Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]


När håret har blekts, färgats eller håller på att bli grått, kommer den ljusa färgen i håret att utvecklas och få en varm (även gulaktig) underton, som kräver rätt vård för att hållas i schack. De flesta tänker att ”det måste väl vara ett jobb för frisören”, men nej, det är väldigt enkelt och det är en rutin du själv kan komma igång med i hemmet. Låt mig presentera dig för silverschampo, som i grund och botten är ett schampo med färgpigment och även går under namnet silver shampoo på engelska.

Sofie Tidemand

Grundare, HairLust

Sofie är en av grundarna av HairLust. Hon är en hår-nörd med stort H och älskar att föra vidare sina egna erfarenheter inom ämnet till andra. Hon har ett stort intresse för att lära sig och är inte rädd för att testa de senaste trenderna kring naturlig hårvård, stylingtips och ingredienser, och under de många år har hon sett till att hålla sig uppdaterad med allt som rör just det området. Sofie brinner för är att kunna göra en skillnad för människor. Läs mer om vår skribent.

Du har kanske hört talas om både silver shampoo och silverbalsam, oavsett om du är blond, brunett eller rödhårig. Så långt är allt bra. Men hur, och inte minst varför, ska man använda silver shampoo till sitt hår? Vad är det egentligen denna ”mirakelbehandling” gör för ljust och grått hår? Läs vidare i artikeln, så guidar jag dig genom allt du behöver veta om det magiska schampot med färgpigment (Obs: Längre ner i artikeln hittar du en video som visar hur du använder ett silver shampoo och silverbalsam på bästa sätt).

Har du tidigare fått orange hår efter blekning, eller har håret kanske blivit gulaktigt och trist efter en lång solsemester söderut? Tänk på alla gånger du drömt om att fräscha upp din ljusa hårfärg utan att behöva betala en förmögenhet för ett besök hos frisören. Här kan ett silverschampo vara användbart. Men vi börjar med en förklaring av vad ett silverschampo, som gör håret ljusare, faktiskt är:

Vad är ett silverschampo?

Kärt barn har många namn, och det är ju just vad ett silver shampoo har. ”Silverschampo” och silver shampoo är en och samma sak, och är ett schampo som omgående gör håret ljusare och tar bort hårets gula undertoner efter blekning, exponering för sol eller andra orsaker till de varma undertonerna i håret. Utöver blekning finns det en rad faktorer som kan förstöra och skada din hårfärg, speciellt om du har ljust, blont eller grått hår. UV-strålar, klor- och saltvatten är några av de vanligaste orsakerna till att din hårfärg missfärgas och får gula eller guldiga skiftningar med tiden.

Ett silver shampoo har kort och gott utvecklats för att hjälpa dig få bort gula toner i håret så ditt hår bevarar sin fina kalla och ljusa färg, vilket säkerligen var avsikten med blekningen från första början.

Före- och efterbilder vid användning av silverschampo:

hairlust hair growth repair for blondes

*Före- och efterbilder vid användning av HairLust's silverschampo och balsam.

Silverschampo med lila eller blått pigment

Ett schampo med lila färgpigment, ett silverschampo, lämpar sig väl för ljusblonda, blekta eller grå hårfärger så du kan få bort gula toner i håret. Silverschampon med blå pigment lämpar sig däremot för brunetter eller till mörkblont hår med röda undertoner.

Om du är osäker rekommenderar jag att du väljer ett silver shampoo med lila pigment (det mest populära) då ett schampo med blå färgpigment kan missfärga ett ljust hår ljusgrönt, vilket de flesta vill undvika.

Hur fungerar ett silverschampo?

Men varför har silverschampot lila färgpigment? Magin i ett schampo som ger håret en kall ton ligger helt enkelt i den mycket kraftfulla lila färgen. Som du kanske kommer ihåg från skoltiden så är lila kontrastfärgen till gul, vilket gör den till den motsatta färgen till de gula och orangea färgerna i färghjulet. Det innebär att de lila pigmenten i ett silver shampoo eliminerar oönskade varma, gula färger i håret och ger det fina, ljusa och kyliga skiftningar. Därför kan ett silverschampo med lila pigment effektivt bevara din hårfärg en längre tid, och vara ett riktigt bra schampo för att få bort gula toner i blont, ljust eller grått hår.

Titta efter dessa ingredienser i ditt silverschampo:

Låt oss vara ärliga här! Det här med ingredienser och varudeklarationer är något av en djungel för oss ”vanliga” människor, som inte ingående känner till de latinska och kemiska beteckningarna för växtextrakt eller andra ingredienser. Har du läst på ett silverschampos innehållsförteckning och undrat vad "CI 60730" står för? Då tycker jag att du ska läsa vidare i artikeln. För ingredienserna i ett silverschampo har stor betydelse för effekten och slutresultatet.

Den uppljusande effekten:

Den viktigaste ingrediensen i silverschampo och silverbalsam är utan tvekan det lila färgpigmentet, som ger dig den ljusa effekten och fina kalla skiftningar. Ofta används färgpigmentet: CI 60730. Enkelt förklarat är CI 60730 ett lila färgpigment, som verkar neutraliserande och hjälper dig få bort gula toner i håret. Därmed framhävs silverglansen och den kalla tonen i ljust och grått hår.

Vårdande ingredienser:

Medan färgpigmenten ger den uppljusande och kalla effekten i ett silverschampo, är det dock viktigt att det även har ett högt innehåll av vårdande ingredienser. Ljust hår, i synnerhet färgat eller blekt hår, har nämligen ett särskilt stort behov av bra omvårdnad eftersom kemiska behandlingar kan skada håret. Om håret efterlämnas utan rätt vård, kan det bli torrt, frissigt och skadat. Om du har missfärgningar, torrt eller gult hår efter blekning eller färgning, är det extra viktigt att du riktar in dig på fuktgivande ingredienser när du letar efter ett bra silverschampo som ljusar upp håret (kom även ihåg balsamet!).

Det är alltid en bra idé att välja ett silver shampoo (och hårprodukter i allmänhet) med vårdande och fuktgivande ingredienser, som har goda egenskaper för såväl hår som hårbotten. När jag själv ska köpa ett silverschampo letar jag efter följande innehåll i produkterna:

 • Aloe Vera - som har otroligt bra egenskaper för både hår och hårbotten. Aloe Vera är även proppfylld med bra enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer som effektivt upprätthåller hårbottens naturliga pH-balans. Dessutom bidrar det höga innehållet av antioxidanter till att bekämpa fria radikaler och skydda cellerna i både hud och hår, så att fukt och näring kan tränga in på djupet.
 • Mangoextrakt - Verkar fuktgivande, färgskyddande och som en antioxidant, skyddar mot UV-strålar och stimulerar hårcellernas regenerering samt kollagenproduktion (ett MÅSTE i ett silverschampo).
 • Blåbärsextrakt - Är extremt antibakteriellt, exfolierande och verkar som en antioxidant på en skör eller irriterad hårbotten. Det förbättrar även hårets elasticitet och glans.
 • Lakrisrotsextrakt - Har antiinflammatoriska egenskaper och är känt för att reducera irritation och rodnad samt för att verka stimulerande på hårbotten.
 • Aprikoskärnolja - Rik på essentiella fettsyror, antioxidanter och vitamin A, C och E, som vårdar håret och förser det med näring.
 • Sötmandelolja - Proppfull av mineraler, A-, B- och E-vitaminer samt fettsyrorna omega- 9, 6 och 3, som bekämpar fria radikaler och håller håret sunt och skyddat.

Protein- och vitaminhaltiga ingredienser:

Då håret huvudsakligen består av proteiner, är det även en bra idé att kika efter ett silver shampoo eller silverbalsam med vegetabiliska proteiner eller ingredienser såsom kreatin. Detta gäller även B-vitaminer, som är nödvändiga för upprätthållandet av ett sunt hår och en hälsosam hårväxt.

 • Kreatin - Används till behandling och reparation av skadat och överbehandlat hår. Det hjälper till att stärka håret och stimulera produktionen av keratin, som håret huvudsakligen består av. Verkar fuktgivande och mjukgörande på hår och hårrötter samt motverkar frissigt hår.
 • Panthenol (Provitamin B5) - Ombildas till vitamin B5 vid kontakt med hårbotten och hjälper till att stimulera hårväxten.

För att ge det ömtåliga ljusa håret extra djupgående vård vid sidan av ett fuktgivande silverschampo, kan man även komplettera med en bra proteinkur till håret. Kanske kan det vara något för dig som färgat eller blekt ditt hår?

Välj hållbara ingredienser:

För mig är det även otroligt viktigt att produkterna jag använder till hår och hud, som exempelvis silverschampo och silverbalsam har vegansk certifiering, att de är naturliga och helst även proppfulla av härliga ingredienser. Då vet jag nämligen att jag inte utsätter mig och min kropp för onödiga ämnen som kan vara skadliga för mig i längden. Som tur är har HairLust utvecklat ett silverschampo och silverbalsam med just dessa saker i fokus, och när jag använder produkter från HairLust behöver jag således inte oroa mig för att jag skulle skada mitt hår, djurriket eller miljön.

Undvik SL/SLS sulfater:

Jag rekommenderar att du undviker produkter med SL/SLS, de skadliga SL-sulfaterna som kan verka uttorkande på hår och hårbotten. Undvik även parabener och ftalater som är kända som hormonrubbande och undvik helst ett silverschampo med silikon i då det kan vara skadligt på längre sikt, och göra det svårt för annan näring att tränga in i hårstråna. Detta har jag skrivit mycket om i en annan artikel som handlar om naturlig och ekologisk hårvård, där jag går in på vad naturlig hårvård är, vad du ska utgå från när du letar efter bra produkter och desto viktigare: vad du ska undvika.

hairlust trustpilot

Vem kan använda ett silverschampo och silverbalsam?

Har du också funderat på om ett silverschampo och silverbalsam är rätt för ditt hår, men är fortfarande inte säker? Ett silverschampo och tillhörande balsam med färgpigment är en riktig fullträff för både blont, ljust och grått hår – oavsett om det färgats, blekts eller är helt naturligt. Man kan använda ett silverschampo och balsam till att underhålla sitt ljusa hår, piffa upp färgen eller för att bekämpa och få bort gula toner i håret, om man t.ex. fått gult hår efter blekning.

Ett silver shampoo som gör håret ljusare är även ett superbra trick för att underhålla färgen i slingor eller om ditt hår färgats i ombré eller balayage med ljusa toner. Så allt som allt är det ett perfekt verktyg för att bevara en fin, kall nyans i ditt ljusa hår.

Silverschampo till grått hår?

Hur fungerar ett silverschampo med färgpigment på grått hår? Det fungerar kort och gott fantastiskt på grått hår! Min mamma har i stort sett ersatt den gamla schampoflaskan med ett silver shampoo efter att jag introducerade henne för produkten. Naturligt grått hår är ofta väldigt fint och ömtåligt, och kan ha en tendens att få lite gula skiftningar om man till exempel vistats i solen lite för mycket. Om man använder ett silver shampoo och balsam till grått hår då och då, eventuellt bara en gång i veckan eller ett par gånger i månaden, kan man faktiskt undvika de varma, gula tonerna samtidigt som det fina gråa håret fräschas upp lite extra när man önskar det.

Man ska inte oroa sig för färgpigmentet och den lila färgen i silverschampo och balsam. De kommer nämligen inte ge dig lila hår så länge du använder produkterna enligt anvisningarna och inte låter dem sitta i allt för länge. Ett silver shampoo som ljusar upp håret kommer bara ge håret en kallare skiftning, så det inte ser gult eller missfärgat ut.

Hur använder man ett silverschampo?

På vilket sätt och hur ofta man använder ett silver shampoo och efterföljande silverbalsam beror alltid på vilka produkter man väljer, och givetvis på vilken effekt man vill ha. Men finns det någon tumregel att utgå från?

Så använder du ett silverschampo [Video]:

För att enkelt och smidigt komma fram till hur du bäst använder ett silverschampo och silverbalsam, som HairLust Hair Growth & Repair For Blondes, som en del av din fasta hårvårdsrutin, så får du en överskådlig guide och mina bästa tips här:

1. Tvätta håret i två omgångar med ditt silver shampoo från HairLust. Börja med att massera in schampot ordentligt i hårbotten och skölj ur grundligt med varmt vatten. Vid första tvätten kommer schampot inte att löddra så mycket.

2. Under andra tvätten masseras silverschampot in grundligt från hårbotten och ut i topparna, varpå du återigen ska skölja med varmt vatten. I den andra tvätten kommer du uppleva att ditt silver shampoo löddrar mer. Genom att tvätta håret två gånger blir hårbotten och håret av med mycket fler produktrester och annan smuts samt talg, så dina hårrötter får mer syre och håret lättare kan suga åt sig de goda näringsämnena från exempelvis balsam eller en hårkur.

3. De gånger du känner att ditt hår behöver lite extra kärlek och omvårdnad, kan du använda en bra fuktgivande eller proteinrik hårkur efter hårtvätt med schampo. Massera in väl i håret och låt verka minst 5-10 minuter, helst längre. Jag brukar alltid linda in håret i en turbanhandduk och sätta mig med en bra bok eller film medan hårkuren får tränga in i håret ordentligt och verka på djupet.

4. Avsluta med ditt silverbalsam. Fördela i håret från rot till topp och massera varsamt in i håret, och låt verka 1-3 minuter. Om du vill ge håret en något starkare nyans en dag, kan du låta båda silverschampot och silverbalsamet verka 1-2 minuter längre innan du sköljer ur. Prova dig gärna fram tills du når den effekt du är ute efter. Men var försiktig så du inte låter den verka allt för länge.

5. Begränsa helst frekvensen av hårtvättar till 2-3 gånger i veckan. Hårtvätt är nämligen ganska hårt för håret, som är extra ömtåligt efter tvätt, och hårbotten mår inte bra av att få naturliga oljor bortsköljda för ofta – och definitivt inte varje dag. Det kan vara svårt att vänja sig vid att tvätta håret mer sällan, men börja med att gå ner till att endast tvätta håret varannan dag, och när håret har vant sig kan du gå ner ett steg till. Din hårbotten kommer att tacka dig för det!

6. Ett gott råd: Avsluta alltid hårtvätten med att använda ett balsam, då balsam förseglar hårstråna och hjälper med att skydda håret så det klarar dagens alla utmaningar.

7. Sen är det bara att låta håret torka (helst utan fön), så du verkligen kan njuta av de fina kalla nyanserna i ditt ljusa hår – tack vare en bra och skonsam behandling med silver shampoo och silverbalsam. Nedan hittar du en video om hur du får ut mest möjligt av silverschampo:

Hur ofta ska produkten användas?

Vissa silverschampon är väldigt hårda och dem ska man helst inte använda för ofta, då de kan ha en uttorkande verkan på håret. Det finns många produkter på marknaden som inte innehåller de goda fuktgivande ingredienserna. Så se till att köpa ett silverschampo som både innehåller den djupa kalla färgen, men samtidigt är rik på ekologiska och fuktgivande ingredienser. Själv använder jag HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner For Blondes, som inte är lika hårda för håret och som faktiskt kan användas veckovis istället för bara en gång i månaden – och då är det till och med veganskt certifierade och proppfulla med bra ekologiska ingredienser!

Mina 3 bästa tips och råd vid användning av silverschampo och silverbalsam

Jag använder mitt silver shampoo och silverbalsam veckovis, och jag har efter hand skaffat mig mycket erfarenhet och samlat på mig en rad goda tips och tricks. Dem vill jag givetvis dela med mig av så även du får ut mest möjligt av ditt silver shampoo med färgpigment, och kan få hjälp med att få bort gula toner i håret:

1. En vårdande hårkur är alltid en bra idé

Oavsett om du är naturligt blond, gråhårig eller har färgat eller blekt ditt hår, är en bra proteinrik hårkur nästintill oumbärlig för dig. Proteinerna i hårkuren stärker nämligen håret inifrån och efterlämnar det sunt och starkt. Det är verkligen ett måste om du använder silver shampoo eller silverbalsam, då håret verkligen behöver en ordentlig, naturlig och djupgående vård med tanke på den extra färgbehandlingen det får i vardagen. Själv använder jag Protein Reconstructor Hair Mask 1-3 gånger i månaden. Proteinmasken är verkligen en ”life saver” i kombination med mitt silverschampo med färgpigment.

2. Sov mjukt på silkeslent (och hållbart) örngott i bambu

Det senaste året har jag ersatt mina bomullsörngott med ett örngott av bambufiber. Jag kan säga att jag aldrig kommer gå tillbaka till bomull igen! Bambuörngott är nämligen supermjuka, antibakteriella och mycket mer skonsamma för hår och hud. Så jag kan bara rekommendera att du ger dig själv den extra lyxen av att kunna lägga huvudet på ett mjukt örngott av bambu varje kväll. Det gör verkligen skillnad för sömnen, håret, och gör det till en sann glädje att slänga sig i sängen varje kväll.

3. Ta extra väl hand om håret när du borstar det

Det är en bra idé att välja hårborste med omsorg, då en dålig hårborste faktiskt kan skada ditt hår rätt mycket. Tidigare la jag inte så mycket vikt vid hårborsten, men nu använder jag alltid en bra wet brush i bambu, som Detangle Wet Brush när håret är blött, och en skön paddle brush i bambu som dessa från HairLust, när mitt hår är torrt. De ger även en skön massage av hårbotten, som sätter igång blodcirkulationen till hårrötterna.

Detta ska du undvika när du använder ett silverschampo:

Tro mig, jag har gjort mina misstag med silverschampo! Man kan nämligen lätt bli lite för ivrig när man provar en ny och spännande produkt – som ett silverschampo eller silverbalsam med lila pigment. Men för att du inte ska göra samma misstag som mig, ska jag berätta om de viktigaste misstagen du ska undvika och ge tips på vad du helst inte ska göra när du använder ett silver shampoo eller ett silverbalsam.

Låt inte produkterna verka för länge i håret

Mitt absolut viktigaste råd är att du inte låter ditt silverschampo med färgpigment verka för länge, och det gäller även ditt silverbalsam! Om man exempelvis fått gult hår efter en blekning kan man ofta vara lite för generös med den tid man ger sitt silverschampo att verka på håret, för ju längre tid det sitter i desto bättre… eller? Dessvärre är det inte riktigt så det fungerar. Istället resulterar det nämligen i att håret kan få lila skiftningar eller bli torrt! Därför rekommenderar jag att du investerar i ett bra, skonsamt och vårdande silver shampoo som huvudsakligen baserats på naturliga ingredienser och som du kan använda veckovis eller kanske till och med varje gång du tvättar håret. Kom även ihåg att det ska användas med måtta, och efter anvisningarna. Då upprätthåller du nämligen din ljusa hårfärg samtidigt som du inte kompromissar med vården av ditt hår och i slutändan, hårets hälsa.

Använd rätt toning

Som jag nämnt tidigare i artikeln, finns det olika sorters schampo med färgpigment. Om du har ljust till mellanblont, grått eller blekt hår så välj ett silverschampo med lila pigment. Om du däremot har mellan- till mörkblont hår eller är brunett, så välj ett silverschampo med blå pigment. Det blå silverschampot lämpar sig för de röda tonerna i håret, som oftast uppstår i mörkblont hår.

Om du är osäker ska du alltid välja ett lila schampo framför ett blått, då ett blått schampo kan färga ett ljust hår grönt!

Då återstår det bara att få bort gula toner i håret och missfärgningar efter blekning eller för starka UV-strålar. Låt ditt hår stråla med ett bra silverschampo och balsam, och glöm för allt i världen inte de goda hårvårdsrutinerna och kom ihåg att ljust och färgbehandlat hår behöver extra bra skötsel och massor av kärlek.

TrustPilot Recensioner

4,8

4,8 av 5 stjärnor

41 omdömen


1 kommentar


 • Linnea

  Denna artikel behövde jag verkligen! Jag har under många år inte alls gillat silverschampo eftersom de varit starka och gjort mitt hår snustorrt! Men på senare år så har ju utvecklingen gått framåt och schampon blir bara bättre och bättre. Ska testa både hårmasken och silverschampot du tipsar om!


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras