Håravfall hos män: Hur du motverkar manligt håravfall och att bli tunnhårig!


Håravfall hos män kan orsakas av ett flertal faktorer, därav de många olika behandlingarna för manligt håravfall på marknaden. Läs vidare för bättre insikt vad som orsakar håravfall hos män samt ekonomiska behandlingsmetoder.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Håravfall hos män förekommer i stor utsträckning. Manligt håravfall ökar faktiskt med 10% per tionde år, och hela 75% av den manliga befolkningen upplever håravfall i olika former. Män i 20-årsåldern upplever oftast manligt håravfall som extra jobbigt, då det är extra viktigt att inte vara tunnhårig. Samtidigt sker det stora hormonella förändringar som tyvärr kan orsaka håravfall hos män.

Som frisör får man ofta höra klagomål från kunden, som i frustation över manligt håravfall är rädd för att bli tunnhårig med åldern. Behandlingarna mot att stoppa håravfall hos män är dyra, och många tyvärr utan önskat resultat.

Är du en av de män som upplever manligt håravfall? Börjar du bli tunnhårig? I denna artikel har jag försökt svara på 5 vanliga frågor som berör ämnet håravfall hos män.

Hur vet jag om jag riskerar att bli tunnhårig?

Att bli tunnhårig, eller att uppleva manligt håravfall är inte samma sak som att bli skallig. Skallighet är ett genetiskt arv, medans håravfall hos män kan skyllas på en hel del andra orsaker.

Håravfall hos män som sker i stora mängder, under en kortare period kan bero på alopeci. Alopeci är ett tillstånd där stora mängder hår försvinner fläckvis på olika delar av kroppen. Upplever du manligt håravfall i ett mer regelbundet mönster, tillhör du med stor sannolikhet den grupp av normalt håravfall hos män som sker gradvis.

Hur snabbt blir jag tunnhårig?

Män som upplever dem första symptomen på manligt håravfall är normalt i 20-års åldern. Dock kan det dröja hela 15–25 år innan man upplever skallighet. Processen är individuell, så det är nästan omöjligt att svara på hur snabbt det går. Håravfall hos män kan utvecklas på bara 5 år, medans andra inte upplever det försen senare i pensionärsåldern.

Håravfall hos män: Vad beror det på?

En vanlig orsak som påverkar håravfall hos män beror på hur känslig man är för det manliga könshormonet androgen. Androgener gör att män tappar hår och hur pass mycket du påverkas av denna process är ärftlig. Andra faktorer som leder till håravfall hos män och att man blir tunnhårig kan vara sjukdom, kirurgiska ingrepp, stress eller hormonstörningar.

Överdriven styling och dåliga hårprodukter kan också påverka håravfall hos män. I denna artikel får du veta mer om 5 orsaker till varför du tappar mycket hår och rekommendationer på bra produkter.

Manligt håravfall och stress – Hur hänger det ihop?

Utöver det genetiska arvet av manligt håravfall så är stress den största orsaken till håravfall hos män. Om du under korta perioder och vid specifika tidpunkter upplevt håravfall i stora mängder är det med stor sannolikhet stressrelaterat. Är ditt håravfall stressrelaterat är den bästa behandlingen att tillföra ordentligt med vitaminer. Utöver detta bör man också rådfråga sin läkare och få rätt diagnos, innan man börjar behandla håravfall hos män.

Är du intresserad av vilka specifika vitaminer som kan hjälpa mot manligt håravfall rekommenderar vi vår andra artikel om viktiga och bra vitaminer till håret.

Vad kan man göra för att undvika håravfall hos män?

Håravfall upplevs av både män och kvinnor någon gång i livet. Att håret tunnas ut med åldern är fullt normalt och tyvärr är manligt håravfall ett genetiskt tillstånd, som oftast inte kan stoppas helt.

Detta betyder självklart inte att du bara ska vänta på att bli tunnhårig. Det finns ett flertal ekonomiska behandlingsmetoder för att undvika håravfall hos män i förtid. Studier visar att enkla medel, såsom tillräckligt med motion kan motverka håravfall hos män på grund av de endorfiner som frigörs. Ytterligare ett alternativt är ett dagligt vitamintillskott för att upprätthålla sund hårväxt och minska manligt håravfall.

Zink, biotin och selen är viktiga vitaminer för håret och bör även inkluderas i din kost om du vill motverka håravfall hos män.

Produkterna från HairLust är utvecklade genom kliniska studier samt framtagna av experter i England och Danmark. Vi har produkter speciellt framtagna för håravfall hos män, som är testade genom moderna metoder för att säkerställa kvalité och resultat.

Det finns vissa vitaminer, mineraler och näringsämnen, däribland Zink och Biotin, vars forskning och studier visar att det bidrar till ett normalt hår

Maria Hansen

Kostvetare och näringsexpert

FÖRE- OCH EFTER BILDER VID ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

hairlust hair vitamins men före efter bilder

Efter 7 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules Men. Resultatet varierar från person till person.

Klinisk studie för piller mot håravfall

En studie från september 2018 framtagen av en klinisk och dermatologisk undersökning från Dovepress tagits fram av kliniska och medicinska forskare som identifierat effekterna av att använda piller mot håravfall. I studien testades 120 personer i åldrarna 18 och 60 år med vitaminpiller mot håravfall i 180 dagar. Studien visade att specifika vitaminer som zink, biotin, järn, vitamin A, C, E och B komplex resulterade i att över 87% av de deltagande personernas håravfall minskades. Samtidigt upplevde över 70% av försökspersonerna en förbättring av hårets kvalitet.

studie om håravfall

Källa: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Män som framgångsrikt lyckats motverka tunt hår och håravfall gör dessa 3 saker:

 • Medvetet ser över sina hårvårdsrutiner och använder bra produkter i samband med en balanserad kost.
 • Använder dagligen ett kosttillskott i form av viktiga vitaminer och mineraler
 • Motionerar dagligen och undviker för mycket stress.

Den bästa behandlingen mot håravfall hos män är bra kosthållning, motion och i vissa fall ett hjälpande vitamintillskott.

Är du osäker på hur vitamintillskott hjälper mot håravfall kan du läsa mer i vår artikel gällande medel mot håravfall och dess innehåll.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


3 kommentarer


 • Per

  Bra läsning, tack.


 • Anders

  Tyvärr så är det ju känsligt och drabbar många av oss killar med tunnhårighet ;) Jag upplevde det för ca 1 år sedan själv men tog hjälp av ett kosttillskott eftersom det ändå påverkade mitt humör väldigt negativt. Kosttillskottet hjälpte mig definitivt och har idag mer hår än jag haft på ett par år.. ! Tack för bra läsning.


 • Oskar

  Har testat detta kosttillskott “gummies” för män och måste säga att de smakar så sjukt gott. Svårt att bara ta 3 om dagen. När det kommer till hårväxten så skulle jag säga att mitt hår har växt ut betydligt fortare, och har fått kommentarer om att mitt hår blivit tjockare. Det är svårt att se exakt hur mkt det hjälpt eftersom man blir lite blind när man kollar sig själv i spegeln varje dag, men är övertygad om att detta funkar! jag använde hairlust gummies for men i ungefär 2,5 månad innan jag såg bra resultat och började höra kommentarer från andra :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras