• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Sulfatfritt schampo: Välj rätt schampo med dessa råd


Läs mer om varför sulfatfritt schampo är en av de viktigaste investeringarna du kan göra för ditt hår och hur ett schampo utan sulfater fungerar i jämförelse med ett vanligt schampo. Därefter får du även mina bästa produktrekommendationer!

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Det var inte förrän jag tog en närmare titt på baksidan av mitt schampo, ansiktsmask och tandkräm som jag insåg hur mycket sulfater det ingår i mina dagliga produkter. För ett par år sedan övergick jag helt till sulfatfritt schampo – och det med en bra anledning.

Läs mer för information angående både vanligt – och sulfatfritt schampo, skillnader och fördelar samt hur du undviker att köpa dåliga hårvårdsprodukter.

Vad är ett sulfat?

I stora drag är sulfat ett rengöringsmedel som rensar bort både olja och smuts. Sulfater förekommer ofta i produkter till hår och hud, med anledning att det rensar fett och oljebaserad smuts från din hårbotten eller hud. Sulfater skapar det skum som förekommer vid tvätt – som många förknippar med renlighet.

Varför allt snack om sulfatfritt schampo?

För att säkra en produkts effektivitet används sulfater ofta som utgångspunkt. Det anses därför ofta förvirrande när artiklar och debatter om sulfatfritt schampo blir aktuella. Ett vanligt schampo med sulfater är tyvärr lite för ”effektivt” och starkt när det kommer till att göra rent vårt hår. Istället för att bara rengöra håret, drar det även ur all fukt. Ett sulfatfritt schampo anses därför som ett mildare, mindre uttorkande alternativ.

Läs mer om typiska dåliga hårvårdsvanor som leder till tunt hår i vårt andra inlägg.

Generellt sett så visar alla undersökningar att håret blir starkare och friskare i längden när man undviker sulfat i såna hårvårdsprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

Passar ett schampo utan sulfater dig?

Är du i behov av ett sulfatfritt schampo? Nedan har jag listat ett par frågor som kan hjälpa dig att besvara frågan om du bör investera i ett schampo utan sulfater.

Har du lockigt hår och upplever att det ofta blir frissigt?

Är svaret Ja bör du definitivt överväga ett sulfatfritt schampo. Lockigt hår är i ett större behov av fukt jämfört med andra hårtyper. Ett sulfatfritt schampo hjälper ditt hår att bevara de naturliga oljorna för en bra fuktbalans. Ett schampo med sulfater ökar risken för att ditt hår blir frissigt då den ”tömmer” din hårbotten på dina naturliga oljor. Ytterligare ett tips är att alltid avsluta med ett bra balsam, oavsett om du använder ett vanligt – eller sulfatfritt schampo, för en optimal mängd näring och fukt.

Har du rakt hår men ändå problem med frissigt hår kan du med fördel använda en bra hårolja som reducerar och återställer fuktigheten.

Har du färgbehandlat hår?

Om Ja, kan du behålla din färg bättre med ett sulfatfritt schampo. Önskar du behålla samma färg och känsla som när du precis lämnat hårsalongen bör du använda bra hårprodukter för att skydda din nya färg. Efter en färgning är ditt hår ytterst känsligt och uttorkat. Ett schampo utan sulfater är därför mildare och mer passande, för att undvika ytterligare slitage på håret. Ett sulfatfritt schampo och balsam reducerar risken för missfärgning eller att färgen tvättas bort.

Är ditt hår torrt och livlöst?

Återigen kan ett sulfatfritt schampo komma till pass om du upplever det torrt, grovt och livlöst hår när du drar fingrarna genom din frisyr. Torrt hår som saknar mjukhet och glans är i behov av fukt och naturliga oljor, och bör behandlas med ett schampo utan sulfater.

Upplever du skadade och brutna hårstrån?

Ett typiskt skandinaviskt hår består av tunna, fina hårstrån som dessvärre är väldigt känsliga. För att undvika att göra situationen sämre, och istället hjälpa vårt genetiska arv är ett sulfatfritt schampo av stor vikt. Torrt hår är ofta orsaken till brutna och kluvna hårstrån och toppar. Ett schampo utan sulfater återställer fuktbalansen för denna hårtyp. För att styrka håret ytterligare bör du överväga en hårinpackning för torrt hår som främjar proteinproduktionen.

Har du problem med torr och kliande hårbotten?

Starka sulfater kan orsaka irritation, klåda, eksem, mjäll och torrhet i din hårbotten. Har du något av dessa symptom rekommenderar jag stark att använda ett sulfatfritt schampo. Se över alla dina hårprodukter och dess innehållsförteckningar – se till att du använder schampo utan sulfater så kommer dina obehag förbättras.

Hur hittar man ett schampo utan sulfat?

Ett bra sulfatfritt schampo har naturliga, men fortfarande effektiva, ingredienser i sig. Kokosolja är ett bra exempel som ger dig en mild behandling mot smutsigt hår. Nedanför finner du ingredienser ofta förekommande i ett sulfatfritt schampo. Det är dessa du bör leta efter om du önskar ett balsam eller schampo utan sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Använder du ett sulfatfritt schampo men vill säkerställa minimalt slitage är det en bra ide att efter hårtvätt använda en hårhandduk gjord av bambu.

HairLust Hair Growth and Repair schampo utan sulfater

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo är ett schampo utan sulfater för alla hårtyper. Produkten har en naturlig doft, konsistens och aktiva ingredienser samtidigt som det även är fritt från parabener. Den är producerad och framtagen i Norden för att främja sunt, långt och fruktigt hår. Den är enkel att använda med en riklig mängd näringsämnen för optimal effekt på torrt och känsligt hår.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


1 kommentar


 • Maja

  Jag har alltid undrat över vad skillnaderna är! Tack så mycket för detta inlägg! <3


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras