• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Håravfall hos kvinnor: Guide om orsaker och bra produkter


Under vår livstid kommer i stort sätt alla kvinnor uppleva någon form av håravfall. Denna artikel ger dig insikter i orsaker för kvinnligt håravfall samt behandling av håravfall hos kvinnor.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Det är ytterst sällsynt att vi bibehåller samma hårväxt vi haft under ungdomen i vårt vuxenliv. Många upplever kvinnligt håravfall som en stor frustation när håret börjar tunnas ut. Du håller säkert med mig när jag säger att håret är en stor del av vår kvinnlighet, och många är villiga att göra nästan vad som helst för att förebygga kvinnligt håravfall. Under min tid som frisör förstod jag att orsaker till håravfall hos kvinnor varierar individuellt, och det finns ett helt hav av olika behandlingar.

Turen på din sida! Jag har gjort det komplicerade arbetet åt dig och studerat håravfall hos kvinnor, och sammansatt orsaker och behandlingar för kvinnligt håravfall. Läser du vidare blir du garanterat klokare inom håravfall för kvinnor och jag redogör dessutom den bästa behandlingen för just dig! Vidare presenterar jag två bra och naturliga produkter för håravfall hos kvinnor, båda rekommenderade av flertal experter och omdömen från HairLust egna kunder på TrustPilot.

Vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor

När du är medveten om orsaken till ditt kvinnliga håravfall, blir du också säkrare på vilken behandling du behöver!

Innan du påbörjar en behandling, uppmanar jag dig att du hittar orsaken till ditt kvinnliga håravfall först. Min erfarenhet säger att många kvinnor har för bråttom och provar alla behandlingar samtidigt för att undvika håravfall, utan att veta den riktiga orsaken. Sanningen är att håravfall hos kvinnor och män är en komplicerad process, och involverar genetiska, hormonella och miljöbaserade faktorer. Liksom vår hud, åldras vårt hår både på insidan och utsidan.

Genetiska arv och sjukdomar

Håravfall hos kvinnor kan uppstå genetiskt och via hormonella förändringar. Kvinnligt håravfall kan också uppstå som en reaktion från en medicinsk behandling, försämrat immunförsvar, graviditet, stress, kost, mineralbrist m.m. Dessa är de vanligaste grunderna till håravfall hos kvinnor.

Hormonella förändringar

Utöver sjukdomar och medicinska behandlingar, beror kvinnligt håravfall till stor del av hormonella förändringar. I takt med att vi blir äldre, producerar vi mindre östrogen och progesteron, samtidigt som mängden manligt hormon ökar. Detta gör att håret tunnas ut och håravfall hos kvinnor kan uppstå. Det är väldigt ofta som håravfall hos kvinnor uppstår efter en graviditet, när man börjar amma. Likaså när man kommer i klimakteriet, att många upplever kvinnligt håravfall. Detta är ett stort ämne, så jag har faktiskt skrivit en alldeles egen artikel om håravfall efter graviditet.

Hårvård

En annan orsak till håravfall hos kvinnor, som du själv enkelt kan behandla är fysisk skada på hår och hårbotten. Kvinnligt håravfall uppstår ofta genom hårfärgning, styling, användandet av mycket värmeredskap samt stylingprodukter. Där hör också för strama frisyrer, hårförlängning och tovigt hår till. Hårrötterna klarar inte av den slitsamma behandlingen och kan övertid resultera i ett permanent håravfall hos kvinnor.

Håravfall hos kvinnor och vitaminbrist

Ibland kan håravfall hos kvinnor bero på vitaminbrist. En enkel men nödvändig åtgärd är att tillföra rätt vitaminer, med hjälp av kosttillskott i form av hår piller, till din kropp. Vitaminerna bidrar med positiva egenskaper och kan kombineras med andra produkter mot kvinnligt håravfall.

Finns det en optimal behandling mot håravfall?

Jag vill påstå, att förutom kirurgiska ingrepp, så finns det ingen mirakelkur för behandling av håravfall hos kvinnor. Däremot finns det effektiva behandlingar som hjälper god väg mot kvinnligt håravfall, och som är överraskande lätta att komma igång med.

Vad kan du själv göra för att behandla håravfall som kvinna?

Misstänker du att ditt håravfall beror på hälsoaspekter, är det viktigt att du kontaktar din läkare och för att ställa rätt diagnos, och hitta rätt behandlingsform för ditt håravfall.

Är ditt kvinnliga håravfall ett resultat från dina hårvårdsrutiner, är det dessa du måste ändra på genast. Läs mer om dåliga hårvårds rutiner och hur du undviker tunt hår och håravfall i denna artikel

Mineralbrist och kosten kan du själv påverka genom att förse din kropp med rätt mängd näringsämnen. För att behandla håravfall för kvinnor, rekommenderar jag starkt att fokusera på din kost och komplimentera med kosttillskott. Ett kosttillskott gör det enkelt att tillgodose alla viktiga behov för att förebygga och behandla håravfall hos kvinnor, i bara ett piller. Du kan läsa mer om våra produkter och dess forskning under vår shop.

Vitaminer som behandling mot håravfall hos kvinnor

Flertal kliniska studier och forskning tyder på att vitamin - och mineralbrist orsakar kvinnligt håravfall.

Vitaminer och mineraler så som Zink, Vitamin b (Biotin och B5), vitamin d, järn och kollagen används ofta i behandlingar mot håravfall hos kvinnor och män. Ovannämnda ämnen är involverade i viktiga aktiviteter i hårsäckarna som stimulerar hormonbalansen. Dessa 10 viktiga hår vitaminer är särskilt bra för att återupprätta trötta hårsäckar och minska håravfall hos kvinnor.

Jag rekommenderar alltid mina kunder att vårda håret både inifrån och utifrån, om dem önskar ett längre och friskare hår.

Helene Sørensen

Hårstylist och skönhetsterapeut

Kost och håravfall – ditt hår är vad du äter

En sund och balanserad kost gör mycket för ditt hår, dina naglar och din hud. Rätt kost i kombination med vitamintillskott är en effektiv behandling mot kvinnligt håravfall. Håret består till stor del av proteiner, viktigt att komma ihåg när du ser över ditt proteinintag via kosten för att förhindra håravfall hos kvinnor.

Vem upplever håravfall?

Hår anses vara ett viktigt element i en persons utseende, och har stor påverkan på vår självkänsla och vårt självförtroende. Dessvärre drabbas hela 50% av alla män av genetiskt håravfall vid 50 års ålder. Kvinnligt håravfall vid 50 års ålder är till största delen relaterat till kost och näringsbrist. Ca 30% av kvinnorna upplever olika former av håravfall tidigare.

Den bra nyheten är att i de flesta fall av håravfall hos kvinnor, så finns behandling nära till hands utan större kostnader. Sund kosthållning, vitamintillskott och bra hårvårds rutiner är mitt bästa råd till dig som upplever kvinnligt håravfall.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras