Kvinnligt håravfall: Orsaker till håravfall som kvinna [STOR GUIDE]


Håravfall hos kvinnor är mer normalt än vad man skulle kunna tro och nästan alla kvinnor kommer att uppleva någon form av håravfall vid någon tidpunkt i deras liv. Det finns massor av orsaker till håravfall hos kvinnor och just därför finns det också ett hav av behandlingar där ute. För att vägleda dig till rätt behandling för just dig och din sorts håravfall får du här en omfattande inblick i orsakerna till kvinnligt håravfall och behandlingar som kan göra en stor skillnad.

Paulina Björkbacka

HairLust

Paulina läser Cand. Merc. (IMM) på Copenhagen Business School och samlar hands-on erfarenheter inom marknadsföring hos HairLust där hon jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter. Läs mer om vår skribent.

Det kan vara en stor frustration för alla kvinnor oavsett ålder när håret börjar tunnas ut och i vissa fall faller av, detta eftersom håret ofta är där vi kvinnor hittar stora delar av vår identitet och kvinnlighet. Håret definierar oss, det berättar för andra vem vi är och ger oss en möjlighet att uttrycka oss på det sätt som vi vill. Därför är vi också ofta villiga att göra nästan vad som helst för att undvika håravfall. Vi söker i djungeln fylld av hårprodukter och botemedel för att hitta den mest effektiva behandlingen mot håravfall hos kvinnor. Vi testar allt på hyllorna, men måste ofta lämna besvikna när det vi testade inte fungerade ändå.

Läs vidare här så garanterar jag att du kommer att få en god förståelse kring de många olika orsakerna till håravfall hos kvinnor samt den bästa behandlingen för just dig! Jag visar bland annat två naturliga och effektiva produkter för kvinnligt håravfall som är rekommenderade av flera experter och hyllade av massvis med recensioner på nätet.

Hur vet jag om mitt håravfall är onormalt?

Först bör vi ta reda på om ditt håravfall är onormalt. Som kvinna tappar du lite hår varje dag och detta är hur normalt som helst. Det betyder helt enkelt att håret som fallit av har gått igenom hela livscykeln och hårsäckarna förbereder sig för att ett nytt hårstrå ska växa ut. Så, om du tappar cirka 50-100 hårstrån om dagen finns det inget att vara nervös över. Men, om du plötsligt tappar mer hår än vanligt, mer än ca. 150 hårstrån om dagen, du kanske ser stora hårtussar som faller i badet eller blir kvar på borsten efter bara en enda borstning? Då bör du undersöka orsaken till ditt håravfall, även kallad alopecia i medicinska termer, eftersom ett sådant större håravfall inte alltid är normalt. Låt oss undersöka saken närmare.

7 symptom på kvinnligt håravfall

Det finns massvis med orsaker till håravfall som kvinna och under min tid som frisör har jag verkligen kommit fram till att orsaken till håravfall hos oss kvinnor skiljer sig mycket från person till person och på grund av detta finns det ett hav av olika behandlingar där ute. Det kan därför vara en stor fördel att förstå skillnaden mellan olika behandlingar för kvinnligt håravfall eftersom behandlingen som fungerar på mig kan ha en annan effekt på dig.

Men för att hitta rätt behandling måste du veta vad orsaken till ditt håravfall är.

Det första symptomet på håravfall är att du tappar mer hår än vanligtvis. Detta kan bero på en mängd orsaker som jag kommer gå igenom lite längre ner, men om detta inte slutar efter en kort tid är det en god idé att undersöka vad håravfallet kan bero på och eventuellt kontakta läkare.

Infektion i hårbotten: Svamp

Ett annat symptom på håravfall som kvinna kan vara att du upplever någon form av inflammation eller infektion i hårbotten vilket kan bero på en svampinfektion. Om du misstänker att detta är fallet bör du först testa dig hos din läkare läkare så att du kan vara säker på att du får rätt behandling.

Håravfall i klimakteriet

När ålder smyger sig på händer det ofta att håret blir tunnare och inte växer lika tätt, men oroa dig inte, håravfall i klimakteriet är mycket normalt. håravfall som kvinna förekommer hos de flesta människor som kommit upp i ålder. Lyckligtvis är det dock mycket sällsynt för oss kvinnor att bli helt kala som många män, istället blir vårt hår lite tunnare och hårstråna lite klenare. Vi kan alla titta på vår mor, mormor och kanske till och med mormors mor och se att deras hår inte längre har samma tjocklek, glans och volym som oss själva, och tyvärr är detta genetiskt. Därför kan vi faktiskt många gånger titta på våra kvinnliga släktingar för att se en ganska korrekt bild av hur vi själva kommer att uppleva håravfall i klimakteriet.

Genetiskt håravfall hos kvinnor

Genetiskt håravfall hos kvinnor kan också vara androgen alopeci vilket är ett resultat av att du är överkänslig mot det manliga könshormonet som finns i både kvinnors och mäns blod. Denna typ av kvinnligt håravfall handlar inte nödvändigtvis om att ha en förhöjd mängd av det manliga könshormonet i blodet, utan istället om en förändrad känslighet för hormonet i hårsäcken. Dessa symptom förekommer ofta i 20-30-års åldern och visas ofta genom att håret på toppen av huvudet tunnas ut samtidigt som håret runt luggen bibehålls.Om du har androgen alopeci är det mycket möjligt att andra kvinnor i din familj troligtvis har samma typ av håravfall, så om du upplever håravfall och misstänker androgen alopeci, fråga dina kvinnliga familjemedlemmar!

Plötsligt håravfall

Håravfall som kvinna kan också uppstå ganska plötsligt. Detta kallas telogen effluvium och följs ofta av en period med svår sjukdom, stress, medicinering eller snabb viktminskning.

Håravfall i form av kala fläckar

Ett annat typiskt symptom på håravfall hos kvinnor är kala fläckar även kallat alopecia areata, där en immunologisk reaktion i kroppen som får håret att falla ner i tuvor och lämna kala fläckar. Om du ser den här typen av håravfall ta kontakt med din läkare.

Men vad gör du när du som kvinna känner att håret börjar trilla av? Det första steget är att analysera symptomen och hitta rätt orsak till ditt håravfall. Först då kan du söka efter rätt behandling, och de vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor är följande:

Öppna på Instagram

Start every day off with @thehairlust 🌱 #veganhaircare

Et opslag delt af HairLust (@thehairlust) den

Vanligaste orsakerna till håravfall som kvinna

När du är medveten om orsaken till ditt håravfall, blir du också säkrare på vilken behandling du behöver!

Innan du påbörjar en behandling, uppmanar jag dig att du hittar orsaken till ditt kvinnliga håravfall först. Det är inte kul att spendera en massa pengar, tid och energi på en behandling som inte funkar för att orsaken till håravfallet var en helt annan. Så granska noga de symptom som jag har skrivit ovan så att du får bättre förståelse för hur du ska behandla ditt håravfall.

Min erfarenhet säger att många kvinnor har för bråttom och provar alla behandlingar samtidigt för att undvika håravfall, utan att veta den riktiga orsaken. Sanningen är att håravfall hos kvinnor och män är en komplicerad process och involverar genetiska, hormonella och miljöbaserade faktorer. Liksom vår hud, åldras vårt hår både på insidan och utsidan och är utsatt för både inre och yttre åldrande.

Lyckligtvis behöver du inte alltid få panik om du som kvinna upptäcker att håret börjat tunnas ut och ibland faller mer än vanligt. Håravfall hos kvinnor är ofta tillfälligt och om du väntar några månader kommer hårtillväxten till mestadels att stabiliseras och hårets skönhet kommer att återvända.

Översikt av de mest vanliga orsakerna till kvinnligt håravfall:

Det finns otroligt många orsaker till håravfall som kvinna och jag kommer att granska alla de vanligaste här. Men först får du bara en översikt över dem så att du vet hur långt du har att bläddra för att undersöka orsakerna till kvinnligt håravfall som kan vara relevanta för dig:

 • Ärftligt håravfall
 • Vitamin- och mineralbrist
 • Icke-sund livsstil:
  • Kost & motion
  • Viktminskning
  • Alkohol & rökning
  • Psykisk stress
 • Allvarlig fysisk sjukdom och biverkningar av medicinering
 • Hormonellt håravfall hos kvinnor
  • Efter graviditet
  • Ökad produktion av DHT vid hårrötterna eller ökad känslighet för det manliga könshormonet
  • Slutat/börjat med p-piller
  • Klimakteriet
 • Metabolisk sjukdom
 • Hårbottenbesvär såsom eksem i hårbotten, psoriasis och svampinfektioner
 • Självförvållat håravfall och skadliga hudvårdsrutin

Ärftligt håravfall

Håravfall kan ofta bero på genetiskt arv, detta är en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor idag, men fortfarande inte riktigt lika utbredd som hos män. När det gäller ärftligt håravfall ses det ofta hos kvinnor genom att håret börjar bli tunnare på toppen av huvudet i 20-årsåldern och blir långsamt tunnare under de kommande 10-20 åren. Håret på huvudets sidor och nacke förblir mestadels normalt medan håret på toppen av hjässan tunnas ut. Ärftligt håravfall som kvinna kommer emellertid inte att leda till att man blir fullständigt skallig men det betyder naturligtvis inte att ärftligt håravfall inte kan vara minst lika frustrerade som hos män. Det som händer är att hårsäckarna gradvis börjar producera tunnare, svagare och kortare hår, varefter de helt slutar producera nytt hår och aktiviteten i hårsäcken avstannar.

Om du är nervös över att drabbas av ärftligt håravfall när du blir äldre kan du ta en titt på de kvinnliga medlemmarna i din familj. Om du inte ser några tecken på håravfall på dem är du troligtvis en av de lyckliga som inte behöver drabbas av denna typ av kvinnligt håravfall.

Håravfall hos kvinnor på grund av vitamin- och mineralbrist

Ibland kan kvinnligt håravfall bero på vitaminbrist i kroppen eller bristen på vissa viktiga vitaminer, mineraler eller näringsämnen i kosten. Lyckligtvis kan du korrigera bristen på vitaminer genom att lägga till mer vitaminrika livsmedel i din diet eller genom att använda ett kosttillskott med viktiga vitaminer för håravfall hos kvinnor. Vissa hårvitaminer har antioxidanta egenskaper som hjälper till att bekämpa de yttre faktorerna som kan resultera i håravfall och ger kroppen de näringsämnen den behöver för att reparera och stärka hår och hårrötter från insidan.

Livsstil

Man brukar säga att man blir vad man äter. Kroppen kan alltså inte fungera som den ska på endast skräpmat som inte innehåller viktiga vitaminer. Den livsstil du har, mängden träning du utövar och nivån av mental stress har också en otrolig inverkan på ditt hår och är några av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall. Låt oss djupdyka in i detta ämne:

Håravfall på grund av dålig kost och brist på träning

Skräpmat har fått namnet skräpmat av en mycket bra anledning. Om du äter denna typ av mat sällan har det inte någon större inverkan på kroppen, men om din kost endast består av skräpmat, då kommer det snart påverka din fysiska form samt hela kroppens funktion. Så, kroppens underhåll av håret kan försämras när kroppen inte får de vitaminer, mineraler och goda näringsämnen den behöver vilket kan leda till håravfall. Dåliga matvanor och en kost som huvudsakligen består av fett, socker och kolhydrater ger inte kroppen de nödvändiga vitaminer, mineraler och viktiga näringsämnen som behövs för att upprätthålla hår, hud och naglar. Det finns förmodligen inte ens tillräckligt med dessa näringsämnen för att upprätthålla livsviktiga organ och då är det självklart att hårtillväxten påverkas. För att aktivt undvika regelbundet håravfall som kvinna se till att träna regelbundet, få upp hjärtfrekvensen och håll igång kroppen. När hjärtfrekvensen ökar så transporteras syrgas, blodet, syre, vitaminer och näringsämnen lättare runt i kroppen. Därför är träning superviktigt för håret. Om du upplever håravfall som kvinna kan det vara en bra idé att överväga en hälsosammare kost eller mer träning och motion i din vardag.

Snabb viktnedgång

Snabb viktminskning kan vara oerhört tufft på kroppen och utöver att man inte får rätt mängd vitaminer och mineraler när man går på en extrem diet så kan psykisk och fysisk stress rubba den hormonella balansen i kroppen. Detta kan resultera i håravfall hos såväl kvinnor som män. Detta är en av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall, just snabb viktminskning och extrema bantningar. Så om du som väldigt många andra, vill tappa de 5 extra kilona då kan jag definitivt säga att extrema viktminskningsmetoder och dieter inte är sättet att lyckas på. Försök istället göra små justeringar i kosten och en kontrollerad och gradvis ökning av motion och daglig träning.

Rökning och alkohol

Det är inte en nyhet att alkohol och rökning är skadligt för vår kropp och hälsa, inklusive vårt fysiska och psykiska välbefinnande, men det är också direkt skadligt för håret. När du röker eller dricker alkohol stressar dessa ämnen kroppen och tvingar immunsystemet att jobba övertid. Kroppen börjar omedelbart ägna mycket energi åt att reparera skadorna orsakade av cigaretter och alkohol och när kroppens hälsa äventyras är håret, naglarna och huden de första platserna som skadan visar sig på. Många gånger i form av håravfall hos såväl kvinnor som män. Det finns dock ett annat skäl till att alkohol i synnerhet kan vara skadligt för håret. Alkohol är känt för att minska kroppens zinknivåer, och zink är en av de viktigaste mineralerna som behövs för att kroppen ska upprätthålla ett friskt och starkt hår.

Håravfall grundat i psykisk stress

Jag är förmodligen inte den enda som hört sin pappa säga att hans barn har gjort honom gråhårig på grund av stress. Men vad har egentligen stress att göra med håret?

Nu när stress har blivit en mycket välkänd livsstilssjukdom som de allra flesta av oss har upplevt på ett eller annat sätt, börjar vi också se mer av biverkningarna. En av dessa biverkningar är håravfall hos kvinnor och män. Stress påverkar kroppens hormonbalans, specifikt produktionen av det manliga könshormonet testosteron. När man är stressad, antingen psykiskt eller fysiskt producerar kroppen större mängder testosteron och en del av detta testosteron omvandlas eller reduceras till en hormon som kallas “dihydrotestosteron” eller DHT. Detta sker i mäns prostata och testiklar, men också i binjurarna och hårsäckarna hos både män och kvinnor. DHT har en starkare androgen effekt än testosteron och kan så småningom resultera i att håret faller av. DHT orsakar håravfall eftersom det förhindrar proteiner, vitaminer och mineraler från att ge den näring till hårrötterna som krävs för att upprätthålla hårets kvalité. Denna cykel resulterar sedan i hårfollikernas förmåga att producera hår. Hårrötterna kommer att producera hårstråna långsammare, de blir tunnare, livscykeln förkortas och håren går snabbare in i avvisningsfasen och faller slutligen av.

Stress måste därför tas på stort allvar. Det är inte bara håret som kan falla av, stress kan vara roten till otroligt många andra problem. Så om du upplever stress eller symptom på stress är det en bra idé att kontakta din läkare så att roten till din stress kan behandlas ordentligt och du kan få den hjälp du behöver. Om du är orolig för ditt hår på grund av mängden stress i ditt liv så finns det några saker du kan göra redan nu, vi tar upp detta lite längre ner.

Håravfall på grund av fysisk sjukdom och medicinska biverkningar

Håravfall kan vara en mycket normal reaktion från kroppen efter att ha genomgått ett allvarligare sjukdomsförlopp där kroppen har befunnit sig under svår stress. Håret är en av de minst livsviktiga vävnaderna i kroppen så när kroppen utsätts för svår stress eller måste arbeta hårt för att återhämta sig efter ett sjukdomsförlopp finns det sällan extra överskott för att upprätthålla håret också. Därför upplever många män och kvinnor håravfall efter allvarliga sjukdomar. Håravfallet varar vanligtvis i cirka tre månader efter sjukdomsförloppet och efter denna period kommer hårväxten långsamt att återgå till det normala. Kvinnligt håravfall efter allvarlig fysisk sjukdom ger ofta en förtunning av hela håret.

Förutom att sjukdomen kan leda till håravfall hos kvinnor, kan vissa typer av medicinering också ha håravfall som en normal och vanligt förekommande biverkning. Det är välkänt att cancerbehandlingar och cellgiftsbehandlingar kan orsaka håravfall men många andra behandlingar och mediciner kan leda till håravfall hos både kvinnor och män, så det är alltid en bra idé att läsa bipacksedeln på din medicin noggrant och sedan konsultera din läkare. Om du upptäcker att din medicinering gör att du tappar håret kanske finns det ett annat alternativ? Det finns i alla fall en möjlighet för dig att konsultera din läkare om detta är fallet och om medicinen verkligen är orsaken till ditt håravfall.

Du kan också uppleva tillfälligt håravfall om du slutar ta ditt preventivmedel, t.ex. p-piller. Det tar tid tills kroppen vänjer vid förändringen i kroppens hormonbalans och hårväxten normaliseras igen.

HairLust recension

Hormonellt håravfall hos kvinnor

Att uppleva håravfall som kvinna har ofta något att göra med hormoner av olika skäl. Jag kommer att granska dem här, men först vill jag nämna att det lyckligtvis finns mycket du kan göra om du upplever hormonellt håravfall som kvinna. Det finns specifika vitaminer och mineraler som normaliserar hormonbalansen. Jag kommer att gå djupare in i detta ämne lite längre ner.

Androgen alopecia

Förutom sjukdomar och medicinska behandlingar är en stor andel kvinnligt håravfall relaterat till hormonella förändringar i kroppen. När kvinnor blir äldre så producerar de mindre östrogen och progesteron samtidigt som de antingen ökar produktionen av det manliga könshormonet i kroppen eller minskar toleransen för det manliga könshormonet vilket tyvärr för många kvinnor betyder att håret blir tunnare och håravfall kan uppstå. Denna typ av håravfall kallas androgen alopecia och är mycket frekvent hos kvinnor, även om den oftast ses hos män. Ca. 75% av män och 20% av alla kvinnor i denna del av världen upplever androgen alopeci. Hos kvinnor visar sig detta som ett ganska diffust håravfall där håret tunnas ut, särskilt på hjässan.

Hormonellt håravfall efter graviditet

Det är också mycket vanligt att kvinnor upplever hormonellt håravfall efter graviditet vid amning när kroppen inte är lika rustad med kvinnliga hormoner. Det är ett så stort ämne att vi faktiskt skrivit en hel artikel om håravfall efter graviditet, som går mycket djupare gällande vad som händer i kroppen under och efter graviditeten och varför håret börjar falla av.

Hormonellt håravfall i klimakteriet

En annan mycket normal orsak till hormonell kvinnligt håravfall är håravfall i klimakteriet. När en kvinna genomgår det oundvikliga klimakteriet är det ganska vanligt att förlora mycket hår. Som om det inte var tillräckligt med finnar, minskad sexlust, menstruationsproblem, torrhet och klåda eller konstant svett under armarna, man måste naturligtvis också tappa håret! Vi kvinnor har verkligen mycket att hantera, men varför tappar vi också håret ?! Det kvinnliga könshormonet bestämmer inte bara att du som kvinna ska kunna få barn och utveckla bröst, det har också en aktiv roll i din kropps underhåll av hår, ben och hud, och när mängden östrogen sjunker i kroppen kommer hårväxt också att påverkas. Ett annat skäl till att du som kvinna kan få hormonellt håravfall i klimakteriet är att din kropps kretslopp och din form inte längre är lika bra som tidigare, och när din form blir sämre kommer inte samma mängd syre och näringsämnen ut i hårsäckarna. Detta innebär att hårsäckarnas förmåga att producera hår försvagas och håret kan tidigare gå in i avvisningsfasen och tunnas ut.

Hormonellt håravfall efter p-piller

Som tidigare nämnt är det mycket normalt att uppleva kortvarigt hormonellt håravfall efter att ha slutat ta p-piller, detta eftersom kroppen måste vänja sig vid en annan nivå av hormoner i kroppen. Men som tur är så är det sällsynt att denna typ av håravfall håller länge. Så i denna situation kan man många gånger vänta lite tills kroppen återgår till en normal hårväxtcykel.

Håravfall på grund av ämnesomsättningen

Ämnesomsättningen (metabolism) är väldigt viktigt för många saker, inte minst för håret. Om du har för snabb eller för långsam ämnesomsättning kan detta indikera på problem med metabolismen och vara en orsak till håravfall hos både kvinnor och män. Kvinnor har ofta en långsam ämnesomsättning vilket betyder att sköldkörteln kan ha en nedsatt funktion där den inte kan producera tillräckligt med metabolism-hormoner. Andra symtom kan vara trötthet, förstoppning, torr hud, tendens att frysa mer än andra, torrt hår, yrsel och hos kvinnor kan även menstruationen vara kraftigare. Detta måste behandlas med medicin, så du måste gå till läkaren om du misstänker att ämnesomsättningen är orsaken till ditt håravfall.

Håravfall på grund av hårbottenproblem

En frisk hårbotten är A och O för att kunna upprätthålla ett friskt, vackert och långt hår. Detta verkar verkligen vara mitt mantra eftersom jag nämner detta i varje bloggartikel jag skriver för HairLust. Men det gör det inte mindre sant, tvärtom.

Så, om du upplever håravfall som kvinna eller som man är det alltid en bra idé att först kontrollera din hårbotten. Om du har mjällproblem, om din hårbotten är torr eller konstant kliar, eller om du har konstiga sår och röda fläckar på huden som kan indikera att det är svamp - då är det mycket troligt att du har hittat orsaken till din håravfall. Hårbottenbesvär såsom hårbotteneksem, psoriasis och svampinfektioner är några mycket vanliga orsaker till håravfall hos kvinnor och om du misstänker att hårbottenproblem kan vara orsaken till ditt håravfall rekommenderar jag att du konsulterar din läkare så att du kan få din hårbotten väl undersökt och få rätt behandling.

HairLust recension

Självförvållat håravfall och skadliga hårvårdsrutiner

En annan mycket vanlig orsak till håravfall som kvinna som du enkelt kan behandla själv är skadliga hårvårdsrutiner och den fysiska skada som uppstått på hår och hårbotten. Hur du hanterar, stylar och tar hand om ditt hår i vardagen kan vara den avgörande faktorn om ditt hår ska vara starkt och friskt, eller torrt och skadat.

Kemiska behandlingar som hårfärgning, blekning, permanenta lockar eller keratinbehandlingar kan försvaga håret och göra håret torrt, kluvet och skadat. På samma sätt kan överanvändning av värmeverktyg som plattång och hårtork torka ut och bryta hårstråna. Utöver detta kan överdriven konsumtion av stylingprodukter som torrschampo, hårspray, mousse, etc. byggas upp i hår och hårbotten och lämna produktrester. Detta stör hårbottens naturliga balans samt försämrar hårets hälsa och tillväxt, särskilt om dessa stylingprodukter är fyllda med starka kemikalier. De produkter du använder eller de behandlingar du använder på ditt hår är inte de enda hårvårdsrutinerna som kan vara skadliga och resultera i håravfall hos kvinnor. Åtspända frisyrer som hästsvansar, flätor eller hårförlängningar kan vara riktigt dåligt för håret, detsamma gäller hårborstar och att borsta håret för ofta. Hårrötterna kan inte klara av det extra tryck och stress som det skapar när man ständigt riva eller riva håret, vilket hårstrån gör, och när hårrötterna systematiskt skadas på detta sätt kan det resultera i permanent håravfall över tid.

Så kvinnligt håravfall orsakas ofta av de styling- och hårvårdsrutiner man har i sitt dagliga liv, och ett bra första steg är därför att granska sina rutiner och se om man kan eliminera de dåliga vanorna och ta bättre hand om sitt hår.

Finns den perfekta behandlingen för håravfall hos kvinnor?

Alla vi drömmer om mirakel, vare sig det handlar om att träffa den rätta eller att hitta det perfekta botemedlet mot håravfall. Jag har med tiden accepterat att såvida det inte handlar om ett kirurgiskt ingrepp, så finns det inga mirakel-botemedel när det kommer till håravfall. Ibland är faktiskt håravfallet tillfälligt och botemedlet är så enkelt som att ge det tid. Men som vi vet så läker inte tiden alla sår och ofta är konsekvensen av åldrande också en av orsakerna till håravfall hos kvinnor såväl som män. Men, även om verkliga mirakel och mirakelkurer inte är ofta förekommande i denna värld så finns det en mängd effektiva behandlingar för håravfall för kvinnor som är förvånansvärt enkla att komma igång med och inte alls dyra.

Ett bra tips om du upplever håravfall som kvinna och letar efter rätt behandling är att gå igenom följande tre steg: Du bör alltid börja med 1) analysera symptomen av ditt håravfall, 2) ta reda på orsaken till ditt håravfall. När du har hittat orsaken till ditt håravfall kan du 3) välja rätt behandling för ditt håravfall.

Nedan kan du läsa några enkla och okomplicerade metoder för att behandla håravfall hos kvinnor och få bättre förståelse för vad du kan göra när du upplever håravfall av någon anledning.

HairLust recension

Vad kan du som kvinna göra för att behandla ditt håravfall?

KONTAKTA DIN LÄKARE OM DITT HÅRAVFALL KRÄVER MEDICINSK BEHANDLING:

Om du misstänker att ditt håravfall beror på hälsorelaterade orsaker såsom ämnesomsättning, någon form av hårbottensjukdom, stress eller andra liknande orsaker är det viktigt att du konsulterar din läkare för att få en korrekt diagnos och behandling. Håravfall kan vara ett typiskt symptom på att något är fel i kroppen och det måste alltid tas på allvar när du som kvinna tappar mycket mer hår än vanligt. En resa till läkaren kan aldrig skada, tvärtom, när det gäller din hälsa är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.

STARKA KEMISKA HÅRVÅRDSPRODUKTER:

Om ditt håravfall är resultatet av något för hårt hårvård är ditt enda hopp att ändra hur du behandlar ditt hår. Läs mer i vår artikel där vi har sammansatt ett antal dåliga vanor som du kan ändra för att undvika tunt hår och håravfall. Det är alltid en bra idé att använda så naturliga hårprodukter som möjligt och undvika onödiga kemiska ämnen. Lämna därför helst torr-schampot helt, vänj dig vid att tvätta håret mer sällan och undvik produkter som inte är naturliga eller ekologiska. Det kan vara så att de syntetiska produkterna producerar glänsande hår på kort sikt, men är det verkligen värt det om problem som håravfall eller hormonella störningar dyker upp på längre sikt?

KOLLA EFTER DHT-BLOCKERANDE INGREDIENSER I DITT SCHAMPO:

Om din håravfall beror på en överkänslighet mot det manliga könshormonet eller en överproduktion av DHT i hårsäckarna bör du välja ett schampo med DHT-blockerande ingredienser, t.ex olivolja och pepparmyntsolja. Du kan läsa mycket mer om vilka ingredienser du ska leta efter i ett schampo mot håravfall i den här artikeln.

GÖR FÖRÄNDRINGAR I DIN LIVSSTIL OCH TESTA PÅ ETT KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRET:

Näringsmässiga orsaker till håravfall orsakade av brist på bl.a. vitaminer och mineraler i kosten, för lite träning och en allmänt ohälsosam livsstil kan du göra mycket för att korrigera själv. Detsamma gäller hormonellt håravfall. Förutom att göra några bestående och gradvisa livsstilsförändringar som exempelvis att inkludera mer daglig motion och en hälsosammare, mer vitaminrik diet, så kan du även prova ett hårtillskott som innehåller många av de viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din kropp behöver att upprätthålla normalt och friskt hår. Vitaminer och mineraler som biotin och andra B-vitaminer, zink, kiseldioxid, etc. HairLust Hair Growth Formula är ett kosttillskott för håret som fungerar genom att lägga till vitala vitaminer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen i hårbotten och hårsäckarna. Det höga innehållet av bl.a. Biotin, zink och b-komplex i dessa kosttillskott för håret hjälper till att normalisera hårväxtcykeln och därmed bidra till att öka andelen hårsäckar som växer. Vissa näringsämnen som vitamin B6 och pantotensyra hjälper till att reglera blodhormonaktiviteten, och zink hjälper dig att upprätthålla normala testosteronnivåer i kroppen. Därför är vitaminer för håravfall hos kvinnor, såsom de hos HairLust, ofta väl lämpade för att bilda den bästa näringsgrunden för behandling av håravfall och tunt hår. Du kan läsa mer om ingredienserna i alla HairLust-produkter på denna ingredienssida.

FÖRE- OCH EFTER ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultaten varierar från person till person, men synliga resultat ses oftast efter 2-4 måneders användning.

VITAMINER/KOSTTILLSKOTT SOM BEHANDLING MOT HÅRAVFALL HOS KVINNOR

Det finns en hel del forskning och kliniska prövningar som bevisar att vitaminbrist kan orsaka håravfall. Därför kan en enkel och billig behandling mot håravfall hos kvinnor vara så enkel som att lägga till ett kosttillskott i den dagliga rutinen. Kom ihåg att vara medveten om ditt fullständiga intag av vitaminer om du väljer att ta kosttillskott för håravfall hos kvinnor!

Vitaminerna och mineralerna zink, b-komplex (biotin & vitamin B5), D-vitamin och järn används i många produkter, såsom kosttillskott och vitaminer. Dessa vitaminer och mineraler är alla involverade i viktiga funktioner och aktiviteter i kroppen som hjälper till att påskynda och upprätthålla en god hormonbalans. Vissa vitaminer kan stärka håret från insidan och hjälpa till att upprätthålla ett normalt och friskt hår.

KOST OCH HÅRAVFALL - DITT HÅR BLIR VAD DU ÄTER!

Det är sant att en hälsosam, balanserad kost och en aktiv livsstil och riktig sömn kan göra mycket för ditt hår, hud, naglar och naturligtvis för din allmänna hälsa och din kropps förmåga att fungera optimalt. Du blir vad du äter, och det gäller håret också! En hälsosam kost och dagligt intag av viktiga vitaminer och mineraler i kosttillskott, är en bra och naturlig behandling för håravfall hos kvinnor. Bland annat har jag lärt mig att eftersom hår främst består av proteiner så det kan vara en bra idé att öka ditt proteinintag genom din diet om du som kvinna känner att du börjar tappa mer hår än vanligt. Och naturligtvis finns det också gott om bra veganska och vegetariska proteinkällor, så oavsett vilken livsstil du lever är det möjligt att få i sig protein och vitaminer genom kosten.

HairLust anmeldelse

VEM DRABBAS AV HÅRAVFALL?

Hår anses vara ett av de viktigaste och mest identitetsskapande elementen i en persons utseende, och de psykologiska konsekvenserna av håravfall kan innebära en betydande förändring av självkänsla och självförtroende. Tyvärr påverkar håravfall en oerhört hög andel av oss. Majoriteten av alla människor upplever betydande håravfall vid en eller flera gånger under sitt liv. Det antas faktiskt att mer än 50% av alla män drabbas av genetisk håravfall vid 50 års ålder och många långt innan dess. Hos kvinnor är håravfall före 50-års ålder oftast relaterat till kost, näring och livsstil inklusive stress. Dessutom beräknas 30% av alla kvinnor drabbas av någon form av tidigt håravfall. Så även om det är frustrerande är det inte onormalt. Den goda nyheten är dock att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor är behandlingen enkel och billig. Bra dieter, vitaminer och piller för håravfall hos kvinnor och bra hårvård är mitt bästa råd för dig som upplever håravfall. Och om du har några tvivel om ditt håravfall, orsak och behandling, kontakta din läkare och få en professionell bedömning gällande ditt håravfall för att säkerställa att du får rätt behandling.

10 SNABBA FAKTA OM HÅRAVFALL HOS KVINNOR

Nu har jag gått igenom allt det viktigaste du borde veta om håravfall för kvinnor så att du enkelt kan identifiera symtomen, hitta orsaken och få rätt behandling för ditt håravfall. Så för att sammanfatta några av de viktigaste punkterna om håravfall, här är 10 snabba fakta om håravfall hos kvinnor:

 1. Cirka en tredjedel av alla kvinnor upplever betydande håravfall någon gång i deras liv.
 2. Vi fångar vanligtvis cirka 50-100 hårstrån om dagen, så om du tappar lite hår då och då behöver du inte få panik.
 3. Håravfall hos kvinnor ses tydligare med åldern.
 4. Du kan ofta titta på andra familjemedlemmar och på så sätt få en bättre estimation om du kommer tappa håret en dag.
 5. Det är mycket normalt att uppleva betydande håravfall efter graviditet. Detta trots att håret kan känna sig mycket friskare, tjockare och glansigare under själva graviditeten, där kroppen är helt full av hormoner.
 6. En av de vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor är en överkänslighet för manliga könshormoner i blodet. Denna typ av håravfall kallas androgen alopecia.
 7. Håravfall hos kvinnor ses oftast på hjässan eller i form av tunnare hår. Det sker sällan att man som kvinna får högre hårfäste eller upplever skallighet.
 8. Det är viktigt att hitta orsaken till håravfall om det ska behandlas ordentligt.
 9. Det kan vara svårt att behandla håravfall, särskilt om orsakerna är livsstilen, stressnivån eller liknande. Håravfall kan vara ett tydligt symptom på att något är fel i kroppen och därför bör det tas på allvar.
 10. Många former av håravfall kan motverkas eller behandlas med vitaminer för håret som innehåller biotin, zink och b-vitaminer. Men det är alltid en bra idé att rådfråga din läkare om du som kvinna upplever håravfall.

Så avslutningsvis, den goda nyheten är att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor är behandlingen enkel och billig. Bra dieter, vitaminer och piller för håravfall hos kvinnor och bra hårvård är mitt bästa råd för dig som upplever håravfall. Och om du har några tvivel om ditt håravfall, orsak och behandling, kontakta din läkare och få en professionell bedömning gällande ditt håravfall för att säkerställa att du får rätt behandling.

Recensioner om HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


12 kommentarer


 • Paulina från HairLust 🌸

  Hej Annika, 

  Tråkigt att du drabbades av COVID-19. Jag hoppas du mår bra efter omständigheterna. Ett virus är något som är stressigt för kroppen då den gör allt för att kämpa emot kroppens inkräktare. Därför går alla näringsämnen och vitaminer till dem områden som kroppen tycker är viktiga och hårrötterna är inte i toppen på den listan. Därför kan sjukdom resultera i håravfall. 
  Du nämner också att du har psoriasis i hårbotten och det är bra att du är medveten om det så att du kan använda produkter som är skonsamma mot en känslig hårbotten. 
  Att boosta din kropp med bra ingredienser från både insidan och utsidan är en bra idé. Därför rekommenderar jag våra kosttillskott (antingen tugg vitaminer eller kapslar) som innehåller viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror som förser hårbotten och hårsäckarna med näring. Det höga innehållet av bl.a. biotin, zink och B-komplex hjälper dig att normalisera ditt hårs växtcykel och kan resultera i ökat antal hårsäckar som växer. 

  Sedan är vår rosa serie med schampo, balsam och hårmask att rekommendera. Den serien innehåller bl.a. ekologiskt blåbärsextrakt, som ger schampot bra antibakteriella egenskaper, fuktar och lindrar håret och hårbotten, ger håret extra glans och kan hjälpa till att motverka psoriasis. Innehållet av antioxidanter i blåbär hjälper till att skydda håret mot fria radikaler medan bra fruktsyror har exfolierande och avskalande egenskaper som kan hjälpa mot psoriasis och en irriterad hårbotten.

  Jag hoppas att det här svaret hjälpte och att ditt hår snart mår bra igen! 🌸
  Ha en fin dag!


 • Annika

  Efterlyser erfarenheter ang. håravfall efter genomgången Covid-sjukdom. Var sjuk i Covid-19 under mars-april och tappar nu mycket hår sedan några veckor tillbaka. Verkar ju troligt att det kan påverka. Men har även lätt psoriasis i hårbotten, samt stress i form av separation och nyligen avliden mamma. Dessutom 64 år med passerat klimakterium. Vad börjar jag med?


 • Veronika

  Superbra läsning! Ska definitivt ta en titt på dina andra artiklar, själv vet jag hur mycket stress kan påverka håret, då jag periodvis har varit väldigt stressad på Universitetet och pendlar mycket fram och tillbaka kring


 • Victoria

  Hade ingen aning om att håret påverkades så mycket av vitaminer. Var precis hos doktorn och gick därifrån med rådet att investera i ett kosttillskott till håret om jag ville minska mitt håravfall :)


 • Emelie

  Jag tror det handlar om att verkligen bestämma sig för att göra en förändring om man vill minska sitt håravfall, men bland mina vänner hjälper det oftast mest med ett vitamintillskott :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras