Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår


Om du läser denna artikel är du troligtvis nyfiken på att bleka håret. Men undrar du hur och om blekning av håret kan skada det eller sönderbleka det? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av hår) att hårets kutikula håller sig öppen och detta gäller även för sönderblekt hår. Läs allt om att bleka håret och hur du ska ta hand om ditt blonda hår, samt allmän hårskötsel efter behandlingen gjorts.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Drömmer du om att bli blond? Även om vi älskar det blekta blonda håret, råder det inga tvivel om att det helt enkelt inte är bra för ditt hår. Om du fortfarande vill göra ett försök, läs först artikeln. Vi kommer berätta för dig hur blekning av hår fungerar, vanliga misstag du bör undvika, och hur du tar hand om ditt blekta blonda hår. Dessutom kommer vi berätta för dig vilket schampo som är bäst till blont hår för att hålla det hälsosamt och glänsande med en kall ton.

Vad är hårblekning?

Att bleka håret är en kemisk process som ljusar upp ditt hår genom att beröva dina hårstrån på pigment. Så här fungerar processen:

 • Ett alkaliskt medel öppnar upp kutikulan, hårstråets skyddande lager.
 • Ett oxidationsmedel penetrerar hårstrået och löser upp melanin, pigmentet som ger ditt hår dess naturliga färg.

Ju längre du låter blekningen verka i ditt hår, desto mer pigment kommer lösas upp och desto ljusare blir ditt hår.

En applicering av blekning innebär inte per automatik att du kommer få vitt, blekt blont hår. Beroende på din naturliga hårfärg kan du få gult, orange eller rött hår. Ytterligare en hårblekningsprocess kan krävas för att uppnå ett helt blont hår.

Så påverkar hårblekning ditt hår

Så hur skadar blekning ditt hår? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av håret) att hårstråets kutikula hålls öppen permanent. Hår med upphöjd kutikula förlorar snabbt fukt, vilket efterlämnar ett bräckligt hår som enkelt kan brytas av. Du har säkert hört skräckhistorierna om sönderblekt hår efter att någon bestämt sig för att bleka håret hemma. Det är faktiskt oftast vad som händer!

Att bleka håret skadar alltid håret i en viss grad, men det betyder inte att det behöver bli fult så länge du följer upp med en ordentlig eftervård (mer om det senare).

Hur ofta kan du bleka håret?

Om du ska börja bleka håret bör du planera att vänta sex till åtta veckor mellan hårblekningarna. Detta då det ger ditt hår tillräckligt med tid för att återhämta sig och hjälper till att undvika sönderblekt hår. Ha i åtanke att om ditt hår är mörkare än ljusbrunt, kommer det krävas mer än en blekning för att uppnå blont hår. Blek inte ditt hår två gånger efter varandra. Vänta i stället åtminstone en vecka innan du bleker ditt hår ytterligare. En erfaren frisör rekommenderas när du bokar in nästa tid för att bleka håret.

Vanliga misstag att undvika när du använder blekmedel

1. Att bleka håret hemma

Lita på oss, detta är ett jobb du INTE vill göra själv. Att bleka håret är en knepig process och det är svårt att få det rätt, även för erfarna frisörer. Om du inte gör det rätt, kan du förvänta dig en enorm skada på håret. I princip så pass att du kan behöva klippa av allt ditt hår på grund av att det gått av.

Gör dina efterforskningar och hitta en frisör som specialiserar sig på att bleka håret innan du gör slag i saken. Gör sedan ett konsultationsbesök för att diskutera dina mål för håret och dess historia, innan du låter blekningen komma i närheten av ditt hår.

2. Att inte vara ärlig mot din frisör

Hårblekning fungerar bäst på hår som inte tidigare behandlats kemiskt, och hår som är ljusbrunt eller ljusare i färgen. Om du någon gång har färgat ditt hår måste du berätta det för din frisör innan de applicerar hårfärgen. Varför? För att blekningen tar ifrån pigment från ditt naturliga hår, men kanske inte påverkar hårområden som tidigare färgats. Detta kan efterlämna massor av oönskade pigment i ditt hår. Skulle inte tro att det är vad du vill ha!

Ge din frisör en tydlig bild av alla dina tidigare hårfärger för att ge håret det bästa blekningsresultatet.

Om du har hår som är mörkare än ljusbrunt kan du fortfarande få blont hår. Processen kan dock kräva några försök innan du uppnår den där kalla, platinanyansen.

3. Att inte förbereda ditt hår på förhand

Att bleka ditt hår skadar det, så det är en bra idé att se till att ditt hår är i tipptopp-form innan det är dags för en frisörtid. Detta ger ditt hår de bästa förutsättningarna för att hålla sig hälsosamt. Använd en reparerande hårmask som Hair Growth & Protection Hair Mask under de två veckorna innan din tid hos frisören.

Ett annat tips: hoppa över schampot två dagar innan din frisörtid då en nytvättad hårbotten ökar risken för irritation från hårblekningen.

Hairlust anmeldelse

4. Blekning av topparna

Om dina toppar redan är ljusa behöver de inte blekas på nytt. Punkt slut. Att applicera mer blekmedel på dina toppar ökar risken för att öppna upp hårets kutikula permanent. Och när det händer kan du vänta dig ett håret bryts av i stor grad.

Alternativ till att bleka hår: Olika sätt att ljusa upp hår

De vanligaste blekningsmedlen är väteperoxid och ammoniak. En del varumärken marknadsför sig själva som ”peroxidfria” men låt dig inte luras. Dessa varumärken använder bara ett annan hårblekningsmedel, som är lika skadligt som väte.

Finns det då några sätt att bleka håret naturligt? Nej, inte direkt. Om du är ute efter en platinablond hårfärg, måste du använda någon form av blekmedel för håret.

Om du bara vill bleka håret naturligt lite grann för att få en liten uppljusning av din naturliga hårfärg, kan du prova något av följande alternativ för att bleka håret naturligt:

Blek håret naturligt med citronjuice & sol

 1. Pressa 2-3 färska citroner och mixa med 2 matskedar olja och 200 ml. vatten i en sprayflaska.
 2. Applicera blandningen på håret. Låt torka ett par timmar i solen.
 3. Skölj därefter och använd balsam. Balsamet kommer undvika att ditt hår blir torrt.

afblege håret med citron

Blek håret naturligt med kamomillte & sol

En del bloggare som bloggar om naturlig skönhet hävdar att kamomillte kan bleka håret naturligt och ge dig fräscht blont hår. För att använda denna metod, behöver du 4,8 dl starkt kamomillte (använd 5 tepåsar för 4,8 dl kokat vatten) och juicen från 2-3 citroner.

 1. Blanda samman ingredienserna och applicera på håret med hjälp av en sprayflaska.
 2. Torka håret i solen.
 3. Skölj sedan av och använd balsam.

afblegning af håret med kamillete

Blek håret naturligt med rå honung

Rå honung är ett annat populärt alternativ för att bleka håret naturligt. Prova det hemma genom att blanda 4-5 matskedar rå honung med 100 ml destillerat vatten, 1 matsked kanel och 1 matsked olivolja.

 1. Låt blandningen stå 1 timme och applicera sedan i fuktat hår.
 2. Låt blandningen verka i ditt hår åtminstone ett par timmar.
 3. Schamponera sedan och avsluta med balsam.

lysne håret med rå honning

Även om dessa metoder ska bleka håret naturligt, bör du ha i åtanke att även dessa kan torka ut och skada ditt hår.

Tips på efterbehandling av blekt hår

Att bleka håret skadar, det råder inga tvivel om det. Men du kan fortfarande arbeta för att reparera och stärka ditt hår (och undvika de irriterande varma tonerna) genom att följa dessa tips:

1. Använd det bästa schampot för blont hår

När det gäller blekning av hår, är inte alla schampon och balsam skapade på samma sätt. Naturligt blonda vet redan att de behöver en violett ton i rengöringen för att förhindra att deras hår blir allt för gult. Om du nyligen blekt ditt hår blont bör du se detta som en väckarklocka!

Exponering för olika faktorer, mineraler i vattnet, produkter och värmeredskap kan leda till att ditt blekta hår börjar gå åt orange. Hårvårdsprodukter, exempelvis silverschampo, med violetta toner såsom Hair Growth & Repair For Blondes Set neutraliserar de varma tonerna så ditt hår kan bibehålla den kalla blonda tonen.

Tips: när du tvättar ditt hår ska du använda kallt eller ljummet vattnet. Varmt vatten kanske känns bra att duscha i, men det kommer bara torka ut ditt blonda hår ytterligare.

Silverschampo i blont hår: Före och efter

hairlust hair growth repair for blondes

2. Hoppa över några tvättar

Med det sagt, kan det vara klokt att hoppa över några tvättar även om du använder det bästa schampot för blekt hår. Varför? För det tillåter dina naturliga oljor i hårbotten att göra det de ska – fukta ditt hår. Då behöver du inte heller styla ditt hår lika ofta, vilket definitivt är positivt för blekt hår.

Om ditt hår ser flottigt ut mellan tvättarna kan du bara applicera lite torrschampo till dina rötter.

Kolla på den här videon för att se hur HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner for Blondes används i blont hår.

3. Prova att tvätta med balsam

Med blekt blont hår kan det hända att ditt problem är ett direkt motsatt problem till oljiga rötter: torra toppar. Om dina toppar känns porösa mellan schamponeringarna, prova en tvätt med endast balsam. Det hjälper till att återställa en del fukt till dina torra hårstrån utan att beröva din hårbotten på dess naturliga fuktgivande oljor.

4. Investera i en intensiv hårbehandling för blekt blont hår

Blekt blont hår behöver även mer fukt, så vi föreslår att du använder Hair Growth & Protection Hair Mask under varannan tvätt. Detta växtbaserade superbalsam fuktar, ger näring och reparerar skadat hår. Om du har tid, lämna masken på och låt den verka ytterligare en stund så den kan utöva sin magi. Läs en bok, se en film eller ta en tupplur! Skölj sedan ur hårinpackningen och njut av ett mjukare, blont hår med ett hälsosammare utseende!

5. Använd ett Leave-In Balsam

Alla med blont hår behöver ett bra leave-in balsam till hands. Vårt val? Hair Growth & Repair Leave-in Conditioner. Det agerar som en sköld och låser in fukt samt skyddar ditt hår från daglig miljömässig skada.

6. Ge ditt blonda hår näring med protein

Ditt hårs skyddande kutikula är gjord av ett protein som kallas keratin. Blekning av hår skadar detta protein, vilket äventyrar hårets kutikula och efterlämnar håret sprött.

För att stärka dina hårstrån kan du använda en proteininpackning, såsom Protein Reconstructor Hair Mask. Denna förstärkande inpackning gör att du får protein tillbaka i ditt hår samt gör det starkare och mer elastiskt.

7. Var varsam med ditt hår, i synnerhet när det är blött

Blekt blont hår är bräckligare och du behöver därför vara extra försiktig när du reder ut det. Använd en bredtandad kam eller wet brush på blött hår och en hairbrush på torrt hår. Börja alltid vid topparna och arbeta dig varsamt upp mot rötterna.

8. Klipp av skadade toppar

Har blekning av håret efterlämnat dina hårstrån med kluvna toppar? Boka en tid för klippning. Kluvna toppar fortsätta klyvas längs med hårstrået och kan brytas av, så det är viktigt med regelbundna klippningar för att klippa bort skadade toppar.

9. Lär dig stylingtekniker utan värme

Blekt blont hår är porösare, vilket innebär att det är mer benäget att skadas från värmestyling. Nu är det dags att omfamna din naturliga textur! Men det finns en fördel: blekt hår puffar upp hårstråna, så du kommer på ett naturligt sätt få lite mer volym att arbeta med.

Det är dags att slopa lock- och plattänger och istället välkomna värmefria stylingtekniker. YouTube är en fantastisk källa att leta på för att lära dig hur du kan locka håret utan värme eller styla det i snygga värmefria håruppsättningar! När du stylar ditt hår med värmeredskap ska du se till att använda ett högkvalitativt värmeskydd.

10. Ta hårstärkande vitaminer för att främja ny hälsosam hårväxt

Hår som redan är hälsosamt och starkt reagerar bättre på hårblekning. För att se till att dina rötter är tillräckligt starka för att kunna bleka håret, prova Hair Growth Formula Gummies. Detta veganska hårtillskott är framtaget med en megados biotin, som främjar normal hårväxt.

Om du fortfarande vill prova att bleka ditt hår efter att läst om riskerna och underhållet, så önskar vi dig all lycka i det! Genom att följa dessa tips på efterbehandling och att använda det bästa schampot för blont hår, kan du ställa in dig på att utforska om blondiner verkligen har roligare utan sönderblekt hår!

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


1 kommentar


 • Alma

  Om jag ändå hade vetat det här när jag var 14 och bestämde mig för att bleka håret i 3 års tid…. Grymt skrivet!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras