Håravfall efter graviditet: Allt du behöver vara uppmärksam på


Det är inte alla kvinnor som upplever håravfall efter graviditet, men många drabbar det redan innan födseln. Omkring 90% av alla kvinnor upplever någon form av håravfall efter förlossning. I denna artikel svarar jag på alla dina frågor om håravfall efter graviditet och faktorer som kan vara viktiga att veta om. Läs vidare för tips och råd samt vad som orsakar håravfall efter graviditet.

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Bristningar, ömma ben, hormonsvängningar och värkande fötter. Vi kvinnor utsätts för stora påfrestningar under vår graviditet. En sak vi däremot kan glädjas åt är att håret oftast växer väldigt bra, mycket bättre än vanligt! Under en graviditet blir många positivt överraskade över hårväxten – men chocken kommer ofta efter förlossningen då håravfall blir ett faktum.

Håravfall efter graviditet, även känt som postpartum alpoeci, uppkommer oftast 2–6 månader efter födseln.

Vad är det egentligen som orsakar håravfall efter graviditet? Och hur du ska göra för att förhindra detta? Vidare rekommenderar jag även 2 produkter som kan förebygga håravfall efter förlossning.

Vad orsakar håravfall efter graviditet

Kroppen upplever en stigande nivå av östrogen och progesteron som påverkar hårets växtcykel positivt. Håret växer som aldrig förr men försätts också i dvala därefter. Under ”dvala” eller vilo-perioden kan det ta upp till 2–6 månader innan en ny hårväxt visar sig.

Hur mycket hår är normalt att tappa efter en förlossning?

Kvinnor som är vana vid tjockt och långt hår har en tendens att lättare lägga märke till större håravfall efter graviditet. Däremot, sett till genomsnitt, är det samma mängd håravfall efter graviditet oavsett hårtyp.

Vi tappar normalt 50–100 hårstrån om dagen. Efter en förlossning kan vi tappa mer än 400 hårstrån om dagen, under de 6 första månaderna. Vanligtvis minskar håravfallet efter 6 månader igen.

Fortsätter ditt håravfall ytterligare även efter 6 månader kan det finnas andra orsaker, vilket du kan söka hjälp för hos din läkare.

Faktorer som orsakar håravfall efter förlossning

 • Obalans i sköldspottskörteln
 • Järnbrist och anemi
 • Brist på vitamin B12
 • Otillräckligt intag av folsyra
 • Oxidativ stress
 • Näringsmässig och känslomässig obalans
 • Hormonella förändringar

Vad kan du göra för att reducera håravfall efter graviditet?

Oftast går håravfall efter graviditet över av sig självt och kräver ingen behandling. Däremot är det en bra ide att reducera håravfallet med hjälp av kosttillskott.

Efter en graviditet går kroppen igenom en stor hormonell, fysisk och psykisk förändring. Amning och stress skapar stor belastning på din kropp – så se till att ha ett extra fokus på din egen kropp och hälsa. Försök hålla blodsocker, järn och vitamin D-nivåer stabila och undvik stressig miljö. Ha en balanserad kost, varierad och rik på proteiner. Kosttillskott med biotin är ett bra medel för kvinnor som upplever symtom av håravfall efter graviditet eller har vitamin-och mineralbrist.

FÖRE- OCH EFTER BILDER VID ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultaten varierar från person till person, men synliga resultat ses oftast efter 2-4 måneders användning.

Kan håravfall efter graviditet bli permanent?

Generellt sett kommer håravfall efter förlossning återgå av sig självt. Däremot finns det en del kvinnor som via genetiskt arv, upplever att en förlossning utlöser permanent håravfall.

Fakta om håravfall under och efter graviditet

 • Upplevelse av håravfall varierar från person till person
 • Varje graviditet är unik; dina erfarenheter av håravfall efter graviditet kommer ändras inför nästa gång.
 • Hårsäckarna reagerar olika på ämnen i schampo och balsam. Prova dig fram med olika typer av produkter eller hårinpackningar för torrt hår, för att återställa fuktbalansen.
 • Använd SL-sulfatfritt schampo för att återställa balansen och skapa volym.
 • Många kvinnor upplever att under graviditetens tredje trimester känns håret tjockare, medans andra inte upplever någon skillnad alls.
 • Under en graviditet minskar det manliga hormonet androgen. I kombination med en ökad nivå av östrogen bidrar till ett tjockare och friskare hår.
 • Håravfall efter graviditet kan vara ett tecken på vitamin-och mineralbrist, samt att din sköldspottskörtel inte fungerar.
 • Kvinnor med åkommor i form av mjäll eller psoriasis upplever ofta att dessa reduceras i samband med graviditet.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


5 kommentarer


 • Lovisa

  Tack för bra tips, blev själv mamma för ett par veckor sedan och vill vara förberedd på vad som komma skall!


 • Carolina

  Tack för en fantastiskt bra och informativ artikel! Känns skönt att veta att det är en naturlig process med håravfall efter förlossningen och att det inte bara beror på “vitaminbrist” eller stress. Jag har gått runt och klankat ner på mig själv och förlorat lite självförtroende i och med förändringar i min kropp och hår osv efter min förstfödde, skönt med lite pepp och att många går igenom samma sak :)


 • Carolina

  Tack för en fantastiskt bra och informativ artikel! Känns skönt att veta att det är en naturlig process med håravfall efter förlossningen och att det inte bara beror på “vitaminbrist” eller stress. Jag har gått runt och klankat ner på mig själv och förlorat lite självförtroende i och med förändringar i min kropp och hår osv efter min förstfödde, skönt med lite pepp och att många går igenom samma sak :)


 • Siri

  Känner så många som drabbats av håravfall i samband med gravididet… Inklusive mig själv.. Jag hörde faktiskt om en vän som testade kosttillskott från hairlust och hon sa att det fungerade! jag är skeptisk till det, men ska beställa hem och prova nu :) hoppas det fungerar!


 • Annika

  Tack för alla fantastiska tips. Befinner mig i denna situation och fick mycket bra insikter när jag läste detta inlägg. Bästa hälsningar Annika


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras