Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stressSe alla artiklar

Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

Orsakar stress håravfall? Om du någon gång upplevt en stressig period och sedan noterat stressrelaterat håravfall efteråt så är du garanterat inte ensam. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om kopplingen mellan håravfall och stress. Dessutom berättar vi hur du kan få tillbaka håret efter stress.

Innehållsförteckning

Kan stress orsaka håravfall?

Nå, kan stress orsaka håravfall? Kort sagt, ja. Signifikant emotionell stress kan leda till stressrelaterat håravfall. En del exempel på signifikant emotionell stress inkluderar:

 • Ett uppbrott
 • Bli av med jobbet
 • Förlust av någon närstående
 • Skilsmässa
 • Ekonomisk osäkerhet
 • Press från skola eller arbete
 • Externa faktorer som en katastrof eller pandemi

Övriga faktorer som kan bidra till stress och håravfall inkluderar en svår sjukdom, operation, olycka eller till och med barnafödsel.

Så exakt hur kan stress orsaka håravfall? Innan vi kan gå in på hur man kan tappa hår av stress, måste vi prata om hårcykeln. Ens hårbotten har runt 100 000 hårsäckar, som var och en växer sitt eget hår. Hårsäckar växer det här håret i en cykel som inkluderar en växtfas, en vilofas och en avfallsfas. Varje hårsäck är i olika skeden av hårcykeln och det är därför det är normalt att tappa upp till mellan 50-150 hårstrån om dagen. Men majoriteten av hårsäckarna är i växtfasen.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum

Hair Growth Serum

Serum för håret utvecklat med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ och AnaGain™.

619 kr

Läs mer

När man konfronteras med mycket stress svarar kroppen genom att trycka bort fler hårstrån från växtfasen till vilofasen. Vanligtvis är cirka 90 procent av dina hårstrån i växtfasen och 10 procent är i vilofasen. Men när man upplever håravfall från stress, går mer än 20 procent av hårsäckarna in i vilofasen samtidigt. För en del människor kan 50 procent av hårsäckarna gå in i vilofasen. Ett par månader senare kommer samma hårstrån att gå in i håravfallsfasen och falla av. Håravfallet kan pågå i flera månader.

Varför detta sker vet inte forskare exakt. Det tros att höga nivåer av stress kan påverka hårsäckens förmåga att fungera. När man stöter på en väldigt stressig situation, frigör kroppen hormoner som kallas kortisol och adrenalin som en del av vår kamp- eller flyktreaktion. Dessa hormoner reducerar blodflödet till huden och omdirigerar näringsämnen till våra vitala organ. Då håret inte anses vitalt, kan dina hårsäckar uppleva en temporär minskning av näringsämnen som så småningom kan resultera i stressrelaterat håravfall.

Kortisol degraderar även vissa hudsubstanser som behövs för regelbunden hårväxt såsom proteoglykan, som ytterligare kan bidra till stressrelaterat håravfall.

Andra typer av stressrelaterat håravfall

Det finns två andra orsaker till stress och håravfall även om de är mindre vanliga:

1. Trichotillomani

Trichotillomani, även känd som hårryckande störning, är en störning som gör att man drar av sitt eget hår. Höga stressnivåer kan förvärra trichotillomani. Behandlingsalternativ inkluderar terapi.

2. Alopecia Areata

Alopecia areata är en typ av håravfall där kroppens immunsystem attackerar hårsäckarna och orsakar håravfall. Det tros att stress kan bidra till alopecia areata. Alopecia areata är svårare att behandla då det är en autoimmun störning. Till skillnad från telogen effluvium, som förekommer som diffust håravfall, så blir alopecia areata till runda skalliga fläckar.

Dock är, telogen effluvium vanligtvis boven till att man kan tappa hår av stress . Om du upplever håravfall och stress, prata med din läkare för att hitta främsta orsaken.

Vilka tecken finns på att man kan tappa hår av stress ?

Stressrelaterat håravfall från telogen effluvium är vanligtvis abrupt, diffust och temporärt. De flesta människor med denna typ av håravfall orsakat av stress kommer att notera plötsligt håravfall två eller tre månader efter den stressiga händelsen. Håravfallet är diffust, vilket innebär att hår försvinner från alla delar av huvudet snarare än från särskilda delar (tillskillnad från alopecia areata och trichotillomani, som tenderar att ge håravfall på koncentrerade områden). Om du upplever att du kan tappa hår av stress , kan du komma att notera en bredare bena och en smalare hästsvans.

De goda nyheterna? Denna form av håravfall från stress är vanligtvis temporärt. När väl stressfaktorn är avlägsnad kommer håret vanligtvis att växa tillbaka av sig själv. Dock är hårets återväxtprocess långsam. Det kan ta upp till ett år för håret att växa tillbaka efter håravfall från stress. Men vi har några tips på hur man kan få tillbaka håret efter stress, så att du kan återgå till din vanliga hårdensitet enklare. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om hur man kan få tillbaka håret efter stress.

Få tillbaka håret efter stress

1. Ät en hälsosam kost

Att äta rätt kost är hälsosamt för din kropp och ditt hår. Se till att du äter mycket frukt, grönsaker, fullkorn, hälsosamma fetter och magra proteiner för att återhämta dig från stress och håravfall.

Protein är särskilt viktigt när det kommer till att lära sig att få tillbaka håret efter stress. Hår är gjort av protein, så se till att uppta mycket protein i din kost. Hälsosamma proteinkällor inkluderar fågel (som kyckling och kalkon), quinoa, ägg, fisk och sojaprodukter som tofu.

2. Ta ett tillskott

Om du vill veta hur du kan få tillbaka håret efter stress ska du definitivt inte hoppa över en hälsosam kost full av näringsrika livsmedel som nämns ovan. Vissa typer av vitaminer, såsom vitaminerna A, B6, B12 och C kan hjälpa dig att bibehålla ett normalt fungerande immunsystem.

HairLust Hair Growth Formula Gummies innehåller 14 vitaminer och mineraler, inklusive biotin och zink som bidrar till upprätthållandet av normalt hår. Dessa gummies är ideala för alla som vill förse sitt hår med en hög dos biotin kombinerat med andra vitaminer och mineraler i ett enskilt tillskott som är lätt att ta.

Och eftersom de är i en god gummy-formula, är det lätt att komma ihåg att ta dem. Vi gör tillskott för både män och kvinnor, i kapsel- och gummy-format.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349 kr

Läs mer

3. Prova en topisk behandling

Även om ett hårtillskott främjar regelbunden hårväxt inifrån, så främjar en topisk behandling hårväxt från utsidan. Att använda båda hjälper till att få håret att återväxa efter håravfall från stress.

Vi älskar vårt Hair Growth Serum som är utformat med kliniskt bevisade ingredienser som koffein och AnaGain™ för att förbättra hårbottenhälsa och främja hälsosam hårväxt. Dessutom har den en snabbabsorberande formula som inte efterlämnar håret med en fet look. För bästa resultat ska du använda produkten dagligen.

HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum

Hair Growth Serum

Serum för håret utvecklat med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ och AnaGain™.

619 kr

Läs mer

4. Få tillräckligt med sömn

Stress kan även störa regelbundna sömnmönster vilket gör situationen värre. Försök att få sju till nio timmars sömn per natt.

Om du kämpar med att få tillräckligt med sömn, så se till att du praktiserar en bra sovhygien. Lägg dig och vakna vid samma tid (även på helgerna). Följ samma kvällsrutin för att hjälpa dig själv att varva ner före läggdags (en av stresshanteringsteknikerna nedan kan vara ett bra tillskott!). Sov i ett svalt, mörkt rum och undvik skärmar åtminstone en timme före läggdags.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer

5. Hantera stress

Om du vill lära dig hur man kan få tillbaka håret efter stress, så behöver du även hitta några stresshanteringstekniker som fungerar för dig. Varför? Jo. För att återväxt efter håravfall från stress kan endast ske efter att stressen är borta. Stresshanteringstekniker du kan prova inkluderar:

 • Yoga – Gå på en yogalektion eller följ en Youtube-video. Det finns många typer av yoga, så se till att du utforskar dina alternativ innan du skriver av detta utmärkta stresslindrande verktyg.
 • Meditation – Meditation är ett bra och billigt sätt att reducera stress, Sitt i en bekväm position, stäng dina ögon och försök att fokusera på din andning. Varje gång dina tankar vandrar i väg, så ta dem varsamt tillbaka till din andning. Börja med 5 minuters meditation per dag och arbeta dig gradvis upp till längre sessioner. Om du tycker att meditation är svårt, prova en guidad meditation. Många fria guidade meditationer kan hittas på Youtube.
 • Djupa andningsövningar – Djupa andningsövningar kan också hjälpa dig att sänka dina stressnivåer och förbättra fokus. Prova olika djupa andningsövningar som ”box breathing”, ”alternate nostril breathing”, och 4-7-8 andning. Youtube är en bra källa även till detta!
 • Dagboksskrivande – Om du känner att ditt sinne går i ett så kan dagboksskrivande vara ett bra sätt att tysta dessa tankar. Oavsett om du använder traditionellt papper och penna eller skriver dina tankar på datorn så är dagboksskrivande ett annat bra sätt att minska stress.
 • Spendera tid utomhus – Tro det eller ej, att spendera tid i naturen är en effektiv stressreduceringsteknik. Det finns inget så lugnande som frisk luft! Bonuspoäng om du tränar eller mediterar utomhus.
 • Rådgivning eller terapi – Slutligen, att ta hjälp av en professionell kan göra en enorm skillnad för alla som upplever en väldigt stressad period. En licensierad terapeut eller mental hälsorådgivare kan hjälpa dig att läka från trauman och lära dig effektiva stressreduceringstekniker för att hjälpa dig med stress och håravfall.

Alla är olika, så prova ett par tekniker och se vilken som fungerar bäst för dig!

6. Boosta rotvolym

Medan dina hårsäckar återhämtar sig från att tappa hår av stress, kan du även använda vissa stylingprodukter för att skapa utseendet av ett fylligare hår. En produkt är Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Denna leave-in hårbottenbehandling levererar direkt volym för att återuppliva platt och tråkigt hår. Dessutom är den utformad med ingredienser som ekologisk rosmarinolja och RootBioTec™, som främjar din hårbottens hälsa och regelbunden hårväxt.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer

7. Massera din hårbotten

Ett annat sätt att främja hårbottenhälsa är genom hårbottenmassage. Hair & Scalp Detox Scrub nyttjar aprikoskärnor för att varsamt trycka bort död hud, överdrivet sebum och produktansamlingar för att efterlämna hårbotten ren och uppfriskad. För bästa resultat, använd vår Scalp Massage Brush.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139 kr

Läs mer

8. Använd ett hårväxtschampo

Ett annat sätt att få håret att växa igen när man tappat hår av stress är att använda schampo mot håravfall. HairLust har hårväxtschampon för en variation av olika hårtyper, inklusive för kvinnors hår, mäns hår, lockigt hår, och blont hår. Varje schampo arbetar för att varsamt rengöra håret medan de bygger upp hårstråna med veganska proteiner.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

Finns det ett sätt att förhindra håravfall orsakat av stress?

Nu när vi har utforskat kopplingen mellan stress och håravfall och hur man kan få tillbaka håret efter stress, så undrar du troligtvis hur man förhindrar stress och håravfall.

Det viktigaste är att lära sig effektiva stressreduceringstekniker för att hjälpa dig att reducera dina stressnivåer. Rätt stresshantering kan hjälpa till att minska en del av belastningen och förhindrar att man kan tappa hår av stress .

Eftersom man tror att stress kan påverka hårsäckens förmåga att fungera korrekt, kan ett annat sätt att förhindra håravfall orsakat av stress vara att använda produkter som stöttar en hälsosam hårbotten såsom:

Vi hoppas att den här artikeln har lärt dig hur du kan få tillbaka håret efter stress. Har du någon gång upplevt håravfall från stress? Låt oss veta i kommentarerna.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Tappa hår vid amning? 5 knep för att tackla håravfall efter graviditet

  Tappa hår vid amning? 5 knep för att tackla håravfall efter graviditet

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfall

  Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfall

 • Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

  Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Se alla artiklar