3 veganske morgenmadsopskrifter, der booster håret indefra!Se alla artiklar

Håret blir vad du äter: 3 veganska frukostrecept som boostar ditt hår inifrån

Du blir vad du äter och det gäller även ditt hår! Därför har vi skapat några läckra och mumsiga frukostrecept fulla av alla de rätta näringsämnen som ditt hår behöver. Sedan kan du boosta håret inifrån en morgon åt gången.

De flesta livsmedel innehåller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som är viktiga för vår hälsa och olika funktioner i kroppen, men vissa innehåller mer än andra. För att göra det lättare för dig att boosta håret inifrån - en frukost i taget - har vi förberett några läckra, veganska och glutenfria frukostrecept. Alla omsorgsfullt sammansatta av mineraler, vitaminer och näringsämnen som din kropp behöver för att bibehålla ett friskt och starkt hår.

Bli inspirerad och boosta håret inifrån med söta pannkakor eller varför inte en krämig raw gröt. Självklart är allt helt veganskt och glutenfritt!

Innehållsförteckning

Livsmedel som boostar håret

Man pratar ofta om att man är vad man äter och det är också helt rätt. Om du inte får i dig rätt vitaminer och mineraler genom kosten, så påverkar det inte bara din vikt men också kroppens otaliga andra funktioner. Att underhålla håret är en av kroppens minst viktiga funktioner och därför är håret oftast det första som påverkas av en ohälsosam kost.

De näringsämnen som är viktigast för hårets hälsa och bibehållning är bl.a. Zink, biotin, kiseldioxid och vitamin A, B, C, D och E. Tur nog, så finns de all i många av de matvaror du vanligtvis äter varje dag eller som du i alla fall har stående i något skåp.

På så sätt kan du enkelt ge ditt hår en boost varje dag genom att helt enkelt sätta ihop din kost med fokus på några av de livsmedel som är extra viktiga för håret. Här är några av de livsmedel som är särskilt bra att leta efter när du behöver äta hälsosammare för ett starkare hår:

  • Livsmedel rika på zink är: Ostron, vetegroddar, pumpor, sötpotatis, ägg, björkfrön, kött, fisk och skaldjur samt mejeriprodukter som mjölk och ost.
  • Livsmedel rika på biotin är: Ägg, lax, havre, korn, ris, banan, ärtor, solrosfrön, nötter, jordnötter, pekannötter, hallon, rå blomkål och avokado.
  • Livsmedel rika på kiseldioxid är: Gurka, äpplen, apelsiner, pumpor, morötter, kål, lök, havre, korn, ris, nötter, mandel och fisk.
  • Livsmedel rika på vitamin A är: Nötter, spenat, grönkål, paprika och andra röda och gula grönsaker, mejeriprodukter, fisk, skaldjur, ägg och kött.
  • Livsmedel rika på vitamin B är: Fullkornsprodukter, potatis, mjölk och mejeriprodukter, fisk, kött och fågel.
  • Livsmedel rika på vitamin C är: Grönsaker, potatis, frukt, bär och särskilt citrusfrukter.
  • Livsmedel rika på vitamin D är: Det är svårt att uppfylla behovet av vitamin D genom enbart sin kost, men D-vitamin finns i något större mängder i fet fisk såsom lax, sill och makrill, och i små mängder i kött, mjölk, ost och ägg.
  • Livsmedel rika på vitamin E är: Nötter, sötpotatis, grönsaker, frukt och bär, ägg, mjölk och mejeriprodukter samt vegetabiliska oljor.

Dock kan det alltid vara ganska svårt att få stora mängder av alla bra hårvitaminer och mineraler endast genom den dagliga kosten. Därför kan ett hårtillskott som Hairlust Hair Formula Gummies for Women eller Tablets vara en bra idé. Skillnaden mellan de två är att vingummi-vitaminerna passar människor som inte är så förtjust i att svälja piller, de smakar båda bra och är effektiva för att boosta håret inifrån. Tabletterna passar människor som är bra på att svälja piller och som inte behöver njuta av sina kosttillskott varje dag - de är också lite starkare och innehåller några mer näringsämne än våra gummies. Nedanför kan du se båda våra kosttillskott för kvinnor (psst, de finns också i versioner för män):

Det låter riktigt nyttigt med alla grönsaker, frukt, nötter och bär, men bara för att det är nyttigt behöver det definitivt inte smaka dåligt! Nedan hittar du 3 riktigt bra tips på välsmakande och mättande frukostar som nästan smakar som efterrätt, men som är fulla av bra vitaminer, mineraler och näringsämnen som ditt hår behöver (och alla är glutenfria och veganska!):

1) Veganska & glutenfria bananpannkakor med rostade nötter & pumpakärnor, färska bär och hallonpuré

En söndagsbrunch behöver inte alltid vara en synd på ett onyttigt sätt, i varje fall inte när det finns pannkakor fyllda med nyttiga saker som booster håret inifrån. Kolla bara på de här söta, veganska & glutenfria bananpannkakorna!

Veganske og glutenfri bananpandekager Veganske og glutenfri bananpandekager

 

Bananer är rika på biotin, en av de viktigaste vitaminerna för håret, medan mandlar och havre är fulla av kiseldioxid, och pumpafrön är en stor källa till bl.a. zink och proteiner. Olika nötter är också riktiga hår-boostare med vitamin A, vitamin E, zink och kiseldioxid, medan färska frukter och bär ofta är fulla av vitamin C, vitamin E, biotin och kiseldioxid.

Så varför inte tänka på dessa underbara ingredienser när det är dags för söndagens obligatoriska brunchpannkakor?Tänk att servera hälsosammare, men ändå ultra-smakrikt alternativ? Mums! Här är får du receptet på våra oemotståndliga, veganska bananpannkakor:

Du behöver:

Till ca. 6-8 små brunchpannkakor:

  • 2 mogna bananer (ca. mellanstora)
  • 20 gr. mandelmjöl och 40 gr. bovete-mjöl
  • 1 dl. plantbaserad mjölk (din favorit nötmjöl t.ex. Cashew-, mandel- eller hasselnötsmjöl eller havremjölk av glutenfria havregryn. Du kan enkelt göra din egen krämiga mjölk på cashewnötter: bara lägg 150g nötter i vatten över natten och sedan blanda dem till mjölk med 1 liter färskt vatten och eventuellt 2 msk vaniljpulver)
  • 0,5 tsk. HUSK psylliumfröskal i pulverform och 80-100 ml. vatten blandat till en gelé
  • Lite kanel & kardemumma (vi älskar när pannkakorna smakar och doftar av kanel och kardemumma så det snålar vi inte på! Prova dig fram i starten och börja eventuellt med en halv tsk. Av varje krydda eller använda vaniljpulver istället)
  • Olivolja till stekningen

Till den mumsiga toppingen:

  • Nötter och kärnor (pynta eventuellt med grovhackade mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och pecannötter, som bl.a. är bra källor för biotin)
  • Färska bär

Till hallonpurén:

  • 1 påse frusna hallon ca. 200 g
  • 0,5 dl. vatten
  • 1,5 msk. socker
  • 0,5 tsk. vaniljsocker

Såhär gör du:

Hallonpuré: Koka alla ingredienser för hallonpurén och låt hallonblandingen sjuda i cirka 5-10 minuter medan du rör om och mosar hallonen. Sila sedan ut hallonkärnorna från blandningen genom en sil eller ett durkslag. Du kan också använda en stavmixer för att göra blandningen till en enda massa.

Toppings: Rosta nötterna och kärnorna till toppingen på en torr panna tills de får en gyllene färg. Låt de sedan kallna.

Bananpannkakor:  Börja med att blanda psylliumfröskalen i en skål med lite vatten och rör runt tills det blir en mjuk gelé. Låt det stå en stund medan du förbereder degen till banapannkakorna (gelé kan utelämnas, men psylliumfröskal är superbra för matsmältningen och ger pannkakorna en fin mjuk konsistens).

Blanda alla andra ingredienser till pannkakorna i en skål med en handmixer, eller mosa bananerna väl och visp degen jämnt med en visp om du inte har en handmixer. Blanda sedan i psylliumfröskalgelén i degen och rör om väl så att den är helt utjämnad. Stek pannkakorna på en förvärmd panna med lite olivolja på medelhög värme. Det bör finnas plats för 3 pannkakor åt gången i en vanlig stor stekpanna.

Servering: Servera pannkakorna med hallonpurén, färska bär och nöttopping och njut av en hälsosam men söt frukost full av härliga näringsämnen för håret.

Veganske og glutenfri bananpandekager

2) Vegansk Raw mandel & cashew yohurt med hemmagjort granola, färsk frukt och bärkompott

Yoghurt behöver inte vara en mjölkprodukt du köper på mataffären. Du kan nämligen göra din egna krämiga, veganska yoghurt lätt som en plätt. Den här yoghurten är proppfull med näringsämnen som är bra för håret.

Vegansk raw mandel & cashew yoghurt Vegansk raw mandel & cashew yoghurt

 

Nötter, frukt, bär och diverse frön och kärnor är fulla med vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska kunna underhåll håret, och om du har svårt med matsmältningen ibland så kommer psylliumfröskalen i detta recept snabbt att få magen tillbaka i på rätt spår . Så hoppas du ser fram emot att prova denna krämiga veganska "yoghurt" med bara det bästa för ditt hår:

Du behöver:

Till 2-3 serveringar av raw cashew & mandel "yoghurt":

  • 3,5 dl. Osaltade cashewnötter och hackade mandlar som har blötlagts i 8-12 timmar eller över natten (vi har använt 2 dl cashewnötter och 1,5 dl mandlar, men prova dig fram. Du kan också göra det med endast cashewnötter)
  • 2 msk. färsk citronsaft från en ekologiski citron/li>
  • 10 msk. vatten
  • 2 dadlar utan kärnor (Helst mjuka, färska dadlar)
  • 1 nypa havssalt
  • 0,5 tsk. HUSK psylliumfrönskal i pulverform och 1 dl. vatten

Till den hemlagade granolan (använd de mängder du tycker är passar storleken på portionen du vill ha. Jag gör vanligtvis det som motsvarar en hel bakplåt åt gången, så har man granola för några veckors användning):

  • Grovhackade nötter (vi har använt hasselnötter, mandel & pekannötter eftersom de är bra källor till biotin och kiseldioxid, t.ex.)
  • Grov, glutenfria havregryn
  • Kokoflingor
  • Pumpakärnor
  • Solrosfrön
  • Chia
  • Birkesfrø
  • Honung till rostningen

Till bärkompotten:

  • Ca. 200 gr. frysta eller färska bär (du kan också lägga till små äppelbitar)
  • 2-3 msk. rörsockeer
  • Saften från en halv lime

Pynta evt. med färsk frukt.

Såhär gör du:

Granola: grovhacka nötterna och bland sedan alla nötter, gryn, flingor, kärnor och frön i en skål. Tillsätt honung lite åt gången och rör om så att den fördelas jämnt med alla ingredienser tills du har den mängd honung som du vill ha. Lägg ut granolamassan på en bakplåt med bakpapper och rosta det i en förvärmd ugn på 150 grader och på varm luft i ca. 15-18 minuter. Rör i granolan kontinuerligt, helst 2 gånger och håll ett öga på den under de sista 3-5 minuterna så att den inte bränns eller blir för mörk. Granola smakar som bäst när den inte smakar lite bränt. Ta ut granola från ugnen och låt den svalna helt. Lägg det i en burk och den är färdig.

Bärkompotten: Lägg alla ingredienser till bärkompotten i en kastrull och värm dem tills bären börjar mjukna och sockret smälter. Ge kompottet en kort kokning och ställ den sedan för att svalna. Den kan hålla sig cirka en vecka i kylskåpet.

Raw yoghurt: Se till att lägga mandlar och cashewnötter i en skål med mycket vatten över natten. Lägg HUSK psylliumfrönskal i en skål med 1 dl. vatten och rör om tills massan blir tjockare. Häll ut vattnet från de mjuka cashewnötterna och mandlarna för att sedan blanda dem väl med citronsaft, vatten, dadlar och havssalt tills massan är enhetlig och krämig. Om du har en riktigt bra mixer kan massan bli väldigt härligt krämig, men om du nöjer dig med en handmixer eller liknande kan den bli lite skrovlig och lite mer gröaktig i konsistensen - det spelar egentligen ingen roll, det smakar och boostar håret lika bra! Sist tillsätter du 2 msk. HUSK psylliumgelé och rör om så att yoghurten är krämig och härlig. Häll upp yoghurten i två skålar och låt svalna i kylen i ca. 10 minuter.

Servering: Servera yoghurten med din hemlagade granola, bärkompott och eventuellt färsk frukt i skivor eller tärningar.

Raw cashew og mandel yoghurt

3) Vegansk & glutenfri raw bovete-gröt med valnötter, äpplen och superfood toppings

Vill du ha en smaskig morgongröt med läckra toppings men saknar inspiration hur du kan variera gröt-utbudet? Då har vi recept för dig! En glutenfri, vegansk kiseldioxid-bomb i form av en raw gröt gjord på bovetegryn och valnötter med en fräsch touch av äpple och apelsin.

Vegansk & glutenfri raw boghvedegrød Vegansk & glutenfri raw boghvedegrød

 

Prova en mumsig raw gröt perfekt för de stressiga vardagarna! Vi älskar det verkligen den här gröten och börjar ofta morgen med det på kontoret, så naturligtvis får du receptet här:

Du behöver:

Till 4 serveringar raw boevete-gröt:

  • 240 ml. skalade bovetegryn (hela eller grova) + vatten för blötläggning
  • 240 ml. osaltade valnötter + vatten för blötläggning
  • 2 äpplen utan kärnhus
  • Juicen från 1 apelsin
  • 0,5 tsk. kardemumma (tillsätt evt. också lite kanel)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Evt. 2 mjuka dadlar utan kärna (om du vill ha en något sötare version)

Till mumsiga, näringsrika superfood-toppings:

  • Färska bär och evt. granatäpplen
  • Kokosflingor
  • Evt. kakaobitar & bipollen
  • Mandelsmör eller någon annan typ av nötsmör (jordnötter är en bra källa till biotin, så du kan använda jordnötssmör istället eller göra ditt eget nötsmör, läckert och lätt)

Såhär gör du:

Blötlägg bovetet och valnötterna i separata skålar och rikligt med vatten över natten eller i minst 1 timme före användning. Skölj grynen och valnötterna med en sil under vattnet. Häll alla ingredienser i en matprocessor eller en bra mixer och blanda allt sedan tills gröten är krämig och jämn. Du kan också använda en stavmixer.

Servering: Servera i glas eller skålar, med massa toppings och med ett glas färskpressad apelsinjuice och dina Hairlust-hårvitaminer till.

TIPS: Du kan ta gröten med dig om du är på språng. Låt gröten stå i kylen i separate burkar, dekorera den med toppings och sedan kan du gå ut genom dörren. Du har då en mumsig, hälsosam och hår-boostande raw gröt att äta efter morgonträningen eller på bussen på väg till skolan och jobbet. Gröten utan toppings kan förvaras i kylen i 3-4 dagar.

Vegansk raw boghvedegrød

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Våra kunder säger

Utmärkt