Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall


Oavsett ålder är kvinnor oerhört frustrerade när de börjar uppleva tunt hår eller när håret faller av och faktiskt blir till det vi kallar för håravfall.

Paulina Björkbacka

HairLust

Paulina läser Cand. Merc. (IMM) på Copenhagen Business School och samlar hands-on erfarenheter inom marknadsföring hos HairLust där hon jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter. Läs mer om vår skribent.

Håravfall är alltid jobbigt, men det är särskilt jobbigt för kvinnor. Håravfall kan kraftigt påverka en kvinnas självförtroende, i synnerhet om håravfallet sker snabbt och i hög grad.

De goda nyheterna? I många fall av plötsligt håravfall hos kvinnor så kan det återhämtas. Fortsätt att läsa för att ta reda på mer och dessutom kommer vi ge dig de bästa tipsen för att behandla kvinnligt håravfall.

Symptom på plötsligt håravfall hos kvinnor

Alla blir av med hår som en normal del av hårets växtcykel. Det är normalt att tappa upp till 150 hårstrån om dagen! Det kan låta mycket, men då vi har mellan 90 000 och 150 000 hårsäckar i vår hårbotten, så märks inte 150 hårstrån över huvud taget.

I en del fall av kvinnligt håravfall, börjar kvinnor tappa mer än 150 hårstrån om dagen, vilket så småningom leder till ett hår som ser tunnare ut. Plötsligt håravfall hos kvinnor kan vara diffust. Om du noterar en bredare bena eller en smalare hästsvans så kan du ha den här typen av kvinnligt håravfall. Ibland är det även mer koncentrerat till vissa områden, som kronan eller tinningarna.

Det viktigaste symtomet på plötsligt håravfall är att det sker snabbt och kvinnor som drabbats rapporterar ibland att deras hår kommer ut i stora tussar.

De goda nyheterna är att kvinnor med plötsligt håravfall vanligtvis inte tappar allt sitt hår, men i vissa fall kan det vara ganska synbart.

Före- och efterbilder från kunder som har använt HairLust-hårtillskott.

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultaten varierar från person till person, men synliga resultat ses oftast efter 2-4 måneders användning.

Vad orsakar plötsligt håravfall hos en kvinna?

Vad är det då som orsakar plötsligt håravfall hos kvinnor? De flesta fall av är orsakat av telogen effluvium.

Telogen effluvium är den näst vanligaste formen av kvinnligt håravfall. Telogen effluvium sker när en stressig händelse gör att aktivt växande hårstrån slutar att växa. Ungefär två månader efter denna stressiga händelse så tappas upp till 70 % av håret.

8 orsaker till telogen effluvium inkluderar:

 • Förlossning
 • Förändringar av preventiva läkemedel
 • Biverkningar från läkemedel
 • Snabb bantning
 • Stress och psykiska belastningar
 • Operationer
 • Olyckor (t.ex. bilolycka)
 • Sjukdom

Så finns det någon behandling för plötsligt håravfall hos kvinnor? Dessvärre, om du redan upplever kvinnligt håravfall, så finns det inte mycket du kan göra för att stoppa håravfallet från att gå sin gilla gång. Som vi sagt tidigare så startar telogen effluvium när en utlösare orsakar ditt hår att sluta växa. När du sedan noterar håravfall så är det för sent att göra något för att förhindra att håret faller av.

Men det du kan göra är att främja hälsosam hårväxt genom att ta hårtillskott såsom HairLust Hair Growth Formula Tablets och vara noga med hälsosamma hårvårdsvanor (mer om det senare).

Andra vanliga orsaker till kvinnligt håravfall

Om ditt håravfall sker mer gradvis än plötsligt, så kanske du upplever en annan typ av kvinnligt håravfall. Andra typer av kala fläckar i håret sker för att hårsäckarna slutar växa hår, eller att håret som växer är mer skört och benäget att brytas av. Kala fläckar i håret kan även ske på grund av skada på håret eller hårsäckarna på grund av överstyling eller kemiska behandlingar.

Orsaker till kvinnligt håravfall inkluderar:

 • Androgen Alopeci – Även känd som kvinnlig fläckvis skallighet eller ärftligt håravfall, detta är den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret.
 • Alopecia Areata - Denna autoimmuna störning orsakar fläckvis skallighet i hårbotten.
 • Ärrbildande Alopeci – Detta inflammatoriska tillstånd förstör hårsäckarna och leder till fläckvis skallighet.
 • Tinea Capitis – Denna svampinfektion i hårbotten orsakar håravfall. Den är ibland även känd som ringorm i hårbotten.
 • Hypotrikos – Detta är ett sällsynt genetiskt tillstånd som orsakar håravfall över hela kroppen.
 • Traction alopecia – Den här typen av håravfall orsakas av dragande och gnuggande av håret.
 • Överstyling – Den här typen av håravfall beror på kemiska behandlingar som blekmedel och rakpermanent.
 • Sköldkörtelsjukdom – Sköldkörteln producerar hormoner som kontrollerar hårtillväxt. När sköldkörteln inte fungerar korrekt kan håravfall ske.

Om du noterar håravfall så är det viktigt att du pratar med din läkare. Din läkare kan utföra tester och utesluta andra orsaker till håravfall som exempelvis vitaminbrist. Endast en läkare kan tillhandahålla riktiga diagnoser gällande orsaken till ditt håravfall.

Är det vanligt med håravfall som kvinna?

De flesta inser inte hur vanligt håravfall hos kvinnor är. Enligt en del uppskattningar, kommer 50 % av alla kvinnor att uppleva håravfall någon gång i sina liv. Så om du upplever kvinnligt håravfall, så är du absolut inte ensam!

Den vanligaste orsaken till kala fläckar i håret är androgen alopeci, även känd som kvinnlig fläckvis skallighet. Den här typen av kvinnligt håravfall börjar vanligtvis mellan 12 och 40 års ålder även om håravfallet inte är tillräckligt extremt för att vara märkbart. Men, vid 65 års ålder, har mer än 50 % av människorna märkbart håravfall från androgen alopeci.

Kvinnor blir sällan helt skalliga. En form av skallighet, där kvinnor faktiskt kan bli helt skalliga, kallas alopercia universalis. Detta tillstånd liknar alopecia areata, men istället för att tappa runda fläckar med hår så faller allt hår av. Alopecia universalis drabbar 1 av 4 000 människor. Helt kala fläckar i håret kan även förekomma på grund av kemoterapibehandling. Den goda nyheten är att håret växer tillbaka igen efter avslutad behandling.

Behandla kvinnligt håravfall: Mina 8 bästa val

Om du upplever plötsligt håravfall, vilka behandling har du då som alternativ? I allmänhet kommer allt du kan göra för att främja hälsosam hårväxt och bibehålla håret att vara till hjälp. Att förhindra att ytterligare hår bryts av är av yttersta vikt. De flesta fall av telogen effluvium kommer lösa sig själv så länge stressfaktor avlägsnas. Dock kan skada från dåliga hårvårdsvanor komma att förvärra situationen och få håret att se ännu tunnar ut..

Håravfall hos kvinnor, Behandling #1: Fokusera på näring

Fokusera på näring<

Vårt bästa tips för att behandla kala fläckar i håret är att ge håret näring från insidan och ut. Att fokusera på näring kommer hjälpa till att främja dina hårsäckar att växa tillbaka det förlorade håret.

Vi rekommenderar att man tar HairLust Hair Growth Formula Tablets, som är utformade med ingredienser som är kliniskt bevisade att stötta optimal hårväxt. Endast två tabletter om dagen innehåller hela 5 000 mcg biotin, plus höga nivåer av zink, kisel, vitamin B12 och aminosyror. Dessutom är de gjorda av naturliga och veganska ingredienser.

Tips: om du har problem att svälja tabletter så har vi även HairLust Hair Growth Formula Gummies!

Håravfall hos kvinnor, Behandling #2: Boosta cirkulationen i hårbotten

Boosta cirkulationen i hårbotten<

En hälsosam hårbotten växer hälsosamt hår, så se till att du tar hand om din! Ge din hårbotten en uppfriskning med vår Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Denna näringsgivande behandling lugnar och återfuktar torr och irriterad hårbotten med ekologisk bladjuice från aloe vera, mintolja, hjortronextrakt och extrakt från olivolja. Mintolja främjar även blodflödet till hårbotten, ger näring till dina hårsäckar i form av alla vitaminer och mineraler de behöver för en hälsosam hårväxt.

För att maximera dina resultat, kombinera Scalp Follicle Treatment & Volumizer med vår Scalp Massage Brush. Vår Scalp Massage Brush har mjuka silikonpiggar som varsamt exfolierar hårbotten och ökar cirkulationen.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #3: En hälsosam tvättrutin

En hälsosam tvättrutin

Tro det eller ej, men varken för mycket eller för lite tvätt av ditt hår kan påverka ditt hårs volym, känsla och hälsa. Att tvätta ditt hår för mycket kan ge ett skört och torrt hår samt en kliande hårbotten. Å andra sidan kan för lite tvättande göra att produktrester och talg ansamlas både i håret och din hårbotten. För ditt hår betyder det ett stripigt och fett hår. För din hårbotten innebär det mjäll och tilltäppta hårsäckar.

En bra tumregel är att tvätta ditt hår två till tre gånger per vecka. Och hoppa aldrig över balsam efter att du använt schampo! Balsam hjälper till att återfukta och skydda ditt hår efter schamponering.

Se även till att använda ett schampo och balsam som är utformat för att hjälpa mot håravfall hos kvinnor. Vår Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner är utformad med veganska mikroproteiner som penetrerar djupt in i hårets fibrer, vilket ökar hårstråets styrka och motståndskraft. Det hjälper till att förhindra att håret bryts av och tunnas ut ytterligare!

Håravfall hos kvinnor, Behandling #4: Red ut håret varsamt

Red ut håret varsamt

Ett annat alternativ för att behandla kala fläckar i håret är att vara extra försiktig när du reder ut blött hår. Håret är som ömtåligast när det är blött, och om du behandlar det för grovt så kan håret brytas av och förvärra håravfallet hos en kvinna ytterligare.

Vi rekommenderar att man applicerar en leave-in-behandling i blött hår innan man reder ut det, som Hair Strengthening & Protection Hair Oil. Denna leave-in-behandling tillför fukt och skyddar håret med en kombination av naturligt näringsgivande oljor. Borsta sedan varsamt igenom håret med en Detangle Wet Brush. Denna unika silikonborste är specifikt designad för användning på blött hår. Tack vare dess flexibla, jämna silikonpiggar glider Detangle Wet Brush utan problem genom tovor utan att håret bryts av.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #5: Stärk från utsidan och in

Stärk från utsidan och in

Ett annat sätt att förhindra att håret bryts av är genom att använda en stärkande och djupkonditionerande behandling som vår Hair Growth & Protection Hair Mask. Den här hårmasken är fullpackad med stärkande hydrolyserat vete och vegetabiliska proteiner som bygger upp håret från utsidan och in för ett hälsosamt och mer elastiskt hår. Dessutom genomsyrar masken uttorkat hår med lätt fukt tack vare dess formula som inkluderar ekologisk bladjuice från aloe, havreextrakt och extrakt från acaibär. För bästa resultat, använd en till två gånger i veckan.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #6: Undvik saker om utlöser håravfall

Undvik saker om utlöser håravfall

När det kommer till att behandla kala fläckar i håret, så är det bättre att arbeta i förebyggande syfte! Om du vet att vissa saker, såsom snabb bantning utlöser telogen effluvium på dig, så är det en bra idé att undvika dessa utlösare. Givet vis är detta lättare sagt än gjort! Prata med din läkare om det bästa sättet att undvika att utlösa telogen effluvium.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #7: Stresshantering

Stresshantering

Eftersom stress kan utlösa plötsligt håravfall hos kvinnor, så är en annan behandling att utveckla några hälsosamma strategier för att hantera stress. Skriva dagbok, träna, meditera och spendera tid utomhus kan hjälpa till att sänka dina stressnivåer. Genom att minska stressnivåerna kan du återhämta dig snabbare från telogen effluvium eller förhindra att du drabbas av det från första början.

Håravfall hos kvinnor, Behandling #8: Uppgradera dina produkter

Uppgradera dina produkter

Om du använder hårstylingprodukter, så kan det vara dags att uppgradera. Många stylingprodukter såsom hårspray, vax och torrschampo nyttjar mycket kemikalier som är extremt uttorkande för hår och hårbotten, vilket innebär att det gör att håret bryts av samt förvärrar håravfall hos kvinnor.

Byt istället till stylingprodukter som innehåller ekologiska växtextrakt och naturligt innehåll. Att minska exponeringen för hårda kemikalier kan i sig vara en behandling för håravfall hos kvinnor.

10 Snabba fakta om kvinnligt håravfall

Nu har jag gått igenom allt det viktigaste du borde veta om håravfall för kvinnor så att du enkelt kan identifiera symtomen, hitta orsaken och få rätt behandling för ditt håravfall. Så för att sammanfatta några av de viktigaste punkterna om håravfall, här är 10 snabba fakta om håravfall hos kvinnor:

 1. Cirka en tredjedel av alla kvinnor upplever betydande håravfall någon gång i deras liv.
 2. Vi fångar vanligtvis cirka 30-150 hårstrån om dagen, så om du tappar lite hår då och då behöver du inte få panik.
 3. Håravfall hos kvinnor ses tydligare med åldern.
 4. Du kan ofta titta på andra familjemedlemmar och på så sätt få en bättre estimation om du kommer tappa håret en dag.
 5. Det är mycket normalt att uppleva betydande håravfall efter graviditet. Detta trots att håret kan känna sig mycket friskare, tjockare och glansigare under själva graviditeten, där kroppen är helt full av hormoner.
 6. En av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall är en överkänslighet för manliga könshormoner i blodet. Denna typ av håravfall kallas androgen alopecia.
 7. Håravfall hos kvinnor ses oftast på hjässan eller i form av tunnare hår. Det sker sällan att man som kvinna får högre hårfäste eller upplever skallighet.
 8. Det är viktigt att hitta orsaken till håravfall om det ska behandlas ordentligt.
 9. Det kan vara svårt att behandla håravfall, särskilt om orsakerna är livsstilen, stressnivån eller liknande. Håravfall kan vara ett tydligt symptom på att något är fel i kroppen och därför bör det tas på allvar.
 10. Många former av håravfall kan motverkas eller behandlas med vitaminer för håret som innehåller biotin, zink och b-vitaminer. Men det är alltid en bra idé att rådfråga din läkare om du som kvinna upplever håravfall.

Så avslutningsvis, den goda nyheten är att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor är behandlingen enkel och billig. Bra dieter, hårtillskott och bra hårvård är mitt bästa råd för dig som upplever håravfall.

Kom ihåg: om du upplever kvinnligt håravfall så se till att prata med din läkare för att utesluta underliggande problem. Vi hoppas att du har tyckt att den här artikeln om kala fläckar i håret har varit till hjälp!

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


12 kommentarer


 • Paulina från HairLust 🌸

  Hej Annika, 

  Tråkigt att du drabbades av COVID-19. Jag hoppas du mår bra efter omständigheterna. Ett virus är något som är stressigt för kroppen då den gör allt för att kämpa emot kroppens inkräktare. Därför går alla näringsämnen och vitaminer till dem områden som kroppen tycker är viktiga och hårrötterna är inte i toppen på den listan. Därför kan sjukdom resultera i håravfall. 
  Du nämner också att du har psoriasis i hårbotten och det är bra att du är medveten om det så att du kan använda produkter som är skonsamma mot en känslig hårbotten. 
  Att boosta din kropp med bra ingredienser från både insidan och utsidan är en bra idé. Därför rekommenderar jag våra kosttillskott (antingen tugg vitaminer eller kapslar) som innehåller viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror som förser hårbotten och hårsäckarna med näring. Det höga innehållet av bl.a. biotin, zink och B-komplex hjälper dig att normalisera ditt hårs växtcykel och kan resultera i ökat antal hårsäckar som växer. 

  Sedan är vår rosa serie med schampo, balsam och hårmask att rekommendera. Den serien innehåller bl.a. ekologiskt blåbärsextrakt, som ger schampot bra antibakteriella egenskaper, fuktar och lindrar håret och hårbotten, ger håret extra glans och kan hjälpa till att motverka psoriasis. Innehållet av antioxidanter i blåbär hjälper till att skydda håret mot fria radikaler medan bra fruktsyror har exfolierande och avskalande egenskaper som kan hjälpa mot psoriasis och en irriterad hårbotten.

  Jag hoppas att det här svaret hjälpte och att ditt hår snart mår bra igen! 🌸
  Ha en fin dag!


 • Annika

  Efterlyser erfarenheter ang. håravfall efter genomgången Covid-sjukdom. Var sjuk i Covid-19 under mars-april och tappar nu mycket hår sedan några veckor tillbaka. Verkar ju troligt att det kan påverka. Men har även lätt psoriasis i hårbotten, samt stress i form av separation och nyligen avliden mamma. Dessutom 64 år med passerat klimakterium. Vad börjar jag med?


 • Veronika

  Superbra läsning! Ska definitivt ta en titt på dina andra artiklar, själv vet jag hur mycket stress kan påverka håret, då jag periodvis har varit väldigt stressad på Universitetet och pendlar mycket fram och tillbaka kring


 • Victoria

  Hade ingen aning om att håret påverkades så mycket av vitaminer. Var precis hos doktorn och gick därifrån med rådet att investera i ett kosttillskott till håret om jag ville minska mitt håravfall :)


 • Emelie

  Jag tror det handlar om att verkligen bestämma sig för att göra en förändring om man vill minska sitt håravfall, men bland mina vänner hjälper det oftast mest med ett vitamintillskott :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras