Proteinbehandling till håret: Varför behövs protein för håret? [VIDEO]


Vad är egentligen en proteinbehandling för håret, varför behöver håret protein, och varför har så många börjat boosta håret med en proteinbehandling för håret? Läs vidare så ska jag ge dig svaren och en massa bra tips och tricks på hur du får ut mest möjligt av din proteinbehandling, så du får ett sunt och starkt hår. Jag ger till och med en produktrekommendation!

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Du vet säkert redan att ditt hår behöver massor av bra vitaminer och mineraler från en hälsosam kost för att kunna växa sig långt och sunt. Därutöver behöver håret givetvis även rätt fuktgivande yttre vård och inte minst en stor portion tålamod. Men enbart det utgör inte det ”perfekta receptet” för sunt och långt hår. Det behövs nämligen protein till håret, och här menar jag inte dem vi får i oss via kosten.

Jag är nog inte den enda som upplevt att håret blir torrt, slitet och, till min stora frustration, aldrig lyckats växa sig längre än till axlarna. För mig händer det i synnerhet under vintern då både vädret och användningsfrekvensen av hårfön och plattång och de nästintill obligatoriska färgningarna eller blekningarna för att fräscha upp mitt ljusa hår verkar påfrestande för håret – oavsett hur ofta jag än använder min protein hårinpackning. Men det finns som tur är hjälp att få: det finns nämligen hårinpackningar med proteiner! Läs vidare för mina bästa råd vid användning av proteinbehandling till håret.

Varför är protein till håret viktigt?

För att få en förståelse för varför protein till håret är så viktigt och varför du bör överväga att tillföra protein till håret i din fasta hårvårdsrutin, är det först och främst viktigt att förstå hur håret är uppbyggt. Det går vi in på djupet på här:

Hårets struktur och uppbyggnad:

Håret är huvudsakligen uppbyggt av ett protein, känt som keratin. Detta protein ger håret dess struktur, form och styrka. Utan protein till håret kommer ditt hår bli livlöst, tråkigt och svagt, samt sakna förmågan att växa.

På samma sätt som kroppen, och i synnerhet musklerna, behöver proteiner för att fungera så är även håret beroende av proteiner för att inte gå av eller för att över huvud taget kunna växa. Proteiner ser dessutom till att bevara fuktigheten i håret och bidrar till att upprätthålla hårets fuktbalans. Därför är torrt eller frissigt hår ett av de vanligaste symptomen på proteinbrist i håret.

Vad händer när man inte får tillräckligt med protein för håret?

Om du inte får i dig tillräckligt med protein via kosten kommer din kropp per automatik att börja ransonera den tillgängliga proteinmängden och använda den till några av kroppens viktigaste funktioner, såsom produktionen av hormoner, enzymer och antikroppar. Eftersom hårväxt och vävnadsreparation inte räknas som lika viktiga funktioner för kroppens överlevnad, kommer kroppen inte prioritera proteintillförsel till hårsäckarna om den upplever proteinbrist. Därmed kan proteinbrist resultera i ett livlöst och torrt hår eller till och med i att håret börjar falla av eller bli tunt.

Även hårets växtcykel spelar en viktig roll i det proteinbehov håret har för att växa. Ca. 90 % av ditt hår befinner sig normalt i växtfasen, även kallad den anagena fasen, som varar i ca. 3-5 år. Efter växtfasen kommer den katagena fasen, även kallad övergångsfasen, som ofta varar ett par veckor. Slutligen genomgår håret den telogena fasen, som även kallas vilo- eller avvisningsfasen, då håret faller av. Proteinbrist kan tvinga in stora delar av håret i avvisningsfasen på samma gång, då det inte får tillräckligt av näringsämnen för att kunna fortsätta sin aktivitet.

Vad består en protein hårinpackning av?

När håret är torrt och skadat, antingen på grund av proteinbrist eller för att det tagit skada av väder, vind, värmeredskap eller kemiska behandlingar såsom blekningar, är det alltså proteiner som behövs för att reparera det igen. En protein hårinpackning är fullproppad med proteiner som håret enkelt absorberar. En proteinbehandling för hår är fullproppad med proteiner som håret kan absorbera. En proteinbehandling för håret tränger därmed djupt in i hårstråna för att stärka och återuppbygga skadat och torrt hår, medan den förseglar och reparerar håret från rot till topp och efterlämnar det sundare, fuktigare och starkare.

Vilka ingredienser bör en proteinbehandling för håret innehålla?

De vanligaste proteinerna som används i proteinbehandlingar för håret är: keratin, kollagen, havre-, ris-, vete-, jäst- och silkesprotein. När du tittar på ingredienserna i din proteinbehandling för hår, eller i ditt schampo eller balsam med protein för håret, anges ofta ordet ”hydrolyserad” i samband med proteininnehållet. Detta ord betyder att proteinet har brutits ner till mindre molekyler, som har lättare att tränga in i hårets egna keratinlager. Därmed kan proteinerna tränga in djupare i håret och återuppbygga hårets proteiner samt stärka håret djupt inifrån. Detta gör således att behandlingen med så kallade mikroproteiner blir effektivare för håret, som inte skulle dra lika stor fördel av behandlingen om proteinerna var större och mindre upptagliga.

Det är även viktigt att titta efter orden ”aminosyror” och ”protein” när du letar efter rätt proteinbehandling för hår, då proteinerna kan komma från många olika naturliga källor. Därför är det även en bra idé att vara uppmärksam på källorna som används. Jag är t.ex. mer för de växtbaserade och veganska proteinkällorna, så jag väljer gärna ett havre-, ris- eller veteprotein framför silkesprotein eller produkter som bara anger kollagen eller keratin.

Om du vill säkerställa att proteinbehandlingen verkligen är effektiv och innehåller stora proteinmängder, är det viktigt att proteinkällorna nämns som några av de första ingredienserna eller åtminstone står långt upp på ingredienslistan för din proteinbehandling för håret. Det innebär nämligen att produkten innehåller en betydligt större mängd av de viktiga proteinerna. Ju längre ner på ingredienslistan, desto mindre innehåll har produkten av ingrediensen.

Så vet du om ditt hår behöver en proteinbehandling

Proteinbrist i håret kan yttra sig på många olika sätt, och dessa symptom kan även variera i förhållande till vilken hårtyp du har. Därutöver kan det även vara otaliga faktorer som kan förorsaka proteinbrist: Allt från UV-exponering och frost till blekning och användning av plattång. Således finns det många bra anledningar till att då och då ge håret en återuppbyggande proteininpackning.

För att du lättare ska komma fram till om ditt hår snart kan behöva en proteinboost, får du några av de vanligaste tecknen på att håret kan behöva en proteininpackning nedan:

 • Ditt hår går lätt av, och du får kluvna hårtoppar snabbare än normalt
 • Du väldigt torrt eller frissigt hår, oavsett hur mycket fukt du vårdar det med
 • Ditt hår har mist sin naturliga fyllighet, elasticitet och glans, och känns istället tråkigt och/eller livlöst
 • Ditt hår har utsatts för starkt solljus, utan att du använt UV-skyddande produkter och håret har därför blekts, blivit slitet och torrt
 • Ditt hår har blekts eller fått någon form av kemisk behandling, som gjort att håret inte längre har sitt naturliga liv
 • Ditt hår är skört, fint och utsatt för en del dagligt slitage

Kort och gott, om håret känns glanslöst, frissigt och torrt så vet du att det är dags för en boost och en effektiv hårinpackning med proteiner.

Om håret upplever proteinbrist kan det ha svårare att absorbera fukt från de goda ingredienserna i en vanlig hårinpackning eller andra fuktgivande hårprodukter. Därför kan ett tydligt tecken på proteinbrist vara om håret är onormalt torrt och frissigt, även om man förser det med massor av fukt.

Hur ofta behöver du protein för håret?

Hur ofta man bör använda en proteinbehandling till håret beror mycket på vilken hårtyp man har, vilket skick håret är i och givetvis även vilken hårinpackning man använder. Det finns därför inte något facit på hur ofta man bör skämma bort håret med extra proteiner, och därför rekommenderar jag att man provar sig fram och börjar med att försiktigt introducera sitt hår för en protein hårinpackning.

En proteinbehandling för håret, HairLust Protein Reconstructor Hair Mask är en ytterst djupgående och effektiv hårinpackning med ett högt proteininnehåll. Därför har håret inte behov av hårinpackningsbehandlingar lika ofta som när man använder en vanligt fuktgivande hårinpackning. Det rekommenderas därför att man använder denna proteininpackning ca. 1-3 gånger i månaden. Man kommer dock snabbt märka vad håret behöver och därmed hur ofta det behöver behandlas med protein för håret. För att göra det lite enklare för dig att tyda får du här en snabb genomgång i förhållande till hårtyp, så du kan ge ditt hår den bästa proteininpackningen:

Du har normalt, sunt hår:

Det är inte alla hårtyper som behöver frekventa behandlingar med en proteininpackning. En del får nämligen i sig tillräckligt med protein för håret via kosten eller via kosttillskott, så hårsäckarna redan får det de behöver för att ett sunt hår ska växa ut. Därför rekommenderar jag att man börjar med en månatlig proteinkur till håret om man har någorlunda normalt och sunt hår, samt att man kompletterar med ett vanligt fuktgivande schampo och balsam i vardagen, en hårinpackning med massor av fuktgivande ingredienser veckovis och eventuellt en hårolja eller hår-mist i vardagen.

Du har torrt, skadat eller frissigt hår:

Om du bekymrar dig över att ditt hår verkar väldigt slitet och torrt, och kan se att det har en tendens till frissighet, kan du absolut dra fördel av mer protein för håret. Här kan du använda en proteininpackning till håret ca. 2-3 gånger i månaden och kanske även komplettera med ett schampo och ett balsam som även de innehåller en mindre mängd proteiner. Det är alltid extra bra för håret om man försöker få i sig mer proteiner via sin kost, och det finns det som tur är många källor till: både animaliska, vegetariska och till och med veganska.

hairlust trustpilot

Hur använder man en hårinpackning med proteiner? [Video]

En proteininpackning till håret är möjligtvis något nytt för många så för att göra det enklare för dig att få ut mest möjligt av din proteinbehandling för håret, ska jag gå igenom hur jag använder den, med dessa 5 enkla steg:

 1. Börja med att tvätta håret med schampo, så håret är nytvättat och rent. På så sätt kan proteinbehandlingen tränga in i håret utan att hindras av produktrester och smuts. Torka det lätt med en skonsam handduk eller krama ur överflödigt vatten ur håret.
 2. Applicera din proteininpackning i håret. Fördela den i hela håret från rot till topp och krama in väl i håret. Den ska inte masseras in i hårbotten som ett schampo, utan bara fördelas i håret med fokus på längderna. Om du har axellångt hår kan du använda en mängd som ungefär motsvarar en femkrona.
 3. När produkten fördelats väl i håret, brukar jag reda ut håret med en bra wet brush eller en skonsam hårborste som kan användas i både blött och torrt hår. Då försäkrar jag mig nämligen om att protein hårinpackningen fördelas bra, samtidigt som jag ger hårbotten en stimulerande massage.
 4. Låt hårinpackningen verka i minst 5-10 minuter. Sätt på lite bra musik, skaka lite på höfterna i badet eller använd tiden till att raka benen medan du väntar på att proteinerna tränger in ordentligt i håret. Om du har mer tid får du gärna låta proteininpackningen verka en längre tid med en turbanhandduk på, medan du myser med en kopp av något varmt och trevligt.
 5. Skölj av håret noggrant och avsluta med ett bra, fuktgivande balsam. Själv använder jag Hair Growth & Repair Conditioner från HairLust, som är rik på mikroproteiner från ris, näringsgivande ekologisk aloe vera och essentiella fettsyror från ekologiskt kakaosmör.

Då en proteininpackning är en väldigt djupgående behandling, är det inte nödvändigt att använda den mer än 1-3 gånger i månaden. Så om du känner att du behöver mer fukt och vård i vardagen, rekommenderar jag att du kompletterar med en fuktighetsgivande hårinpackning mellan behandlingarna för att ge håret extra vård och skydd.

Dos & don’ts med protein till håret

Hur boostar man effekten av sin protein hårinpackning? Och finns det något man bör undvika att göra när man använder en hårinpackning med protein för håret? Det får du svar på här:

Dont’s: Vad bör man undvika när man ska ge håret en proteininpackning?

Det är en bra idé att hålla sig borta från att använda för många olika proteinhaltiga hårvårdsprodukter, i synnerhet om man har ett relativt normalt och sunt hår. Prova dig fram och börja med 2-3 behandlingar i månaden med en proteininpackning. Om du behöver fler eller färre behandlingar, kan du justera frekvensen.

Vad skulle håret älska när det törstar efter en inpackning med protein för håret?

Om du letar efter en riktigt bra hårmask med protein för håret, kan jag rekommendera Protein Reconstructor Hair Mask från HairLust. Den är nämligen fullproppad med essentiella ingredienser som hydrolyserat jästprotein, växtprotein och ekologisk aloe vera som verkligen ger näring och återuppbygger håret på djupet. Därutöver innehåller den även hjortronextrakt, som inte bara är en supereffektiv fuktgivare utan även skyddar håret effektivt mot exempelvis UV-strålar och solskador.

Om du vill boosta effekten av din proteininpackning kan du öka hårets absorberingsförmåga genom att applicera hårinpackningen under ett varmt bad, eller genom att linda in håret väl i en skonsam och varm handduk medan proteininpackningen verkar. Värme påverkar nämligen håret genom att öppna fjällskiktet på hårstråna och gör det därmed enklare för hårinpackningen att tränga in i håret.

Kom ihåg att efterbehandla håret med ett fuktgivande balsam och skölj därefter håret i ljummet eller kallt vatten. Båda verkar nämligen förseglande på hårstråna, så de får ett bra skydd för att motstå dagens slitage.

HairLust recension

Kan det bli för mycket protein för håret?

Ja, det är möjligt att det blir för mycket protein för håret och att det då kan kännas stelt. Därför ska du vara försiktig med att inte ”överbehandla” med din proteininpackning till håret. En bra tumregel är att vänta minst en vecka mellan dina behandlingar med en protein hårinpackning, och att komma ihåg de fuktgivande produkterna som balsam och eventuell hårolja eller en fuktgivande hår-mist i vardagen.

Överkänslighet för protein

Vissa hårtyper kan vara mer överkänsliga för protein för håret och proteinhaltiga behandlingar än andra, eller ta skada av en eventuell överdosering av proteiner. Så om du känner att ditt hår bara blir sämre till följd av din proteinbehandling för hår eller om du upplever att håret blir väldigt stelt, ska du pausa behandlingen och prova med en fuktgivande hårmask i stället.

Men hur vet man då om håret är överkänsligt för proteiner eller om man har överbehandlat det med för många proteinbehandlingar?

Prova eventuellt detta enkla test på ditt hår:

 1. Fukta en hårslinga med vatten.
 2. Applicera lite protein för håret på den blöta hårslingan, antingen i form av din proteinbehandling eller lite rå äggvita.
 3. Låt hårslingan torka och jämför därefter med resten av håret. Hårslingan bör kännas stelare än resten av håret, men om den behandlade hårslingan känns helt stel, hård eller kanske till och med går av, är sannolikheten stor för att du är överkänslig för protein till håret.

Ditt hår kan även ha överbehandlats och fått en för stor dos proteiner, men oavsett orsak så är det samma lösning på överbehandling och överkänslighet: Fukt, fukt och återigen fukt! Så ta gärna en paus från de proteinhaltiga hårprodukterna och ersätt dem med fuktgivande produkter utan protein för håret under en period. Om du provar med proteininpackningen igen efter en paus, och håret känns fint efteråt så vet du att det inte var överkänslighet det rörde sig om utan snarare en överbehandling av protein för håret.

Men om du tror att du har proteinöverkänslighet så oroa dig inte, och du behöver inte nödvändigtvis ta bort protein för håret helt från din hårvårdsrutin. Försök reducera behandlingarna till 1 gång i månaden eller varannan månad, kom ihåg fukten och observera noga hur ditt hår reagerar på det. Det kan vara så att ditt hår inte behöver proteiner och att det därför räcker att få proteiner genom kosten för att täcka behovet.

Hitta rätt balans mellan fukt och protein

Håret mår bäst när det får tillräckligt med både fukt och protein. Om ditt hår t.ex. får massor av fukt i vardagen men har brist på proteiner, kommer det inte få lika mycket glädje av de fuktgivande produkterna utan snarare förbli torrt och livlöst. På samma sätt. Om du får för mycket protein för håret men ingen fukt, kan håret bli stelt och ohanterligt. Därför är det viktigt att man hittar en optimal mellanväg. Ett bra tips kan vara att hålla sig till att använda proteinkuren 1-3 gånger i månaden, tänka på de dagliga proteinerna i kosten och använda fuktgivande produkter som balsam och eventuellt hår-mist i vardagen. Då är man väl täckt. Det kan även vara en bra idé att komplettera med en fuktgivande hårmask ca. 1 gång i veckan.

Andra goda råd till bra och skonsam hårvård

1. Kom ihåg fuktmasken

En protein hårinpackning till håret kan vara en bra, stärkande och återuppbyggande behandling som du använder 1-3 gånger i månaden. Men kommer du ihåg att även använda den fuktgivande hårvården i vardagen? Hair Growth & Protection Hair Mask är en ekologiskt och veganskt certifierad hårinpackning som innehåller massor av bra fuktgivande ingredienser, vitaminer och mineraler. Den kan med fördel användas 1-2 gånger i veckan, allt beroende på din hårtyp och hårets fuktbehov.

2. Kom ihåg att använda balsam

Kommer du ihåg att avsluta din hårtvättsrutin med balsam? Varje gång du tvättar håret med schampo bör du avsluta med balsam. Ett balsam medverkar nämligen till att försluta hårets fibrer efter tvätt, och ser till att bevara de bra näringsämnena, proteinerna och fukten i håret. På det sättet får du det bästa resultatet av din proteininpackning – och din hårvård i allmänhet, om du kommer ihåg att använda balsam. Ett balsam medverkar till att skydda håret till nästa hårtvätt och motverka slitage från bl.a. väder, vind och hårstyling.

3. Fukta håret med olja eller en hår-mist

Använder du hårolja i hårtopparna eller fuktar håret löpande med en mist? Om dina toppar ser torra eller fnasiga ut, är en hårolja helt säkert något för dig. Jag använder Hair Strengthening & Protection Hair Oil som är rik på både ekologisk arganolja och kokosolja. Utöver att förse håret med fukt är den även naturligt UV- och värmeskyddande, så du får lite extra skydd mot solens skadliga strålar och eventuella hårda stylingrutiner. Men om du inte tycker om olja i håret, kan en hår-mist eller ett leave-in balsam vara lösningen. En mist innehåller inte tunga oljor utan istället lätta, fuktgivande växtextrakt som kan tämja det frissiga håret och ge torrt hår en extra fuktboost under dagens gång.

Jag hoppas denna artikel gav dig svaren du behövde om protein för håret och proteinbehandling för håret. Det finns otaliga sätt att förbättra hårets kvalitet och hälsa, och en proteininpackning är bara en av dessa. Så om du är intresserad av att göra ännu mer för ditt hår, rekommenderar jag dig att låta bli värmeredskapen, låta håret lufttorka och börja med ett kosttillskott till håret så du ger det optimal vård inifrån och ut.

Läs gärna även våra andra artiklar, där vi ger goda råd, tips och tricks till hur du får håret att växa snabbare med hjälp av skonsamma hårvårdsrutiner, som är superenkla att implementera, även under en hektisk vardag.

hairlust trustpilot

TrustPilot Recensioner

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


5 kommentarer


 • Anna Dudek

  Hej! Jag har precis upptäckt era produkter och har beställt några. Hoppas på en fin resultat.Det jag skulle önska är att ni gav era packet mer omtanke. Jag vet att innehållet är viktigast men första intrycket räknas också. Jag vill gärna få en "lyxkänsla"när jag får mitt packet men det fick jag tyvärr inte vilket är synd. Hälsningar . Anna


 • Hoda Dastgir

  Hej!

  Jag är 14 år gammal och vill använda kreatin till mitt hår finns det några konsekvenser? Om det finns, vilka är de isåfall? Orsakar kreatin håravfall?


 • Alice

  Hej! Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg! Läser flera av dina artiklar och har tagit med mig massor av bra råd och tips. På din rekommendation började jag använda både hårinpackningen för fukt och den för protein från HairLust. Efter första behandlingen märkte jag inte så stor skillnad, vilket inte är så konstigt såklart. Men efter att jag använt båda hårinpackningarna drygt en månad gjorde det så stor skillnad på mitt hår!! Älskar protein inpackningen speciellt eftersom den ger mig volym som jag aldrig haft förut! Mvh, Alice


 • Katrine

  Intressant artikel :-) Finns så mkt på marknaden och tycker dina inlägg förklarar bra vad det faktiskt handlar om!


 • Nora

  Jag har väldigt fint, lent men platt hår. Använder mycket fuktgivande produkter men det är inte riktigt det som varit problemet för mig, testade en hårinpackning med proteiner istället och fick verkligen mer volym och struktur!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras