Har du problem med slitet & tunt hår? 10 saker som gör dig tunnhårig


Hår-mousse, volymlotion, dyra värmeredskap och hårförlängning… Visst är vi många därute, speciellt i Skandinavien som kämpar med tunt och slitet hår. Och ja, det är möjligt att få tunt hår att bli tjockare och fylligare utan att betala för en dyr och slitsam blow-dry varje dag! Vi har sammanställt 10 dåliga vanor som bidrar till tunt hår och vad du bör ändra i din hårrutin för att motverka detta! Läs vidare för råd och tips om hur du får ett friskt och fylligt hår.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Det finns många olika faktorer som bidrar till tunt och slitet hår. Det kan vara allt från vår kosthållning - våra stylingprodukter - eller genetik som påverkar vårt hår och dess hälsa. Det finns ingen självklar, universell lösning som fungerar för alla och jag vill därför med denna artikel ge dig de bästa råden och tipsen för att motverka tunt hår. Du kan faktiskt med ett par enkla medel och förändringar i din livsstil hjälpa ditt hår på god väg till att bli både tjockare och friskare. Det gäller bara att hitta rätt lösning och identifiera vad just du behöver! Nedanför finner du 10 dåliga vanor som orsakar tunt hår och vad du bör sluta med omedelbart!

1. Undvik ångande varmt vatten

Varmt vatten torkar ut håret (likväl vår hud) och ökar risken för brytna hårstrån. Detta kan på sikt medföra permanent torrt och tunt hår. Det varma vattnet skadar hårets naturliga oljeproduktion och skapar en obalans hos porerna i hårbotten, vilket kan bidra till att du blir tunnhårig.

Tips: För att reducera tunt hår, vrid ner temperaturen när du tvättar håret i duschen. Försök att skölja ur schampo och övriga hårprodukter med en ljummen temperatur.

2. Undvik värmeredskap när du stylar ditt hår

Detta har du säkert hört många gånger förut. Värmeredskap i form av hårfönar, plattänger, locktänger och värmeborstar skadar det yttersta lagret av håret och dess skyddande hinna. När det yttersta lagret i form av proteiner blir förstört, tappar håret sin fuktighetsbalans och du riskerar att få ett skört och tunt hår.

Tips: Vill du optimera dina chanser till ett fint hår och undvika att bli tunnhårig bör du undvika värmeredskap så mycket som möjligt. Använder du hårfön så torka håret med inställning på kall luft. Använd alltid en värmeskyddande spray eller olja för att undvika slitage. Kokosolja eller en vanlig hårolja fungerar oftast bra som värmeskydd för håret. Du kan t.ex. använda Hair Strengthening & Protection Oil, en naturligt värmeskyddande hårolja för temperaturer upp till 200°C.  

 

3. Snabba bantningsdieter

Undvik snabba bantningsdieter där du tappar många kilon och minskar på kaloriintaget extremt under en kort period. Denna form av bantningsdieter tvingar kroppen att använda all energi till kroppens mest centrala funktioner – hjärta och hjärna. Detta gör att kroppen inte har energi över till hårets växtproduktion. Håravfall och tunt hår är en av dem första symptomen när man diagnostiserar personer med ätstörningar.

Tips: Din kosthållning är A och O när det gäller ett friskt och fylligt hår. För att undvika tunt hår bör du hålla en balanserad och varierad kost, gärna rik på proteiner, zink och B-vitamin. Håret består primärt av proteiner, så se till att fylla den kvoten. Man kan även tillföra proteiner till håret via inpackningar. HairLust Protein Reconstructor Hair Mask är anpassad för att bygga upp hårets styrka och struktur med hjälp av proteiner. Du kan även med fördel komplettera med ett kosttillskott med biotin eller andra vitaminer och mineraler som är kända för att främja hårets tillväxt och reducera risken för att bli tunnhårig.

4. Var extra försiktig när ditt hår är vått

Ditt hår är extra skört och sårbart när det är vått. Oavsett om du har tjockt eller tunt hår är det mindre motståndsaktigt, speciellt för hög värme. Var därför extra försiktig när du borstar håret eller torkar det med värmeredskap. Ett av de största misstagen du kan göra är att borsta håret när det är blött. Har du svårt att undvika detta bör du investera i en Detangle Wet Brush, en borste anpassad för att användas i både vått och torrt hår. Vill du läsa mer om fördelar med en wet brush ta en titt här.

Tips: Borsta igenom håret innan du tvättar det. Borstar du håret innan tvätten kommer du uppleva det mycket lättare och smidigare att reda ut efteråt. Du kan också använda en liten mängd kokosolja i håret, efter en lätt torkning med en blöt handduk. Vi rekommenderar att använda en bambu hårhandduk. När du väljer hårolja – var noga med att den passar just din hårtyp.

5. Undvik strama håruppsättningar

Vill du undvika tunt och slitet hår så var uppmärksam på hur du sätter upp det. Strama hästsvansar, hårknutar eller flätor skapar spänningar i våra hårsäckar och kan resultera i att du blir mer tunnhårig. Detta kan medföra permanenta skador, och åkommor som traktions alopeci. Detta tillstånd försvagar hårfollikeln och hindrar håret från att växa.

Tips: Frigör håret från strama uppsättningar. Använd hårsnoddar utan metaller och  ha det helst utsläppt. Upplever du att det stramar i hårbotten har du satt upp det för hårt.

6. P-piller kan vara en orsak till tunt hår

Är du en av de många nordiska kvinnor som upplever håravfall och tunt hår på grund av hormonella förändringar, kan en av orsakerna vara dina p-piller. P-piller innehåller androgener, som många kvinnor kan vara känsliga mot. Att bli tunnhårig under din p-piller period är ett starkt tecken.

Tips: Vill du veta om du är känslig mot detta ämne, uppsök en läkare och be om hjälp.

Jag rekommenderar alltid mina kunder om att sköta både yttre och inre vård av håret för att växa det längre och starkare

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

7. Kliande hårbotten och mjäll

Mjäll och kliande hårbotten leder också till tunt hår. Regelbundet kliande och rivande i hårbotten skadar hårets fibrer och gör dig mer tunnhårig.

Tips: Köp ett schampo som innehåller aloe vera, olika typer av växtextrakt och proteiner. Fungerar inte detta så fråga din läkare om hjälp.

8. Undvik torrschampo

Som tidigare nämnt ska du undvika att använda schampo och balsam varje dag – däremot innebär inte detta att du ska ersätta tvätten med torrschampo. Rester från produkter såsom torrschampo eller schampo med sulfater och parabener kan över tid förstoppa hårsäckarna vilket resulterar i tunt hår.

Tips: Det är helt okej att tvätta håret 2–3 ggr i veckan. Det är nödvändigt att tvätta ur produktrester och smuts. Se till att tvätta håret när det behövs, speciellt om du använder massvis med produkter, svettas mycket eller har väldigt tjockt hår. För att motverka tunt hår så kan det vara bra att byta till ett sulfatfritt schampo, till exempel HairLust Hair Growth & Repair Shampoo.

9. Undvik att utsätta ditt hår för kraftigt och direkt solljus

Även om du inte är den extrema solbadaren så är det stor chans att ditt hår blir utsatt för UV strålar. Långvarig exponering för UV-ljus får håret att brytas ner och resulterar i torrt och tunt hår.

Tips: Under de månaderna när solen är som starkast, skydda håret med hjälp av en solhatt eller hårprodukter med inbyggd solskyddsfaktor. Har du tjockt och långt hår – sätt upp håret i en knut under solhatten och undvik att bli tunnhårig.

10. Användning av vissa läkemedel

Vissa läkemedel eller hormonella tillskott kan orsaka håravfall och tunt hår. Symptomen uppstår när hårets egna växtcykel störs av ämnena.

Tips: Fråga din läkare om råd och en alternativ medicin med mindre biverkningar på håret om du upplever att du blir mer tunnhårig.

SAMMANFATTNING

Sammanfattat så finns det många olika faktorer som spelar in när man börjar få eller har tunt hår, men som tur är finns det saker man aktivt kan göra för att förbättra chanserna för att få ett tjockare hår. Som du säkert redan vet, är kosten A och O för att kunna få håret att växa sig långt och tjockt, men det kan vara svårt att få i sig rätt näringsämnen på en daglig basis. Därför rekommenderar jag ofta att testa ett kosttillskott till håret eftersom det ofta kan ge ganska snabba resultat, se före- efter bilderna nedan här som blivit inskickade till bloggen!

FÖRE- OCH EFTER BILDER VID ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

hairlust hair vitamins före efter bilder

Ljust hår: Efter 8 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules. Mörkt hår: Efter 9 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules. Resultatet varierar från person till person.

hairlust hair vitamins men före efter bilder

Efter 7 veckors användning av Hair Growth Formula Capsules Men. Resultatet varierar från person till person.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


4 kommentarer


 • Maria

  Jag själv är noga med att inte sätta upp håret för stramt, eller att slita i det när jag borstar ut tovor. Tror det är viktigt att inte sova med blött hår heller! Då riskerar man att håret blir tovigt under natten och så måste man slita och dra i det på morgonen… Har också hört att flätor under natten inte är så bra heller!


 • Ellinor

  Jag kan bara tala för mig själv, men mitt hår växte nästan dubbelt så fort när jag slutade med att använda plattång och fön samtidigt som jag började äta ett kosttillskott med extra vitaminer till håret!


 • Emma

  Tack för en bra läsning! Ska jag vara ärlig så har jag under en längre period testat mycket av dessa tips och råd, det som absolut hjälpte mig mest och gjorde störst skillnad är när jag började äta hårvitaminer som ett tillskott :) Sen att undvika värmeredskap så mkt som möjligt…!


 • Zara

  Jag tappade massa hår när jag var stressed för ett tag sen, det är också en vanlig orsak.


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras