Sulfatfritt schampo: Välj rätt schampo med dessa råd


Läs mer om varför sulfatfritt schampo är en av de viktigaste investeringarna du kan göra för ditt hår och hur ett schampo utan SL-sulfater fungerar i jämförelse med ett vanligt schampo. Därefter får du även mina bästa produktrekommendationer!

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Det var inte förrän jag tog en närmare titt på baksidan av mitt schampo, ansiktsmask och tandkräm som jag insåg hur mycket sulfater det ingår i mina dagliga produkter. För ett par år sedan övergick jag helt till sulfatfritt schampo – och det med en bra anledning.

Läs mer för information angående både vanligt och SL-sulfatfritt schampo, skillnader och fördelar samt hur du undviker att köpa dåliga hårvårdsprodukter.

Vad är SL-sulfater?

I stora drag är SL-sulfater ett rengöringsmedel som rensar bort både olja och smuts. SL-sulfater förekommer ofta i produkter till hår och hud, med anledning att det rensar fett och oljebaserad smuts från din hårbotten eller hud. SL-sulfat skapar det skum som förekommer vid tvätt – som många förknippar med renlighet.

Varför allt snack om sulfatfritt schampo?

För att säkra en produkts effektivitet används SL-sulfater ofta som utgångspunkt. Det anses därför ofta förvirrande när artiklar och debatter om sulfatfritt schampo blir aktuella. Ett vanligt schampo med SL-sulfater är tyvärr lite för ”effektivt” och starkt när det kommer till att göra rent vårt hår. Istället för att bara rengöra håret, drar det även ur all fukt. Ett sulfatfritt schampo anses därför som ett mildare, mindre uttorkande alternativ.

Läs mer om typiska dåliga hårvårdsvanor som leder till tunt hår i vårt andra inlägg.

Generellt sett så visar alla undersökningar att håret blir starkare och friskare i längden när man undviker SL-sulfat i såna hårvårdsprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

Passar ett schampo utan SL-sulfater dig?

Är du i behov av ett sulfatfritt schampo? Nedan har jag listat ett par frågor som kan hjälpa dig att besvara frågan om du bör investera i ett schampo utan SL-sulfater.

Har du lockigt hår och upplever att det ofta blir frissigt?

Är svaret Ja bör du definitivt överväga ett sulfatfritt schampo. Lockigt hår är i ett större behov av fukt jämfört med andra hårtyper. Ett sulfatfritt schampo hjälper ditt hår att bevara de naturliga oljorna för en bra fuktbalans. Ett schampo med SL-sulfater ökar risken för att ditt hår blir frissigt då den ”tömmer” din hårbotten på dina naturliga oljor. Ytterligare ett tips är att alltid avsluta med ett bra balsam, oavsett om du använder ett vanligt – eller sulfatfritt schampo, för en optimal mängd näring och fukt.

Har du rakt hår men ändå problem med frissigt hår kan du med fördel använda en bra hårolja som reducerar och återställer fuktigheten.

Har du färgbehandlat hår?

Om Ja, kan du behålla din färg bättre med ett sulfatfritt schampo. Önskar du behålla samma färg och känsla som när du precis lämnat hårsalongen bör du använda bra hårprodukter för att skydda din nya färg. Efter en färgning är ditt hår ytterst känsligt och uttorkat. Ett schampo utan SL-sulfater är därför mildare och mer passande, för att undvika ytterligare slitage på håret. Ett sulfatfritt schampo och balsam reducerar risken för missfärgning eller att färgen tvättas bort.

Är ditt hår torrt och livlöst?

Återigen kan ett sulfatfritt schampo komma till pass om du upplever det torrt, grovt och livlöst hår när du drar fingrarna genom din frisyr. Torrt hår som saknar mjukhet och glans är i behov av fukt och naturliga oljor, och bör behandlas med ett schampo utan SL-sulfater.

Upplever du skadade och brutna hårstrån?

Ett typiskt skandinaviskt hår består av tunna, fina hårstrån som dessvärre är väldigt känsliga. För att undvika att göra situationen sämre, och istället hjälpa vårt genetiska arv är ett sulfatfritt schampo av stor vikt. Torrt hår är ofta orsaken till brutna och kluvna hårstrån och toppar. Ett schampo utan SL-sulfater återställer fuktbalansen för denna hårtyp. För att styrka håret ytterligare bör du överväga en hårinpackning för torrt hår som främjar proteinproduktionen. HairLust Protein Reconstructor Hair Mask är speciellt framtagen för att återfukta och bygga upp hårets struktur med proteiner.

Har du problem med torr och kliande hårbotten?

Starka SL-sulfater kan orsaka irritation, klåda, eksem, mjäll och torrhet i din hårbotten. Har du något av dessa symptom rekommenderar jag stark att använda ett sulfatfritt schampo. Se över alla dina hårprodukter och dess innehållsförteckningar – se till att du använder schampo utan SL-sulfater så kommer dina obehag förbättras.

Hur hittar man ett schampo utan SL-sulfat?

Ett bra sulfatfritt schampo har naturliga, men fortfarande effektiva, ingredienser i sig. Aloe vera, mangosmör och blåbärsextrakt är ett par exempel som ger dig en mild behandling mot smutsigt hår. Nedanför finner du ingredienser ofta förekommande i ett sulfatfritt schampo. Det är dessa du bör leta efter om du önskar ett balsam eller schampo utan SL-sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Använder du ett sulfatfritt schampo men vill säkerställa minimalt slitage är det en bra ide att efter hårtvätt använda en hårhandduk gjord av bambu.

Ett effektivt schampo utan parabener, silikon, SL-sulfater

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo är ett ekologiskt och veganskt certifierat schampo utan SL-sulfater för alla hårtyper. Produkten har en naturlig doft, konsistens och aktiva ingredienser samtidigt som det även är fritt från parabener. Den är framtagen för Nordiskt klimat för att främja sunt, långt och fruktigt hår. Den är enkel att använda med en riklig mängd näringsämnen för optimal effekt på torrt och känsligt hår. För ett optimalt resultat bör den kombineras med HairLust Hair Growth & Repair Conditioner.

Om du är ute efter en snabbare hårväxt och tjockare hår så kan vi också passa på att rekommendera att testa ett kosttillskott till håret eftersom det ofta kan ge ganska snabba, positva resultat. Om du är sugen på att testa så går det att beställa här!

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


4 kommentarer


 • Jossan

  Tack för ett bra inlägg! Använder själv bara sulfatfria schampon och upplever stor skillnad. Absolut, det löddrar inte lika mycket i duschen och du kanske måste massera in produkten lite bättre själv men resultatet över tid är magiskt!


 • Erika

  Det var inte innan jag verkligen gav mig an på att bara använda SL-sulfatfria hårprodukter som jag märkte hur mycket mitt “vanliga” schampo orsakade slitage på mitt hår. Visst kändes mitt hår väldigt rent efter en hårtvätt men också oerhört torrt. När jag bytte till SL-sulfatfritt schampo var mitt hår precis lika rent men inte alls lika fnissigt. Det löddrar mindre i duschen absolut, men tkr inte man ska “luras” av det eftersom löddret faktiskt bara är tvål :-)


 • Amanda

  Bytte schampo till sulfatfritt och parabenfritt, fantastiskt stor skillnad!


 • Maja

  Jag har alltid undrat över vad skillnaderna är! Tack så mycket för detta inlägg! <3


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras