Alopecia areataSe alla artiklar

Alopecia Areata: 7 metoder som hjälper vid fläckvist håravfall

Skulle ditt håravfall kunna orsakas av en autoimmun sjukdom? Om du upplever snabbt, fläckvist håravfall kan boven vara en autoimmun sjukdom som heter alopecia areata.

Alopecia areata, också känd som fläckvist håravfall, är en autoimmun sjukdom som ofta resulterar i förlust av hår från vissa eller alla områden på kroppen. Även om håravfallet från alopecia areata inte är permanent så har själva sjukdomen inget botemedel. Det finns dock vissa behandlingar för alopecia areata som hjälper håret växa tillbaka snabbare.

Fortsätt läsa för att lära mer om alopecia, alopecia-återväxt, och vilka behandlingar för alopecia areata som finns tillgängliga för dig.

Innehållsförteckning

Vad är Alopecia Areata?

Alopecia areata är en vanlig autoimmun sjukdom som orsakar oförutsägbart, fläckvist håravfall. Immunsystemet skyddar kroppen från okända inkräktare som bakterier och virus, men människor med alopecia har immunsystem som av misstag attackerar deras hårsäckar, vilket leder till fläckvist håravfall.

Som tur är, är fläckvist håravfall från alopecia areata inte permanent. Eftersom hårsäckarna inte förstörs av detta, så det finns möjligheten att få håret att växa tillbaka med rätt behandling (men mer om återväxt efter alopecia senare).

Även om fläckvist håravfall från alopecia areata vanligtvis inte är permanent så har sjukdomen inget botemedel. Däremot finns vissa behandlingar för alopecia areata som kan hjälpa dig att få tillbaka håret snabbare.

Typer av Alopecia

Alopecia areata påverkar bara hårbotten och visar sig som små, släta fläckar av håravfall. I vissa fall sprider sig dessa skalliga fläckar tills allt hår på hårbotten är förlorat. Denna sjukdom kallas alopecia totalis. Håravfallet kan även spridas till kroppen i en sjukdom som kallas alopecia universalis.

Men få inte panik än! De flesta fallen av alopecia utvecklas inte till alopecia totalis eller alopecia universalis. Trots att alopecia areata är relativt vanligt, är alopecia totalis och alopecia universalis väldigt ovanliga.

Snabba fakta om Alopecia Areata

 • Ungefär 2 procent av jordens befolkning blir någon gång drabbade av alopecia areata.
 • Enligt Alopecia UK, upplever fyra av fem människor, påverkade av alopecia, återväxt inom ett år efter fläckvist håravfall utan någon behandling för alopecia areata.
 • 20% av människor med alopecia areata har en familjemedlem med samma sjukdom.
 • Det finns inget botemedel för alopecia areata.
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hårtabletter för män, berikade med vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

När börjar vanligtvis Alopecia Areata?

Fläckvist håravfall från alopecia areata kan uppstå i alla åldrar, kön, och etniciteter. De flesta fall uppstår före man fyllt 30. Av denna anledning är alopecia areata ofta associerad med tonåringar.

Alopecia areata kan också ske efter återväxt. För många människor är återkommande fall av alopecia och fläckvist håravfall något de kämpar med resten av livet. För andra människor återkommer sjukdomen aldrig efter att håret växt tillbaka.

En hälsosam kost och livsstil är viktigt och kan göra stor skillnad i för att normalisera hårväxtcykeln.

Vad orsakar Alopecia Areata?

Det är trott att alopecia areata har en koppling till genetik. Enligt Alopecia UK har ungefär en på fem personer med alopecia en familjemedlem med samma sjukdom.

Eftersom att alopecia areata är en autoimmun sjukdom, finns en större sannolikhet att människor med alopecia har familjemedlemmar med andra autoimmuna sjukdomar som psoriasis, astma, allergier, och lupus.

Forskare är inte säkra på vad som sätter igång detta autoimmuna svaret. Vissa människor med alopecia areata tror att stress är en trigger, men det finns inga kliniska bevis på att detta är sant för alla fall av alopecia.

Alopecia areata smittar inte och är inte kopplat till någon vitamin- eller mineralbrist.

Tecken och symptom på Alopecia Areata

Om du undrar ifall du har alopecia areata, är dessa några av tecknen och symptomen att hålla extra koll på:

1. Cirkulärt eller fläckvist håravfall

Alopecia areata

Fläckvist håravfall i myntstorlek är det klassiska symptomet på alopecia areata. Alopecia börjar vanligtvis som en liten, slät, skallig fläck på hårbotten. Håravfallet kan förbli fläckigt eller spridas tills allt hår förloras.

2. En kittlande känsla

Alopecia areata tingling

Vissa drabbade av alopecia upplever en svag kittlande känsla på sin hårbotten.

3. Mycket håravfall på kort tid

Alopecia areata hair loss

Till skillnad från androgenic alopecia (en annan vanlig form av håravfall som sker mycket långsamt -tänk krypande hårfäste) orsakar alopecia areata synligt håravfall rätt så fort.

4. Fullständigt håravfall

alopecia totalis

I vissa fall kan alopecia utvecklas utöver fläckvist håravfall. Denna formen av håravfall kallas alopecia totalis.

5. Håravfall på hela kroppen

alopecia universalis

I fall av alopecia universalis kan allt hår på kroppen falla av.

Diagnos och behandling för Alopecia Areata

Om du lägger märke till fläckvist håravfall, boka ett möte med din dermatolog. Kom ihåg att ju mindre håravfall som sker, desto större är sannolikheten att allt kommer växa tillbaka.

Din doktor kanske kan diagnostisera dig med alopecia areata genom att bara titta på ditt håravfall, men mer information, som familjehistorik eller blodprov, kan behövas för att behandla alopecia areata.

Det finns inget botemedel för alopecia, men din dermatolog kan erbjuda behandlingar för fläckvist håravfall från alopecia areata som steroidkräm och injektioner för att hjälpa till att motverka symptomen. Det finns dock ingen garanti att dessa behandlingar för alopecia areata kommer fungera för återväxt efter alopecia.

Men frukta inte! I många fall sker återväxt efter alopecia på egen hand utan behandling för alopecia areata. Alopecia-återväxt sker under några månader eller till och med år. Ibland växer håret tillbaka vitt, speciellt vid det första tillfället av håravfall orsakat av alopecia.

Chansen att återväxt efter alopecia ska ske är bättre med mindre håravfall från början, så vänta inte på att besöka din doktor om du märker symtom av alopecia.

8 tips för återväxt efter Alopecia

Förutom att besöka din dermatolog för medicinska behandlingar för alopecia areata, kan du försöka några av dessa tips och produkter. Notera bara att även om dessa metoder kan hjälpa med alopecia-återväxt, kan de inte förebygga att nytt fläckvist håravfall uppstår.

1) Ta kosttillskott för hårväxt

Take Hair Growth Supplements

Som vi har nämnt innan finns det ingen känd koppling mellan vitaminbrist och alopecia. Likväl kan det hjälpa ta ett hårväxttillskott som dessa för att säkerhetsställa att ditt hår växer så effektivt som möjligt. Med en hårälskande kombination av Biotin, Vitamin C, Vitamin E, Zink, och Folsyra har dessa hårväxttillskott allt dina hårsäckar behöver för att optimera sin tillväxt. Dessutom finns de som så kallade “gummies” som både smakar gott och är sockerfria!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349 kr

Läs mer

2. Använd produkter med bevisad effekt:

Brug aktiver med dokumenteret effekt

Det finns ett flertal olika produkter som är utformade för att främja hårets anagentillväxtfas, vilket gör att håret växer snabbare och mer effektivt. Hair Growth Serum innehåller 4 ingredienser för hårväxt: Redensyl ™, CAPIXYL ™, RootBioTec ™ och Anagain ™. Dessa fyra tekniker fungerar var och en genom att stimulera hårsäckarna, främja tillväxt av nytt hår och minska håravfall.

3) Använd ett skonsamt schampo och balsam

Use a Gentle Shampoo and Conditioner

Produkterna du använder för att tvätta ditt hår kan bidra till alopecia areata, så att begränsa inflammationssvaret från din kropp genom att minska exponeringen av omilda kemikalier kan vara ett annat sätt att behandla alopecia areata. Många schampon och balsam är fulla med ingredienser som är kända för att irritera känslig hud.

Välj istället ett schampo och balsam som är gjort med naturliga, växtgynnande ingredienser, som den certifierat ekologiska Hair Growth Shampoo & Conditioner från HairLust. Detta schampot och balsamet erbjuder inte bara skonsammare lösningar för rengöring utan de livnär håret med en unik kombination av mikroproteiner, vitaminer, och mineraler.

Fungerar verkligen schampo för håravfall? Hitta svaret i vår blogg.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

4) Boosta blodcirkulationen i hårbotten

Boost Scalp Circulation

Ett annat sätt att behandla alopecia areata är att boosta blodflödet till din hårbotten. Varför? För att blod för med sig vitaminerna och mineralerna som du äter in i dina hårsäckar— mer blod till dina hårsäckar betyder att de mottar fler av de näringsämnen de behöver för att växa nytt, friskt hår.

Ett sätt att boosta din cirkulation i hårbotten är att regelbundet massera din hårbotten med dina fingrar. Att applicera mintolja kan också hjälpa till att boosta cirkulationen, därför rekommenderar jag den ekologiska Scalp Follicle Treatment & Volumizer och Hair & Scalp Detox Scrub från HairLust. Att använda Scalp Follicle Treatment & Volumizer för hårbotten kan förbättra din hårbottens hälsa och ge omedelbar volym till ett tunt hår. Hair & Scalp Detox Scrub tar bort avlagringar från talg, hårprodukter och hårt vatten, vilket också kan få håret att se tjockare ut.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer

5) Minska stress

Reduce Stress

Vissa anekdotiska bevis indikerar att stress kan vara en faktor i utbrytningen av alopecia areata, så en behandling för alopecia areata kan vara att minska din stressnivå. Det finns många sätt att lätta på stress och ångest, så du måste experimentera och lista ut vad som fungerar bäst för dig. Här är några idéer för att komma igång:

 • Skriva dagbok
 • Yoga
 • Aromaterapi
 • Meditation
 • Spela eller lyssna på musik
 • Pyssla
 • Motionera
 • Spendera tid utomhus
 • Lek med husdjut
 • Akupunktur

6) Använd solskyddskräm

Wear Sunscreen

En av de huvudsakliga biologiska funktionerna ditt hår har är att skydda din hårbotten från solbränna. Med fläckvist håravfall från alopecia areata kan din skalp vara exponerad för UV-strålning, vilket inte bara ökar risken för att utveckla hudcancer, utan gör det också svårare för alopecia-återväxt att ske.

För att skydda din hårbotten, använd solkräm som tillexempel HairLust's Hair Defence & Hydration Mist eller en hatt när du är utomhus under en längre tid.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer

7) Följ en anti-inflammatorisk diet

Eating an Anti-Inflammatory Diet

Sockerrik mat, alkohol, och halvfabrikat kan trigga ett inflammatoriskt svar i kroppen. Vissa människor tror också att utesluta vanliga allergener som nötter, gluten och mjölkprodukter kan hjälpa immunförsvaret. Således kan en anti-inflammatorisk diet med lite tillagt socker och noll alkohol också vara en behandling för alopecia areata.

Det kan vara svårt att göra stora förändringar i din diet, så om du överväger denna behandling för alopecia areata, börja med att göra små förändringar gradvis. Allt eftersom tiden går kan du kanske hitta vilken mat som triggar dig.

Du bör också försöka integrera mat i din diet som är känd för att ha anti-inflammatoriska egenskaper. Anti-inflammatorisk mat inkluderar grönbladiga grönsaker, bär, gurkmeja, broccoli, ingefära, kokosnötsolja, vildfångad lax, och benbuljong.

Det finns ingen garanti att en anti-inflammatorisk diet kommer fungera som en effektiv behandling för alopecia areata, men det skadar aldrig att äta nyttigt!

8) Essentiella oljor

Essential Oils

Vissa essentiella oljor är kända för att ha anti-inflammatoriska egenskaper som kan fungera som behandling för alopecia areata. Lavendelolja kan vara speciellt hjälpsam för att få igång hårväxten. I en studie från 2016 ökade lokal applicering av lavendelolja antalet av och djupet av hårsäckar. Lavendelolja främjar också avslappning och känslor av lugn, vilket kan hjälpa att minska stress. Rosmarin är en annan eterisk olja som tros hjälpa hårväxt. En studie från 2015 indikerade att rosmarinolja gynnade hårväxt. Att använda en eller båda av dessa eteriska oljor när du masserar din hårbotten kan hjälpa med återväxt efter alopecia.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum

Hair Growth Serum

Serum för håret utvecklat med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ och AnaGain™.

619 kr

Läs mer

Emellertid är vissa människor väldigt känsliga mot essentiella oljor. För att vara säker, blanda alltid ut eteriska oljor med en annan olja som kokosnötsolja. Testa en liten mängd av blandningen på din hand innan du applicerar den på din hårbotten för att vara säker på att du inte kommer uppleva en reaktion. Det bättre att vara på den säkra sidan när det gäller din hårbotten!

Om du har alopecia areata är du verkligen inte ensam. Likväl kan alla sorters håravfall vara väldigt jobbigt. Detta är anledningen till att många människor med alopecia areata och andra typer av håravfall söker hjälp och sällskap hos en stödgrupp.

Vi hoppas att detta inlägg var hjälpsamt för dig! Om du har upplevt alopecia areata och hittat en behandling för alopecia areata som har fungerat för dig, hör gärna av dig! Skicka ett mail eller dela dina upplevelser med våra läsare i kommentarerna här under.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

 • Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfall

  Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfall

 • Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

  Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Se alla artiklar