Protein i hårinpackning: Därför är det viktigt med protein till håret


Varför är det så viktigt med protein till håret? Och varför bör det ingå protein i din hårinpackning? I denna artikel finner du tips och råd hur du bäst förser ditt hår med protein och vilka fantastiska resultat det kan ge! Häng med här och ta ett närmare steg till ett friskt och starkt hår.

Astrid Jönsson

Skönhetsredaktör

Astrid har tidigare varit mycket engagerad i sin frisörutbildning med ett brinnande intresse för hårvård. Hon valde dock att följa sina media – och journalistikdrömmar istället och tog sin kandidat i journalistik från Lunds Universitet. Nu arbetar hon som frilans-journalist för HairLust och ett flertal andra skönhetssajter. Läs mer om vår skribent.

Jag antar att jag inte är ensam om mina hårvanor (väldigt slitsamma sådana) som innebär både färgning, föning och styling av håret. Visst har vi alla upplevt konsekvenserna av färg- och värmebehandling av håret? Slitet, torrt och oerhört skadat hår. Lyckligtvis finns det en lösning på detta - att tillföra protein till håret! Detta genom att helt enkelt tillföra protein i din hårinpackning.

Precis som din egen kropp behöver protein för att växa och hålla sig frisk, behöver håret faktiskt samma byggstenar. Känns ditt hår livlöst och slitet kan det mycket väl vara ett tecken på att du behöver mer protein till håret. Nu undrar du säkert vad det är för speciellt med protein i din hårinpackning, och vad det är för skillnad jämfört med en vanlig hårinpackning? Läs vidare här och få en inblick i fördelarna med att tillföra protein till håret och vad som kan hända ifall ditt hår saknar protein!

Varför är det viktigt med protein för håret?

Ja, varför är det så viktigt med protein för håret egentligen? Det enkla svaret är att protein och hälsa går hand i hand - inte bara för de som önskar bygga muskler, utan också för dig som önskar ett långt, friskt och vackert hår. Brist på protein gör att kroppen börjar ransonera och distribuera mängden protein tillgängligt i kroppen för de allra viktigaste funktionerna - hormonproduktion, enzymer och immunförsvar. Detta gör att hårväxt och reperation av vävnad bortprioriteras och du får en brist på protein till håret och dess hårsäckar. Detta resulterar i ett mycket torrt, sprött och skört hår. Därför kan det vara en bra idé att använda protein i din hårinpackning.

Vidare spelar hårets växtcykel en viktig roll i sambandet mellan ditt hår och protein. 90% av tiden befinner sig håret i den Anagena fasen, den aktiva perioden då ditt hår faktiskt växer. Denna varar i ca 3-7 år för kvinnor. Därefter träder håret in i den Katagena fasen, den så kallade “övergångsfasen”. Under denna period skickas signaler till hårsäckarna som stoppar blodtillförsel till follikeln, vilket gör att hårroten frigörs och du tappar hår. Den katagena fasen varar i ett par veckor och sedan går hårsäckarna in i dvala, (vila) i den teologerna fasen. Brist på protein i håret gör att håret övergår i den katagerna och teologerna fasen samtidigt, vilket gör att du tappar hår i mycket större mängd den tidigare.

Jag vill därför understryka hur viktigt det är med protein för håret, och det absolut snabbaste alternativet till att förebygga detta är att helt enkelt tillföra protein i din hårinpackning. En annan bra och effektiv lösning är att förse ditt hår med protein via ett kosttillskott med viktiga vitaminer och mineraler. Själv använder jag HairLust Hair Growth Formula Gummies, vilket jag varmt kan rekommendera eftersom det har gjort underverk med mitt hår!

trustpilot recension

Protein i hårinpackning, vad innebär det egentligen?

Jo, det innebär att hårinpackningen är fullproppad med protein till håret som enkelt kan absorberas. En protein hårinpackning ger håret styrka, bygger upp skadade hårstrån och lämnar håret friskt och motståndskraftigt för slitage. Proteinerna återställer även fuktbalansen och förhindrar att håret blir torrt. De vanligaste formerna av protein som används i hårinpackningar kommer från keratin, kollagen, havre, ris, vete och silke. Oftast benämner man dessa med ordet “hydrolyserat protein” vilket betyder att proteinet har brutits ner i mindre molekyler för ett enklare kunna tränga in på djupet av hårstråna. Letar du efter en bra hårinpackning med protein till håret ska du även hålla utkik efter ingrediensen aminosyror, vilket bara är ett annat namn för protein. Innan du köper din hårinpackning med protein till håret, se till att dessa ingredienser står först på listan för att försäkra dig om att det finns rätt mängd protein i hårinpackningen.

När är man i behov av mer protein till håret?

Vem bör använda en hårinpackning med extra protein till håret? Hur vet man om det är just protein i hårinpackningen man behöver? Nedan har jag listat ett flertal problem som kan orsakas av brist på protein till håret:

 • Om du upplever att håret bryts och klyver sig, trots att du använder fuktgivande hårprodukter.

 • Om du har mycket torrt och frissigt hår, antingen naturligt eller på grund av dåliga hårvårdsrutiner.

 • Om du har problem med platt och livlöst hår och önskar mer volym, lockar eller ett vågigt svall.

 • Om du har exponerats för starkt solljus utan solskyddsfaktor och därefter upplever slitet och skadat hår.

 • Om du planerar att genomgå en kemisk behandling, exempelvis en blekning eller färgning av håret.

 • Om du regelbundet färgar, bleker eller utsätter ditt hår för mycket klor (kanske från badbassängen under sommarsemestern?)

 • Är ditt hår poröst, torrt eller saknar struktur är det på tiden med extra protein till håret.

Hur ofta ska man använda en hårinpackning med protein till håret?

Hur ofta man bör använda en hårinpackning med protein för håret beror självklart på hårtyp och hårkvalité. Jag föreslår att du prövar dig fram genom att försiktigt tillföra protein till håret. Du kommer märka snabbt hur just ditt hår och protein fungerar tillsammans.

Upplever du att ditt hår är naturligt lite grövre, eller om du bara är bekymrad för lite skada och slitage, så föreslår jag att använda en hårinpackning med protein till håret ca 1-2 gånger/månad. Anser du att ditt hår är i behov av mer protein så kan du stegvis öka mängden protein för håret tills du använder inpackningen 1 gång/vecka. Mitt bästa tips är att pröva sig fram lite grann och försöka förstå hur mycket protein i din hårinpackning som du behöver.

Do’s & Don’ts med protein till håret

Använd endast en typ av behandling med protein till håret, antingen i ditt schampo, balsam, inpackning eller leave-in kräm. Jag rekommenderar Protein Reconstructor Hair Mask från HairLust, en hårinpackning fullproppad med proteiner för håret däribland hydrolyserat jäst- och veteprotein men även ekologisk aloe vera.

 • Är ditt hår i behov av mycket protein rekommenderar jag att använda samma produkt ofta istället för att använda olika typer av produkter med protein för håret.

 • Ett annat sätt att öka upptagningsförmågan av protein i hårinpackningen är med värme. Detta gör du enkelt genom att låta inpackningen sitta kvar i håret under en varm dusch eller packa in håret i en varm handduk.

 • Är ditt hår väldigt strävt och i behov av en protein hårinpackning kan du följa upp med en fuktgivande behandling efteråt. Antingen med en bra hårolja, balsam eller leave-in kräm. Om du tillför protein till håret och därefter en fuktgivande behandling som du låter sitta några minuter, så bör strävheten försvinna. Vill du veta mer om bra hårolja till håret får du gärna ta en titt här. Annars rekommenderar jag HairLust Strengthening & Protection Hair Oil, en fantastisk olja som gör håret mjukt och silkeslent med en doft av kokos.

Hur använder du en hårinpackning med protein till håret?

Att tillsätta protein i en hårinpackning kan vara ett nytt koncept för många och därför kommer jag ge mina bästa tricks och tips för hur man bäst kan använda produkten. Följ dessa steg för att maximera resultatet av din hårinpackning med proteiner till håret!

 • För att produkten ska kunna tränga in på djupet av hårstråna måste ditt hår vara nytvättat och rent från smuts och fett innan du börjar.

 • Kläm ut önskad mängd i handflatan (tänk på att en hårinpackning med protein till håret oftast är väldigt dryg) och fördela jämnt i hela håret.

 • När du fördelat din protein hårinpackning rekommenderar jag att borsta igenom håret med en skonsam hårborste för att verkligen arbeta in inpackningen i hårstråna. Investera i en hårborste för både vått och torrt hår - en så kallad wet brush ger hårbotten massage och sätter igång blodcirkulationen. Jag använder HairLust Detangle Wet Brush, som har blivit min bästa vän i duschen!

 • Låt hårinpackningen med proteiner till håret sitta i 5-10 minuter, gärna i en varm miljö som i duschen eller svep en varm handduk runt håret.

 • Skölj därefter ur grundligt och avsluta med ett återfuktande balsam, varför inte pröva min favorit Hair Growth & Repair Conditioner?

 • En hårinpackning med protein för håret bör inte användas mer än 1-3 gånger/månad, då det är en väldigt djupgående behandling. Jag rekommenderar att varva med en fuktgivande hårinpackning för att tillgodose hårets alla behov. Eftersom jag tidigare tipsade om HairLust’s protein inpackning, vill jag även hinta om att de har en kompletterande hårinpackning med massvis av fukt till håret, nämligen Hair Growth & Protection Hair Mask

Tips och råd utöver ämnet om hår och protein

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor och funderingar gällande hår och protein. Det finns självklart många olika saker man kan göra för att förbättra sin hårkvalité, och att tillföra proteiner till håret är endast en utav dessa. Är du intresserad av att ta flera steg mot ditt drömhår rekommenderar jag att kombinera yttre hårvård med ett kosttillskott som bygger upp håret inifrån med hjälp av mineraler och vitaminer.

Ta gärna en titt på våra andra artiklar om hälsa och hår! Du kan läsa om bl.a. 10 viktiga vitaminer för håret, hur får man långt hår snabbt eller 6 orsaker till att vi tappar hår.

Kundrecensioner av HairLust

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


3 kommentarer


 • Alice

  Hej! Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg! Läser flera av dina artiklar och har tagit med mig massor av bra råd och tips. På din rekommendation började jag använda både hårinpackningen för fukt och den för protein från HairLust. Efter första behandlingen märkte jag inte så stor skillnad, vilket inte är så konstigt såklart. Men efter att jag använt båda hårinpackningarna drygt en månad gjorde det så stor skillnad på mitt hår!! Älskar protein inpackningen speciellt eftersom den ger mig volym som jag aldrig haft förut! Mvh, Alice


 • Katrine

  Intressant artikel :-) Finns så mkt på marknaden och tycker dina inlägg förklarar bra vad det faktiskt handlar om!


 • Nora

  Jag har väldigt fint, lent men platt hår. Använder mycket fuktgivande produkter men det är inte riktigt det som varit problemet för mig, testade en hårinpackning med proteiner istället och fick verkligen mer volym och struktur!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras