Håravfall hos kvinnor: Guide om orsaker och bra produkter


Under ens livstid kommer i stort sett alla kvinnor uppleva en form av håravfall. Denna artikel ger dig lär dig vanligaste orsakerna för kvinnligt håravfall samt behandling av håravfall hos kvinnor.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Det är ytterst sällsynt att vi behåller samma hårväxt vi haft under ungdomen i vårt vuxenliv. Många tycker kvinnligt håravfall är en stor frustation när håret börjar tunnas ut. Du håller säkert med mig när jag säger att håret är en stor del av vår kvinnliga egenskaper, och många är villiga att göra nästan vad som helst för att stoppa håravfall som kvinna. Under min tid som frisör förstod jag att orsaker till håravfall hos kvinnor varierar från person till person, och det finns ett helt hav av olika behandlingar.

Turen på din sida! Jag har gjort det komplicerade arbetet åt dig och studerat håravfall hos kvinnor, och sammanfattar alla orsaker och behandlingar för kvinnligt håravfall. Läser du vidare blir du garanterat klokare inom håravfall för kvinnor och jag tar dessutom upp den bästa behandlingen för just dig! Vidare presenterar jag två bra och naturliga produkter för håravfall hos kvinnor, båda rekommenderade av flertal experter och omdömen.

Vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor

När du är medveten om orsaken till ditt kvinnliga håravfall, blir du också säkrare på vilken behandling du behöver!

Innan du påbörjar en behandling, uppmanar jag dig att du hittar orsaken till ditt kvinnliga håravfall först. Min erfarenhet säger att många kvinnor har för bråttom och provar alla behandlingar samtidigt för att undvika håravfall, utan att veta den riktiga orsaken. Sanningen är att håravfall hos kvinnor och män är en komplicerad process, och involverar genetiska, hormonella och miljöbaserade faktorer. Liksom vår hud, åldras vårt hår både på insidan och utsidan.

Genetiska arv och sjukdomar

Håravfall hos kvinnor kan uppstå genetiskt och via hormonella förändringar. Kvinnligt håravfall kan också uppstå som en reaktion från en medicinsk behandling, försämrat immunförsvar, graviditet, stress, kost, mineralbrist m.m. Dessa är de vanligaste grunderna till håravfall hos kvinnor.

Hormonella förändringar

Utöver sjukdomar och medicinska behandlingar, beror kvinnligt håravfall till stor del av hormonella förändringar. I takt med att vi blir äldre, producerar vi mindre östrogen och progesteron, samtidigt som mängden manligt hormon ökar. Detta gör att håret tunnas ut och håravfall hos kvinnor kan uppstå. Det är väldigt ofta som håravfall hos kvinnor uppstår efter en graviditet, när man börjar amma. Likaså när man kommer i klimakteriet, att många upplever kvinnligt håravfall. Detta är ett stort ämne, så jag har faktiskt skrivit en alldeles egen artikel om håravfall efter graviditet.

Hårvård

En annan orsak till håravfall hos kvinnor, som du själv enkelt kan behandla är fysisk skada på hår och hårbotten. Kvinnligt håravfall uppstår ofta genom hårfärgning, styling, användandet av mycket värmeredskap samt stylingprodukter. Där hör också för strama frisyrer, hårförlängning och tovigt hår till. Hårrötterna klarar inte av den slitsamma behandlingen och kan övertid resultera i ett permanent håravfall hos kvinnor.

Håravfall hos kvinnor och vitaminbrist

Ibland kan håravfall hos kvinnor bero på vitaminbrist. En enkel men nödvändig åtgärd är att tillföra rätt vitaminer, med hjälp av kosttillskott i form av hår piller, till din kropp. Vitaminerna bidrar med positiva egenskaper och kan kombineras med andra produkter mot kvinnligt håravfall.

Finns det en optimal behandling mot håravfall?

Jag vill påstå, att förutom kirurgiska ingrepp, så finns det ingen mirakelkur för behandling av håravfall hos kvinnor. Däremot finns det effektiva behandlingar som hjälper mycket mot håravfall för kvinnor och män, som även är överraskande lätta att komma igång med.

Vad kan du själv göra för att behandla håravfall som kvinna?

Misstänker du att ditt håravfall beror på hälsoaspekter, är det viktigt att du kontaktar din läkare och för att ställa rätt diagnos, och hitta rätt behandlingsform för ditt håravfall.

Är ditt kvinnliga håravfall ett resultat från dina hårvårdsrutiner, är det dessa du måste ändra på genast. Läs mer om dåliga hårvårds rutiner och hur du undviker tunt hår och håravfall i denna artikel

Mineralbrist och kosten kan du själv påverka genom att förse din kropp med rätt mängd näringsämnen. För att behandla håravfall för kvinnor, rekommenderar jag starkt att fokusera på din kost och komplimentera med kosttillskott. Ett kosttillskott gör det enkelt att tillgodose alla viktiga behov för att förebygga och behandla håravfall hos kvinnor, i bara ett piller. Du kan läsa mer om våra produkter och dess forskning under vår shop.

Vitaminer som behandling mot håravfall hos kvinnor

Flertal kliniska studier och forskning tyder på att vitamin - och mineralbrist orsakar kvinnligt håravfall.

Vitaminer och mineraler så som Zink, Vitamin b (Biotin och B5), vitamin d, järn och kollagen används ofta i behandlingar mot håravfall hos kvinnor och män. Ovannämnda ämnen är involverade i viktiga aktiviteter i hårsäckarna som stimulerar hormonbalansen. Dessa 10 viktiga hår vitaminer är särskilt bra för att återupprätta trötta hårsäckar och minska håravfall hos kvinnor.

Jag rekommenderar alltid mina kunder att vårda håret både inifrån och utifrån, om dem önskar ett längre och friskare hår.

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

FÖRE- OCH EFTER BILDER VID ANVÄNDNING AV HAIRLUST KOSTTILLSKOTT

hairlust hair vitamins före efter bilder

Ljust hår: Efter 9 veckors användning av Hair Growth Formula Gummies. Mörkt hår: Efter 11 veckors användning av Hair Growth Formula Gummies. Resultatet varierar från person till person.

Kost och håravfall – ditt hår är vad du äter

En sund och balanserad kost gör mycket för ditt hår, dina naglar och din hud. Rätt kost i kombination med vitamintillskott är en effektiv behandling mot kvinnligt håravfall. Håret består till stor del av proteiner, viktigt att komma ihåg när du ser över ditt proteinintag via kosten för att förhindra håravfall hos kvinnor.

Vem upplever håravfall?

Hår anses vara ett viktigt element i en persons utseende, och har stor påverkan på vår självkänsla och vårt självförtroende. Dessvärre drabbas hela 50% av alla män av genetiskt håravfall vid 50 års ålder. Kvinnligt håravfall vid 50 års ålder är till största delen relaterat till kost och näringsbrist. Ca 30% av kvinnorna upplever olika former av håravfall tidigare.

Den bra nyheten är att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor, så finns behandling nära till hands utan större kostnader. Sund kosthållning, vitamintillskott och bra hårvårds rutiner är mitt bästa råd till dig som upplever kvinnligt håravfall.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


8 kommentarer


 • Emelie

  Jag tror det handlar om att verkligen bestämma sig för att göra en förändring om man vill minska sitt håravfall, men bland mina vänner hjälper det oftast mest med ett vitamintillskott :)


 • Amanda

  Du nämner i artikeln hur viktigt det är med kosten för att håret ska må bra. Att man får i sig viktiga vitaminer, mineraler och näring. Skulle ni kunna skriva en artikel om det också? Älskar dina tips och vill gärna höra mer om hur man kan förändra och påverka håravfall.


 • Linnea

  Tack för bra läsning. Skönt att någon tar upp ämnet så att man kan förstå vad som ligger bakom håravfall, tror vi är många som går omkring och är lite olyckliga över hårkvalitén.


 • Moa

  Jag har alltid tänkt att jag “naturligt” har tunt och skört hår, och att det inte finns så mkt att göra år det (min mamma, mormor) har alla haft samma hårtyp. Så avundsjuk på er med fint svall!! Under en period påverkade det mig ganska mkt så beslöt mig att ge det ett försök ändå, vilket resulterade i att jag köpte vitaminer mot håravfall + ett skonsamt schampo och balsam som jag kombinerar med detta :) Kan bara säga att min mamma och mormor nu börjar ifrågasätta om vi verkligen har samma gener för mitt hår ser helt annorlunda ut ;)


 • Vera

  Innan och under min graviditet hade jag fantastiskt hår. Alltid haft tjockt och fylligt utan att behöva ta hand om det så mycket, förutom att klippa mig då och då för att hålla topparna friska. Däremot efter min förlossning tappade jag 70% av mitt hår!!! All glans försvann inom ett par veckor och tyckte det var jättejobbigt. Förstod inte hur mkt ditt hår faktiskt kan påverka ditt självförtroende osv. Nu är det lite bättre men inte alls samma som förut Däremot blev jag tipsad av en vän som tidigare var gravid att testa kosttillskott mot håravfall. Hon hade använt HairLust vitamins och efter den här artikeln kommer nog jag ge det en chans också!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras