottenmasserande borste. Mjuka silikonpiggar hjälper till att förbättra blodflödet samt hårväxt samtidigt som du får en skön hårupplevelse som kommer att efterlämna dig med en uppfriskande och avslappnande känsla.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139 kr

Läs mer

Kom ihåg den inre hårvården

Att använda ett schampo utan sulfater, silikon och parabener är bara ett steg du vill ta på vägen mot en bättre hårvårdsrutin. Att äta en hälsosam kost, tillsammans med träning och få tillräckligt med sömn är samtliga viktiga faktorer som bidrar till ditt hårs hälsa, tillsammans med de hårtillskott du tar.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

Se till att du tar dig an en hälsosam livsstil för att uppnå ett så hälsosamt hår som möjligt!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Lockkräm vs. Mousse: Hur får man lockigt hår?

  Lockkräm vs. Mousse: Hur får man lockigt hår?

 • Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metoden

  Vad är Balsammetoden? Så kommer du igång med metoden

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

 • Bambuhandduk till håret: Därför är det en bra hår-investering

  Bambuhandduk till håret: Därför är det en bra hår-investering

 • Schampo utan silikoner

  Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

Se alla artiklar