Håravfall hos män: Hur du motverkar manligt håravfall och att bli tunnhårig!


Över hälften av alla män upplever någon form av manligt håravfall vid 50 års ålder och ungefär en tredjedel kommer få erfara tunt hår som man vid 30 års ålder. Även om tunt hår som man är en helt naturlig företeelse som påverkar många miljoner så kan det ofta vara utmanande för de som drabbas

Rasmus Serup

Grundare, HairLust

Rasmus var med och grundade HairLust i början av 2017 och har ägnat sitt liv åt att göra hållbara och innovativa hårvårdsprodukter. Forskning och fördjupning om håret från alla håll och kanter är en stor del av utvecklingen av nya, effektiva produkter. Därför kan du alltid räkna med att Rasmus är uppdaterad med forskning om håravfall och andra ämnen om håret och hårbotten. Rasmus har en ekonomisk bakgrund från Copenhagen Business School och har de senaste 6 åren arbetat med hårvård dygnet runt. Läs mer om vår skribent.

Innan det går så långt, bör du dock känna till att det finns en rad naturliga sätt att förhindra och behandla håravfall hos män (utan att spendera massor av tid och pengar). För att hjälpa dig en bit på vägen och lära dig några av de bästa tricken för att förhindra tunt hår som man, har vi skapat denna praktiska guide för att besvara alla dina frågor, och visa de bästa behandlingarna för håravfall hos män.

Men innan vi går in på allt om detta, ska vi ta en närmare titt på vad som ursprungligen orsakar manligt håravfall och tunt hår hos män.

Hur vet man om man tappar för mycket hår?

Okej, hör här. Vi förstår att det kanske låter som en enkel fråga (håller jag på att bli skallig eller inte?!), men att tappa lite hår här och var betyder inte att man håller på att bli skallig. Om håravfall hos män ändå vore så enkelt!

Fläckvis skallighet hos män är vanligen kopplad till ärftlighet, men det finns en rad faktorer som kan orsaka manligt håravfall.

Om du upptäcker manligt håravfall i ett tillsynes slumpmässigt mönster, kan det vara så att du har alopeci—ett genetiskt tillstånd som kan orsaka håravfall för män. Å andra sidan är fläckvis skallighet hos män mycket mindre slumpmässig och börjar vanligen från tinningarna eller huvudkronan. Den goda nyheten är att tunt hår hos män är väldigt vanligt och inte bör vara något du ska skämmas över eller bekymra dig för.

Att känna till skillnaden mellan vanligt håravfall hos män och mer unika tillstånd som alopeci kan hjälpa dig att finjustera din behandlingsmetod. Att exempelvis välja den bästa behandlingen mot håravfall för män med fläckvis skallighet kanske inte är den bästa behandlingen för män med alopeci.

Före och efter bilder från kunder som använd HairLust Hair growth Formula Hair Kosttillskott:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultat varierar från person till person, men synliga resultat förekommer oftast efter 2-3 månaders användning.

Fem snabba fakta om håravfall för män:

1. Håravfall hos män är vanligt vid 30 års ålder

Ofta tänker man att manligt håravfall är något som sker på ålderns höst, men tunt hår som man är faktiskt ganska vanligt även bland yngre vuxna. Håravfallsprocessen kan dessutom ta allt från 5-10 år tills det når fullskalig skallighet. Det beror helt enkelt på individen.

2. Håravfall hos män kan börja så pass tidigt som under tonåren

Ja, du läste helt rätt. Det är inte särskilt vanligt, men det kan hända att håravfall hos män börjar så tidigt som i sena tonåren. Kronisk sjukdom, stora mängder stress, eller särskilda mediciner kan alla orsaka tunt hår hos män och tonåringar.

3. Håravfall hos män ärvs inte från din mamma

Trots återkommande myter, kommer tunt hår för män inte från mammans genetiska linje. Precis som mycket annat, kan du ärva fläckvist manligt håravfall från båda sidor av din familj. Tro inte på alla gamla skrönor du hör!

4. Hattar orsakar inte manligt håravfall

Nu tänkte vi inte direkt uppmuntra dig att damma av din gamla fedorahatt och ge upp, men du kan vara lugn, dina favorithattar och kepsar kommer inte på något sätt få dig att bli skallig. Det är bara ännu en myt om manligt håravfall som borde begravas för all framtid.

5. Manligt håravfall kan orsaka psykologisk ohälsa

I samhället placerar vi ofta godtyckliga saker såsom utseende på en piedestal, vilket gör det väldigt svårt att uppnå och behålla det (ofta ouppnåeliga) skönhetsidealet. Således kan tunt hår hos män och skallighet vara väldigt svåra saker att erfara. En del män som gått igenom håravfall och/eller skallighet har uppgett sig ha psykologisk stress, lågt självförtroende, mindre sexdrift eller till och med depression.

Vanligaste orsakerna till håravfall hos män:

Vad är roten till tunt hår som man? Det har visat sig att det finns flera olika orsaker till att du kan uppleva manligt håravfall.

Håravfall hos män Orsak #1: Genetik

Som vi tidigare nämnt, orsakas håravfall hos män nästan alltid av särskilda genetiska faktorer. Till dags dato vet man ännu inte hur håravfallsgenen ärvs, men vi vet att det tunna håret hos män tenderar att gå i släkten. Om många män i din släkt har fått erfara manligt håravfall, finns risken att du också kommer göra det. Beroende på din familjehistorik, kan du komma att börja uppleva manligt håravfall i en yngre ålder eller inte påverkas förrän efter 50 års ålder.

Håravfall för män Orsak #2: Stress

Stress kan orsaka eller försämra allvarliga hälsotillstånd, men visste du att det även kan leda till tunt hår för män? Håravfall för män, I tillägg till extrema viktfluktuationer och andra symptom, kan utlösas av den chock och kroppsstress som ofta medföljer sjukdomar såsom influensa eller lunginflammation.

Utöver det genetiska arvet av manligt håravfall så är stress den största orsaken till håravfall hos män. Om du under korta perioder och vid specifika tidpunkter upplevt håravfall i stora mängder är det med stor sannolikhet stressrelaterat. Är ditt håravfall stressrelaterat är den bästa behandlingen att tillföra ordentligt med vitaminer. Utöver detta bör man också rådfråga sin läkare och få rätt diagnos, innan man börjar behandla håravfall hos män.

Håravfall för män Orsak #3: Sjukdom

Vi har varit inne på alopeci, men andra fysiska sjukdomar såsom problem med sköldkörteln eller anemi kan även medverka till tunt hår som man.

Håravfall för män Orsak #4: Mediciner

Om du haft cancer eller annan sjukdom som kräver stark medicinsk behandling, kanske du har märkt att vissa kraftfulla mediciner kan orsaka skallighet eller tunt hår som man. Manligt håravfall som biverkning är som tur är tillfällig och för de flesta växer håret tillbaka när behandlingen avslutats.

Håravfall för män Orsak #5: Vissa frisyrer

Har du ofta ditt hår hårt uppsatt i hästsvans, rastaflätor eller flätor? I så fall kan det vara så att du skadar ditt hår och din hårbotten. Vissa åtsittande frisyrer som dessa kan orsaka tunt hår för män eftersom hårbotten dras åt för tight. Glöm inte att låta ditt vackra hår andas!

Det här kan du göra för att förhindra manligt håravfall:

Ok, vidare till positiva nyheter. Nu när vi har gått igenom alla faktorer rörande håravfall för män såväl som för tunt hår hos män, är vi redo att gå in på hur du kan börja förebygga och behandla det.

1. Var försiktig med vad du äter

Var försiktig med vad du äter

Den bästa behandlingen mot håravfall för män? Att äta en hälsosam kost! Tillsammans med en god hälsa i allmänhet, kan en varierad kost hjälpa till att förhindra tunt hår som man.

När du åker till livsmedelsbutiken ska du se till att du laddar upp med massor av frukt, grönsaker, fullkorn, och proteiner som är rika på fettsyror. Det är även en bra idé att hoppa över sötsaker och hålla dig borta från för mycket mejeriprodukter för att fördröja håravfall för män.

Vissa vitaminer och mineraler hjälper även till mot håravfall för män, inklusive järn, omega-3 fettsyror och biotin.

2. Drick vatten

Drick vatten

En återfuktad hårbotten är avgörande för att förhindra tunt hår som man. En bra tumregel för att minska risken för tunt hår som man, är genom att se till att du dricker cirka en tredjedel av din kroppsvikt i deciliter om dagen. Så väger du 60 kilo, innebär det 20 deciliter. Det motsvarar två liter om dagen.

3. Ta dina vitaminer

Ta dina vitaminer

För att undvika tunt hår som man, kan du överväga att komplettera din hälsosamma och varierade kost med en hårvitamin. Våra Hair Growth Formula Gummies är särskilt gjorda för att förhindra tunt hår hos män. Vår unika formula innehåller en kraftfull dos av biotin, folsyra, zink och selen för att upprätthålla ett hälsosamt hår och förhindra håravfall för män.

4. Prata med din läkare

Prata med din läkare

Ibland är den bästa behandlingen mot håravfall för män ett långt samtal med en betrodd läkare. Om du som man med tunt hår provat allt du kan till ingen nytta, ska en medicinskt sakkunnig kunna hjälpa dig i rätt riktning till en behandling eller lösning du inte tänkt på tidigare.

5. Undvik följande frisyrer

Undvik följande frisyrer

Om du har tunt hår som man, gör slut med tighta hästsvansar och rastaflätor—de gör varken ditt hår eller din hårbotten några som helst tjänster. Dessutom vet alla att det är man-buns som gäller nu för tiden.

6. Hantera din stress

Hantera din stress

Vi har redan gått in lite kort på hur mycket stress kan försämra håravfall för män, och kan få en del att slita av sitt hår. Om du känner dig stressad, prova meditation och andra övningar som du själv kan utföra för att hjälpa dig att bli mer avslappnad.

7. Begränsa rökning och alkohol

Begränsa rökning och alkohol

Alla vet vi att rökning och ett för högt alkoholintag är dåligt för kroppen på alla sätt och vis, men dessa dåliga vanor kan även skynda på processen för tunt hår hos män.

8. Motionera regelbundet

Motionera regelbundet

Även om fysisk aktivitet inte kommer sätta stopp för manligt håravfall i sig, så sträcker sig de positiva effekterna av bra träningspass långt, inklusive mindre stress och bättre fysisk hälsa i allmänhet.

Kan håravfall för män påverka andra kroppsdelar?

Det korta svaret är nej. Fläckvist håravfall för män och tunt hår som man uppstår endast på huvudet. Om du märker att du tappar hår kring ögonbryn, armhålor eller ben, kan det vara en bra idé att prata med din läkare om alopeci eller andra eventuella orsaker.

5 råd för att förhindra håravfall för män:

1. Prova hårbottenmassage

Prova hårbottenmassage

En annan bra behandling mot håravfall för män är hårbottenmassage. När du schamponerar dig med ett stärkande schampo, som vårt Hair Growth & Repair Shampoo for Men, ska du massera varsamt med dina fingertoppar för att främja blodflödet.

Du kan även använda en hårbottenskrubb en gång i veckan för att avlägsna överflödiga orenheter och rester, som även förhindrar mjäll och håravfall för män.

2. Undvik att använda värme i ditt hår

Undvik att använda värme i ditt hår

För mycket värme från hårfönar och andra stylingredskap kan skada och torka ut ditt hår, vilket kan leda till sprött och tunt hår som man.

3. Undvik kemikalier

Undvik kemikalier

Undvik hårprodukter med sodium lauryl sulfate som pesten själv. Kemikalier som dessa skadar ditt hår och din hårbotten och kan skynda på processen för tunt hår för män.

4. Var varsam

Var varsam<

I vissa fall är den bästa behandlingen mot håravfall för män att bara vara varsam mot håret och hårbotten. Att undvika dåliga hårprodukter, inte ha för åtstramande frisyrer, och använda värme restriktivt kan hjälpa till att förhindra, eller åtminstone fördröja, håravfall för män.

5. Återfukta din hårbotten

Återfukta din hårbotten

En hårbottenolja, som vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer , kan hålla ditt huvud hydratiserat och skyddat. Dessutom har pepparmintolja visat sig främja hårtillväxt, förhindra håravfall för män, och behandla tunt hår hos män.

Kolla in denna tutorial-video för att se hur enkel Scalp Follicle Treatment & Volumizer är att använda!

Nu när du vet allt om manligt håravfall och tunt hår som man så väl som de bästa sätten att behandla och förhindra det, skulle vi verkligen vilja att du delar din berättelse med oss! Visa oss dina före- och efterbilder på Instagram och glöm inte att tagga oss @TheHairLust!

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


4 kommentarer


 • anton

  Jag är 14 år och ser i spegeln att jag börjar bli tunhårig på huvudet och ska prövahåbåttenmassage


 • Per

  Bra läsning, tack.


 • Anders

  Tyvärr så är det ju känsligt och drabbar många av oss killar med tunnhårighet ;) Jag upplevde det för ca 1 år sedan själv men tog hjälp av ett kosttillskott eftersom det ändå påverkade mitt humör väldigt negativt. Kosttillskottet hjälpte mig definitivt och har idag mer hår än jag haft på ett par år.. ! Tack för bra läsning.


 • Oskar

  Har testat detta kosttillskott “gummies” för män och måste säga att de smakar så sjukt gott. Svårt att bara ta 3 om dagen. När det kommer till hårväxten så skulle jag säga att mitt hår har växt ut betydligt fortare, och har fått kommentarer om att mitt hår blivit tjockare. Det är svårt att se exakt hur mkt det hjälpt eftersom man blir lite blind när man kollar sig själv i spegeln varje dag, men är övertygad om att detta funkar! jag använde hairlust gummies for men i ungefär 2,5 månad innan jag såg bra resultat och började höra kommentarer från andra :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras