Tappa hår vid amning? 5 knep för att tackla håravfall efter graviditet


Det är väldigt mycket man behöver ha i åtanke och planera för med en ny bebis. Men troligtvis är inte risken för att tappa hår efter graviditet eller håravfall vid amning något blivande mammor har i åtanke.

Paulina Björkbacka

HairLust

Paulina läser Cand. Merc. (IMM) på Copenhagen Business School och samlar hands-on erfarenheter inom marknadsföring hos HairLust där hon jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter. Läs mer om vår skribent.

Trots att hår inte är det viktigaste att tänka på under denna hektiska tid i livet, så är den hårda sanningen att många nya mammor upplever att de tappar hår efter graviditet och under amning. Vi menar hår som faller av i klumpar! Även om det är fullt normalt att tappa hår efter graviditet kan det vara stressigt att uppleva håravfall efter förlossning, speciellt med tanke på alla andra utseendeförändringar.

Så vad är det som gör att man tappar hår efter graviditet och vad kan man göra åt det? Läs vidare för att lära dig allt om att tappa hår efter graviditet och håravfall relaterad till amning!

Vad är orsaken till att man tappar hår efter graviditet?

Innan vi går in på varför man tappar hår efter graviditet, måste vi prata om vad som sker med håret under graviditeten. De flesta kvinnor upplever faktiskt ett hälsosammare, finare och Varför är det så? Håret växer i tre faser: tillväxtfasen, vilofasen och övergångsfasen. Varje hårstrå befinner sig i olika faser i cykeln, och det är därför människor tenderar att fälla lite hår varje dag istället för att fälla allt på en gång likt många djur.

Under graviditeten förlänger de ökade östrogennivåerna tillväxt- och vilofasen i din hårcykel. Eftersom du tappar mindre hår, ser ditt hår både tjockare och fylligare ut än vanligt. Faktum är att den totala volymen hår på ditt huvud ökar med uppskattningsvis 38 %. Det är därför många kvinnor säger att de upplever det bästa håret i sina liv under graviditeten!

Det är efter förlossningen som håravfallet börjar, därav att det kallas ”postpartum håravfall”. Efter graviditeten återgår dina hormoner till sina normala nivåer, och du kommer att tappa det extra hår som din kropp har hållit fast vid. Det resulterar i håravfall efter graviditet, och fenomenet kallas telogen effluvium.

sofie

Vi tappar normalt 50–100 hårstrån om dagen, men efter en graviditet kan vi tappa mer än 400 hårstrån om dagen.

Sofie Tidemand - Grundare, HairLust

 

Telogen effluvium kan även ske när ett fysiskt eller psykiskt trauma gör att mer hår än vanligt övergår från tillväxtfasen till vilofasen. Om du någon gång upplevt håravfall efter förlossning, efter ett tufft uppbrott eller en extra svår influensa, så vet du vad vi talar om. Då förlossning är en relativt traumatisk fysisk upplevelse, speciellt om man har svåra värkar eller måste opereras, är det lätt att förstå hur telogen effluvium kan göra att man tappar hår efter graviditet.

När börjar man tappa hår efter graviditet?

Du kan förvänta dig att håravfall efter förlossning börjar cirka tre till sex månader efter förlossningen. Dock är det möjligt att du inte tappar hår efter graviditet medan du matar ditt barn genom amning, istället kan du uppleva håravfall först vid avvänjning av amning eller när du kompletterar amning med välling eller fast föda.

Man ska ha i åtanke att inte alla kvinnor tappar hår efter graviditet. Om sex månader har passerat utan någon märkbar hårförändring, kan du vara en av de lyckligt lottade som inte upplever håravfall vid amning eller tappar hår efter graviditet!

Andra förklaringar till håravfall efter graviditet kan vara:

 • Obalans i sköldspottskörteln
 • Järnbrist och anemi
 • Brist på vitamin B12
 • Otillräckligt intag av folsyra
 • Oxidativ stress
 • Näringsmässig och känslomässig obalans
 • Hormonella förändringar

Hur mycket håravfall efter förlossning och vid amning är normalt?

Även om tappa hår efter graviditet och under amning kan upplevas som drastiskt, så är det faktiskt en normal del av att välkomna ett nytt liv till världen. Hur mycket hår man tappar efter graviditet varierar, men i genomsnitt kan kvinnor tappa så mycket som 30 % av sitt hår.

Så hur ser det ut när man tappar hår efter graviditet? Du kommer troligtvis notera mycket mer hår på din hårborste eller i duschavloppet efter hårtvätt. En del kvinnor som tappar hår efter graviditet upplever tunt hår vid hårfästet. Andra tecken på att man tappar hår efter förlossning inkluderar en bredare och tydligare bena samt en tunnare hästsvans.

Före och efter bilderna nedanför visar de resultat som kvinnor har upplevt med hjälp av HairLust produkter. Förebilderna visar håravfallet kvinnorna upplevt till följd av graviditeten, medan efterbilderna visar skillnaden håravfallsprodukterna gjort. Alla dessa kvinnor använde håravfallsprodukter för att snabbare få tillbaka sitt hår. Bilderna visar 2-3 månaders resultat efter användning av kosttillskott för håret från HairLust.

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultaten varierar från person till person, men synliga resultat ses oftast efter 2-4 måneders användning.

Kan man förhindra att man tappar hår efter graviditet?

Nej, dessvärre finns det inte något man kan göra för att förhindra att man tappar hår efter graviditet. Men se det så här: i det stora hela så förlorar du egentligen inte något hår. Du tappar bara det hår som du inte fällde under graviditeten.

Dock kan man minimera att man tappar hår efter graviditet genom att vända sig till behandlingar och använda sig av speciella hårvårdstekniker (mer om det senare).

Blir håravfall efter förlossning värre med efterföljande graviditeter?

Tekniskt sett blir inte håravfall efter förlossning värre under efterföljande graviditeter. Men om dina graviditeter är tätt inpå varandra kanske inte håret får tillräckligt med tid för att växa ut igen efter den första förlossningen, vilket kan få håret att se tunnare ut till följd av nästa graviditet. Trots att du tappar lika mycket hår efter förlossningen, så inleder du nästa graviditet med mindre hår. Detta skapar illusionen av att ett håravfall efter förlossning blir värre vid upprepade graviditeter.

En annan sak att ha i åtanke är ålder. Håret blir naturligt finare och tunnare när vi blir äldre – det är en del av åldringsprocessen! Om du spenderar flera år i en cykel med att tappa hår efter graviditet och återväxt, kan det hända att du därefter efterlämnas med mindre hår i allmänhet. Det är fullt naturligt och normalt. Men om du tappar extremt mycket hår efter graviditet, kan det vara klokt att prata med en doktor om andra potentiella orsaker och behandlingar.

De bästa behandlingarna mot håravfall efter graviditet

Det är alltid påfrestande med håravfall, oavsett när i livet när man drabbas. Dock är det särskilt stressigt att tappa hår efter graviditet eftersom man redan upplever så många andra förändringar på en och samma gång.

Återhämtning när man tappar hår efter graviditet sker på olika sätt för alla, men man kan förvänta sig att det tar mellan tre månader och ett år efter förlossningen innan håret återhämtat sig. Som tur är finns det två enkla behandlingar du kan prova om du tappar hår efter graviditeten. Förhoppningsvis kan de hjälpa ditt hår, så det växer tillbaka snabbare om du drabbats av håravfall efter graviditet.

1. Ät bra

Dina hårsäckar behöver en viss mängd vitaminer och mineraler för att håret ska kunna växa ut effektivt, så det återhämtar sig när man tappar hår efter graviditet. Det bästa sättet att få i sig dessa vitaminer och mineraler är genom att äta en varierad kost som inkluderar mycket proteiner, frukter, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter.

2. Ta dina vitaminer

Som nybliven mamma är man upptagen, och det har vi förståelse för! Det är inte alltid lätt att få i sig den dagliga dosen av grönsaker när man tar hand om ett spädbarn. Därför rekommenderar vi Hair Growth Formula Gummies, för att behandla håravfall efter graviditet! Vi har tillsatt alla vitaminer och mineraler som dina hårsäckar behöver för att ditt hår ska växa ut igen när du tappar hår efter graviditet. Då de kommer i form av goda gummies, är det enkelt att komma ihåg att ta dem. Vi rekommenderar att man får ett OK från sin läkare innan man tar några tillskott om man tappar hår efter graviditet. Dock är det ganska normalt för nyblivna mammor att ta hårtillskott.

5 tips som gör håret tjockare när man tappar hår efter graviditet

Att du tappar hår efter graviditet betyder inte att folk behöver veta om det! Genom att använda dessa enkla hårvårdstrick kan du få ut det mesta av det hår du har, tills det andra växer ut igen.

1. Byt ut dina hårprodukter

Byt ut dina hårprodukter

Om du inte har fint hår, i vanliga fall, så låt oss introducera dig för ett helt universum av volymgivande hårprodukter! Du kommer garanterat bli förvånad över skillnaden ett par hårstylingprodukter kan göra. Byt först och främst ut ditt vanliga schampo och balsam till vårt Hair Growth & Repair Set. Denna rengörande och fuktgivande duo är utformad med mikroproteiner som förser håret med styrka och förhindrar kluvna toppar med upp till 20 %*. Det innebär att du kan bevara det hår du fortfarande har kvar efter håravfall efter förlossning, samtidigt som ditt nya och hälsosamma hår växer fram.

När ditt hår väl är rent, använd Scalp Follicle Treatment & Volumizer i rötterna. Denna volymgivande behandling skapar optimala förhållanden för en hälsosam hårväxt i hårbotten samtidigt som den boostar hårets volym från rötterna.

2. Sov på det

Sov på det

När du tappar hår efter graviditet kan du även bevara ditt hår genom att byta ut ditt bomullsörngott mot ett bambuörngott. Varför då? Bomullsfibrer är faktiskt ganska hårda mot håret så när du sover på ett bomullsörngott, gör friktionen det mer benäget att brytas av, orsaka tovor eller göra det livlöst. Bambu är å andra sidan mycket lenare så du vaknar upp med ett silkeslent hår utan tovor.

3. Red ut håret försiktigt

Red ut håret försiktigt

Även sättet du borstar håret på kan göra en stor skillnad om du tappar hår efter graviditet. Om man använder för mycket kraft eller fel redskap när man reder ut håret, riskerar man att hårstråna bryts av och därmed får ytterligare håravfall. Istället rekommenderar vi att man använder vår Detangle Wet Brush. Dess mjuka borstpiggar reder varsamt ut tovor utan att håret bryts av. Dessutom masserar borstpiggarna hårbotten, vilket främjar ny hårväxt.

4. Skippa värmeredskap

Skippa värmeredskap

Samtidigt bör du även lägga hårfön, locktång och plattång åt sidan. Trots att dessa redskap är bra till styling av ditt hår, kan värmen torka ut dina hårstrån och leda till att de bryts av. Om du tappar hår efter graviditet, välj värmefri styling så långt det går eller skydda ditt hår med en värmespray för att reducera potentiell skada.

5. Ändra din frisyr

Ändra din frisyr

Verkar det inte som att nyblivna mammor ofta väljer en kortare frisyr efter förlossning? Det är inget sammanträffande! Långt hår är tungt och all den extra vikten får håret att se plattare ut. Kortare hår är lättare och får därför fylligare volym. Du behöver inte göra en stor förändring – bara ett par centimeter kommer göra en skillnad (men känner du för att klippa det väldigt kort så kör på!).

Om du inte vill ha en kortare frisyr, kan du även få en tillfällig volymökning bara genom att ändra hårbenan lite då och då. Det låter nästan för enkelt, men det gör faktiskt stor skillnad!

Kom ihåg att det är helt naturligt och normalt att tappa hår efter graviditet. Det är inget man ska skämmas för. Det är helt enkelt bara en del av detta spännande stadie i livet! Men för den sakens skull ska du inte behöva sitta och vänta på att tappa hår efter graviditet. Följ ovanstående tips om du tappar hår efter graviditet, så kommer du få hjälp att få ut det bästa av ditt hår samtidigt som du återhämtar dig från att ha tappat hår efter graviditet.

Sammanfattning: Snabbfakta om håravfall efter graviditet

  • Vissa kvinnor upplever inga förändringar i hårväxt, medan andra upplever stora förändringar. Observera att varje graviditet är unik.
  • Många kvinnor upplever en ökad mängd hår under graviditeten. Därför är det inte ovanligt att kvinnor uttrycker att de under sin graviditet har upplevt sig ha det bästa håret någonsin under tiden.
  • Mängden "extra" hår som kroppen har haft under graviditeten, ramlar av efter graviditeten vilket resulterar i plötsliga, stora håravfall. Detta fenomen kallas telogen effluvium.
  • Den faktiska hårförlusten efter förlossning kommer att variera från kvinna till kvinna, men i genomsnitt tappar en kvinna upp till 30% av håret.
  • Det finns ingen behandling för håravfall efter graviditet, men du kan återfå kontrollen över ditt håravfall genom att bland annat. äta vitaminrik kost i kombination med förnuftiga hårvårdsbehandlingar.
  • Om ditt håravfall inte minimeras efter 6-12 månader efter graviditeten kan det bero på andra orsaker och du bör överväga att rådfråga din egen läkare.
  • I princip kommer håravfall efter graviditet inte att bli värre vid efterföljande graviditeter. Men om det är kort tid mellan dina graviditeter, kanske du inte ger ditt hår tillräckligt med tid att växa ut igen efter födseln, vilket kan göra att ditt hår ser tunnare ut efter nästa graviditet.

  *Dessa studier är utförda av BASF. För mer information om studierna, besök www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

  4,8

  4,8 av 5 stjärnor

  41 omdömen


  6 kommentarer


  • Annika

   Har själv varit med om att tappa hår efter mina graviditeter. Kändes som om mitt hår aldrig skulle komma tillbaka eller att jag skulle vakna med håret på kudden en vacker dag. Användbar, informativ artikel! Har även tagit era godisvitaminer som är underbara!


  • Lovisa

   Tack för bra tips, blev själv mamma för ett par veckor sedan och vill vara förberedd på vad som komma skall!


  • Carolina

   Tack för en fantastiskt bra och informativ artikel! Känns skönt att veta att det är en naturlig process med håravfall efter förlossningen och att det inte bara beror på “vitaminbrist” eller stress. Jag har gått runt och klankat ner på mig själv och förlorat lite självförtroende i och med förändringar i min kropp och hår osv efter min förstfödde, skönt med lite pepp och att många går igenom samma sak :)


  • Carolina

   Tack för en fantastiskt bra och informativ artikel! Känns skönt att veta att det är en naturlig process med håravfall efter förlossningen och att det inte bara beror på “vitaminbrist” eller stress. Jag har gått runt och klankat ner på mig själv och förlorat lite självförtroende i och med förändringar i min kropp och hår osv efter min förstfödde, skönt med lite pepp och att många går igenom samma sak :)


  • Siri

   Känner så många som drabbats av håravfall i samband med gravididet… Inklusive mig själv.. Jag hörde faktiskt om en vän som testade kosttillskott från hairlust och hon sa att det fungerade! jag är skeptisk till det, men ska beställa hem och prova nu :) hoppas det fungerar!


  Lämna en kommentar  Kommentarer måste godkännas innan de publiceras